Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU, 16.3.2006

Pöytä koreaksi

Leivonnaiset saavat peitokseen herkullisen silauksen. Perinteisessä perunajauhokakussa on appelsiinikuorrutus ja pikku leivoksissa suklaatosca. Saksanpähkinäkakun pinnalla on tomusokeri-kahvikuorrutus ja mantelipaloissa marenkipinta.

Kuorrutettu pumpulikakku
Vanhanajan perunajauhokakku on aina ajankohtainen kahvikakkujen ystäville. Sitä piristää appelsiinikuorrutus, jonka voi halutessaan jättää pois.

(Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
250 g (laktoositonta) margariinia tai voita
250 g, 2,75 dl sokeria
3 munaa
250 g, 3,25 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
Kuorrutus ja koristelu:
60 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 keltuainen
1 appelsiinin raastettu kuori 
4 dl tomusokeria
3–4 rkl appelsiinista puristettua mehua
strösseleitä tai appelsiininmakuisia koristeita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Siivilöi mukaan perunajauho-leivinjauheseos ja lisää vaniljasokeri. Levitä taikina hyvin voideltuun ja jauhotettuun noin 1,5 litran rengasvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.

Sekoita pehmeään rasvaan keltuainen ja hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori. Lisää tomusokeri ja appelsiinimehu. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos kakulle ja koristele heti haluamallasi tavalla. Säilytä kakku kylmässä.

Suklaa-toscavuoat
Alumiinivuoissa paistettujen leivosten pohjataikina valmistuu helposti sekoittamalla. Pinnalla on herkullinen suklaatosca. Annoksesta tulee 16–18 leivonnaista.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
Suklaatosca:
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
25 g (laktoositonta) tummaa suklaata
0,5 dl tomusokeria
1 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 rkl (laktoositonta) ruokakermaa
2 dl mantelirouhetta
alumiinivuokia

Voitele ja jauhota vuoat. Sulata rasva ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita mukaan sokeri ja munat. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä kaakao. Lisää seos sihdin läpi taikinapohjaan. Jaa taikina vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Kiehauta muut suklaatoscan ainekset paitsi mantelirouhe. Ota kattila liedeltä ja pyöräytä mantelirouhe mukaan. Levitä toscaseos leivospohjille ja jatka paistamista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Saksanpähkinäkakku
Kakkua maustavat kahvijuoma, kaneli ja kardemumma. Mukana on myös rouhittuja saksanpähkinöitä ja manteleita. Kuorrutus sekoitetaan tomusokerista ja kahvijuomasta. Saksanpähkinät voi halutessaan korvata hasselpähkinöillä.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl voimakasta kahvijuomaa
2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
1 dl saksanpähkinärouhetta
1 dl mantelirouhetta
Kuorrutus ja koristelu:
3 dl tomusokeria
2-3 rkl vahvaa kahvijuomaa
saksan- tai hasselpähkinöitä

Sulata rasva kattilassa ja kuumenna kahvijuoma sen joukossa. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet sekä pähkinä- ja mantelirouhe. Lisää seos munavaahtoon vuorotellen kuuman rasvaseoksen kanssa. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun, tasapohjaiseen 22–24 sentin vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi noin 40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.

Sekoita tomusokerin joukkoon voimakasta kahvijuomaa, jotta saat paksuhkon, mutta levittyvän kuorrutuksen. Peitä kakun pinta seoksella ja koristele heti pähkinöillä.

Manteli-marenkipalat
Pikku leivokset saavat peitokseen rapeaa marenkia. Marengista voi halutessaan jättää mantelirouheen pois. Annoksesta tulee pieni uunipannullinen, noin 12–15 leivosta.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
2 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai sitruunan raastettua kuorta
1,25 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1dl rouhittua mantelia
1 tl kaakaojauhetta pinnalle

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita mukaan keltuaiset yksitellen. Lisää jauho-leivinjauheseos vuorotellen maidon kanssa sekä haluamasi mauste. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle noin 20 x 30 sentin uunipannulle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mukaan sokeri vähitellen vatkaten ja lopuksi mantelirouhe. Levitä marenki pohjalevylle. Paista vielä noin 20 minuuttia, kunnes marenki saa hiukan väriä. Anna jäähtyä ja sihtaa pinnalle kaakaojauhetta. Paloittele pieniksi leivoksiksi.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 3/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |