Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU, 17.3.2005

Pääsiäispöytään

Nautitaan kakuista, pikkuleivistä, leivoksista sekä suussa sulavasta marenkipitkosta, josta tekijä takuulla saa kiitosta. Niin, ja kevätauringosta!

Pääsiäisen moussetorttu
Tyylikäs ja herkullinen tarjottava, joka sopii sekä kahvipöytään että jälkiruuaksi. Paistamatta valmis pohja saa lisämakua mantelirouheesta ja hunajasta ja rahkatäytteeseen voi persikan tilalle vaihtaa lakkahillon.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
3 dl murskattuja (gluteenittomia) digestive-keksejä
1/2 dl manteli- tai pähkinärouhetta
3 rkl sulatettua (laktoositonta) margariinia tai voita
3 rkl juoksevaa hunajaa
Täyte:
6 liivatelehteä
1 tlk n. 400 g säilykepersikoita
1/2 dl fariinisokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vaniljasokeria
2 dl, 200 g vaniljajogurttia (hyla)
1 tlk, 250 g maitorahkaa (hyla)
2 rkl persikan lientä
Koristeluun: persikoita tai lakkoja

Sekoita keksimurska, mantelirouhe, rasvasula ja hunaja. Painele seos noin 22 sentin irtoreunavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Nosta hetkeksi kylmään kovettumaan. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5–10 minuutiksi.

Valuta persikat ja ota osa liemestä talteen. Soseuta hedelmät. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota kuumennettuun persikan liemeen. Sekoita persikkasose, sokerit, sitruunamehu, jogurtti ja rahka. Lisää lopuksi hiukan jäähtynyt liivateseos. Kaada hyytelöseos vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia tai yön yli. Irrota torttu vuoasta, nosta vadille ja koristele.

Täytetyt kauralastut
Rapeat kauralastut ovat sellaisenaankin herkkua. Miedolla suklaatäytteellä ne juhlistuvat entisestään. Annoksesta tulee noin 15 täytettyä leivonnaista.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl siirappia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja (tai 3/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 dl sokeria
1/4 tl leivinjauhetta
Täyte:
50–75 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
2–3 rkl kaakaotumusokeria

Sulata rasva kattilassa ja nosta liedeltä. Lisää kerma ja siirappi, jäähdytä hetki. Sekoita muut aineet joukkoon. Laita teelusikalla pieniä kekoja leivinpaperille pellille harvaan, sillä lastut leviävät uunissa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 5 minuuttia. Vedä pikkuleivät papereineen työlaudalle ja anna jäähtyä

Täytä leivonnaiset juuri ennen tarjoilua. Sekoita täytteen aineet. Levitä joka toiselle kauralastulle täytettä ja paina varovasti toinen lastu päälle.

Mureat puolikuut
Pikkuleivät vaativat näpertelyä, mutta ovat sen arvoisia. (Gluteenittomina ne ovat hyvin hauraita, joten käsittele varovasti. Kunhan saat ne täytettyä ja koristeltua, ne kyllä pysyvät koossa). Taikinaa ei kannata kaaviloida kovin ohueksi, sillä silloin pikkuleivät palavat helposti. Annoksesta tulee noin 25 leivonnaista.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 3 1/2–4 dl vähäproteiinista jauhoseosta)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 keltuainen
Täyte:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 rkl tomusokeria
1 keltuainen
1–2 rkl hedelmämehua, konjakkia, punssia t.m.s.
Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1–2 rkl samaa nestettä kuin täytteessä

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Painele se levyksi jauhotetulle leivinpaperille ja anna kovettua kylmässä. Kaaviloi taikina 1/2 sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla 5 sentin pyörylöitä leivinpaperille pellille. Jaa pyörylät kahtia ja erota toisistaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Täytä pikkuleivät vähän ennen tarjoilua. Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri, keltuainen ja haluamasi neste. Levitä täytettä joka toiselle pikkuleivälle ja paina toinen varovasti päälle. Sekoita tomusokeriin haluamaasi nestettä, jotta saat sakean, mutta levittyvän kuorrutuksen. Kuorruta pikkuleivät ja anna kuivahtaa ennen tarjoilua.

Marenkinen pääsiäispitko
Rapea marenki, suklaa ja kermavaahto tekevät tästä pitkosta vastustamattoman. Keltaiset lakat, mandariinit tai muut hedelmät pukevat sen pääsiäisasuun. Kun marenkilevyt sipaisee sulatetulla suklaalla, ne pysyvät hiukan pitempään rapeina.
(Erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton.) 
3 suurta valkuaista
n. 2 tippaa väkiviinaetikkaa
1 1/2 dl sokeria
Täyte ja kuorrutus:
n. 100 g (laktoositonta) tummaa suklaata
4 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
4–6 dl lakkoja tai 2 tlk säilykemandariineja

Piirrä leivinpaperille pellille kaksi noin 12 x 30 sentin suorakaidetta. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset etikan kanssa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon ja jatka vatkaamista vielä hetki. Levitä marenki piirrettyjen reunojen sisälle. Paista 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Katkaise virta uunista ja kuivata marenkia vielä jälkilämmössä noin tunti. Anna levyjen jäähtyä.

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja levitä esimeriksi pullasudilla marenkilevyjen päälle. Vaahdota kerma ja valuta hedelmät. Levitä puolet kermavaahdosta ja hedelmistä toiselle levylle. Nosta toinen levy päälle ja päällystä lopulla kermavaahdolla ja hedelmillä.

Toscaleivokset
Rapea toscatäyte on näiden leivosten salaisuus. Leivonnaiset sopivat hyvin pakastettaviksi ja tästä annoksesta niitä tulee noin 16 kappaletta.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
2 1/2 dl vehnäjauhoja ( tai 2 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
1/2 dl sokeria
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 keltuainen
Täyte:
100 g mantelirouhetta
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 rkl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
leivosvuokia tai foliovuokia

Nypi rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi. Lisää keltuainen. Painele taikina voideltuihin ja jauhotettuihin metallisiin leivosvuokiin tai foliovuokiin pellille. Kuumenna täytteen ainekset kattilassa mutta älä keitä. Jaa täyte vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 3/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |