Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU 19 | 5 | 2004

Juhlittavien kunniaksi

Pöytään katetaan hienoa terriiniä, paistia italialaisin vivahtein, raikkaita kasviksia. Aterian päättää hieno hyytelö, kotimaisista marjoista totta kai. Onnittelut kaikille sankareille!

Juhlamenu

Lohi-papu-vuohenjuustoterriini
Keitetyt perunat
Tomaatti-sipulisalaatti

•••

Italialainen paisti
Tonnikalakastike
Perunatimbaalit
Rakuunaporkkanat
Marinoidut kasvikset

•••

Vadelmia siiderihyytelössä

Lohi-papu-vuohenjuusto-
terriini

(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
500 g pitkiä papuja, tuoreita tai pakastettuja
vettä, suolaa
5 liivatelehteä
400 g chevreä eli vuohenjuustoa (tai laktoositonta sulatejuustoa)
100 g maustamatonta tuorejuustoa (tai soijalevitettä)
1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
n. 300 g ohuita graavilohiviipaleita

Vuoraa pieni pitkulainen vajaan 1 1/2 litran vuoka kelmulla ja pane liivatelehdet kylmään veteen. Keitä papuja miedosti suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti, niin että ne jäävät kovan kypsiksi, valuta. Kuori vuohenjuusto ja paloittele se (tai sulatejuusto) kattilaan. Lisää tuorejuusto (tai soijalevite) ja kerma. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota kuumaan seokseen.

Vuoraa vuoka lohiviipaleilla siten, että viipaleet roikkuvat reunojen yli. Kaada hiukan juustoseosta päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Laita päälle papuja pitkittäin sekä juustoseosta. Jatka näin, kunnes kaikki aineet ovat vuoassa. Käännä lohiviipaleet päälle ja peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä mieluiten yön yli. Kumoa tarjolle, viipaloi.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja tomaatti-sipulisalaatin kera. Annoksesta tulee 10–12 viipaletta.

Tomaatti-sipulisalaatti
(laktoositon ja gluteeniton)
6–8 tomaattia
1–2 sipulia tai kevätsipulia
2 rkl balsamiviinietikkaa
4 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Poista tomaateista kannat. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi, samoin kuoritut sipulit. Sekoita öljy, etikka suola ja pippuri. Lado tomaatti- ja sipuliviipaleet kerroksittain salaattikulhoon tai vadille. Valuta kastiketta kerrosten väliin.

Italialainen paisti
(laktoositon ja gluteeniton)

Ruoka on muunnos italialaisesta Vitello tonnatosta, joka valmistetaan perinteiseen tapaan vasikanpaistista ja tarjotaan tonnikalakastikkeen kera. Paistin voi tehdä myös kalkkunasta tai porsaanfileestä.
1 iso kalkkunan rintafilee tai reilu kg porsaanfileetä

Haudutusliemi:
1 pullo kuivaa valkoviiniä tai kanalientä
2 dl valkoviinietikkaa
2–3 kanaliemikuutiota viiniliemelle
pippureita ja juureksia
Koristeeksi:
sitruunaviipaleita
kaprista

Laita kalkkunapaisti tai porsaanfilee uunivuokaan, johon se juuri ja juuri mahtuu. Sekoita viinistä, etikasta ja liuotetuista liemikuutioista liemi ja kaada vuokaan siten, että paisti lähes peittyy. Laita vuokaan juureslohkoja sekä kokonaisia musta- tai valkopippureita.

Peitä vuoka foliolla ja työnnä paistomittari folion läpi lihan paksuimpaan kohtaan. Paista 200-asteisessa uunissa 1–1 1/2 tuntia, kunnes mittari näyttää + 75 astetta. Anna jäähtyä liemessä yön yli. Leikkaa kylmä paisti ohuiksi viipaleiksi. (Säästä liemi ja käytä keittoihin tai kastikkeisiin. Voit myös tehdä paistille lämpimän kastikkeen keittämällä lientä kokoon ja soseuttamalla siihen mausteena olleet juurekset).

Koristele paistin tarjoiluvati sitruunaviipaleilla ja kapriksilla. Annos riittää noin kuudelle ruokailijalle.

Tonnikalakastike
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
2–3 dl (laktoositonta) kevytmajoneesia
tilkka (laktoositonta) ruokakermaa
1 tlk veteen säilöttyä tonnikalaa
5–6 anjovisfileetä
1 rkl sitruunamehua
2–3 rkl kaprista
valko- tai mustapippuria

Ohenna majoneesia hiukan kermalla. Valuta tonnikala ja hienonna haarukalla, sekoita joukkoon majoneesi. Mausta hienonnetuilla anjovisfileillä, sitruunamehulla, kapriksella ja pippurilla. Kaada kylmää kastiketta hiukan paistiviipaleiden päälle ja tarjoa loppu kulhosta.

Perunatimbaalit
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
500 g ohuita perunasuikaleita tai pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2 munaa
4 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1/2–1 pussia parmesaaniraastetta
suolaa ja pippuria

Jos käytät pakasteperunasuikaleita, anna niiden hiukan pehmetä huoneenlämmössä ja sekoita juuston kanssa. Vatkaa munista rakenne rikki, lisää kerma, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Jos haluat ruokaan voimakkaan juuston maun, käytä koko pussillinen juustoraastetta, jolloin ei tarvitse suolaa lisätä.

Laita perunaa voidellulle muffinipellille tai muihin pieniin vuokiin. Jaa munaseos päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, tarkista kypsyys. Ruuan voi kypsentää myös suuressa vuoassa. Ohjeen määrä riittää 10 pieneen annokseen.

Rakuunaporkkanat
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
n. 500 g baby-porkkanoita tai porkkanasuikaleita
vettä ja suolaa
1–2 rkl voita (tai laktoositonta margariinia)
1–2 rkl tuoretta tai 1–2 tl kuivattua rakuunaa
ripaus valkopippuria
Keitä porkkanat kovan kypsiksi ja valuta. Sulata rasva kattilassa ja lisää porkkanat. Mausta rakuunalla ja pippurilla ja sekoita.

Marinoidut kasvikset
(laktoositon ja gluteeniton)
1 kukkakaali
1 parsakaali
1 punasipuli
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
vettä ja suolaa
Marinadi:
1 1/2 dl öljyä
1/2 dl balsamiviinietikkaa
2 tl yrttiseosta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 rkl persiljasilppua
Tarjoiluun:
salaatinlehtiä
Päälle:
auringonkukan tai pinjan siemeniä

Paloittele kasvikset ja keitä miedosti suolatussa vedessä noin 5 minuuttia, valuta ja anna jäähtyä. Pane kasvikset kulhoon. Sekoita marinadin ainekset ja kaada kasvisten päälle. Anna maustua kylmässä peitettynä yön yli.

Laita tarjoiluastiaan revittyjä salaatinlehtiä ja nosta kasvikset marinadista päälle. Ripottele pinnalle kuivalla pannulla paahdettuja siemeniä.

Vadelmia siiderihyytelössä
(laktoositon ja gluteeniton)
6–8 dl kotimaisia pakastevadelmia
6 dl kuivaa siideriä tai omenatäysmehua
2 dl hyytelösokeria
Koristeeksi:
(soija) kermavaahtoa

Kuumenna siideri kattilassa ja anna seistä, jotta vaahto laskeutuu tai poista vaahto lusikalla. Sekoita kiehuvaan siideriin hyytelösokeri. Hämmentele kuumentaen vielä, kunnes seos kiehahtaa uudelleen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita kunnes kiehuminen loppuu. Jaa jäiset marjat 6–8 jälkiruoka-astiaan (tai yhteen suureen) ja kaada liemi päälle. Anna hyytyä kylmässä. Koristele kermavaahdolla.

Alkuruokana terriiniä tomaattisalaatin ja perunan kera.

Pääruokana kalkkunaa tonnikalakastikkeen, rakuunaporkkanoiden, perunatimbaalin ja marinoitujen kasvisten kanssa. Lasi, aterimet ja Villeroy Bochin Ivoire-astiat Sokoksesta.

Pääruuan lisukkeita: perunatimbaalit, rakuunaporkkanat ja marinoidut kasvikset.

Vadelma-siiderihyytelöt aterian päätteeksi.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |