Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU, 1.6.2006

Maistetaan marjojen aromit

Kesän kypsyttämä marjasato suorastaan houkuttelee kokeilemaan uusia leivontaohjeita: lehikäisiä, leivoksia, kakkua, torttua, marenkia...


Marjatorttu. Kuva Pekka Haraste

Mansikkakakku
Tuttu paistamatta valmis juustokakku on saanut uuden maun. Sen päällä olevaan mansikkahyytelöön käytetään mehun asemesta teetä. Mikä tahansa marjateen maku sopii, esim. metsä- ja ruusunmarja. Teen voi halutessaan makeuttaa sokerilla, mutta se ei ole välttämätöntä. Kakusta riittää 10–12 herkkusuulle.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
200 g (gluteenittomia) keksejä murskattuna
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Täyte:
6 liivatelehteä
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa tai mansikkakermaa
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
0,5 dl sitruunamehua
Hyytelö:
5 liivatelehteä
3 dl vettä
2 pussia marjateetä
n. 1 l mansikoita

Leikkaa 24 sentin irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperista pyörylä. Sulata rasva ja sekoita keksimurskaan. Painele seos vuokaan ja nosta kylmään.
Laita täytettä varten liivatelehdet kylmään veteen 5–10 minuutiksi.

Vaahdota kerma ja sekoita siihen sokerit ja notkistettu tuorejuusto. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kiehautettuun sitruunamehuun. Sekoita liivateliemi hiukan jäähtyneenä täytteeseen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.

Nosta kylmään pariksi tunniksi. Pane hyytelön liivatelehdet kylmään veteen. Perkaa mansikat ja puolita ne, asettele täytteen päälle. Kiehauta vesi ja anna teepussien hautua vedessä 5 minuuttia ja nosta pois. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan teehen. Nostele liemi esimeriksi kastikekauhalla mansikoiden päälle.

Anna hyytyä kylmässä muutama tunti, poista vuoka ja nosta kakku vadille.

Marjoilla täytetyt lehikäiset
Tässä juhlavat marjakorit, jotka voi nauttia kahvipöydässä tai jälkiruokana. Kun taikinapyörylät ottaa uunista ja laittaa vaikkapa kuppien päälle hiukan muotoillen, ne kovettuvat välittömästi korimaisiksi. Kovin kostealla ilmalla korit menettävät helposti muotonsa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
2 valkuaista
1,25 dl tomusokeria
1,25 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
0,5 dl mantelirouhetta
40 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
1 rkl (laktoositonta) kermaa
Täyte:
marjoja

Päällystä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
Nosta työpöydälle 8 tee- tai kahvikuppia nurinpäin. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri. Lisää jauhot, mantelirouhe, rasvasula ja kerma. Jaa taikina kummallekin pellille harvaan 4 keoksi. Levitä keot lusikalla niin suuriksi pyörylöiksi kuin mahtuu.

Paista 225-asteisessa uunissa 3–4 minuuttia, kunnes saavat hiukan väriä. Nosta lastalla taikinalevyt kuppien päälle ja paina välittömästi hiukan reunoja alaspäin. Leivonnaiset jähmettyvät nopeasti pieniksi koreiksi.
Täytä ne juuri ennen tarjoilua.


Marjajäädykekakku
Herkullinen kesäkakku, jonka voi valmistaa koristamista vaille valmiiksi päiviä tai viikkojakin ennen tarjoilua.

(Erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton.)
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
3–4 tippaa Rajamäen etikkaa
Täyte:
3 keltuaista
0,75 dl sokeria
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa
kermaa
n. 8 dl tuoreita marjoja
Koristeluun:
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa
kermaa
marjoja

Piirrä leivinpaperille pellille kolme noin 2 litran leipä- tai kakkuvuoan pohjaa. Vatkaa valkuaiset etikan kanssa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri joukkoon vähitellen ja jatka vielä hetki. Levitä marenki pellille kuvioiden sisään.

Paista 120-asteisessa uunissa tunnin ajan. Sammuta uunista virta ja anna marengin kovettua jälkilämmössä vielä tunti.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja pyöräytä keltuaisvaahdon joukkoon. Lisää pienet marjat sellaisenaan tai mansikat pilkottuna. Vuoraa leipävuoka kelmulla ja laita toinen marenkilevy päälle. Levitä täyte vuokaan ja paina toinen marenkilevy päälle. Ummista kelmu ja pakasta kakku.

Ota kakku pakastimesta noin 30 minuuttia ennen tarjoilua ja kumoa tai nosta vadille. Koristele kermavaahdolla ja marjoilla.

Värikäs marjatorttu
Murean torttupohjan päällä on täyteläistä suklaata. Tortun kruunaa runsas marjakerros ja komeuden kanssa tarjottava kermavaahto.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl tomusokeria
1 muna
Suklaatäyte:
100 g (laktoositonta) tummaa suklaata
1 muna
2 rkl sokeria
Päälle: marjoja mitä vain
Tarjoiluun: kermavaahtoa

Nypi jauhot, sokeri ja rasva muruiksi. Sekoita muna mukaan. Painele taikina voitelemattomaan 21 x 21 sentin tai halkaisijaltaan 24 sentin piirasvuokaan. Pane pohja pakastimeen noin puoleksi tunniksi.

Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa muna ja sokeri sekaisin, älä vaahdota. Sekoita muna suklaan joukkoon ja levitä seos torttupohjalle. Paista 150-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja päällystä marjoilla. Tarjoa lisänä kermavaahtoa.

Marjaleivokset
Helpot leivospohjat voi tehdä kertakäyttöisissä alumiinivuoissa. Täytteeksi sopii marjojen lisäksi sokereilla ja sitruunamehulla maustettu tuorejuusto tai rahka. Myös maukas kinuski- ja mansikka-kerma vaahdotettuna ovat herkullisia. Leivospohjia tulee noin 24–30 kappaletta.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 muna
Täyte:
(laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa, kinuski- tai mansikkakermaa
marjoja
alumiinivuokia

Voitele vuoat. Sekoita nopeasti yhteen pehmeä rasva, sokeri, jauhot ja muna. Älä vatkaa. Vuoraa vuoat taikinalla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä vatkatulla kermalla ja marjoilla.

Viinimarjakakku
Kakkuvuoan pohjalle kannattaa leikata leivinpaperipyörylä. Marjat valuvat (gluteenittomassa kakussa) paiston aikana vuoan pohjalle. Kun kakku kumotaan ja paperi poistetaan, marjat ovat päällimmäisenä. Kaiken kukkuraksi vaahdotetaan vaniljakastiketta ja ripotellaan koristeeksi marjoja.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl mustia viinimarjoja
2 rkl tuoretta basilikasilppua
2,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
1 tlk vatkautuvaa vaniljakastiketta (hyla)
viinimarjoja

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vielä hetki. Sekoita mukaan marjat, basilika ja jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun kahden litran tasapohjavuokaan. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Anna hiukan jäähtyä ja kumoa vadille. Vaahdota vaniljakastike ja levitä kakulle. Koristele viinimarjoilla.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 7/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |