SYYSKUU
19 | 9 |
2002 Omenaa joka aterialleKotimaisten omenoiden aikaan kokeillaan vaikkapa omena-sellerigratiinia ja kasleri-omenapannua, tehdään kakkuja, juomia ja jälkiruokia.
Omena-jogurttijuoma Kuori ja paloittele omenat. Pyöräytä ne tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa banaanin kanssa. Lisää jogurtti ja pyöräytä sekaisin. Jos käytössä ei ole konetta, leikkaa omenat pienen pieniksi kuutioiksi ja sekoita vatkaimella tai sauvasekoittimella kuohkeaksi. Kaada laseihin ja ripottele kanelia päälle. Omenasalaattia kalkkunan kera Sekoita peruna-, omena- ja paprikakuutiot sekä purjosilppu. Lisää joukkoon raejuusto ja majoneesi, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele vihersilppua päälle. Tarjoa sellaisenaan kalkkunaleikkeen ja leivän kera tai sipaise leivät levitteellä ja päällystä kalkkunaleikkeellä ja salaatilla. Selleri-omenagratiini (kts. kuva) Keitä selleriviipaleita kevyesti suolalla maustetussa vedessä 5–10 minuuttia ja valuta. Kerrostele selleri- ja omenaviipaleet ja osa juustosta voideltuun vuokaan. Ripottele mausteita väliin. Kaada kerma päälle ja laita pinnalle juustoa. Kuorruta 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes sellerit ja omenat ovat pehmeitä. Tarjoa liharuokien lisukkeena tai kasvissyöjälle pääruokana. Omenalla höystetty lihamureke (kts. kuva) Laita kivennäisvesi ja kerma kulhoon. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja pane nesteeseen pehmenemään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Painele murekeseos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. Kasleri-omenapannu Ruskista lihaviipaleet pannulla ja mausta. Pane myös sipulisilppu joukkoon pehmenemään.. Lisää omenalohkot ja -mehu, valkosipuli, rakuuna ja kerma. Hauduta, kunnes liha on pehmeää. Lisää tilkka soijakastiketta. Broileri-omenavuoka Ruskista broileripalat halutessasi kevyesti pannulla ja nosta uunivuokaan. Suolaa ja pippuroi. Lisää sipulit ja omenat, murusteltu kanaliemikuutio ja keskenään sekoitetut vesi, siideri ja perunajauhot. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Ripota persiljaa pinnalle. Raikas omenakeitto Ota mehusta 1 dl erikseen. Kiehauta loppu mehu, sitruunan kuori ja mehu sekä kanelitanko. Lisää rusinat ja omenakuutiot ja keitä ne juuri ja juuri pehmeiksi. Sekoita perunajauhot mehuun ja lisää ohuena nauhana kuumaan liemeen. Kiehauta, nosta liedeltä ja ripottele pinnalle sokeria. Omena-kookospaistos Laita omenalohkot tai puolikkaat voideltuun uunivuokaan. Sekoita kookos, jauhot ja sokeri. Lisää voisula ja levitä seos omenoiden päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Kurkista uuniin välillä ja jos pinta tummuu liikaa, peitä leivinpaperilla. Tarjoa mieluiten haaleana kylmän vaniljakastikkeen tai hiukan sulaneen jäätelön kera. Nopea omenakakku Lisää voisulaan sokeri ja munat yksitellen välillä sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun (irtopohja)vuokaan. Nosta omenasose nokareina pinnalle ja painele omenalohkot taikinaan. Ripottele päälle kanelia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
|