Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 4 | 7 | 2002

Kesäkestien kuninkaalliset

Mansikoita, mustikoita, vadelmia, viinimarjoja ja karviaisia! Niistäpä tehdään suussasulavia herkkuja.

Mansikka-kookoshiutaletorttu
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
125 g margariinia tai voita
1 keltuainen
(1–2 rkl kylmää vettä)
Kookostäyte:
3 dl ranskankermaa
1/2 dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
Päälle:
n. 1/2 l mansikoita
3 rkl aprikoosimarmeladia
1 rkl vettä


Kuva Pekka Haraste

Sekoita kuivat aineet ja nypi rasvan kanssa murumaiseksi. Sekoita joukkoon keltuainen (ja tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat koossa pysyvän taikinan). Painele taikina voideltuun (irtopohja)piirasvuokaan. Pistele pohja haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Rypistele foliosuikale tueksi reunoille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Anna jäähtyä.

Vatkaa ranskankerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sokeri, kookoshiutaleet ja vanilja. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle. Puolita tai viipaloi mansikat ja asettele päälle. Kuumenna marmeladi vesitilkan kanssa sileäksi sekoittaen ja levitä esimerkiksi pullasudilla mansikoiden päälle.

Mustikkatartaletit
150 g margariinia tai voita
reilu dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
mansikkatortun kookostäyte
mustikoita
(vadelmamarmeladia + tilkka vettä)
Lisäksi tarvitaan leivosvuokia

Sekoita rasva ja kuivat aineet murumaiseksi ja lisää kylmä vesi. Painele se pieniin vuokiin tai tee suuri piirakka. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Täytä jäähtyneenä kookostäytteellä ja asettele päälle mustikoita. Sivele pinta halutessasi ohennetulla vadelmamarmeladilla.

Kesäkakku punaisista marjoista
3 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
200 g sulatettua margariinia tai voita
Kostutus:
1 dl siideriä tai appelsiinimehua
Täyte, kuorrutus ja koristelu:
5 dl kuohukermaa tai creme vispiä
1 dl valmista kinuskikastiketta
mansikoita, vadelmia ja viinimarjoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi, vuorottele sulan rasvan kanssa. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Jaa jäähtynyt kakkupohja kahtia ja kostuta pohjat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta kinuskikastikkeella. Asettele täytteeksi marjoja ja kerros kinuskikermaa. Päällystä kakku marjoilla ja reunat kinuskikermalla.

Marenki-marjakääretorttu
5 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl kookoshiutaleita
1 tl raastettua sitruunan kuorta
Leivinpaperille:
2 rkl margariinia tai voita
1 dl kookoshiutaleita
Täyte ja koristelu:
kermavaahtoa
marjoja

Kuumenna uuni 150 asteiseksi. Vuoraa 30 x 40 sentin uunipannu leivinpaperilla ja voitele se rasvalla. Ripota päälle kookoshiutaleet. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten, kunnes seos on tasaista ja paksua. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja sitruunankuori.

Levitä marenki tasaisesti leivinpaperille. Paista uunin keskellä 35–40 minuuttia, kunnes marenki on jähmettynyt ja saanut hiukan väriä. Se ei saa kovettua kuivaksi. Kumoa levy leivinpaperille, poista paistopaperi ja anna jäähtyä. Täytä, kääri rullalle ja koristele.

Viinimarja-marenkipiirakkalevy
(n. 20 palaa)
250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 vanilja- tai vanilliinisokeria
punaisia viinimarjoja
Marenki:
3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
(mantelilastuja)

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan ja levitä se noin 23 x 33 sentin uunipannulle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Paista 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes pinta on vaaleanruskea ja levy puolikypsä.

Vatkaa paistamisen aikana valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri joukkoon vähitellen. Ripottele peratut viinimarjat pohjalle ja pursota marenki pinnalle. Ripottele halutessasi päälle mantelilastuja. Paista vielä uunin yläosassa noin 15 minuuttia, kunnes marenki saa hiukan väriä.

Viinimarja-juustokakku
50 g margariinia tai voita sulatettuna
10 digestivekeksiä murskattuna
Täyte:
5 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kermaviiliä
2 1/2 dl tomusokeria
1/2 mustaviinimarjamehua
Päälle:
mustia viinimarjoja
(hyytelö: hyytelösokeripakkauksen ohje)

Sekoita sula rasva ja keksimuruset. Painele seos noin 25 sentin irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Pane kylmään kovettumaan.

Liota liivakoita kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Sekoita tuorejuusto, kermaviili ja tomusokeri. Purista liivakoista vesi pois ja kuumenna kattilassa sekoittaen mehun kanssa, kunnes liivakot liukenevat. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita juustomassaan. Levitä seos keksipohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä. Koristele viinimarjoilla ja tee pinnalle halutessasi kiille hyytelösokerista.

Rapea karviaissydän
5 munaa
3 dl sokeria
150 g mantelimassaa
4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1/2 l perattuja karviaisia
1 dl raesokeria
(50–75 g kylmää margariinia tai voita)

Vaahdota munat ja sokeri. Raasta mantelimassa karkeaksi ja sekoita jauhojen kanssa munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Peitä pinta karviaisilla. Ripota raesokeri päälle ja laita halutessasi pinnalle ohuita lastuja kylmästä rasvasta. Paista 200-asteisen uunin keskellä noin 45 minuuttia.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |