Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU, 16.3.2006

Monenlaista hyvää broilerista


Broilerivati, jolla broilerikastikkeen päällä kiillotettuja hillosipuleita ja reunoilla perunasose ja parsakaalia.
Kuva Pekka Haraste

Broilerista valmistuu mainio arkiateria ja houkutteleva sunnuntairuoka. Kokeile vaikkapa yrttikoipia, mehevää pataa tai broileria tonnikalakastikkeen kanssa. Ja broileria on turvallista syödä, sillä kotimaiset linnut tarkastetaan jo kasvatusaikana moneen kertaan.

Sunnuntain broilerivati
Herkullinen sunnuntairuoka, jossa broileri kastikkeineen ja peruna-parsakaalilisuke ovat samassa vuoassa. Somat hillosipulit kiillotetaan voilla ja hunajalla pannulla ja levitetään valmiin ruuan pinnalle.
(Erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton.)

4 broilerinfileetä
suolaa ja pippuria
Kastike:
1 silputtu sipuli
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
1,5 rkl maizenaa
3 dl kanalientä
1 dll (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl sinappia
valkopippuria, suolaa
2 dl emmentalraastetta
Lisukkeet:
4 annosta (laktoositonta) perunasosetta
2 keltuaista 
200 g kevyesti keitettyä parsakaalia
1 tlk (340 g) hillosipulia
1–2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
1 rkl hunajaa
0,5 tl inkivääriä

Mausta broilerinfileet ja ruskista halutessasi niihin pintaväri pannulla. Nosta laakeaan, voideltuun uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla painamalla. Kun sisältä tihkuva neste on kirkasta, on broileri kypsää. Sekoita perunasoseeseen keltuaiset. Pursota tai nostele sose vuoan reunoille.

Kuullota sipulisilppu rasvassa kattilassa. Sekoita maizena mukaan. Lisää kanaliemi, kerma ja sinappi. Hauduta 3–4 minuuttia. Mausta pippurilla ja hivenellä suolaa sekä pyöräytä juustoraaste sekaan. Valuta kastike broilerifileiden päälle ja laita parsakaalipalat ympärille.

Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Valuta hillosipulit. Kuumenna rasva, hunaja ja inkivääri pannulla. Sekoittele hillosipuleita joukossa muutama minuutti. Kaada valmiin paistoksen päälle.

Kuorrutetut broilerileikkeet
Uunissa tai pannulla paistetut broilerileikkeet tai -fileet juhlistuvat, kun ne kuorrutetaan mehevällä ja maittavalla kinkku-ranskankermaseoksella. Jos käytät ruokaan broilerinfileitä, nuiji ne ennen kypsennystä litteiksi muovipussissa tai kelmupalojen välissä. Tarjoa lisukkeena juurespyttipannua, ja herkuttelu voi alkaa.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

4 paistettua broilerileikettä tai -fileetä
rouhittua mustapippuria
150 g ranskankermaa (hyla)
150 g savukinkkua kuutioina
1 rkl (gluteenitonta) sinappia
2 dl emmentalraastetta
1 dl yrttisilppua, esim. persiljaa, timjamia, basilikaa tai oreganoa

Nosta kypsät leikkeet tai fileet voideltuun uunivuokaan ja mausta pippurilla. Sekoita ranskankermaan kinkku, sinappi, juusto ja yrttisilppu. Levitä seos fileiden päälle ja kuorruta 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Juurespyttipannu
Yksinkertaista, helppoa ja hyvää. Kaikki kasvikset valmistuvat samalla pannulla. Kun valmistat ruuan raaoista kasviksista, nosta se loppukypsennyksen ajaksi uuniin. Jos ruuan tekee kypsistä perunoista ja porkkanoista, se valmistuu nopeasti suurella pannulla tai vokissa.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

8–10 perunaa kuutioina 
2 porkkanaa ohuina lantteina
1–2 punasipuli puolirenkaina
1–2 paprikaa kuutioina
paistamiseen öljyä
suolaa ja mustapippuria
kuivattua tai tuoretta timjamia

Paista kasviksia öljyssä pannulla sekoitellen muutama minuutti ja mausta. Kaada kasvikset uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 30–40 minuuttia.

Mehevä broileripata
Täyteläisen makuisessa ja mehukkaassa padassa on mukana kesäkurpitsaa ja fenkolia. Liemi muodostuu säilötyistä tomaateista, viinistä, kermasta ja mausteista. Kelpaa tarjota vieraillekin keityn riisin tai perunoiden kera.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

4–5 broilerinfileetä
paistamiseen öljyä
1 suikaloitu fenkoli
1 suikaloitu kesäkurpitsa
2–3 silputtua valkosipulinkynttä
1,5 rkl tomaattisosetta
1 t1 rouhittua mustapippuria
2 tl timjamia
1 kanaliemikuutio
2 dl valkoviiniä tai vettä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 rkl hunajaa tai sokeria
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
1–2 dl mustia kivettömiä oliiveja

Leikkaa broilerinfileet kolmeen osaan ja ruskista palat padassa öljyssä. Kuullota mukana fenkoli- ja kesäkurpitsasuikaleita, valkosipulia ja tomaattisosetta muutama minuutti. Lisää pippuri, timjami, liemikuutio, viini tai vesi, kerma, hunaja ja tomaatit liemineen. Hauduta hissukseen kypsäksi. Suurusta halutessasi maizenalla tai vaalealla kastikesuurusteella. Lisää lopuksi oliivit.

Yrtti-sitruunakoivet
Broileri lisukkeineen kypsyy vaivattomasti ja käryttömästi uunipannulla. Näin kevään korvalla perunat laitetaan siihen lohkoina, mutta kesällä käytetään pieniä, kokonaisia uusia perunoita. Ruoka viimeistellään voilla, sitruunankuorella ja -mehulla sekä tuoreella yrttisilpulla.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

4 marinoitua broilerin koipi-reisipalaa
6–8 perunaa lohkoina
4–5 porkkanaa suurehkoina suikaleina
1–2 punasipulia lohkoina
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2–3 puserrettua valkosipulinkynttä
n. 200 g kirsikkatomaatteja
Päälle: 
2 rkl voita (hyla)
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1–2 dl yrttisilppua, esim. persiljaa, ruohosipuli ja timjamia

Levitä perunat, porkkanat ja sipulit uunipannulle. Sekoita öljy, soijakastike, pippuri ja valkosipuli ja pyöräytä kasvisten joukkoon. Nosta broileripalat päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Nosta pannu uunista ja lisää tomaatit kasvisten joukkoon. Sekoita pehmeään voihin sitruunan kuori ja mehu sekä yrttisilppu. Levitä seos koipien päälle. Paista vielä noin 10 minuuttia.

Broileri-aurajuustopastaa
Keväisen vaalea pastakastike saa väriä ja makua maissista ja ananaspaloista. Persiljasilppu tai rucolasalaatti piristävät myös ruuan ulkonäköä.
(Laktoositon ja erikoistuotteista gluteeniton.)

n. 400 g marinoituja broilerisuikaleita
paistamiseen öljyä
1 silputtu sipuli
1,5 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 dl kanalientä + ananastölkin mehu 
0,5 dl (laktoositonta) ruokakermaa
100 g Auramurua
1 tlk ananaspaloja
200 g pakastemaissia
valkopippuria
1 dl silputtua rucolaa tai persiljaa
Tarjoiluun:
4 annosta keitettyä (gluteenitonta) pastaa

Ruskista broilerisuikaleet öljytilkassa pannulla ja kuullota sipulisilppu joukossa. Pyöräytä mukaan jauhot ja hetken kuluttua kana- ja ananasliemi, kerma sekä juustomurut. Hauduta 10 minuuttia. Lisää ananaspalat ja maissi, keitä muutama minuutti. Mausta valkopippurilla ja viimeistele ruoka rucola- tai yrttisilpulla. Sekoita kastike kypsän, valutetun pastan joukkoon.

Broileria tonnikalakastikkeen kera
Kylmä tonnikalasta, majoneesista, anjoviksesta, kapriksesta ja sitruunamehusta valmistettu kastike maistuu hyvältä paistetun broilerin kanssa.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

4 kypsää broilerileikettä tai -fileetä
1 tlk tonnikalaa vedessä
1,5–2 dl (laktoositonta) kevytmajoneesia
4–5 anjovisfileetä
1–2 rkl kaprista
sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
Koristeluun:
kaprista ja sitruunaviipaleita

Valuta tonnikala ja hienonna anjovisfileiden kera haarukalla. Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin. Leikkaa kypsät broileripalat viipaleiksi. Laita osa kastikkeesta broileripalojen päälle. Koristele sitruunalla ja kapriksella. Laita loppu kastike tarjolle pieneen kulhoon.

  Kypsentäminen tuhoaa bakteerit
• Broilerin- ja muun linnunlihan nauttiminen on turvallista, kun tietää muutamat perusasiat. Kotimaisessa broilerinlihassa esiintyy salmonellaa erittäin vähän, vain alle prosentissa. Tämä johtuu siitä, että broilerit tarkastetaan jo kasvatuksen aikana moneen kertaan. Tartunnat pyritään näin estämään ennen kuin tuotteet tulevat kauppoihin.
• Lintuinfluenssaa ei ole tavattu Suomessa, ja muutoinkin sen tarttuminen linnuista ihmiseen on hyvin epätodennäköistä. Sitä paitsi viruksen tarttuminen villeistä linnuista kaupalliseen siipikarjaan kuten broileriin ja kalkkunaan estyy, kun siipikarja on määrätty pidettäväksi sisätiloissa. Lisäksi virus on hyvin herkkä lämmön vaikutukselle: se tuhoutuu + 75 asteessa.
• Pakkausmerkinnöistä näkee elintarvikkeen alkuperän. Joutsenlippu takaa, että tuote on kokonaisuudessaan suomalainen. Tuontilihan osuus on pieni, alle 10 prosenttia myytävästä linnunlihasta.
• Broilerin- ja muun linnunlihan käsittelyohjeet ovat pysyneet kautta aikojen samoina. Liha on kypsennettävä täysin kypsäksi eli yli + 75-asteiseksi. Se varmistaa niin salmonellan kuin muidenkin bakteerien tuhoutumisen.
• Lihan käsittelyalusta ja työvälineet on pidettävä erillään muista elintarvikkeista ja ne on pestävä hyvin heti käytön jälkeen. Kädet tulee pestä aina siirryttäessä työvaiheesta toiseen.
• Lisää turvallisen ruuankäytön ohjeita on elintarvikeviraston nettisivuilla osoitteessa www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 3/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |