HEINÄKUU
3 | 7 |
2003 Sato talteenKesän sadosta riittää raikasta säilöttävää. Kasvispikkelssin aineksia vaihdellaan saatavuuden ja mieltymysten mukaan, hilloissa yhdistetään monien marjojen maut, omenaan lisätään sitruunaa ja porkkanan kumppaniksi päästetään aprikoosi. Kasvispikkelssi talon tapaan 3 l kasvispaloja, kuten porkkanoita, punasipulia, kukkakaalia,
vihreitä tomaatteja, vahapapuja, avomaan kurkkuja ja lehtiselleriä Huuhtele, kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi, etikka, sokeri, suola ja piparjuuripalat. Lisää porkkana-, punasipuli- ja kukkakaalipalat ja keitä noin 3 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja keitä noin 2 minuuttia. Laita pikkelssi puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin kerroksittain sinapinsiementen ja fenkolin kanssa. Säilytä kylmässä. Rosepippurinen sipulisalaatti Kuori sipulit ja lohko pituussuunnassa 6–8 osaan. Kiehauta liemen ainekset ja keitä sipulilohkoja liemessä 3–5 minuuttia. Laita puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin. Mustaherukka-vadelmahillo Kaada vesi marjojen joukkoon kattilaan ja kuumenna kannen alla, kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Vähennä lämpöä, kun seos kiehuu. Keitä hilloa 10 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto ja anna seistä 20–30 minuuttia välillä sekoittaen. Tölkitä pestyihin, kuumennettuihin purkkeihin. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä. Hillo maistuu lettujen kanssa ja sopii moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Karviais-mansikkahillo Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Valmista hillo kuten mustaherukka-vadelmahillo, mutta keitä 15 minuuttia. Porkkana-aprikoosimarmeladi Pane aprikoosit likoon puoleen litraan vettä. Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä aprikoosien kanssa pehmeiksi. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen 10 minuuttia. Anna jäähtyä 20–30 minuuttia ja tölkitä. Säilytä kylmässä. Marmeladi maistuu esimerkiksi aamiaissämpylöiden tai paahtoleivän päällä. Sitruunainen omenasose Pese sitruunat, raasta kuori ja purista mehu kattilaan. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat ja pyöräytä sitruunamehussa sitä mukaa, kun saat lohkottua (tämä estää omenoiden tummumista). Sekoita vesi joukkoon ja keitä kunnes omenat ovat pehmeitä. Happamat omenat soseutuvat jo sekoitettaessa, mutta jos haluaa oikein tasaista, voi soseuttaa omenalohkot myös sauvasekoittimella. Sekoita sokeri joukkoon vähitellen ja keitä 10 minuuttia sekoittaen. Anna jäähtyä 20–30 minuuttia ja tölkitä. Säilytä kylmässä. Omenasosetta voi käyttää leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se maistuu myös murojen ja jogurtin tai viilin kanssa. .
|