Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 5 | 6 | 2003

Ateria taivasalla

Grillissä on mukava valmistaa pääruuat, lisukkeet ja leivät. Esivalmistelut ja salaatit kannattaa kuitenkin tehdä keittiössä hiilloksen valmistuessa. Niin voidaan käydä pöytään heti kun grilliruoka on valmista.
   Hyvä muistaa grillatessa >>

Kastike possun- ja linnunlihalle/kasviksille
(laktoositon ja gluteeniton)
1 dl öljyä
2 rkl Rajamäen etikkaa
2 rkl siirappia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattisosetta
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tuore chilipippuri hienonnettuna
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl timjamia
Grillaamiseen:
porsaanfileepihvejä tai -kyljyksiä
broileri- tai kalkkunaleikkeitä
paprikaa reiluina paloina
kesäkurpitsa- tai munakoisoviipaleita
Kypsään ruokaan: suolaa

Sekoita grillikastikkeen ainekset hyvin. Marinoi lihoja ja kasviksia kastikkeessa, kunnes hiillos valmistuu. Grillaa kyljyksiä 8–10 minuuttia molemmin puolin, fileepihvejä 5–6 minuuttia/puoli ja kalkkuna/broilerileikkeitä 6–8 minuuttia molemmin puolin. Mausta kypsät lihat tarvittaessa suolalla. Voit grillata lihapalat myös halsterissa, jolloin ne kääntyvät helposti yhtä aikaa.

Jos haluat kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleista meheviä, levitä ne leivinpaperin päälle ennen grillausta ja ripota päälle karkeaa suolaa. Anna seistä noin puoli tuntia, jolloin niistä irtoaa nestettä. Kuivaa suola ja neste pois ja sivele päälle kastiketta. Grillaa 3–4 minuuttia molemmin puolin.

Täytetyt jauhelihapihvit parilalta
(laktoositon ja gluteeniton)
500 g naudan jauhelihaa
3 rkl sweet thai chili saucea
1 muna
suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
4 paksua juustoviipaletta (a' 10 g)
Voiteluun: tilkka öljyä

Sekoita jauheliha, chilikastike, muna ja mausteet. Muotoile kostutetuin käsin 8 tasakokoista ohutta pihviä. Aseta neljälle pihville juustoviipale, paina päälle toiset pihvit ja ummista reunat. Sipaise pihvit öljyllä ja aseta parilalle. Kypsennä välillä kääntäen noin 12–15 minuuttia.

Makkara-kasvisvartaat
(laktoositon ja gluteeniton)
4–8 grillimakkaraa
4–8 keitettyä uutta perunaa
1 pkt pekonia
1/2 keltaista paprikaa
1/2 punaista paprikaa
Grillauskastike:
1/2 dl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia
1 tl worschesterkastiketta (voi jättää pois)
1 rkl sinappia
2 rkl öljyä
rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
8–12 grillivarrasta tai bambutikkua

Leikkaa makkarat kolmeen osaan. Halkaise 10 minuuttia keitetyt perunat ja kääri niiden ympärille pekoniviipaleet. Paloittele paprikat. Pujottele kaikki ainekset vuorotellen vartaisiin tai liotettuihin bambutikkuihin. Sekoita grillauskastikkeen ainekset. Grillaa vartaita noin 8–10 minuuttia. Sivele kastikkeella grillauksen loppupuolella ja käännä välillä.

Kaslerleikkeet ja kasviksia
(laktoositon ja gluteeniton)
4 kaslerleikettä
makkaravartaiden grillauskastiketta
4 ananasrengasta
Kasvikset:
4 suurta jauhoista perunaa, esim. Rosamundaa
4–8 uutta porkkanaa
öljyä
yrttisuolaa

Esivalmistele kasvikset. Pese perunat ja porkkanat hyvin. Leikkaa perunat poikittain vajaan sentin viipaleiksi ja halkaise porkkanat pituussuunnassa. Esikeitä perunoita ja porkkanoita vedessä noin 3–4 minuuttia, valuta.

Nuiji kaslerleikkeet hiukan ohuemmiksi ja sipaise ne sekä kasvikset ja ananaspalat kevyesti öljyllä. Grillaa leikkeitä ritilällä tai halsterissa yhdessä kasvisten kanssa noin 12–15 minuuttia (paksuudesta riippuen) välillä kääntäen. Voitele grillauskastikkeella kypsymisen loppupuolella. Ripottele kypsille kasviksille yrttisuolaa ja käytä myös ananaspalat grillissä.

Juustoperunat grillissä
(laktoositon ja gluteeniton)
n. 1 kg uusia perunoita
3–4 kesäsipulia varsineen
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 pss emmentalraastetta
2 dl laktoositonta ruokakermaa
persilja- tai ruohosipulisilppua

Viipaloi perunat ja sipulit, myös osa varsista. Leikkaa leivinpaperista ja foliosta 5 reilua palaa. Aseta leivinpaperipalat folioiden päälle. Jaa niille perunat ja sipulit, ripota mausteita väliin. Kuumenna kermaa ja juustoa kattilassa, kunnes juusto sulaa. Anna hiukan jäähtyä ja valuta perunoiden päälle. Sulje foliot nyyteiksi ja kypsennä grillissä 15–20 minuuttia. Avaa nyytit ja ripota vihersilppua päälle.

Juusto-yrttileivät
8 viipaletta paahtoleipää
kevytlevitettä
2 dl mozzarella- tai emmentalraastetta
1 dl vihersilppua esim. persilja, ruohosipuli, basilika, kirveli
3–4 rkl ranskankermaa

Voitele leivät rasvalla. Sekoita juustoraaste, vihersilppu ja ranskankerma. Laita neljälle leivälle juustoseosta ja aseta toinen leipäpala päälle. Grillaa grillin ritilällä tai halsterissa muutama minuutti.

Kookoslisuke lihalle
(laktoositon ja gluteeniton)
1/2 sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1/2 paprikaa pieninä kuutioina
tilkka öljyä
2 rkl hienoksi hakattua inkivääriä
1/2 dl rouhittuja maapähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
1 tlk ananasmurskaa
suolaa

Kuullota sipulit ja paprikapalat öljyssä. Lisää joukkoon inkivääri, pähkinärouhe, kookoshiutaleet ja ananasmurska. Mausta suolalla. Tarjoa grilliruokien lisukkeena.

Kurkkutzatziki höysteeksi
(gluteeniton)
2 dl maustamatonta jogurttia
1 karkeaksi raastettu kurkku
2 puserrettua valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
kuivattua tai tuoretta minttua

Valuta jogurtti suodatinpussin läpi. Sekoita ainekset ja anna seistä kylmässä tarjoiluun saakka. Sopii salaattien päälle ja grilliruokien lisukkeeksi.

Maukkaat kirjolohikiekot
(laktoositon ja gluteeniton)
n. 800 g nahatonta kirjolohifileetä
n. 1 dl sweet thai chili- tai chilikastiketta
pekoniviipaleita
bambu- tai varrastikkuja liotettuna

Leikkaa kalafilee poikittain 2–3 sentin viipaleiksi. Kääri kalapalat kiekoiksi paksummasta päästä alkaen. Laita halutessasi ympärille pekonisuikale. Kiinnitä bambutikulla. Sivele kiekot molemmin puolin kastikkeella ja kypsennä grillissä parilalla noin 5 minuuttia molemmin puolin.

Hyvä muistaa

* Maltti on valttia. Jos käytössä on hiiligrilli, odota, että liekit hiipuvat hiilloksesta, sillä mustaksi tummunut ruoka ei maistu hyvältä.

* Varmista, että ritilä tai parila on riittävän korkealla hiilloksesta. Grillattaessa sopiva etäisyys pihveille on noin 10 cm ja kokonaisille fileille noin 15 cm.

* Laita liha grilliin aina huoneenlämpöisenä.

* Parhaan grillikyljen saat, kun kypsennät sen ensin keittäen ja grillaat sitten rapean pinnan.

* Parhaat makkarat saat, kun kuumennat ne etukäteen pakkauksessaan vedessä ja grillaat niihin herkullisen pinnan.

* Jos marinoit lihoja etukäteen, pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnalta pois, ettei se pala. Voit myös sipaista pihvit ym. öljyllä, jotta ne eivät tartu ritilään ja vasta kypsymisen lopulla sivellä lihoja maustekastikkeella.

* Käytä (kertakäyttö)parilaa helposti rikkoontuvien tuotteiden (esimerkiksi jauhe-lihapihvien) kypsennyksessä.

* Pidä ämpärillinen vettä grillin läheisyydessä hätätapausten varalta.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |