KESÄKUU
5 | 6 |
2003 Raparperi käynnistää kesänPiirakkaa, kakkua, torttua! Houkuttelevia herkkuja kesäiseen kahvipöytään. Raparperi-mantelimassapiiras Nypi rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja vesi. Painele taikina 22 x 22 sentin neliövuokaan tai halkaisijaltaan 25 sentin piirasvuokaan. Pistele pohja haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Levitä mantelimassaraaste pohjalle. Laita sen päälle raparperi-sokeri-inkivääriseos. Peitä vuoka leivinpaperilla ja paista piirakkaa 200-asteisen uunin alaosassa 20 minuuttia. Ota paperi pois ja paista vielä noin 30 minuuttia. Penslaa halutessasi piiraan päälle veden kanssa sulatettua marmeladia. Kanelintuoksuinen raparperikakku Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen ja jauho-vanilliini-leivinjauhe-suolaseos vuorotellen kermaviilin kanssa. Laita puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun 23 sentin irtopohjavuokaan. Sekoita raparperipalat, kaneli ja sokeri. Kaada seos taikinan päälle ja peitä lopulla taikinalla. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 60 minuuttia. Pehmeä raparperitorttu Sulata rasva. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauhe-sokeriseos. Painele taikina noin 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Esipaista pohjaa 200-asteessa 10 minuuttia. Levitä raparperipalat pohjan päälle. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja jauhot. Kaada vaahto raparperien päälle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä noin 25 minuuttia. Jos pinta tummuu, peitä se leivinpaperilla. Raparperi-mansikkakakku Murskaa keksit hienoksi ja sulata rasva. Sekoita keksimurut ja kaneli rasvaan. Painele seos noin 24 sentin irtopohjavuoan pohjalle. Anna kovettua kylmässä. Pehmitä raparperipalat sokerin kanssa kattilassa tai mikrossa. Valuta mehu talteen ja anna jäähtyä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja vaahdota kerma. Yhdistä vaahdot. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan raparperimehuun. Sekoita hiukan jäähtynyt liivateliemi raparperin kanssa vaahtoon. Puolita mansikat ja aseta ympäriinsä vuoan reunoille. Levitä täyte vuokaan ja tasoita pinta. Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja nosta vadille. Pienet raparperipiirakat Pehmitä raparperipalat sokerin kanssa liedellä tai mikrossa, valuta ja anna jäähtyä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokerit, kardemumma ja jauhot. Sekoita öljy joukkoon ja alusta taikina tasaiseksi. Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä öljyisin käsin pulliksi. Laita
pullat harvaan kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Paina jauhotetun
juomalasin pohjalla syvennys pullien keskelle ja jaa niille täyte. Anna
kohota. Voitele reunat munalla. Paista 225-asteisen uunin keskellä noin
15 minuuttia. Koristele halutessasi tomusokeri-vesi-kuorrutuksella.
|