Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU, 19.5.2005

Pikkuherkkuja kevätpirskeisiin

Toukokuun iloisiin valmistujaisjuhliin valmistetaan helppoa tarjottavaa. Suurimman osan voi tehdä etukäteen, jopa pakastaa. Näin kutsujen emäntäkin pääsee seurustelemaan vieraiden kanssa.


Fetajuustokastike, tomaattihyytelö, broilerivartaat ja parmesaaniperunat. Kuva Pekka Haraste

Broileria vartaassa
Hiukan erilainen, maukas ja juhlava broileriruoka, jonka voi tarjota kylmänä. Pekoni pitää broilerinlihan mehevänä. Mausteita ei paljon tarvita, koska täytteestä ja pekonista tulee suolaisuutta ja makua. Annoksesta tulee noin 40 palaa. Varaa kullekin juhlijalle 2–3 varrasta.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
6 maustamatonta broilerin rintafileetä
ripaus suolaa ja mustapippuria
150 g savukinkkua kuutioina
12 pilkottua aurinkotomaattia öljyssä 
1 ruukku basilikaa silputtuna
1 dl emmentalraastetta
2 pkt pekonia
puisia grillitikkuja

Laita työlaudalle kaksi noin puolen metrin mittaista palaa talouskelmua. Aseta pussillinen pekonisuikaleita vierekkäin kummallekin kelmulle noin 40 sentin leveydelle. Nuiji broilerinfileet muovipussissa ohuiksi ja nosta pekonisuikaleiden päälle.

Mausta hyvin kevyesti suolalla ja pippurilla. Ripottele kinkku- ja tomaattipalat, basilikasilppu ja juustoraaste levyjen etureunaan. Kääri pekonin kanssa rullalle kelmun avulla ja kiinnitä tarvittaessa hammastikuilla. Valuta kääröt kelmusta uunipannulle leivinpaperille.

Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 30–35 minuuttia. Poista hammastikut ja anna jäähtyä. Pujota grillitikkuja noin kahden sentin välein rulliin ja leikkaa tikkujen välistä viipaleiksi.

Raikas tomaattihyytelö
Värikäs hyytelö on helppo valmistaa. Kasvisliemi ja sitruunamehu piristävät makua. Hyytymisaika on pitkä, joten hyytelö kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä iltana. Annoksesta riittää 15–20 henkilölle.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

9 dl tomaattimehua
1 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1/2 dl sitruunan mehua
15 liivatelehteä

Liota liivatelehtiä kylmässä väljässä vedessä 5–10 minuuttia. Liuota liemikuutiot desiin kiehuvaa vettä. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kuumaan kasvisliemeen, jotta ne liukenevat. Yhdistä tomaattimehuun sitruunamehu ja liivateliemi. Kaada seos 1 1/2 litran rengasvuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä yön yli. Kumoa tarjoiluvadille. Hyytelö irtoa helposti, kun vuoan kastaa hetkeksi kuumaan veteen.

Parmesaaniperunat
Helppo ja maukas ruoka. Perunat maistuvat hyviltä kuumina ja haaleina. Niitä voi tehdä valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä ja lämmittää uunissa tai mikrossa ennen tarjoilua.

Yhdestä suuresta perunasta riittää 2–3 ruokailijalle. Perunoiden sijasta tarjoiluun sopii perunasalaatti.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

10 jauhoista perunaa, esim. Rosamundaa
öljyä
suolaa
3 pilkottua tomaattia
3 dl parmesaaniraastetta
3 tl kuivattua timjamia

Pese perunat hyvin ja leikkaa kuorineen noin sentin viipaleiksi. Nosta leivinpaperille pellille. Sipaise öljyllä ja mausta suolalla. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Sekoita tomaattipalat, juustoraaste ja timjami. Jaa täyte perunoille ja paista edelleen 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Fetajuustokastike
Täyteläisen makuinen ja ruokaisa kastike täydentää mukavasti broileritikkujen, tomaattihyytelön, parmesaaniperunoiden ja salaatinkin makua. Annoksesta riittää noin 10:lle.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

400 g ranskankermaa (hyla)
200 g (laktoositonta) fetajuustoa
4 tl kuivattua timjamia
Pyöräytä ranskankerman joukkoon murusteltu fetajuusto ja timjami. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

Anjovisrulla
Vanhanajan reseptillä valmistettu munakasrulla maistuu miedosti anjovikselta. Sen voi vaihtaa graaviin tai kylmäsavustettuun loheen tai kuullotettuihin kasviksiin. Rullasta tulee noin 15 viipaletta.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
vajaa dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
3 keltuaista
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl anjovislientä
3 valkuaista
Täyte:
2–3 silputtua punasipulia
1 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
1 rasia, 125 g anjovista
n. 1 dl persiljasilppua
n. 1 1/2 dl emmentaaliraastetta

Sulata rasva kattilassa ja imeytä siihen jauhoja vajaan desin verran. Sekoita maito ja kerma mukaan ja hauduta 4–5 minuuttia. Lisää keltuaiset, leivinjauhe ja anjovisliemi sekä lopuksi vaahdotetut valkuaiset. Levitä taikina 30 x 40 sentin uunipannulle öljyllä sipaistulle leivinpaperille. Paista 225-asteisessa uunissa keskiritilällä 20–25 minuuttia. Kumoa leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Kuullota punasipulisilppu pannulla rasvassa pehmeäksi. Lisää haarukalla murskattu anjovis ja persiljasilppu. Levitä seos levylle ja ripottele juustoraaste päälle. Kääri levy rullalle ja nosta kylmään. Viipaloi ennen tarjoilua.

Paprikamuffinit
Herkulliset pilkulliset muffinit tarjotaan leivän asemesta. Ne voi valmistaa etukäteen pakastimeen. Fetajuusto tekee leivonnaisista meheviä, mutta juuston voi halutessaan jättää pois. Annoksesta tulee tulee noin 20 pientä muffinia.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)

6 dl vehnäjauhoja (tai 7 dl vähäproteiinista jauhoseosta)
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 paprika pieninä kuutioina
1 silputtu, kuullotettu sipuli
100 g (laktoositonta) fetajuustoa
2 munaa
2 1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
paperivuokia

Sekoita kuivat aineet, paprikapalat, kuullotettu sipuli ja murusteltu fetajuusto keskenään. Vatkaa munat, maito ja jäähtynyt rasvasula sekaisin. Pyöräytä liemi kuivien aineiden joukkoon. Jaa taikina kaksinkertaisiin muffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia. Voit nostaa pellin paiston loppuajaksi ylemmälle ritilätasolle, jotta pinta saa hiukan väriä.

Juusto-tomaattitikut
Somat ja värikkäät pikkupalat on nopea valmistaa. Näyttävämpää tarjottavaa saa, kun käyttää grillitikkuja ja pujottaa niihin useampia tomaatteja ja juustopalloja.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton)

kirsikkatomaatteja
mozzarellapalloja (hyla)
hammastikkuja

Valuta juusto ja kuutioi se tai käytä somia minimozzarellapalloja. Pujota tikkuihin vuorotellen tomaatteja ja juustopalloja. Laita halutessasi basilikanlehtiä väleihin.

Värikäs vihannessalaatti
Salaatin voit sekoittaa mistä tahansa tuoreista vihanneksista. Hyvän öljykastikkeen voi ostaa valmiina, mutta se on helppo pyöräyttää itsekin. Annoksesta riittää 10–15 henkilölle.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

1–2 kurkkua
1 kukkakaali
1–2 nippua retiisejä
1/2–1 kerää amerikansalaattia suikaleina
Öljykastike:
2 tl sinappia
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl sitruunamehua
1 dl kylmäpuristettua öljyä tai osa vettä

Leikkaa kurkku pituussuunnassa kahtia. Kaavi siemenet pois lusikalla ja leikkaa kurkut viipaleiksi. Paloittele kukkakaali ja viipaloi retiisit. Sekoita ainekset ja kaada kulhoon. Laita kastikeainekset pulloon ja hölskytä sekaisin. Tarjoa pienestä kannusta tai kulhosta.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti:


Sivun alkuun | Tekstit 5/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |