KESÄKUU
3 | 6 |
2004 Ei mikään voita uusia perunoitaJuuri maasta nostetut, pestyt, keitetyt perunat voinokareen tai sillipalan kera. Mikä nautinto! Ja lisää herkkuja kultaisesta mukulasta: salaattia, seesampaistettuja suupaloja, rucolalla höystettyä gratiinia...
Haalea perunasalaatti Lohko tai puolita perunat. Kuullota perunoita, kukkakaalia ja purjoa voissa hetki. Lisää kerma ja maissi ja hauduta pari minuuttia. Mausta viinietikalla, suolalla ja pippurilla. Kääntele retiisilohkot joukkoon. Tarjoa haaleana. Peruna-papusalaatti Raaputa, huuhtele ja keitä perunat. Keitä pavut. Paista pekoni rapeaksi ja nosta talouspaperille valumaan. Sekoita kastikeainekset keskenään. Yhdistä hyvin valutetut perunat, pavut ja kastike, nosta tarjoilukulhoon. Ripota päälle pekoni, parmesaani ja silputtua sipulia. Tarjoa haaleana tai kylmänä. Matjessilli-perunasalaatti Viipaloi perunat ohuiksi ja laita tarjoiluvadille, viipaloi sillit ja aseta päälle. Ruskista voi kevyesti pannulla. Lisää sipulit, tilli ja hienonnetut munat. Levitä seos kuumana sillin päälle. Nauti heti tai jäähtyneenä. Peruna-tomaattisalaatti Puolita perunat ja oliivit. Sekoita kastike ja yhdistä edellisiin. Kääntele salaattiin tomaatit ja basilika. Seesampaistetut perunat Riko muna syvälle lautaselle ja sekoita rakenne rikki. Laita siemenet toiselle lautaselle. Kasta perunat munaan ja siemenseokseen. Paista perunat käännellen öljyssä pannulla ja ripottele persilja päälle. Viinintuoksuiset tilliperunat Raaputa, huuhtele ja keitä perunat. Keitä sillä välin viiniä kokoon ilman kantta, lisää joukkoon öljy, tilli, suola ja pippuria. Kuumenna ja sekoita perunoihin. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. Pestoperunat Raaputa ja huuhtele perunat, keitä kypsiksi, valuta ja höyrytä vesi pois. Sekoita pesto joukkoon sekä siemenet ja silputut aurinkotomaatit. Suupalaperunat Halkaise perunat ja leikkaa pohjalta pieni pala pois, jotta ne pysyvät pystyssä. Aseta perunanpuolikkaat vadille. Sekoita rahkaan punasipuli ja anjovis. Mausta anjovisliemellä ja pippurilla maukkaaksi. Jaa täyte keoksi perunoille ja koristele ruoho- ja punasipulisilpulla. Peruna-rucolagratiini Raaputa ja huuhtele perunat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja revi rucola pienemmäksi. Kerrostele perunaa, purjoa, valkosipulia, rucolaa ja mausteita voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma ja paista 200-asteisessa noin 40 minuuttia. Sekoita parmesaani ja persilja ja ripottele päälle. Paista edelleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausteiset perunapaketit Sekoita pehmeään voihin ruohosipuli, chili, sitruunan kuori ja -mehu sekä ripaus suolaa. Anna maustevoin kovettua kylmässä. Repäise foliosta neljä reilua palaa. Viipaloi perunat ja laita limittäin foliopalojen keskelle. Ripottele hiukan suolaa päälle. Laita maustevoi nokareina pinnalle. Sulje paketit ja säilytä kylmässä siihen asti, kunnes kuumennat ne. Lämmitä paketteja 250-asteisessa uunissa tai kuumassa grillissä 10–15
minuuttia. Tarkista että perunat ovat kuumia ja voi sulanut. Tarjoa lihan,
broilerin tai kalan lisukkeena.
|