Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU, 17.3.2005

Munaa ja kanaa

Pääsiäispöydässä tarjotaan alkuruuaksi täytettyjä munanpuolikkaita ja katkarapusalaattia, pääruuaksi mehevää, kuorrutettua broilerinfileetä. Aterian päättää keväisen raikas sitruunahyytelö.


PKuorrutetut broilerinfileet, muhennetut perunat ja kasvistimbaali. Astiat Arabian Teema-sarjaa. Kuva Pekka Haraste

Täytetyt munanpuolikkaat
Kovaksi keitetyt, täytetyt munat ovat pääsäispöydän herkullisia erikoisuuksia. Ohessa kolme täytettä: yksi mätitahnasta, toinen anjoviksesta ja kolmas sinapilla ryyditetty. Voit täyttää munat etukäteen, säilyttää kylmässä ja koristella juuri ennen tarjoilua.

Mätitahnamunat
(vähälaktoosinen ja gluteeniton)
4 kovaksi keitettyä munaa
2–3 rkl ranskankermaa (hyla)
2 rkl mätitahnaa pursosta
3 rkl tillisilppua
1 rkl kaprista
koristeluun kaprista

Kuori munat ja puolita pituussuunnassa. Irrota keltuaiset ja hienonna haarukalla. Yhdistä keltuaismurska, ranskankerma, mätitahna, tilli ja kapris. Lusikoi tai pursota täyte valkuaisten koloihin. Korista kapriksilla.

Anjovismunat
(vähälaktoosinen ja gluteeniton)
4 kovaksi keitettyä munaa
2–3 rkl ranskankermaa (hyla)
5–6 anjovisfileetä
2 rkl tillisilppua
2 rkl ruohosipulisilppua
koristeluun anjovista 

Esikäsittele munat kuten edellä. Sekoita keltuaisen joukkoon ranskankerma, murskattu anjovis, tilli ja ruohosipuli. Täytä munanpuolikkaat seoksella ja laita koristeeksi anjovista.

Sinappimunat
(vähälaktoosinen ja gluteeniton)
4 kovaksi keitettyä munaa
2 rkl ranskankermaa (hyla)
1–1 1/2 rkl (gluteenitonta) sinappia
1/2 tl viinietikkaa
1/4 tl suolaa ja paprikajauhetta
hiukan tabascoa
koristeluun paprikasuikaleita ja tilliä

Esikäsittele munat kuten mätitahnaohjeessa. Yhdistä keltuaismurskan joukkoon muut ainekset. Nosta täyte lusikalla tai pursota munanpuolikkaisiin. Koristele tillillä ja pienillä paprikasuikaleilla.

Muna-katkarapusalaatti
Herkullinen munasalaatti sopii yksinäänkin pääsiäisaterian alkuruuaksi paahdetun leivän kera. Annostele se silloin valmiiksi lautasille tai tarjoa yhtenä alkuruokana.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
amerikansalaattisuikaleita
1 tlk palaparsaa
1–2 omenaa kuutioina
1–2 maustekurkkua kuutioina
n. 300 g kuorittuja pakastekatkarapuja
4 kovaksi keitettyä munaa
Kastike:
2 dl ranskankermaa (hyla)
2 rkl mango chutneytä tai chilikastiketta
2 rkl tomaattiketsuppia
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus cayennepippuria
Sekoita kastikeainekset. Pyöräytä salaattisuikaleet, valutettu parsa, omena- ja kurkkukuutiot sekä sulatetut ja valutetut katkaravut sekaisin. Laita salaattia ja kastiketta kerroksittain kulhoon. Kuori munat ja jaa kukin neljäksi lohkoksi. Asettele munalohkot kulhon reunoille.

Marinoidut savusilakat
Tämä ruoka on helppo valmistaa ja suurin vaiva onkin irrottaa kalafileet nahattomiksi ja ruodottomiksi mahdollisimman ehjinä. Silakat sopivat hyvin munaruokien ja keitettyjen perunoiden seuraan yhtenä alkuruokana. Ruuan voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä iltana jääkaappiin tekeytymään.
(Laktoositon ja gluteeniton.)
n. 12 savusilakkaa
1/2–1 rkl sinapinsiemeniä
Marinadi:
3/4 dl rypsiöljyä
1 rkl viinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
1 tl sinappia
vadille 1–2 dl purjosuikaleita

Perkaa savusilakat nahattomiksi ja ruodottomiksi fileiksi ja aseta reunalliselle vadille. Ripottele sinapinsiemenet päälle. Sekoita marinadin ainekset ja valuta silakoille. Laita purjosuikaleet vadin reunalle. Anna maustua kylmässä.

Kuorrutettua broileria
Maukkaita broilerinfileitä ihanan rapean ja mausteisen yrttipeiton alla. Kun fileisiin paistaa pintavärin pannulla, tapahtuu loppukypsennys uunissa nopeasti. Tarjoa kasvistimbaalien ja muhennettujen perunoiden kera.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
6 broilerin rintafileetä
nokare (laktoositonta) rasvaa
1/2–1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Kuorrutus:
1 iso punainen paprika pieninä paloina
1 silputtu sipuli
2 viipaletta vaaleaa (gluteenitonta) leipää muruina
2–3 tl kuivattua timjamia
1–2 murskattua valkosipulinkynttä
3 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita

Tee yrttikuorrutus. Anna rasvan pehmitä huoneenlämmössä.Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa tai veitsellä hakaten. Ruskista broilerinfileitä pannulla rasvassa molemmin puolin 2–3 minuuttia. Suolaa ja pippuroi sekä nosta uunivuokaan.

Kiehauta pannulla 1 desi vettä, sekoita ja kaada vuokaan. Jaa kuorrutus fileille ja kuorruta 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla painaen. Jos fileestä tuleva neste on kirkasta, on ruoka kypsää.

Kasvistimbaalit
Nämä värikkäät timbaalit ovat koostumukseltaan kuohkeita. Uunissa ne usein kohoavat reilusti, mutta laskevat hieman paistamisen jälkeen. Kummastakin soseesta tulee noin 8 timbaalia. Ruuan voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja kuumentaa ennen tarjoilua 150-asteisessa uunissa tai mikrossa.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
Porkkanasose:
500 g porkkanoita kuutioina
keittämiseen vettä ja suolaa
4 munaa
vajaa 1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/2–1 tl rakuunaa
Hernesose:
400 g pakasteherneitä
keittämiseen vettä ja suolaa
1 keitetty, raastettu peruna
4 munaa
vajaa 1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/2–1 tl oreganoa
koristeluun ranskankermaa (hyla) ja yrttiä

Keitä porkkanakuutiot pehmeiksi suolaripauksella maustetussa vedessä, valuta ja soseuta. Vatkaa munat ja mausteet mukaan. Jaa sose voideltuihin noin desin vetoisiin uuninkestäviin vuokiin tai muffinipellille.

Keitä herneet pehmeiksi miedosti suolatussa vedessä, valuta hyvin ja soseuta. Vatkaa munat, perunaraaste ja mausteet joukkoon. Jaa voideltuihin vuokiin tai muffinipellille. Paista 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia tai kunnes timbaalit ovat hyytyneet kiinteiksi kakkusiksi. Anna seistä hetken ja kumoa timbaalit pois vuoista. Koristele ranskankermalla ja yrtintupsulla.

Muhennetut perunat
Ruoka vaatii vähän vaivaa, mutta tulos on sen arvoinen. Kermamaito saostuu perunoiden kypsyessä samettimaiseksi ja fariinisokeri viimeistelee maun.
(Erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton.) 
10–12 kiinteää perunaa pieninä kuutioina
2–3 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
suolaa, valkopippuria ja muskottia
1–2 tl fariinisokeria

Kiehauta 2 dl maitoa ja kerma paksupohjaisessa kattilassa. Lisää suolaa, pippuria, muskottia ja perunakuutiot. Keitä sekoittaen, kunnes liemi sakenee ja perunat pehmenevät, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa maitoa. Mausta fariinilla.

Raikas sitruunavaahto
Ilmava ja kevyt jälkiruoka onnistuu helposti. Tarjoa halutessasi kermavaahtoa ja mantelilastuja lisukkeena, ne tekevät vaahdosta vielä juhlavamman. Annoksesta riittää kuudelle ruokailijalle.
(Laktoositon ja gluteeniton.)
4 1/2 liivatelehteä
4 keltuaista
1 1/3 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
n. 3/4 dl sitruunamehua
4 valkuaista
Koristeluun: 
raastettua sitruunan kuorta
sitruunamelissaa

Pane liivatelehdet likoon kylmään veteen. Vaahdota munat ja sokeri sekä valkuaiset erikseen kuohkeiksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kattilassa noin kahteen ruokalusikalliseen kuumaa sitruunamehua. 
Vatkaa keltuaisvaahtoon hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori, sitruunamehu ja hiukan jäähtynyt liivateseos. Vatkaa valkuaisia vielä hetki ja nostele kevyesti keltuaisvaahtoon. Jaa vaahto annosmaljoihin tai suurempaan jälkiruokakulhoon. Pane kylmään hyytymään. Koristele ennen tarjoilua.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 3/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |