Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU 15 | 5 | 2003

Enemmän iloa, vähemmän vaivaa

Pullat kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen juhlia, ne säilyvät pakastettuina. Myös pikkuleivät säilyvät hyvinä kuivassa paikassa viikon pari. Kakut voikin sitten leipoa vasta juhlan aattona.

Mantelipuustit
n. 40 kpl
(erikoisjuomista ja -margariinista laktoositon)
1 pala hiivaa
5 dl laktoositonta kevytmaito-, kaura-, tai soijajuomaa tai maitoa
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 muna
13–15 dl vehnäjauhoja
150 g laktoositonta margariinia tai voita sulatettuna
Täyte:
150 g jauhettua mantelia
1/2 dl sokeria
2 valkuaista + tilkka vettä
n. 2 dl vadelma- tai aprikoosimarmeladia
Voiteluun: 2 keltuaista + tilkka samaa nestettä kuin taikinassa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, muna ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja rasva taikinaan. Anna kohota noin puoli tuntia. Sekoita mantelijauhe, sokeri, valkuaiset ja tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat levitettävän tahnan.

Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa kahtia. Kaaviloi toinen pala 25 x 70 sentin levyksi. Levitä päälle puolet marmeladista ja mantelitäytteestä. Kääri levy rullalle ja leikkaa 20 palaksi. Paina jauhotetulla veitsenvarrella syvä vako pullien keskelle. Nosta pullat leivinpaperille pellille. Leivo toinen pala samoin ja anna pullien kohota.

Sekoita jäljelle jääneet keltuaiset ja nestettä. Voitele pullat seoksella ja paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Omenakakku
n. 20 palaa
(margariinista laktoositon)
100 g laktoositonta margariinia tai voita
2 1/2 dl sokeria
4 munaa
3 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2–3 dl omenamarmeladia tai -sosetta
2 rkl mantelilastuja
Päälle:
1 1/2 dl tomusokeria
1–1 1/2 rkl vettä

Sulata rasva kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri, munat ja jauho-leivinjauhe-kaneliseos. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 23 sentin irtopohjavuokaan.

Laita marmeladi teelusikalla sinne tänne taikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Sekoita tomusokeri ja vesi paksuhkoksi tahnaksi ja valuta jäähtyneen kakun päälle.

Suklaakaurapitsit
n. 35 kpl
(margariinista laktoositon)
100 g laktoositonta margariinia tai voita
3 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle: 75 g tummaa suklaata

Sulata rasva kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää kaurahiutaleet. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi ja lisää kauraseokseen jauhojen ja leivinjauheen kanssa. Nosta teelusikalla pieniä nokareita leivinpaperille pellille. Laita 12 nokaretta/pelti, sillä ne leviävät paistuessaan. Paista 175-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Sulata suklaa. Kasta haarukka suklaaseen ja vedä sillä raitoja pikkuleipien päälle. Anna kovettua kylmässä.

Marsipaanipuikot
n. 25 kpl
(laktoositon ja gluteeniton)
300 g raastettua mantelimassaa
1 muna
1 appelsiinin raastettu kuori
Päälle:
1 dl tomusokeria
1 rkl appelsiinista puristettua mehua
appelsiinin makuisia kakunkoristeita

Sekoita mantelimassaraaste, muna ja appelsiininkuoriraaste. Muotoile taikinasta kahdella teelusikalla pieniä puikkoja suoraan pellille leivinpaperin päälle. Paista 175-ateisessa uunissa 10–12 minuuttia. Irrota pikkuleivät lämpiminä paperilta terävällä veitsellä ja anna jäähtyä pellillä.

Sekoita tomusokerista ja appelsiinimehusta tahna ja koristele pikkuleivät. Leikkaa kakunkoristeista suikaleita ja laita päälle.

Marjainen Brita-kakku
n. 15 palaa
(gluteeniton ja soijakermasta laktoositon)
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja tai Raision gluteenitonta jauhoseosta
1 1/2 tl leivinjauhetta
Marenki:
4 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
Täyte:
4 dl kuohu- tai vatkautuvaa soijakermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1–1/2 l pakastevadelmia/lakkoja tai hedelmäpaloja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sihdin läpi jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa vielä hetki. Nosta marenki lusikalla sinne tänne taikinan päälle. Levitä marenki varovasti lastalla taikinan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia.

Täytä kakku vähän ennen tarjoilua. Jaa levy kahtia. Kostuta halutessasi taikinapuoli kevyesti vaalealla mehulla. Käännä levyt varovasti nurinpäin ja kostuta pullasudilla. Käännä marenki päällepäin. Nosta toinen levy tarjoiluvadille. Levitä päälle vaahdotettu maustettu kerma ja sulatetut, valutetut marjat tai hedelmäpalat. Nosta toinen levy päälle.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |