Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 3 | 7 | 2003

Oi, sinä kesä ja antimesi

Kesän kypsyttämistä kotimaan marjoista valmistuvat ihanat leivonnaiset. Vadelmia on käytetty muhkeaan marenkiseen jäätelökakkuun, joka kruunaa kesäjuhlien tarjoilun tai on upea päätös sunnuntai-aterialle. Leivo mansikoita piirakkaan, mustikoita marenkipeiton alle ja viinimarjoja leivoksiin – ja nauti!


Juustoleivoksia ja marenkipiirakka.
Kuva
Pekka Haraste

Marjainen marenkijäätelökakku
1 suuri tai 2 pientä
(gluteeniton ja soijakermasta laktoositon)
Marenki:
4 valkuaista
1 3/4 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
1 1/2 tl vaniljasokeria
1 tl viinietikkaa
Täyte:
4 keltuaista
1 dl tomusokeria
2 dl kuohu- tai 4 dl vatkautuvaa soijakermaa
2 tl vaniljasokeria
8–10 dl vadelmia tai mansikkapaloja
Koristeeksi: marjoja

Leikkaa leivinpaperista kaksi noin 24 sentin tasapohjaisen vuoan kokoista pyörylää. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon sokeri-, perunajauho- ja vaniljasokeriseos ja jatka vatkaamista hetki. Levitä marenki leivinpaperipyörylöiden päälle siten, että reunoille jää vähän tyhjää. Paista 125–150-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan, kunnes marenki on kuivaa. Irrota varovasti paperista ja anna jäähtyä.

Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri. Vatkaa kerma erikseen vaahdoksi. Yhdistä kermavaahto ja marjat keltuaisvaahtoon. Levitä vuoan pohjalle puolet täytteestä ja paina päälle marenkilevy. Tee toinen samanlainen kerros. Peitä vuoka tiukasti foliolla ja pakasta.

Ota vuoka pakastimesta puolisen tuntia ennen tarjoilua. Kasta ulkopinta kuumaan veteen ja kumoa vadille. Koristele marjoilla.

Jäätelökakun voi laittaa valmiiksi pakkaseen jo viikkoja ennen tarjoilua

Marja-toscapiirakka
(margariinista ja erikoiskermoista laktoositon)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
90 g laktoositonta margariinia tai voita
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 1 l mansikkapaloja tai vadelmia
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Toscaseos:
90 g laktoositonta margariinia tai voita
1/2 dl ruoka-, soija- tai kaurakermaa
1–1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
Koristeeksi: marjoja

Nypi jauhot, sokeri ja rasva ryynimäiseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita taikinaksi turhaa vaivaamatta. Painele taikina noin 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja anna kovettua kylmässä puolisen tuntia. Tue reunat foliolla ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Laita kaikki toscaseoksen ainekset kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Sekoita sokeri ja perunajauhot marjojen kanssa ja levitä piiraspohjalle. Levitä toscaseos tasaisesti päälle. Paista vielä 15–20 minuuttia.

Parhaalta piirakka maistuu haaleana kylmän kermavaahdon tai hiukan sulaneen jäätelön kera.

Marjatartaletit
(n. 15 kpl)
(margariinista ja soijakermasta ja -levitteestä laktoositon)
100 g laktoositonta margariinia tai voita
3/4 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1–2 rkl kylmää vettä
Marjarahkatäyte:
2 dl kuohu- tai 3 dl vatkautuvaa soijakermaa vaahdotettuna
1 tlk maitorahkaa tai maustamatonta soijalevitettä (Beneviva)
n. 1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4–5 dl mustaherukoita hiukan murskattuna
Koristeeksi: viinimarjoja

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita jauhot, hiutaleet ja vesi joukkoon. Jaa taikina n.15 osaan ja painele voideltuihin leivosvuokiin. Pistele haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Paista leivospohjia 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä. Irrota jäähtyneenä vuoista.

Sekoita marjarahkan ainekset ja täytä leivospohjat juuri ennen tarjoilua. Koristele marjoilla.

Mustikka-marenkipiiras
(margariinista laktoositon)
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl tomusokeria
100 g laktoositonta margariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
4–5 dl mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Marenki:
3–4 valkuaista
1 1/2–2 dl tomusokeria
Päälle: mustikoita

Nypi jauhot, hiutaleet sokeri ja rasva käsin ryynimäiseksi. Sekoita joukkoon vesi ja painele taikina noin 24 sentin piirasvuokaan. Pistele ja anna kovettua kylmässä. Tue reunat foliolla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Laske uunin lämpö 175 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten. Vatkaa vielä, kunnes marenkiseos on kovaa tasaista. Sekoita halutessasi joukkoon hiukan mustikoita. Sekoita mustikat, sokeri ja perunajauhot ja levitä piiraspohjalle. Nostele marenki huolettomasti päälle. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes marenki on vaaleanruskeaa. Koristele mustikoilla.

Marjaisat juustoleivokset
(margariinista ja soijatuotteista laktoositon)
200 g laktoositonta margariinia tai voita sulatettuna
500 g Digestivekeksejä murskattuna
4 rkl (ruoko)sokeria
Täyte:
7 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
400 g maustamatonta tuorejuustoa tai soijalevitettä (Beneviva)
4 dl (kevyt)ranskankermaa tai soijakermavaahtoa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
Päälle: marjoja

Sekoita rasvaan keksimurut ja sokeri. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun noin 35 x 20 sentin vuokaan ja nosta kylmään kovettumaan. Pane liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Purista niistä vesi pois ja liuota sekoittaen kuumaan sitruuna-mehuun.

Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää ranskankerma, sokerit ja hiukan jäähtynyt liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Levitä täyte tasaisesti keksipohjan päälle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia. Leikkaa kakku leivoksiksi ja asettele päälle marjoja.

Gluteeniton piirakkataikina
(margariinista laktoositon)
3 dl Jyttejauhoja
100 g laktoositonta margariinia tai voita
3–4 rkl kylmää vettä

Nypi jauhot ja rasva ryynimäiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Painele voideltuun ja kookoshiutaleilla leivitettyyn piirasvuokaan. Esipaista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jatka marja-tosca- tai mustikkapiirakan ohjeella.

.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |