Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU 19 | 8 | 2004

Punaista ja vihreää

Täytetyt pihvitomaatit
(erikoistuotteista vähälaktoosinen,
gluteeniton)
6 pihvitomaattia
Broileritäyte:
4 dl kypsiä broilerisuikaleita
1 tlk ananasmurskaa valutettuna
1 dl (laktoositonta) majoneesia
1 dl ranskankermaa (hyla)
3–4 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl ruohosipulisilppua
suolaa ja pippuria
Tonnikalatäyte:
1 tlk tonnikalaa öljyssä
valutettuna
1/2 tl curryä
1 omena kuutioina
1 dl (laktoositonta) majoneesia
1 dl ranskankermaa (hyla)
1/2 dl kurkkusalaattia tai pikkelssiä
suolaa ja pippuria

Leikkaa tomaateista päältä pala pois ja koverra tomaattien sisus (käytä se patoihin tai keittoihin). Sekoita täytteiden ainekset ja mausta täytteet suolalla ja pippurilla. Täytä tomaatit ja laita poistetut hatut päälle. Tarjoa kylmänä sämpylän tai patongin kera.

Kesäkurpitsavuoka
(erikoistuotteista laktoositon,
gluteeniton)
2 kesäkurpitsaa n. 700 g
öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioina
(valkosipulia pilkottuna)
1 pussi pakasteherneitä
3 dl keitettyä riisiä (1 dl raakana)
2 munaa
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
(tai maitojuomaa)
suolaa ja pippuria
2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua
basilikaa
2–3 dl parmesaaniraastetta

Leikkaa kesäkurpitsat puolen sentin viipaleiksi ja levitä pellille leivinpaperille. Ripottele suolaa päälle ja anna seistä puoli tuntia, jolloin irtoaa nestettä. Taputtele neste talouspaperilla pois ja pirskottele kesäkurpitsaviipaleiden päälle hiukan öljyä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  Kuullota sipuli ja paprikapalat. Laita kesäkurpitsaa, sipuli-paprikaseosta, herneitä, riisiä ja puolet juustoraasteesta kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja ripottele mausteita väliin. Sekoita munat ja neste, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos vuokaan ja auta haarukalla, jotta se valuu kerrosten väliin.  Ripottele loppu juustoraaste päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
   Vinkki: Jos haluat ruuasta täyttävämmän, lisää joukkoon 300 g ruskistettua jauhelihaa. 

Kahden kaalin gratiini
(erikoistuotteista laktoositon ja
gluteeniton)
1 parsa- ja kukkakaali kukintoina keittämiseen vettä ja suolaa
2–4 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
4 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
6 dl kaalin keitinlientä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2–3 dl emmentalraastetta
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa ja valkopippuria

Keitä kaalipalat puolikypsiksi ja valuta keitinvesi talteen. Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon jauhot, kaalin keitinliemi ja kerma. Hauduta noin 5 minuuttia. Lisää emmentalraaste ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastikkeeseen kaalipalat ja levitä seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele juustoraaste päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa kunnes pinta saa väriä ja ruoka on täysin kuumentunut.

Kasvis-nuudelivokki
(laktoositon ja erikoistuotteista
gluteeniton)
1–2 purjoa suikaleina
tilkka öljyä
2–3 porkkanaa tikkuina
1 parsa- tai kukkakaali kukintoina
1 kesäkurpitsa suikaleina
3–4 dl sokeriherneen palkoja
(gluteenitonta) soijakastiketta
2–3 dl kirsikkatomaatteja puolikkaina
2–3 dl suolapähkinöitä keitettyjä (riisi)nuudeleita

Pehmitä purjo- ja porkkanasuikaleita vokissa tai suuressa paistinpannussa hetki. Lisää parsa- tai kukkakaalipalat, kesäkurpitsasuikaleet ja puhdistetut sokeriherneen palot. Paista käännellen kovan kypsiksi. Mausta soijakastikkeella. Lisää tomaatinpuolikkaat ja suolapähkinät ja kuumenna hetki. Sekoita joukkoon keitetyt nuudelit. 

Italialainen uunimunakas
(laktoositon ja gluteeniton)
1 parsakaali paloina
2–3 porkkanaa suikaleina
vettä + suolaa
1 punainen paprika kuutioina
10 munaa
1 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria

Keitä parsakaali- ja porkkanapaloja kevyesti suolatussa vedessä muutama minuutti ja valuta. Levitä kasvispalat voidellulle leivinpaperille 25 x 35 sentin vuokaan. Vatkaa munat, vesi, suola ja pippuri sekaisin. Kaada munaseos kasvisten päälle ja paista 200-asteisen uunin keskellä noin 20–30 minuuttia, kunnes munakasseos on hyytynyt. Anna seistä hetki ja paloittele. Maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. 

Kiinankaalikääryleet 
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton) 
2 suurta kiinankaalia tai valkokaalinkerä 
keittämiseen vettä + suolaa 
Täyte:
n. 6 dl keitettyä riisiä
(2 dl raakana)
400 g nauta-sika tai lampaan jauhelihaa
1 silputtu ja kuullotettu sipuli
(valkosipulia)
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 muna
n. 1 tl suolaa
n. 1/2 tl pippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 dl persiljasilppua
1 dl juustoraastetta
Päälle:
siirappia
rasvanokareita

Irrota kiinankaalin lehdet ja keitä muutama minuutti. Ohenna lehtiruotia ja valuta lehdet hyvin. Tai koverra kaalinkerän kanta ja keitä kaali pehmeäksi. Voit irrottaa kaalin lehtiä sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Ohenna lehtiruotia. Levitä kaalinlehdet työlaudalle.
   Sekoita täytteen ainekset. Pane täytettä reilu ruokalusikallinen kullekin lehdelle ja kääri rullalle. Laita kääryleet vierekkäin sauma alaspäin voideltuun uunivuokaan ja valuta siirappia päälle. Laita pinnalle halutessasi rasvanokareita. Paista 180–200-asteisessa uunissa kiinankaalikääryleitä reilu tunti ja valkokaalista tehtyjä 1 1/2 tunnin ajan.
   Voit valella ruokaa halutessasi paiston aikana vuokaan irtoavalla liemellä. Täyte riittää noin 20 kääryleeseen.

Paprikat tomaattikastikkeessa
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
6 paprikaa eri värisiä
Täyte: 400 g lampaan- tai nauta-sika jauhelihaa
1/2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 muna
vajaa tl suolaa
1/2 tl pippuria
1 tl yrttiseosta
200 g maissinjyviä
1 dl emmentalraastetta
Kastike:
reilusti ketsuppia
2–4 dl (laktoositonta) ruokakermaa

Leikkaa paprikoista kanta, koverra siemenet ja valkoinen osa pois. Valitse kattila, johon paprikat mahtuvat ja pysyvät tiukasti pystyssä. Huuhtele kasvikset ja nosta kattilaan. Sekoita täytteen ainekset ja jaa paprikoihin. Laita ketsuppia kattilaan noin puoleen väliin paprikoiden korkeudesta, kaada joukkoon ruokakerma. Hauduta kasvikset miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti. Ketsupista ja kermasta muodostuu maukas kastike, jolla voit valella paprikoita kypsymisen aikana.

 

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |