Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU, 7.7.2005

Kesä pannaan purkkiin

Nyt yhdistellään kasviksia värikkääseen pikkelssiin, tehdään soseita tomaateista, raparperista ja luumusta. Upotetaan pieniä sieniä etikkaliemeen, kruunataan kardemummalla kesäkurpitsaa, omenalla puolukkaa. Ja helppoa herukkahyytelöä tehdään muuten vain.


Kasvipikkelssi
400 g porkkanoita
300 g kukkakaalia
300 g paprikoita
300 g kesäkurpitsaa
200 g sipulia
Mausteliemi:
6 dl vettä
4 dl Rajamäen etikkaa
4 dl sokeria
1 rkl suolaa
15 valkopippuria
pala inkivääriä
10 neilikkaa

Esikäsittele ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi, etikka, sokeri ja suola. Lisää mausteet sideharsonyytissä. Keitä ensin porkkanapaloja 5 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja keitä vielä 10 minuuttia. Poista maustenyytti. Pane pikkelssi kuumana puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.


Etikkasienet
1 l pieniä kangasrouskun lakkeja tai pieniä siitakkeita
Mausteliemi:
2 1/4 dl Rajamäen etikkaa
2 dl vettä
2 dl sokeria
2 tl suolaa
10 neilikkaa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko

Ryöppää puhdistetut kangasrouskun lakit. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Keitä maustelientä 10–15 minuuttia, pippurit ja neilikat sideharsonyytissä. Poista nyytti ja kanelitanko. Lisää kangasrouskun lakit tai puhdistetut siitakkeet ryöppäämättä. Kuumenna kiehuvaksi ja painele sieniä liemeen. Laita sienet puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin. Kaada liemi päälle, sulje tölkit ja säilytä kylmässä.


Kurkku-sipulisalaatti
1 kg kasvihuone- tai avomaankurkkua
500 g sipulia
1 dl tillisilppua
Mausteliemi:
2 1/2 dl Rajamäen etikkaa
2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl sokeria
1 rkl suolaa

1/2 tl sinappijauhetta tai 1–2 rkl sinapinsiemeniä
Pese kurkut ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja silppua sipulit. Sekoita kasvihuonekurkku, sipuli ja tilli. Laita seos puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana kasvisten päälle. Jos käytät avomaankurkkua, kiehauta kurkkuraaste mausteliemessä. Sekoita sen jälkeen joukkoon sipuli ja tilli sekä mausteliemi. Säilytä viileässä.


Tomaatti-sipulisose
1 kg kypsiä tomaatteja
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 dl sokeria
1/2 dl viinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl valkopippuria
2 tl basilikaa

Poista tomaateista kannat. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen ja vedä sen jälkeen kuori pois. Pilko tomaatit paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Pane edelliset kattilaan ja lisää puserretut valkosipulinkynnet ja muut ainekset. Keitä sosetta hiljalleen ilman kantta noin tunnin ajan, kunnes seos on on sakeaa. Soseuta ja pakkaa kertakäyttöannoksina pakasterasioihin. Pakasta jäähtyneenä.
Käytä sosetta pasta- ja pataruokiin, pizzaan ja erilaisiin kastikkeisiin.


Raparperi-luumusose
1 1/2 l raparperipaloja
3 dl kuivattuja luumuja
1 1/2 dl vettä
4 dl hillosokeria

Pane raparperipalat teräs- tai emalikattilaan. Suikaloi luumut päälle ja lisää vesi. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla kunnes ainekset ovat pehmeitä. Soseuta esimeriksi sauvasekoittimella. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä 10–15 minuuttia sekoittaen, sillä sose räiskyy helposti. Tölkitä puhtaisiin ja kuumennettuihin astioihin ja säilytä kylmässä.
Käytä jälkiruokiin ja leivonnaisiin tai tarjoa paahtoleivän kera.


Kesäkurpitsasose
2 l kuorittua kesäkurpitsaa kuutioina
1/2–1 dl vettä
2 sitruunaa
500 g hillosokeria

Pane kesäkurpitsakuutiot ja vesi kattilaan. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoret. Kuori sitruunat ja paloittele hedelmäliha kattilaan. Hauduta hiljalleen kannen alla noin 45 minuuttia. Soseuta ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keitä sosetta koko ajan sekoittaen 10–15 minuuttia. Mausta kardemummalla. Tölkitä sose puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje heti. Säilytä kylmässä.
Käytä omenasoseen tapaan jälkiruokiin, leivonnaisiin, murojen ja viilin kera tai paahtoleivällä.


Puolukka-omenahillo
1 1/2 l puhdistettuja puolukoita
6–7 omenaa kuorittuna ja lohkottuna
3 dl vettä
6 dl hillosokeria

Kiehauta puolukat, omenat ja vesi emali- tai teräskattilassa. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen 10–15 minuuttia, sekoita välillä. Kuori vaahto reikäkauhalla. Kaada hillo kuumana puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje heti. Säilytä kylmässä.


Helppo herukkahyytelö
1 l sokeritonta puna-, musta- tai valkoherukkahöyrymehua
1 kg hillosokeria
Mittaa mehu kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Kuori vaahto. Purkita pieniin, puhtaisiin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 7/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |