Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU, 1.6.2006

Mansikoita ja viinin pirskahtelua


Viinituvan herkkupöydässä on tarjolla runsaasti salaatteja, silliä, lohta, kesäistä lihamureketta. Kuva Pekka Haraste

Pihamaan Viini- ja puutarhatilalla nautitaan Suomen suvesta monin tavoin. Siellä voi maistella talon raikkaita juomia ja sieltä voi hankkia tuoreita vihanneksia ja mansikoita kotiin viemisiksi. Perhejuhlat ja kokoukset järjestyvät Vanhan tallin Viinituvassa, illanistujaiset savusaunan takkatuvassa.

Kalkkisten vireään kylään Asikkalaan voi hurauttaa vaikka Lahden suunnasta. Matkalla saa ihastella Vääksyn vilkasta kanavaa, luonnonkaunista Pulkkilanharjua ja Päijänteen upeita järvimaisemia.

Pihamaan Viini- ja puutarhatila löytyy helposti mansikkapeltojen keskeltä. Se on Päijät-Hämeen kantatiloja vuosisatojen takaa. Nykyinen päärakennus valmistui 1912, entinen navetta ja hevostalli, nykyinen viinitila 1921. Pihamaan omistukseen tila siirtyi 60-luvulla ja alkuun siellä viljeltiin perinteisten viljojen lisäksi mansikkaa. 90-luvun alussa otettiin viljelyyn vihanneksia. Viinin tuotanto aloitettiin vuonna 2000.

Tilan monia toimintoja hoidetaan kahden sukupolven voimin. Kesällä työtä on tarjolla noin 40 ulkopuoliselle. Tilaa isännöi Janne Pihamaa, hänen vastuullaan ovat puutarhatila sekä ja viinin valmistus. Hänen vaimonsa Titta huolehtii viinimyymälästä ja puutarhapuodista.

Jannen vanhemmilla, Riitalla ja Jaakolla on niin ikään tärkeä rooli. Riitta valmistaa maukkaat ja tuoreet maalaisruuat pihaan piipahtaville ryhmille ja muille vieraille. Jaakko puolestaan hoitaa Vääksyn torimyyntiä ja viihdyttää tilalle saapuvia ryhmiä, perheitä, kesäasukkaita ja satunnaisia kulkijoita. Jaakko on opettanut toriasiakkaille vieraampien kasvisten käyttöä. Alkuun monet oudoksuivat kyssäkaalia; Jaakko jakoi niitä ilmaiseksi käyttövinkkien kera. Pian löytyi jo vakituinen ostajakunta.

Viinille kultaa ja kunniaa

Janne Pihamaalla on vankka koulutus tehtäviinsä. Hän on opiskellut kuusi vuotta puutarha-alaa Lepaalla. Ensin puutarhuriksi kolme vuotta ja toiset kolme hortonomiksi. Hän on myös ensimmäisiä viininvalmistuksen ammattilaiseksi kouluttautuneita maassamme. Jatkuvasti täytyy olla kuulolla alan kehityksen suhteen, ja asiaan kuuluvat myös opintomatkat muille viinitiloille sekä kotimaassa että muualla Euroopassa.

Tilan viinit, liköörit, siiderit ja snapsit tehdään huolella käsin puristetuista, pääosin oman maan marjoista. Kullan vaaleaa, purppuran punaista, kimaltelevaa roseeta, raikkaan marjaista, kirpakkaa tai mukavan makeaa. Valittavana on toistakymmentä juomaa, joiden raaka-aineista 70 prosenttia saadaan omalta tilalta. Juomia valmistetaan muun muassa mansikoista, vadelmista, herukoista, omenista, tyrnistä ja lakasta.

Kesällä marjat kerätään pakastettaviksi osittain virolaisten poimijoiden voimin. Talvella on viininvalmistuksen ja tuotekehityksen vuoro. Pihamaalla valmistetaan vuosittain noin 15 000 litraa erilaisia juomia.

Maistelemiseen on tilaisuus Viinituvassa tai Makasiini-kahviossa, ja juotavaa sopii tietysti myös ostaa puodista kotiin viemisiksi. Viinejä pääsee myös tilaamaan omalla etiketillä vaikkapa liikelahjoiksi tai kotikäyttöön. Syvempää kiinnostusta tunteville 10–50 hengen ryhmille järjestetään viini- ja tilaesittelyjä maistiaisineen.

Osoituksena erinomaisesta mausta ja laadusta, Pihamaan Roselle myönnettiin vuonna 2003 ensimmäisen kerran maassamme kultainen mitali, ja samalla se valittiin vuoden tilaviiniksi. Samana vuonna Pihamaan valkoinen valittiin Päijät-Hämeen maakuntaviiniksi, Vellamoksi. Hyvästä laadusta ovat osoituksena monet muidenkin viinien keräämät palkinnot ja kunniakirjat, jotka ovat esillä puodissa. Viini-Pihamaa oli myös vuoden 2004 yritys Asikkalassa. Paikalliset yrityskummit tukevat tilaa antamalla yritykselle omia kehittämisideoitaan.

Tuoreutta puutarhapuodeista

Pihamaalla on pitkät perinteet maanviljelyssä ja puutarhanhoidossa. Puodissa on kesäisin myynnissä taatusti tuoreita juureksia, vihanneksia ja marjoja, esimerkiksi kesän makuisia mansikoita, vadelmia ja mustaherukoita. Ne on kasvatettu omilla pelloilla tai kasvihuoneissa ja kerätty samana aamuna.

Täällä ei kilpailla hinnoilla, vaan tuoreudella ja laadulla. Erikoiskiitoksen saavat perunat. Huhtikuusta juhannukseen saakka niitä istutetaan viikoittain ja satoa korjataan kasvutahdin mukaan. Näin on loppukesään asti saatavana todellista uutta perunaa, joka on miltei kuoretonta.

Puodin hyllyt ovat notkollaan raikkaita kasviksia. Niitä on myynnissä yli 20 lajiketta. Vihreää ja keltaista kesäkurpitsaa, kukka-, parsa-, kyssä- ja valkokaalia, kypsiä ja herkullisia tomaatteja, porkkananippuja, mangoldia, lollo rosso-, jää- ja amerikansalaattia ja monia muita.

Noin 30 lähialueen tuottajaa tuo myyntiin omia tuoreita tuotteitaan. Ainakin Vääksyn Myllyn, Heintaipaleen tilan, Mooseksen viljan, Sysmän luomuherkkujen, Ojalan Juustolan, Benjamin lihatorin ja Salokorven tilan tuotteita saa aina puodin auki ollessa. Myynnissä on leipiä, jauhoja, hiutaleita, munia, makkaroita, kalajalosteita, tyrnituotteita, koti- ja leipäjuustoja. Lisäksi on kotivoita, viiliä, oman kylän lähdevettä Kalkkisista sekä lahjatavaroita. Unohtaa ei sovi oman tilan hilloja, hyytelöitä ja mehuja. Ja tietysti viinit ja siiderit komeilevat suorissa riveissä kunniakirjoineen.

Rehevää maalaisruokaa

Pihapiirissä olevan Makasiini-Kahvion aurinkoisella terassilla ja vanhan viljamakasiinin ylisillä on A-oikeudet. Siellä voi maistella virvokkeita tai kahvin kanssa vaikka talon mansikka- tai mustaherukkaliköörejä. Tuoreet munkit houkuttelevat jo tuoksullaan, niitä Riitta paistaa joka aamu. Jotkut asiakkaat tulevatkin munkkikahville ja käyttävät samalla muitakin palveluja. Tarjolla on myös kotona paistettuja lihapiirakoita, pullia ja kakkuja.

Vanhan tallin tunnelmallinen Viini-tupa palvelee tilauksesta ryhmiä sekä kestittää yksityistilaisuuksissa. Pienet 5–30 henkilön perhejuhlat tai ryhmäruokailut järjestetään täällä. Sen sijaan suuremmille ryhmille katetaan tilan päärakennukseen.

Riitta loihtii maukkaat ruuat mahdollisimman paljon omia ja lähialueen tuotteita käyttäen. Ehdoton valtti onkin tuoreus. Vihannekset ja juurekset kerätään ja valmistetaan salaateiksi ja muiksi aterioiksi juuri ennen tarjoilua. Niinpä niiden maussakin tuntuu tuoreus ja raikkaus.

Riitalta voi tilata vaikka emännän keiton, leivän, levitteen ja salaattien kera tai viinituvan kiusauksen, johon kuuluu salaattipöytä talon omista aineksista, leipä levitteineen sekä kesäkurpitsa- peruna-jauhelihamoussaka. Oman puutarhan kesäherkkuun taas sisältyy salaattipöytä, uusia perunoita, kauden silliä, rosepipippurilohta, paahdettuja talon juureksia, leipää, levitettä ja kahvia. Pitopöytä katetaan vielä näitäkin tarjoiluja runsaammaksi. Kahvin kaveriksi saa halutessaan suolaisen tai makean leivonnaisen.

Vanhan savusaunan takkatupaankin iltapalan voi tilata. Saunan lämmittäminen kestää jopa kahdeksan tuntia. Löylyistä mahtuu kerralla nauttimaan 15 kylpijää, eikä savusaunaa alle kymmenen hengen porukalle ryhdytäkään lämmittämään.

Viini- ja puutarhatila Pihamaa, 
Siltatie 12, Kalkkinen Asikkala, 050 565 1212.

Leipäjuustosalaatti
Revi lollo rosso-, jää- ja lehtisalaattia kulhoon. Lisää tuorekurkkuviipaleita ja leipäjuustokuutioita. Tarjoa yrttisen öljykastikkeen kera.

Tomaatti-sipulisalaatti
Viipaloi tomaatteja ja uutta sipulia. Pilko mukaan kirsikkatomaatteja ja sipulinvarsia. Kostukkeeksi sopii balsamico-öljykastike.

Kaali-porkkanasalaatti
Suikaloi valkokaalia ja paprikaa sekä raasta mukaan uusia porkkanoita. Kostuta öljy-viinietikkakastikkeella.

Kesäkurpitsasalaatti
Viipaloi vihreää ja keltaista kesäkurpitsaa sekä punasipulia. Mehevöitä öljy-viinietikkakastikkeella.

Kurkkuhyytelö
7 liivatelehteä
1,5–2 tuoretta kurkkua n. 400 g 
1 tlk kermaviiliä (hyla)
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa vatkattuna
1 dl tillisilppua
n. 1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl murskattuja rosepippureita
1/4 tl valkopippuria
2 rkl sitruunamehua

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Pese kurkut ja raasta karkeaksi. Valuta talouspaperin päällä ja painele paperilla myös päältä. Sekoita kermaviiliin kermavaahto ja kurkkuraaste. Mausta seos. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kiehautettuun sitruunamehuun. Sekoita hiukan jäähtyneenä kurkkukermaviiliin. Kaada noin 1,5 litran rengasvuokaan ja nosta kylmään. Anna hyytyä 5 tuntia tai yön yli.

Kesäkurpitsa-jauhelihamureke
600 g jauhelihaa
200 g raastettua kesäkurpitsaa
1 silputtu, kuullotettu purjo
3 rkl perunajauhoja
2 munaa
reilu tl suolaa
1 tl murskattuja viherpippureita
3 tl basilikaa
Täytteeksi: n. 200 g leipäjuustoa

Sekoita murekeainekset taikinaksi. Levitä se kostutetun voipaperin päälle suorakaiteeksi. Laita keskelle jonoon leipäjuustosta leikattuja tankoja. Ummista murekkeeksi ja siirrä vuokaan tai uunipannulle. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 6/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |