Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 3 | 6 | 2004

Ei mikään voita uusia perunoita

Juuri maasta nostetut, pestyt, keitetyt perunat voinokareen tai sillipalan kera. Mikä nautinto! Ja lisää herkkuja kultaisesta mukulasta: salaattia, seesampaistettuja suupaloja, rucolalla höystettyä gratiinia...


Suupalaperunat, mausteiset peruna-
paketit, peruna-rucolagratiini.
Kuva Pekka Haraste/Fotoni

Haalea perunasalaatti
(erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton)
15 keitettyä uutta perunaa
1/2 kukkakaalia kukintoina
1 purjo viipaleina
3 rkl voita (hyla)
1 pussi maissinjyviä, pakaste
2 dl kuohukermaa (hyla)
1/2 dl viinietikkaa
suolaa ja valkopippuria
10–15 retiisiä lohkoina

Lohko tai puolita perunat. Kuullota perunoita, kukkakaalia ja purjoa voissa hetki. Lisää kerma ja maissi ja hauduta pari minuuttia. Mausta viinietikalla, suolalla ja pippurilla. Kääntele retiisilohkot joukkoon. Tarjoa haaleana.

Peruna-papusalaatti
(laktoositon ja gluteeniton)
15 pientä uutta perunaa
200 g pakastettuja papuja
100 g pekonia suikaleina
salaatti- tai uutta sipulia
1 dl parmesaaniraastetta
Kastike:
2 rkl viinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl öljyä

Raaputa, huuhtele ja keitä perunat. Keitä pavut. Paista pekoni rapeaksi ja nosta talouspaperille valumaan. Sekoita kastikeainekset keskenään. Yhdistä hyvin valutetut perunat, pavut ja kastike, nosta tarjoilukulhoon. Ripota päälle pekoni, parmesaani ja silputtua sipulia. Tarjoa haaleana tai kylmänä.

Matjessilli-perunasalaatti
(erikoisvoista vähälaktoosinen, gluteeniton)
12–15 keitettyä uutta perunaa
3–4 kevytsuolattua matjessillifileetä
2 kovaksi keitettyä munaa
1 punasipuli silputtuna
1 nippu tilliä silputtuna
50 g voita (hyla)

Viipaloi perunat ohuiksi ja laita tarjoiluvadille, viipaloi sillit ja aseta päälle. Ruskista voi kevyesti pannulla. Lisää sipulit, tilli ja hienonnetut munat. Levitä seos kuumana sillin päälle. Nauti heti tai jäähtyneenä.

Peruna-tomaattisalaatti
(laktoositon ja gluteeniton)
12–15 keitettyä uutta perunaa
1 purjo viipaleina
1–2 dl kivettömiä, mustia oliiveja
15 kirsikkatomaattia puolikkaina
3 rkl hienonnettua basilikaa
Kastike:
1 dl valkoviiniä tai omenamehua
1/2 dl öljyä
2 tl sinappia
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Puolita perunat ja oliivit. Sekoita kastike ja yhdistä edellisiin. Kääntele salaattiin tomaatit ja basilika.

Seesampaistetut perunat
(laktoositon ja gluteeniton)
12–15 keitettyä uutta perunaa
1 muna
n. 1 1/2 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
paistamiseen öljyä
pinnalle 1 dl hienonnettua persiljaa

Riko muna syvälle lautaselle ja sekoita rakenne rikki. Laita siemenet toiselle lautaselle. Kasta perunat munaan ja siemenseokseen. Paista perunat käännellen öljyssä pannulla ja ripottele persilja päälle.

Viinintuoksuiset tilliperunat
(laktoositon ja gluteeniton)
12–15 uutta perunaa
2 dl valkoviiniä
1/2 dl öljyä
1 dl tillisilppua
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Raaputa, huuhtele ja keitä perunat. Keitä sillä välin viiniä kokoon ilman kantta, lisää joukkoon öljy, tilli, suola ja pippuria. Kuumenna ja sekoita perunoihin. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Pestoperunat
(laktoositon ja gluteeniton)
12–15 uutta perunaa
2–3 rkl pestokastiketta
2 rkl pinjansiemeniä
8–10 aurinkotomaattia öljyssä

Raaputa ja huuhtele perunat, keitä kypsiksi, valuta ja höyrytä vesi pois. Sekoita pesto joukkoon sekä siemenet ja silputut aurinkotomaatit.

Suupalaperunat
(erikoisrahkasta vähälaktoosinen, gluteeniton)
12 pientä keitettyä uutta perunaa
1 dl maitorahkaa (hyla)
2 rkl punasipulisilppua
10–12 hienonnettua anjovisfileetä
tilkka anjovislientä
rouhittua mustapippuria
Koristeluun:
ruoho- ja punasipulia

Halkaise perunat ja leikkaa pohjalta pieni pala pois, jotta ne pysyvät pystyssä. Aseta perunanpuolikkaat vadille. Sekoita rahkaan punasipuli ja anjovis. Mausta anjovisliemellä ja pippurilla maukkaaksi. Jaa täyte keoksi perunoille ja koristele ruoho- ja punasipulisilpulla.

Peruna-rucolagratiini
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
1 kg uusia perunoita
1/2 purjoa viipaleina
2 valkosipulin kynttä paloina
50 g rucola-salaattia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
4 dl (laktoositonta) ruokakermaa
3 rkl parmesaaniraastetta
2 rkl persiljasilppua

Raaputa ja huuhtele perunat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja revi rucola pienemmäksi. Kerrostele perunaa, purjoa, valkosipulia, rucolaa ja mausteita voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma ja paista 200-asteisessa noin 40 minuuttia. Sekoita parmesaani ja persilja ja ripottele päälle. Paista edelleen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Mausteiset perunapaketit
(erikoisvoista vähälaktoosinen, gluteeniton)
1 kg keitettyjä uusia perunoita
suolaa
Maustevoi:
100 g pehmeää voita (hyla)
2 rkl ruohosipulisilppua
1 tl hienonnettua tuoretta chiliä
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1/2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa

Sekoita pehmeään voihin ruohosipuli, chili, sitruunan kuori ja -mehu sekä ripaus suolaa. Anna maustevoin kovettua kylmässä.

Repäise foliosta neljä reilua palaa. Viipaloi perunat ja laita limittäin foliopalojen keskelle. Ripottele hiukan suolaa päälle. Laita maustevoi nokareina pinnalle. Sulje paketit ja säilytä kylmässä siihen asti, kunnes kuumennat ne.

Lämmitä paketteja 250-asteisessa uunissa tai kuumassa grillissä 10–15 minuuttia. Tarkista että perunat ovat kuumia ja voi sulanut. Tarjoa lihan, broilerin tai kalan lisukkeena.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |