Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 3 | 7 | 2003

Sato talteen

Kesän sadosta riittää raikasta säilöttävää. Kasvispikkelssin aineksia vaihdellaan saatavuuden ja mieltymysten mukaan, hilloissa yhdistetään monien marjojen maut, omenaan lisätään sitruunaa ja porkkanan kumppaniksi päästetään aprikoosi.

Kasvispikkelssi talon tapaan

3 l kasvispaloja, kuten porkkanoita, punasipulia, kukkakaalia, vihreitä tomaatteja, vahapapuja, avomaan kurkkuja ja lehtiselleriä
Liemi:
6 dl vettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
1/2 rkl suolaa
5 cm:n pala kuorittua piparjuurta
2 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl fenkolia tai kuminaa

Huuhtele, kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi, etikka, sokeri, suola ja piparjuuripalat. Lisää porkkana-, punasipuli- ja kukkakaalipalat ja keitä noin 3 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja keitä noin 2 minuuttia. Laita pikkelssi puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin kerroksittain sinapinsiementen ja fenkolin kanssa. Säilytä kylmässä.

Rosepippurinen sipulisalaatti
1 kg sipulia
Liemi:
3 dl vettä
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
4 tl rosepippureita
1 tl valkopippureita

Kuori sipulit ja lohko pituussuunnassa 6–8 osaan. Kiehauta liemen ainekset ja keitä sipulilohkoja liemessä 3–5 minuuttia. Laita puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin.

Mustaherukka-vadelmahillo
1 l (700 g) perattuja mustaherukoita
1/2 l (300 g) vadelmia
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria

Kaada vesi marjojen joukkoon kattilaan ja kuumenna kannen alla, kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Vähennä lämpöä, kun seos kiehuu. Keitä hilloa 10 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto ja anna seistä 20–30 minuuttia välillä sekoittaen. Tölkitä pestyihin, kuumennettuihin purkkeihin. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.

Hillo maistuu lettujen kanssa ja sopii moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Karviais-mansikkahillo
1 l (700 g) perattuja karviaisia
1/2 l (250 g) perattuja mansikoita
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria

Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Valmista hillo kuten mustaherukka-vadelmahillo, mutta keitä 15 minuuttia.

Porkkana-aprikoosimarmeladi
400 g kuivattuja aprikooseja
n. 8 dl vettä
1 kg porkkanoita
n. 700 g hillosokeria

Pane aprikoosit likoon puoleen litraan vettä. Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä aprikoosien kanssa pehmeiksi. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen 10 minuuttia. Anna jäähtyä 20–30 minuuttia ja tölkitä. Säilytä kylmässä.

Marmeladi maistuu esimerkiksi aamiaissämpylöiden tai paahtoleivän päällä.

Sitruunainen omenasose
3 sitruunaa
1 1/2 kg happamia omenoita
1 1/2–2 dl vettä
n. 700 g hillosokeria

Pese sitruunat, raasta kuori ja purista mehu kattilaan. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat ja pyöräytä sitruunamehussa sitä mukaa, kun saat lohkottua (tämä estää omenoiden tummumista). Sekoita vesi joukkoon ja keitä kunnes omenat ovat pehmeitä. Happamat omenat soseutuvat jo sekoitettaessa, mutta jos haluaa oikein tasaista, voi soseuttaa omenalohkot myös sauvasekoittimella.

Sekoita sokeri joukkoon vähitellen ja keitä 10 minuuttia sekoittaen. Anna jäähtyä 20–30 minuuttia ja tölkitä. Säilytä kylmässä.

Omenasosetta voi käyttää leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se maistuu myös murojen ja jogurtin tai viilin kanssa.

.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |