Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 17 | 4 | 2003

Ruoka juhlan kruunaa

Oheisista ohjeista voit koota erilaisia tarjoiluja kevätjuhliin. Kuvissa on esimerkkinä kaksi ehdotusta. Hieno ateria päättyy juustoihin. Ohjeet ovat sovellettavissa myös allergisille.

Kevytmarinoitu yrttifilee
n. 20 viipaletta
(laktoositon ja gluteeniton)
1 kg porsaan ulkofileetä
Marinadiliemi:
1 l vettä
2 rkl suolaa
1 sipuli lohkoina
2 hienonnettua valkosipulinkynttä (voi jättää pois)
1/2 rkl rouhittua mustapippuria
3 rkl kuivattuja yrttejä, esim. basilikaa, timjamia ja rosmariinia
1 dl persiljasilppua
Koristeeksi:
tuoreita yrttejä + roseepippureita

Nosta filee ahtaaseen uunivuokaan. Paina paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 70–75 astetta.

Keitä liemen aineksia muutama minuutti ja anna jäähtyä. Laita filee reunalliseen astiaan ja kaada liemi mausteineen päälle. Anna maustua yön yli. Nosta liha liemestä, kääri kelmuun ja säilytä kylmässä. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi vadille ja koristele. Voit halutessasi pirskotella päälle hiukan öljyä ja balsamietikkaa.

Värikäs perunasalaatti
n. 15 annosta
(laktoositon ja gluteeniton)
1 kg keitettyjä perunoita viipaleina
2 eri väristä paprikaa kuutioina
200 g pakasteherneitä sulatettuna
3 kevyesti keitettyä porkkanaa kuutioina
4–5 maustekurkkua viipaleina
1 punasipuli ohuina puolirenkaina
pätkä purjoa viipaleina
1 tlk (50/35 g) kaprista valutettuna
Päälle: ruohosipuli- tai persiljasilppua
Kastike:
1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä, esim. Virgino
1/2 dl balsami- tai valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1–2 tl kuivattua timjamia

Sekoita kastikeainekset keskenään. Yhdistä salaattiainekset varovasti ja sekoita kastike joukkoon. Anna maustua kylmässä tarjoiluun saakka. Ripota yrttisilppu päälle.

Savulohirulla
n. 15 viipaletta
(erikoisjuomista laktoositon)
6 munaa
6 dl laktoositonta kevytmaito- tai kaurajuomaa tai maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Täyte:
6 dl keitettyä riisiä (2 dl raakaa)
1 pussi pakastettua herne-maissi-paprikaa
400–500 g lämminsavukirjolohta
2 dl laktoositonta kevytmajoneesia
suolaa ja pippuria
1–2 tl curryä tai kuivattua tilliä

Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon neste, jauhot ja suola. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kumoa leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sekoita riisi, sulatettu kasvispakaste ja perattu, paloiteltu kala. Mausta majoneesi suolalla, pippurilla ja curryllä tai tillillä ja yhdistä riisiseokseen. Levitä täyte levylle, kääri rullalle leivinpaperiin ja säilytä kylmässä. Viipaloi ja tarjoile kylmänä.

Tuorejuusto-endiiviveneet
15 kpl
(gluteeniton ja soijalevitteestä laktoositon)
15 endiivin tai muuta pientä salaatinlehteä
n.200 g maustettua tuorejuustoa tai soijalevitettä
Laita endiivin- tai salaatinlehdet tarjoiluvadille vierekkäin. Pursota
tai laita lusikalla juusto tai levite keoksi salaatin päälle.

Crostinit
(kuorrutetut patonkiviipaleet)
n. 25 viipaletta
(laktoositon)
1 pitkä patonki
1 tlk tomaattimurskaa
1–2 puserrettua valkosipulinkynttä, voi jättää pois
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1–11/2 rkl basilikaa
1 dl oliivisilppua
4 dl emmentalraastetta

Viipaloi patonki vinottain ja nosta palat pellille leivinpaperille. Valuta tomaattimurska ja lisää pippuri, basilika ja oliivisilppu. Levitä seos leiville ja ripottele päälle juusto. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia.

Hieno kalkkunapatee
n. 15 viipaletta
(gluteeniton)
750 g kalkkunan (tai broilerin) jauhelihaa
100 g pekonia silputtuna
1 porkkana pieninä kuutioina
1/2 punaista paprikaa pieninä kuutioina
3 rkl purjosilppua
3/4 dl valkoviiniä tai kanalientä
1–1 1/2 tl rakuunaa
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Paista pekoni rapeaksi ja nosta talouspaperille valumaan. Jätä hiukan pekonin rasvaa pannulle. Kuullota siinä porkkana-, paprika- ja purjopaloja hetki. Lisää valkoviini tai kanaliemi ja rakuuna. Anna kiehua, kunnes neste on haihtunut. Anna seoksen jäähtyä.

Sekoita jauhelihaan munat, kerma, mausteet, kasvisseos ja murusteltu pekonisilppu. Paista pannulla pieni koekakku suolan tarkistamiseksi. Painele seos hyvin voideltuun n. 1 1/2 litran leipävuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ja viipaloi tarjolle.

Jos tarjoat samassa pöydässä herkkusalaattia, jonka kastikkeessa on pestoa, niin se sopii myös pateen kera.

Ruokaisa piirakka
n. 20 palaa
(soijalevitteestä laktoositon)
2 dl vettä
1/2 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
n. 1 l kasvissuikaleita, esim. porkkanaa, purjoa, kesäkurpitsaa,
paprikaa ym.
tilkka öljyä
300 g maustettua sulatejuustoa tai soijalevitettä
2 munaa
(suolaa, pippuria)
1 dl persiljasilppua
150 g esim. salami-, savukala- tai kinkkusuikaleita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota.

Tee täyte taikinan kohotessa. Kuullota kasvissuikaleet pehmeiksi pannulla. Sekoita joukkoon juusto tai levite. Anna hiukan jäähtyä ja lisää munat. Mausta täyte sen mukaan, minkä makuista juustoa tai levitettä käytät ja lisää persiljasilppu.

Kaaviloi taikina uunipannun kokoiseksi ja nosta levy pannulle leivinpaperin päälle. Levitä täyte pohjalevylle. Lisää halutessasi kypsiä liha- tai kalasuikaleita, mutta jos haluat kasvispiirakan, jätä ne pois. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Herkuttelijan salaatti
n. 15 annosta
(gluteeniton ja majoneesista laktoositon)
1 1/2–2 l erilaisia salaattisuikaleita
1 kukkakaali pieninä paloina tai raasteena
1 tlk (400 g) palaparsaa valutettuna
2 tlk (a' 227 g) ananaspaloja valutettuna
200 g pakasteherneitä sulatettuna
4–5 tomaattia kuutioina
4–5 keitettyä munaa lohkoina
Kastike:
4 dl laktoositonta majoneesia tai kermaviiliä
pestokastiketta

Mausta majoneesi tai kermaviili mieleiseksesi pestolla. Sekoita salaattiainekset ja laita tarjoilukulhoon. Tarjoa kastike erikseen.

Siikatartaria leivillä
n. 40 kpl
300 g graavia siikaa pieninä kuutioina
1/2–1 sipulia pienen pieninä kuutioina
1–2 dl ranskankermaa
rouhittua mustapippuria
tillisilppua
Wäinämöisen palttoonnappeja, hapankorppuja tai ruisleipäsiä

Sekoita siika- ja sipulipalat ranskankermaan. Mausta pippurilla ja tillillä. Laita tartaria pieniksi keoiksi leiville. Nam…

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |