Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 5 | 6 | 2003

Raparperi käynnistää kesän

Piirakkaa, kakkua, torttua! Houkuttelevia herkkuja kesäiseen kahvipöytään.

Raparperi-mantelimassapiiras
(margariinista laktoositon)
150 g laktoositonta margariinia tai voita
1 rkl tomusokeria
3 1/3 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
200 g mantelimassaa raastettuna
6–7 dl raparperipaloja
1/2 dl sokeria
3 tl hakattua tuoretta inkivääriä tai 1 tl jauhetta
Päälle:
n. 1 dl mansikkamarmeladia + 1–2 rkl vettä

Nypi rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja vesi. Painele

taikina 22 x 22 sentin neliövuokaan tai halkaisijaltaan 25 sentin piirasvuokaan. Pistele pohja haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Levitä mantelimassaraaste pohjalle. Laita sen päälle raparperi-sokeri-inkivääriseos.

Peitä vuoka leivinpaperilla ja paista piirakkaa 200-asteisen uunin alaosassa 20 minuuttia. Ota paperi pois ja paista vielä noin 30 minuuttia. Penslaa halutessasi piiraan päälle veden kanssa sulatettua marmeladia.

Kanelintuoksuinen raparperikakku
175 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl leivinjauhetta
veitsenkärjellinen suolaa
3 dl kermaviiliä
5–6 dl raparperipaloja
1 tl kanelia
1 dl sokeria
Päälle: mantelilastuja

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen ja jauho-vanilliini-leivinjauhe-suolaseos vuorotellen kermaviilin kanssa. Laita puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun 23 sentin irtopohjavuokaan. Sekoita raparperipalat, kaneli ja sokeri. Kaada seos taikinan päälle ja peitä lopulla taikinalla. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 60 minuuttia.

Pehmeä raparperitorttu
(margariinista laktoositon)
125 g laktoositonta margariinia tai voita
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
Täyte:
n. 5 dl raparperipaloja
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 rkl laktoositonta margariinia tai voita
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelilastuja

Sulata rasva. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauhe-sokeriseos. Painele taikina noin 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Esipaista pohjaa 200-asteessa 10 minuuttia.

Levitä raparperipalat pohjan päälle. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja jauhot. Kaada vaahto raparperien päälle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä noin 25 minuuttia. Jos pinta tummuu, peitä se leivinpaperilla.

Raparperi-mansikkakakku
(margariinista ja soijakermasta laktoositon)
250 g Digestive-keksejä
100 g laktoositonta margariinia tai voita
1 tl kanelia
Täyte:
1 l raparperipaloja
2 dl sokeria
8 liivatelehteä + 2 rkl mehua
2 munaa
1 dl sokeria
4 dl kuohu- tai vatkautuvaa soijakermaa
Vuokaan: n. 5 dl mansikoita

Murskaa keksit hienoksi ja sulata rasva. Sekoita keksimurut ja kaneli rasvaan. Painele seos noin 24 sentin irtopohjavuoan pohjalle. Anna kovettua kylmässä.

Pehmitä raparperipalat sokerin kanssa kattilassa tai mikrossa. Valuta mehu talteen ja anna jäähtyä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja vaahdota kerma. Yhdistä vaahdot.

Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan raparperimehuun. Sekoita hiukan jäähtynyt liivateliemi raparperin kanssa vaahtoon. Puolita mansikat ja aseta ympäriinsä vuoan reunoille. Levitä täyte vuokaan ja tasoita pinta. Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja nosta vadille.

Pienet raparperipiirakat
12 kpl
(laktoositon ja gluteeniton)
2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
3 tl kardemummaa
6–7 dl Raision vähäproteiinista leipäjauhoseosta
1 dl öljyä
Täyte:
6–7 dl raparperipaloja
1 dl sokeria
Voiteluun: munaa

Pehmitä raparperipalat sokerin kanssa liedellä tai mikrossa, valuta ja anna jäähtyä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokerit, kardemumma ja jauhot. Sekoita öljy joukkoon ja alusta taikina tasaiseksi.

Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä öljyisin käsin pulliksi. Laita pullat harvaan kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Paina jauhotetun juomalasin pohjalla syvennys pullien keskelle ja jaa niille täyte. Anna kohota. Voitele reunat munalla. Paista 225-asteisen uunin keskellä noin 15 minuuttia. Koristele halutessasi tomusokeri-vesi-kuorrutuksella.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |