Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 18 | 3 | 2004

Kanan kultainen muna

Kananmunasta syntyvät välipalat, arkiateriat ja juhlapöydän tarjottavat aina jälkiruokia myöten.

Maukas jauheliha-munarulla
(ilman raejuustoa laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
50 g laktoositonta margariinia tai voita
1 dl vehnä- tai 1 3/4 dl vähäproteiinista jauhoseosta
2 1/2 dl maitoa- tai laktoositonta maitojuomaa
2 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
3 munaa keltuaiset ja valkuaiset erotettuina
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl yrttisuolaa
Täyte:
400 g nauta-sika jauhelihaa
1 silputtu sipuli
suolaa ja pippuria
1/2–1 dl chilikastiketta
250 g raejuustoa HYLA
150 g pakastepinaattia
aromisuolaa
Päälle: (laktoositonta) juustoraastetta

Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Lisää nesteet joukkoon ja keitä sekoittaen 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hiukan. Sekoita mukaan keltuaiset ja leivinjauhe. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinaan yrttisuolan kanssa. Levitä seos leivinpaperille uunipannulle. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia ja kumoa leivinpaperille.

Paista jauheliha omassa rasvassaan murumaiseksi ja laita sipuli joukkoon pehmenemään. Mausta suolalla, pippurilla ja chilikastikkeella. Levitä seos munalevylle. Ripottele raejuusto ja sulatettu, valutettu pinaatti päälle. Mausta aromisuolalla. Kääri pitkältä sivulta rullalle. Ripota juustoraastetta päälle ja kuumenna uunissa.

Ruokaisa uunimunakas
(laktoositon, gluteeniton)
3 keitettyä porkkanaa kuutioina
4–5 keitettyä perunaa kuutioina
1 silputtu punasipuli
1 dl persiljasilppua
6 munaa
1/2 dl vettä
vajaa tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1–2 tl timjamia

Levitä porkkana- ja perunakuutiot sekä punasipuli voideltuun uunivuokaan. Vatkaa munista rakenne rikki. Lisää vesi ja mausteet. Kaada munaseos vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes ruoka on hyytynyt. Tarjoa esimerkiksi makkaran kera.

Muna-sipulipannu
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
3–4 suurta sipulia tai muita kasviksia
nokare (laktoositonta) rasvaa
1/2 tl suolaa
n. 1 tl chiliä
1/2 dl vettä
3–4 munaa
(anjovisfileitä tai kinkkusuikaleita)
timjamia tai persiljaa

Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota ne rasvassa suurella pannulla. Mausta ja hauduta hetki. Tee sipuliseoksen pintaan 3–4 syvennystä ja riko munat niihin. Peitä pannu kannella ja hauduta, kunnes valkuainen on hyytynyt. Laita halutessasi ruuan päälle anjovisfileitä, kinkkusuikaleita t.m.s. ja koristele yrtillä.

Maustettu munakokkeli ja leipäkrutongit
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
ruis- tai gluteenitonta leipää
Munakokkeli:
6 munaa
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1/2 tl valkopippuria
n. 150 g graavilohi- tai kinkkusuikaleita t.m.s
nokare (laktoositonta) rasvaa

Leikkaa leivästä noin10 sentin pituisia ja sentin paksuisia krutonkeja. Paahda ne kuivalla paistinpannulla rapeiksi.

Vatkaa munista rakenne rikki. Lisää kerma, pippuri ja lohi- tai kinkkusuikaleet. Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää munakokkeliseos ja sekoita koko ajan puuhaarukalla, kunnes munakokkeli on hyytynyt. Älä kypsennä liikaa, kokkeli saa jäädä meheväksi. Tarjoa krutonkien ja keitettyjen perunoiden kera.

Kaviaarimunat pinaatin kera
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
6 löysäksi keitettyä munaa
1 purjo viipaleina
nokare (laktoositonta) rasvaa
300 g pakastepinaattia
1/2 tl suolaa
2 dl ranskankermaa HYLA
1/2–1 dl Kallen kaviaaria
n. 1 1/2 dl laktoositonta juustoraastetta

Kuori munat. Kuullota purjorenkaat rasvassa. Lisää pinaatti ja sekoittele, kunnes se sulaa. Mausta suolalla. Levitä seos voideltuun uunivuokaan tai annosvuokiin. Nosta munat päälle. Sekoita ranskankermaan mätitahna ja kaada vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste ja kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Lämpimät herkkuleivät
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
4 (gluteenitonta) leipäviipaletta
(laktoositonta) margariinia tai voita
4 ananasrengasta
3–4 dl kuorittuja katkarapuja t.m.s
1 kovaksi vatkattu valkuainen
4 rkl laktoositonta majoneesia
1/2 tl curryä
2 dl laktoositonta juustoraastetta

Voitele leivät rasvalla. Aseta päälle ananasrenkaat ja katkaravut (jätä osa koristeeksi). Sekoita valkuaisvaahtoon majoneesi, curry ja juustoraaste. Jaa seos leiville. Kuorruta 225-asteisen uunin yläosassa noin 10 minuuttia. Koristele lopuilla katkaravuilla.

Munia ja kukkakaalia
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
4 kovaksi keitettyä munaa
1 silputtu sipuli
1 omena kuutioina
1–2 tl curryä
1–2 rkl laktoositonta rasvaa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja tai 1 rkl vähäproteiinista jauhoseosta
2 1/2 dl kanalientä
1 dl (laktoositonta) kermaa
1 tl sitruunamehua
1–2 kukkakaalin kukinnot
1 dl purjorenkaita
(pinjansiemeniä)

Kuullota sipuli- ja omenapalat rasvassa. Sekoita joukkoon jauhot ja nesteet. Anna kiehua 5 minuuttia, mausta sitruunamehulla ja tarvittaessa suolalla. Keitä kukkakaalin kukintoja 5–10 minuuttia ja valuta. Laita kukkakaalit lohkottujen munien kanssa vadille, kaada päälle kastike ja ripottele pinnalle purjoa ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Pienet uunijäätelöt
(soijajäätelöstä laktoositon, gluteeniton)
n. 6 dl pakastemarjoja tai hedelmäpaloja
n. 2 sulatettuja vadelmia soseutettuna
n. 1/2 dl sokeria
kovia jäätelöpaloja
2 valkuaista + 1 dl sokeria
manteli- tai pähkinärouhetta

Jaa marjat tai hedelmät neljään uuninkestävään kuppiin tai suurempaan vuokaan. Kaada päälle sokerilla makeutettu vadelmasose. Vaahdota valkuaiset kovaksi, lisää sokeri vatkaten. Nosta marjojen päälle jäätelöpaloja jaa jaa marenki päälle. Ripota mantelirouhe pinnalle. Pane astiat 225-asteisen uunin yläosaan muutamaksi minuutiksi, kunnes pinta saa väriä. Tarjoa heti.

Helppo suklaavaahto
(erikoissuklaasta laktoositon, gluteeniton)
100 g (laktoositonta)tummaa tai valkoista suklaata
2 keltuaista
2 valkuaista
2 rkl sokeria

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Jos käytät valkosuklaata, lisää 1 tl öljyä. Anna jäähtyä hiukan. Vaahdota valkuaiset kovaksi, lisää sokeri vatkaten. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki ja sekoita ne suklaan joukkoon. Kääntele valkuaisvaahto joukkoon. Jaa neljään annosastiaan tai yhteen suureen ja säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

 

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |