Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU 16 | 5 | 2002

Sen seitsemää sorttia

Näissä leivonnaisissa maistuvat pakastimen mansikat ja mustikat, vadelma sekä aprikoosi, manteli ja kookos. Cappuccino- ja valkosuklaakakku ovat uudempia, kielen vieviä herkkuja.

Marjaisat wienerpitkot
2 kpl
2,5 dl:n pullataikina jauhopussin ohjeella
Täyte:
n. 200 g vadelma- tai mansikkamarmeladia
n. 4 dl kotimaisia pakastemansikoita tai vadelmia
Voiteluun munaa
Koristelu:
n. 1 1/2 dl tomusokeria
n. 1 1/2 rkl vettä tai mehua

Kaaviloi kohonnut taikina pellille leivinpaperin päälle kahdeksi ohueksi suorakaiteeksi. Sekoita marmeladiin kohmeiset, viipaloidut mansikat tai vadelmat. Levitä marjaseos levyn keskelle noin 10–12 sentin leveydelle. Leikkaa reunataikina noin kahden sentin suikaleiksi ja nosta suikaleet vuorotellen kummaltakin puolelta täytteen päälle. Nipistä taikinasuikaleet yhteen tai pistele saumakohtiin hammastikkuja. Anna pitkojen kohota.

Voitele reunat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Sekoita tomusokerista ja vedestä tai mehusta tahna ja koristele pitkot.

Mustikkaneliöt
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl jauhettua mantelia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliini- tai vaniljasokeria
200 g margariinia tai voita sulatettuna
2 dl maitoa
Päälle:
3–4 dl pakastemustikoita
50 g mantelilastuja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mantelijauhe. Ota 1–2 ruokalusikallista vehnäjauhoja erilleen ja sekoita mustikoiden kanssa. Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja sihtaa munavaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.

Levitä taikina tasaisesti 20 x 30 sentin leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Ripottele jauhoissa pyöritetyt mustikat päälle ja lopuksi mantelilastut. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 30–35 minuuttia. Anna kypsän leivonnaisen jäähtyä vuoassa. Leikkaa neliöiksi.

Pienet aprikoosivuoat
n. 20 kpl
100 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 300 g aprikoosi - tai omenamarmeladia
Muruseos:
50 g margariini- tai voisulaa
1 rkl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
4 rkl kaurahiutaleita
Lisäksi tarvitaan pieniä leivosvuokia

Sekoita rasva ja sokeri, lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 20–24 osaan. Painele taikinapalat mataliin pieniin alumiinivuokiin tai voideltuihin leivosvuokiin. Laita täytteeksi aprikoosimarmeladia. Sekoita muruseoksen ainekset ja ripottele päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Herkulliset manteliviipaleet
n. 30 kpl
150 g margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja
1 dl jauhettua mantelia
Voiteluun ja koristeluun:
1 valkuainen
2 rkl raesokeria
2 rkl rouhittua mantelia

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon keltuainen ja keskenään sekoitetut jauhot ja manteli. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä pellille leivinpaperin päälle pellin pituisiksi tangoiksi. Painele tangot hiukan litteämmiksi.

Vatkaa valkuainen kevyesti ja voitele tangot sillä. Ripottele päälle raesokeri ja mantelirouhe. Paista 200-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa tangot vinoiksi viipaleiksi.

Mehevät kookoskakkuset
n. 25 kpl
2 munaa
1 dl sokeria
5 dl kookoshiutaleita
100 g kuivattuja aprikooseja pieninä paloina
1 1/2 rkl sitruunamehua
50 margariini- tai voisulaa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kookoshiutaleet ja aprikoosipalat ja lisää munavaahtoon sitruunamehun ja voisulan kanssa. Nostele taikina pellille pieniksi keoiksi ja paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.

Cappuccinokakku
1 1/2 dl maitoa
2 tl pikakahvijauhetta
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Kuorrutus:
100–150 g maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
1 tl pikakahvijauhetta + tilkka vettä
Pinnalle: kaakaojauhetta

Lämmitä 1/2 dl maitoa ja liuota siihen pikakahvijauhe. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten, vehnäjauho-leivinjauheseos, kahvi, loppu maito ja vanilliinisokeri. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 24 sentin tasapohjaiseen vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia kunnes kakku on kypsä.

Mausta tuorejuusto tomusokerilla ja veteen liuotetulla kahvilla. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle ja sihtaa pinnalle kaakaojauhetta.

Hyytelöity valkosuklaakakku
n. 15 annosta
150 g Domino-keksejä
50 g sulatettua voita
Täyte:
5 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
200 g valkoista suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 rkl vanilja- tai vanilliinisokeria
2 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
Hyytelö:
4 1/2 liivatelehteä
3 dl mehua

Hienonna keksit esimerkiksi monitoimikoneen leikkuuterällä tai muovipussissa kaulimella. Sekoita joukkoon voisula ja painele seos irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Pane kylmään kovettumaan.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa tuorejuuston joukkoon keltuaiset, sokeri, vaniljasokeri ja suklaa. Purista liivakoista vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa hiukan jäähtynyt liivateseos nauhana joukkoon. Lisää kerma- ja valkuaisvaahdot varovasti. Levitä täyte keksipohjalle ja anna kovettua kylmässä.

Liota hyytelön liivakoita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista vesi pois liivakoista ja liuota ne mehutilkkaan. Lisää loppu mehu ja valuta hyytelöliemi kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli. Koristele halutessasi kermavaahdolla.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |