Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU, 7.7.2005

Marjakakut maittavimmat

Kesää ei voi edes kuvitella ilman kunnon kahvikekkereitä. Siispä tuumasta toimeen ja töihin! Ja niin sitten aikanaan pöytään kannetaan toinen toistaan herkullisempia marjaleivonnaisia.


Kuva Pekka Haraste

Pehmeä mansikkarulla
(erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton)
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl maizenaa
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
n. 1 dl tomusokeria
1–2 sitruunan raastettu kuori
1 l mansikoita puolikkaina
Kuorrutus ja koristelu:
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1–2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
mansikoita ja mustikoita

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 250-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.
Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää tomusokeri ja sitruksen raastettu kuori. Levitä täyte levylle ja lado mansikanpuolikkaat vieri viereen päälle. Kääri rullalle ja anna tekeytyä kylmässä. Kuorruta juuri ennen tarjoilua sokereilla maustetulla kermavaahdolla ja koristele marjoilla.


Marjainen manteli-marenkitorttu
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
300 g mantelimassaa
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhosesosta)
1/2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
2 valkuaista
1 dl sokeria
Koristeluun:
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
viinimarjaterttuja ja mansikoita

Leikkaa irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperipyörylä. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Raasta mantelimassa hienoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen. Lisää jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina vuokaan.Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaten. Vatkaa vielä hetki ja levitä marenki vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.
Koristele kermavaahdolla ja marjoilla.


Kuorrutetut herukkamuffinit
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
3 munaa
2 1/4 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 4 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
3 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vaniljasokeria
2 rkl tuoretta basilikasilppua
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
n. 2 1/2 dl riivittyjä mustaherukoita
1 1/2 rkl perunajauhoja
Lisäksi tarvitaan muffinivuokia
Kuorrutus ja koristelu:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
2-3 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria 
mustaherukkaterttuja

Laita pellille noin 20 muffinivuokaa kaksi päällekkäin. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, basilikasilppu, jäähtynyt rasvasula ja peruna-jauhoihin sekoitetut herukat. Jaa taikina vuokiin 3/4 korkeudelta. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia ja anna jäähtyä.
Notkista tuorejuusto ja mausta sokereilla. Kuorruta muffinit ja laita koristeeksi mustaherukkaterttuja. 


Karviaismarjapiirakka
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
3 dl vehnäjauhoja (tai vaaleita jyttejauhoja)
1 1/2 rkl sokeria
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 keltuainen
1–2 rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 200 g aprikoosimarmeladia
1 l karviaisia
2–3 dl mustikoita
n. 2 dl vadelmia

Nypi jauhot, sokeri ja rasva muruiksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja tarvittaessa vesi. Painele taikina voideltuun (ja erikoispohjaa varten jauhotettuun) noin 24 sentin piirasvuokaan. Anna kovettua kylmässä. Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi, 15–20 minuuttia.
Kiehauta halutessasi karviaiset sokeriliemessä, jossa on 1 1/2 dl vettä ja sokeria. Valuta ja jäähdytä. Levitä jäähtyneelle pohjalle noin 1 1/2 dl aprikoosimarmeladia ja kiehautetut tai tuoreet karviaiset. Koristele mustikoilla ja vadelmilla. Sulata loppu marmeladi ja 1 rkl vettä kattilassa ja sivele marjojen päälle.
Tarjoa kermavaahdon tai hiukan sulaneen jäätelön kera.


Marja-juustokakku
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
3 1/2 dl murskattuja Digestive (tai gluteenittomia) keksejä
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita 
Täyte 1
400 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
2 munaa
1 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
Täyte 2
2 tlk kermaviiliä (hyla)
1 1/2 dl sokeria
Koristeluun:
viinimarjaterttuja ja vadelmia

Leikkaa 24 sentin irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperipyörylä. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Sulata rasva ja sekoita keksimurskaan. Painele seos vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Sekoita täytteen 1 ainekset ja levitä seos kakkupohjalle. Paista 25 minuuttia.
Ota kakku uunista ja sammuta virta. Sekoita täytteen 2 ainekset ja levitä kakulle. Laita uunin jälkilämpöön noin 15 minuutiksi. Anna jäähtyä vuoassa. 
Koristele marjoilla.


Mustikka-voitaikinaleivokset
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
1 pkt pakastettuja voitaikinalevyjä
tai rahkavoitaikina:
1/2 tlk maitorahkaa (hyla)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 tl leivinjauhetta
voiteluun keltuainen
n. 2 dl pakastettuja mustikoita
Kuorrutus ja koristelu:
4–5 rkl ranskankermaa (hyla)
2–3 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
(tai soijajogurttia)
pakastemustikoita
tomusokeria

Sulata voitaikinalevyt tai valmista rahkavoitaikina. Sekoita rahka ja pehmeä rasva. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina litteäksi levyksi jauhotetulle leivinpaperille ja anna kovettua kylmässä. 
Kaaviloi taikina jauhoja apuna käyttäen 4–5 mm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä tai pakastetaikinasta muotilla tai lasin pohjalla halkaisijaltaan 8–9 sentin pyörylöitä. Nosta pyörylät leivinpaperille pellille. Voitele reunat keltuaisella ja laita keskelle ruokalusikallinen jäisiä mustikoita. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Anna jäähtyä. Sekoita ranskankerma ja sokerit. Lusikoi seos mustikoiden päälle. Sihtaa pinnalle tomusokeria. Annoksesta tulee noin 12 leivonnaista.


Kuningattaren leivokset
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
3 keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 2 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
mantelirouhetta
Marenki:
3 valkuaista 
2 dl sokeria
Täyte ja koristelu:
2 liivatelehteä
1 tlk maitorahkaa (hyla)
1 tlk vatkautuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen Creme Vanilla)
6–7 dl pensasmustikoita 
6–7 dl vadelmia

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Sekoita keltuaiset joukkoon yksitellen sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja neste. Laita taikina nokareina leivinpaperille ja levitä lastalla tasaiseksi.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten ja vatkaa vielä hetki. Levitä marenki taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. 
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Vaahdota vaniljakastike ja yhdistä rahkaan. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota kattilassa kiehuvaan kahteen ruokalusikalliseen vettä. Sekoita liivateseos hiukan jäähtyneenä vaahtoon ja anna seoksen hiukan seistä kylmässä.
Leikkaa pohjalevy pituussuunnassa kahtia. Levitä täyte toiselle levylle ja jätä sitä hiukan koristeluun. Laita päälle marjoja ja paina toinen levy päälle. Leikkaa 12–16 leivokseksi. Laita päälle nokare vaahtoa ja koristeeksi marjoja.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 7/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |