Lehden kotisivulle


Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko

Maatilan Pellervo

KESÄKUU,  2.6.2005

Äänestä kiinnostavin juttu.  Tämän numeron sisällysluettelo

Tekemisen vapaus
Mitä kannattaisi tehdä, jos voisi olla puoli vuotta erossa arkirutiineista? Tätä pohtii myös Kodin Pellervon päätoimittaja.

*Mitä hän aikoo tehdä?
Oopperan juhlaa
Kyrönjoen rannalla Ilmajoella valmistaudutaan musiikkijuhliin, joilla esitetään ooppera Pohjalaisia.
   Valmisteluissa hyörii valtava talkooporukka. Esiintymispaikan pohjatöihin on juntattu toista kilometriä teräspaalua, kipattu kymmeniä kuormia betonia ja nyt lyödään kilometreittäin puutavaraa esiintymislavaan ja katsomoon.
   Leevi Madetojan säveltämästä ja Atso 


Samuli ja Matias esiintyvät Pohjalaisia-oopperassa.
Kuva: Jarmo Vainionpää

Almilan johtamasta oopperasta tulee yksi kesän musiikkitapahtumista. Ohjaaja Keijo Kupiainen varmistaa, että ooppera lauletaan aidolla Ilmajoen murteella.
*Tutustu etukäteen
Kukkaloistoa valossa ja varjossa
Pihan kukkaloiston aikaansaaminen vaatii hieman tietoa ja taitoa. Leena Nurmi antaa vihjeitä sekä sopivista kasveista että niiden hoidosta.
   Hyvinkin näyttävät kasvit saattavat menestyä vain, jos niille varataan paikka pihan varjoisalta puolelta. Tietoa saa linkistä alla.
   Ruusuista Nurmi kokosi viiden sivun esittelyn.
   Huvittavaa on, että toisinaan kasvi ei menesty, vaikka sitä miten hoitaa, mutta toisaalla lisääntyäkseen kasvit tunkeutuvat valoon vaikka läpi asvaltin.
*Mitä näyttää muurin varjossa?


Isokolmilehti on harvinainen ja viihtyy varjossa. Kuva Leena Nurmi
Perinteitä ja rajanmurtoa
Kemijokivarren kirkoilla on perinnettä ehkä jo 1500-luvulta. Lempeästi vanhenneita puurakenteita, pieniä ja hiljaisia kivipyhättöjä.
   Mahtavasti kauemmas historiaan johtavat jäljet Panelian kylässä Satakunnassa. Siellä tiedetään asutun jo 5 000 vuotta sitten. Paneliassa ei enää olisi ihastelemista, elleivät kyläläiset olisi entisöineet paikkoja.
   Kolmas perinnekohde vie meidät Tankarin saarelle Kokkolaan. Saaren harmaantunut Hylkeenpyyntimuseo sulautuu maisemaansa kuin hylje luodolle.
   Komeutta puolestaan on Vitikkalan kartanossa Kokemäellä. Kartano oli kuitenkin jo rapistumassa, mutta omistajat tekivät ison päätöksen ja kunnostivat suuren kiinteistön.
*Runsaasti kuvitetut artikkelit Kodin Pellervossa

Salaatteja kesälautaselle
Tähän vuodenaikaan ruoasta on helppo saada kesäisen oloinen ja makuinen.
   Pellervon ruokatoimittaja tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja. Jos valmistaa vaikka lihasalaattia, sitä somistavat juuri nyt edullisesti ja laadukkaina saatavat retiisit, salaatinlehdet, tomaatit, parsat, paprikat ja muut.
   Sateella, kun ei pääse puutarhatöihin, voi täyttää pakastinta leivonnaisilla. Nyt sinne varastoidaankin valmiita kakkuja ja torttuja.
*Kesän makua lautasella
*Leivo näitä joutessasi


Raparperi-
marenkirulla ja suklaajäädyke-
kakku. ©Pekka Haraste

Kokataan taas!
tilauskuponki >>

Kansallispuku omin käsin
Itä-Hämeen kansallisopistossa naiset tekivät yhden talven aikana itselleen kansallispuvun. Se oli aikaa omaan harrastukseen. Pienellä järjestelyllä saa arkea juhlistetuksi muutenkin, ilmenee tuoreimmassa Kodin Pellervossa. Ihmiset kertovat, mitä heillä on tapana tehdä hemmotellessaan itseään tai kumppaniaan.
   Entä muistatteko vanhat karkkiklassikot Kiss-Kisss -karamellin tai Pihlajanmarja-karamellin?

Lääkärin vaikea valinta
Omalääkäri joutui puun ja kuoren väliin: pakottaako potilas henkisen tilansa vuoksi viranomaisten kautta hoitoon vai antaako hänen jatkaa harhaisissa luuloissaan.

*Omalääkäri

Katso myös lukijamatkat
Pellervon viime lukijamatkoilla on ollut sekä vaihtoehtoja että suosiota. Juuri palattiin Roomasta ja nyt ollaan lähdössä Islantiin ja Sloveniaan.

*Matkavaihtoehtoja

 

 

Kalenteri lehden mukana tai erikseen

Iso  Kalenteri 2005 sisältyy Pellervon tilaukseen.
Pellervon Iso Kalenteri 2005 soveltuu maatilan kalenteriksi sekä joka kodin pöytäkalenteriksi. Kalenteritietojen lisäksi siinä on runsaasti ammattiartikkeleita kotieläintaloudesta, peltoviljelystä ja metsätaloudesta. Se sisältää tietoa myös kodin ja puutarhan hoidosta.

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 7.7. ja Maatilan Pellervo 16.6.2005.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista

 


| Sivun alkuun | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |