Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU, 18.5.2006

Kahvipöydän kielenviejät


Lohi- ja lihaleipä.
Kuva Pekka Haraste

Kevätjuhlien kahvipöytään katetaan suolaista ja makeaa. Voileipäkakut ovat tällä kertaa rullalla, täytekakku puolestaan kootaan suklaakääretorttupohjasta, täytteenä ja koristeena hedelmiä.

Lohirulla
Herkullinen suolapala kahvipöytään, ja helpompi tehdä kuin näyttää. Rullasta tulee noin 20 viipaletta. Samoista aineksista voi koota perinteisen pitkulaisen voileipäkakun.

(Vähälaktoosinen ja erikoisleivästä gluteeniton.)
15 suurta (gluteenitonta) paahtoleipäviipaletta
Kostutus:
n. 0,75 dl kalalientä tai laimeaa sitruunamehua
Täyte:
150 g pakastepinaattia
200 g maustettua tuorejuustoa, esim. yrtti-pippuri- tai kylmäsavulohi (hyla)
n. 300 g ohuita graavi- tai kylmäsavulohiviipaleita
Pinnalle ja koristeeksi:
(laktoositonta) majoneesia
n. 200 g ohuita graavilohiviipaleita
salaatinlehtiä
Lisäksi:
kelmua ja foliota

Valuta sulatettu pinaatti ja yhdistä tuorejuustoon. Ota reilun puolen metrin pituinen pala foliota ja sen päälle poikittain kelmua useita pätkiä limittäin. Asettele päälle leipäviipaleet suorakaiteeksi siten, että pitkälle sivulle tulee 5 ja lyhyelle sivulle 3 viipaletta vierekkäin. Kostuta viipaleet kevyesti pullasutia käyttäen, reunakohdat paremmin.

Levitä tuorejuusto leiville ja aseta lohiviipaleet päälle. Kääri kelmuun rullaksi ja tiivistä vielä foliolla. Käärittäessä saattaa tuntua että leivät murtuvat, mutta tiiviissä paketissa täyte sitoo leivät. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.

Poista folio ja kelmut. Levitä rullan ympärille ohut kerros majoneesia ja painele lohiviipaleet rullan ympärille. Viipaloi sahateräveitsellä tai jos laitat rullan kokonaisena tarjolle, aseta vadille sopiva veitsi. Koristele vati salaatinlehdillä.

Lihaisa voileipärulla
Valmistetaan samoin kuin lohirulla. Täytteeseen voi käyttää savukinkkua, -naudanlihaa, -poroa tai -kalkkunaa.

(Vähälaktoosinen ja erikoisleivästä gluteeniton.)
15 suurta (gluteenitonta) paahtoleipäviipaletta
Kostutus:
n. 0,75 dl kasvis- tai lihalientä
Täyte:
300 g maustettua tuorejuustoa, esim. yrtti-pippuri (hyla)
1–2 lehtisellerinvartta
1 dl ruohosipuli- tai persiljasilppua
n. 300 g savukinkku, -naudanliha tai -poroviipaleita
Pinnalle ja koristeeksi:
maustettua tuorejuustoa
n. 200 g samaa leikkelettä kuin täytteessä
salaatinlehtiä
Lisäksi:
kelmua ja foliota

Valmista täyte. Sekoita tuorejuusto notkeaksi ja lisää mukaan pieneksi pilkotut sellerinvarret ja yrttisilppu.

Valmista kuten lohirulla ja anna vetäytyä yön yli kylmässä. Päällystä tuorejuustolla ja kääri ympärille ohuet leikkeleviipaleet. Korista vati salaatinlehdillä.

Suklainen hedelmäkakku
Helppo valmistaa suurelle joukolle kaksinkertaistamalla annos. Yhdestä annoksesta riittää noin 12–15 herkuttelijalle.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.) 
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
0,5 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1-2 dl mangomehua tölkistä
Täyte:
7 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
200 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
1 tlk, 425/250 g säilykemangoa
1 dl tomusokeria 
3 tl vaniljasokeria
1 tlk 200 g vatkautuvaa vaniljakastiketta (hyla)
Päälle:
200 g vatkautuvaa vaniljakastiketta (hyla)
hedelmäpaloja 
Pinnalle:
1,5 dl vettä
0,75 dl hyytelösokeria

Vuoraa 30 x 40 sentin uunipannu leivinpaperilla ja sipaise se rasvalla. Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet mukaan ja sekoita. Levitä taikina uunipannulle ja paista 225-asteisen uunin keskitasossa 8–10 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Poista pohjapaperi ja anna levyn jäähtyä nurinpäin käännetyn uunipannun alla.

Vuoraa puolen uunipannun kokoinen reunallinen vuoka leivinpaperilla. Jos käytössä ei ole sopivaa vuokaa, taittele sellainen leivinpaperista ja tue kulmat vaikka nuppineuloilla. Nosta laatikko suurempaan vuokaan ja kokoa kakku siihen.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Valuta mangoviipaleista liemi talteen. Soseuta mangopalat ja yhdistä notkistettuun tuorejuustoon. Lisää sokerit. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kattilassa kuumaan sitruunamehuun. Anna hiukan jäähtyä ja sekoita ohuena nauhana tuorejuustoon. Lisää lopuksi vaahdotettu vaniljakastike.

Jaa pohjalevy kahtia ja nosta toinen levy vuokaan. Kostuta pullasutia käyttäen kevyesti mangomehulla. Lusikoi hiukan hyytynyt täyte päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta toinen levy päälle, peitä kelmulla ja pidä kylmässä yön yli. Nosta kakku leivinpaperin avulla vadille ja tasoita reunat veitsellä. Laita päälle vatkattua vaniljakastiketta ja koristele hedelmäpaloilla. Tee halutessasi hedelmien päälle kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeella ja levitä se pullasudilla hedelmille.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 4/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |