Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU, 20.4.2006

Juusto ruuan kruunaa

Juusto on hyvää sellaisenaan, mutta se myös kruunaa ja maustaa monet ruuat. Kokeile vaikkapa kuohkeaa kohokasta, samettista keittoa, juhlavaa kalaruokaa sekä juustoleikkeitä. Ripottele lämpimien leipien ja kasvisvuoan peitoksi juustoinen huntu.

Juusto-yrttikohokas
Kohokas on yksi juustoruokien klassikoista. Maukkaalla juustolla höystettynä se on suussa sulava alkuruoka tai iltapala. Kohokas onnistuu, kun ei avaa uuninluukkua paistamisen aikana. Tärkeää on, että ruokailijat ovat valmiina ja kohokas viedään pöytään vakain käsin, tärisyttämättä, muutoin se lässähtää.
Ohjeella valmistuu noin 2 litran vuoallinen tai 5 kahden desilitran annosvuoallista.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
4 keltuaista
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
150 g Turunmaa ritarijuustoa, mustaleima-emmentalia tai muuta juustoa
2 dl yrttisilppua, esim. basilikaa, oreganoa ja rakuunaa tai jotain näistä
4 valkuaista

Raasta juusto. Sulata rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Sekoita maito mukaan ja keitä 4–5 minuuttia. Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon keltuaiset yksitellen, mausteet, juustoraaste ja yrttisilput.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita kevyesti nostellen mukaan. Kaada seos hyvin voideltuun korkea- ja suorareunaiseen vuokaan tai annosvuokiin. Paista 150-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan tai annoskohokkaita 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Samettinen briejuustokeitto
Sosekeitossa on pehmeä rakenne ja keitto suorastaan hyväilee makuhermoja. Pinnalle vatkattu kevyt maitovaahto kruunaa keiton. Valmista tätä sunnuntai- tai juhla-aterian alkuruuaksi.

(Vähälaktoosinen ja erikoisjauhosta gluteeniton.)
1 silputtu sipuli
1–2 silputtua valkosipulinkynttä
3 porkkanaa paloina
1 fenkoli paloina
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita 
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
n. 8 dl kasvislientä kuutiosta 
n. 175 g Charme Brie -juustoa
0,25 tl valkopippuria
0,5–1 dl kuivaa sherryä, voi jättää pois 
1–2 dl (laktoositonta) ruoka- tai vispikermaa
Maitovaahto:
rasvatonta maitoa (tai rasvatonta laktoositonta maitojuomaa)

Kuullota kasviksia rasvassa kattilassa. Pyöräytä mukaan jauhot ja kasvisliemi. Keitä kasvikset pehmeiksi. Kuori juusto ja lisää nokareina keittoon. Sekoittele, kunnes se sulaa. Mausta pippurilla ja halutessasi sherryllä sekä lisää kerma. Soseuta tasaiseksi ja kuohkeaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Kuumenna keitto.

Kuumenna maitoa koko ajan vatkaten, jolloin muodostuu kevyt vaahto. Laita sitä keiton päälle. Ripottele pinnalle persiljaa.

Juhlava juusto-kinkkulohi
Herkullinen kalaruoka, joka on helppo tehdä suurellekin joukolle vaikka uunipannulla. Ruuan voi valmistaa uunikuntoon jääkaappiin jo etukäteen ja kypsentää juuri ennen tarjoilua. Kinkun voi halutessaan vaihtaa kiehautettuihin kasvissuikaleisiin. Tarjoa juustoisen perunasoseen kera.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
4 suurta lohileikettä tai -perhosta
sitruunapippuria
100–125 g hyvää savukinkkua
3 tl (gluteenitonta) sinappia
3 rkl persiljasilppua
1 muna
Oltermannia, emmentalia, Kreiviä tai muuta juustoa viipaleina
chili- tai paprikajauhetta

Nosta lohipalat voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta kevyesti sitruunapippurilla. Kuutioi kinkku ja pyöräytä mukaan sinappi, persilja ja muna. Jaa täyte lohipaloille.

Peitä juustoviipaleilla, ripota päälle chiliä tai paprikaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja juusto sulanut. Kypsymisaika riippuu kalapalojen paksuudesta. Perhoset kypsyvät nopeammin kuin leikkeet.

Emmental-leikkeet
Juustonystävän unelmaruoka, jossa maukas emmentaljuusto on pääraaka-aineena. Rapea pinta syntyy murskatuista maissihiutaleista. Tarjoa lämpimien kasvislisukkeiden esimerkiksi ratatouillen, kasvisgratiinin tai keitettyjen kasvisten kera.

(Laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton.) 
n. 350 g punaleima emmentalia palana
n. 3 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 muna
4 dl (gluteenittomia) maissihiutaleita murskattuna
ripaus mustapippuria
2 tl basilikaa 
paistamiseen öljyä tai voita

Leikkaa juustosta 5 viipaletta. Kasta juustoleikkeet vehnäjauhoon, kevyesti vatkattuun munaan ja lopuksi mustapippurilla ja basilikalla maustettuun maissihiutalemurskaan. Paista kuumalla pannulla öljyssä tai voissa kullanruskeiksi.

Tarjoa leikkeet heti, sillä jos ne jäävät kuumalle pannulle ne sulavat.

Välimeren gratiini
Värikäs kasvisvuoka saa makua ja täyteläisyyttä juustosta. Päälle tulevat pekoniviipaleet antavat myös hyvää makua, mutta ne voi halutessaan jättää pois. Nestettä ei tarvitse lisätä, sitä irtoaa kasviksista tarpeeksi.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
2 punaista paprikaa suikaleina, n.400 g
n. 400 g kesäkurpitsaa viipaleina tai suikaleina
2–3 tomaattia viipaleina
suolaa, oreganoa
1 pussi raastejuustoa mitä vain
4–6 viipaletta pekonia, voi jättää pois
1–2 dl mustia kivettömiä oliiveja

Levitä kasvikset voideltuun uunivuokaan siten, että alle tulee paprikaa, keskelle kesäkurpitsaa ja päälle tomaattia. Ripottele kerrosten väliin ja päälle mausteita ja juustoraastetta.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Asettele pekoniviipaleet ja oliivit päälle. Paista vielä, kunnes pekoni saa väriä ja tulee rapeaksi.

Feta-lihapata
Hyvässä lihapadassa maistuvat tomaatit, yrtit ja fetajuusto. Pitkähkön kypsymisajan takia sitä kannattaa valmistaa kerralla tavallista suurempi määrä. Pata maistuu yhtä hyvin keitettyjen perunoiden, pastan kuin riisinkin kera.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
n. 1 kg lampaan- tai naudanpaistikuutioita
2 silputtua sipulia
3–4 silputtua valkosipulinkynttä
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl tomaattisosetta
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
suolaa
2 rkl hunajaa tai sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl timjamia
0,5 rkl oreganoa
1 tlk, 200 g (laktoosittomia) fetakuutioita
persiljasilppua

Ruskista lihakuutiot useassa erässä padassa. Lisää mukaan sipulisilput pehmenemään. Pyöräytä joukkoon tomaattisose ja jauhot, sekoittele hetki. Kaada pataan tomaattimurska ja lisää mausteet. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Hauduta hiljalleen kannen alla kypsäksi noin 1–1,5 tunnin ajan. Lisää pataan valutetut fetakuutiot ja persilja.

Pannukakkurulla
Ruoka saa hyvää makua Aurajuustomuruista. Jauhelihan voi vaihtaa kinkku- tai broilerisuikaleisiin. Tarjoa iltapalana, alkuruokana tai pikkulämpimänä vieraille salaatin kera. Rullan voi valmistaa hyvissä ajoin ja kuumentaa ennen tarjoilua.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
2,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta) 
1 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
6 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
3 munaa
50 g (laktoositonta) sulatettua rasvaa
Täyte:
400 g paistijauhelihaa
1 silputtu sipuli
1 rkl (laktoositonta) rasvaa
5 dl tuoreita tai pakastettuja kasvissuikaleita 
150 g ranskankermaa (hyla)
150 g Auramurua
rouhittua mustapippuria, suolaa
persiljasilppua
Pinnalle: juustoraastetta

Vatkaa taikinan ainekset sekaisin. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kumoa leivinpaperille.

Ruskista jauheliha ja pehmitä sipulisilppu joukossa. Lisää kasvissuikaleet ja ranskankerma. Hauduta, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Pyöräytä mukaan juustomurut ja mausteet. Hauduta hetki ja anna hiukan jäähtyä. Kääri rullalle ja nosta uunivadille. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuumenna 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Kuorrutettavat leivät
Lämpimiä leipiä voi kuorruttaa juustoraasteella, juustoviipaleilla tai juustoraaste-muna- tai juustoraaste-valkuaisvaahtoseoksella. Leipiä voi päällystää kypsillä jauheliha- tai kokolihapihveillä, leikkeleillä, makkaralla, paistetulla broilerilla, tonni- tai savukalalla, katkaravuilla, kasviksilla, hedelmälohkoilla.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
4 isoa (gluteenitonta) paahtoleipäviipaletta
voiteluun rasvaa
4 kypsää broilerinfileetä
4 säilykepersikan puolikasta
4 tomaattiviipaletta
Kuorrutus:
2 munaa tai 2 valkuaista
150 g juustoraastetta, esimerkiksi emmental

Voitele leivät Oivariinilla tai margariinilla. Viipaloi broilerinfileet ja aseta limittäin leiville. Laita päälle myös valutetut persikanlohkot ja tomaattiviipaleet. Sekoita juustoraaste vatkattujen munien tai vaahdoksi vatkattujen valkuaisten joukkoon. Levitä leiville.
Kuorruta 250-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia eli kunnes kuorrutus saa väriä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 4/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |