Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 19 | 9 | 2002

Omenaa joka aterialle

Kotimaisten omenoiden aikaan kokeillaan vaikkapa omena-sellerigratiinia ja kasleri-omenapannua, tehdään kakkuja, juomia ja jälkiruokia.

Omena-puolukkasose
7–8 hapahkoa omenaa
1/2 dl vettä
1–1 1/2 ruoko- tai hillosokeria
2 dl survottuja puolukoita

Kuori ja lohko omenat. Keitä ne pehmeiksi veden ja sokerin kanssa. Sekoita joukkoon puolukkasurvos ja anna kiehua muutama minuutti. Sose maistuu hyvältä puuron ja paistetun lihan kanssa tai paahtoleivän päällä.

Kuvassa lounas: lihamureke perunasalaatin ja selleri-omenagratiinin kanssa. Päiväkahville omenakakku.
Kuva Pekka Haraste

Omena-jogurttijuoma
2 hapahkoa omenaa
1 banaani
4 dl vaniljajogurttia
kanelia

Kuori ja paloittele omenat. Pyöräytä ne tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa banaanin kanssa. Lisää jogurtti ja pyöräytä sekaisin. Jos käytössä ei ole konetta, leikkaa omenat pienen pieniksi kuutioiksi ja sekoita vatkaimella tai sauvasekoittimella kuohkeaksi. Kaada laseihin ja ripottele kanelia päälle.

Omenasalaattia kalkkunan kera
2 keitetty peruna kuutioina
2–4 omena kuutioina
1/2 punaista paprikaa kuutioina
pala purjoa silputtuna
2 dl raejuustoa
1 dl kevytmajoneesia tai kermaviiliä
suolaa, pippuria
vihersilppua
kalkkunaleikettä

Sekoita peruna-, omena- ja paprikakuutiot sekä purjosilppu. Lisää joukkoon raejuusto ja majoneesi, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele vihersilppua päälle.

Tarjoa sellaisenaan kalkkunaleikkeen ja leivän kera tai sipaise leivät levitteellä ja päällystä kalkkunaleikkeellä ja salaatilla.

Selleri-omenagratiini (kts. kuva)
2–3 selleriä viipaleina
4–5 hapahkoa omenaa ohuina viipaleina
n. 3 dl mozzarella- tai emmentalraastetta
n. 3 dl ruokakermaa tai vastaavaa
suolaa ja pippuria

Keitä selleriviipaleita kevyesti suolalla maustetussa vedessä 5–10 minuuttia ja valuta. Kerrostele selleri- ja omenaviipaleet ja osa juustosta voideltuun vuokaan. Ripottele mausteita väliin. Kaada kerma päälle ja laita pinnalle juustoa. Kuorruta 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes sellerit ja omenat ovat pehmeitä. Tarjoa liharuokien lisukkeena tai kasvissyöjälle pääruokana.

Omenalla höystetty lihamureke (kts. kuva)
1 dl kivennäisvettä
1 dl ruokakermaa tai vastaavaa
4 viipaletta vaaleaa leipää
700 g nauta-sika jauhelihaa
1 silputtu, kuullotettu sipuli
3–4 hapahkoa omenaa kuutioina
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
n. 2 tl timjamia

Laita kivennäisvesi ja kerma kulhoon. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja pane nesteeseen pehmenemään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Painele murekeseos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Kasleri-omenapannu
600 g kasleria viipaleina
tilkka rasvaa
suolaa ja pippuria
1 hienonnettu sipuli
3–4 omenaa lohkoina
1 dl omenatäysmehua
1 puserrettu valkosipulinkynsi
1–1 1/2 tl rakuunaa
2 dl ruokakermaa
soijakastiketta

Ruskista lihaviipaleet pannulla ja mausta. Pane myös sipulisilppu joukkoon pehmenemään.. Lisää omenalohkot ja -mehu, valkosipuli, rakuuna ja kerma. Hauduta, kunnes liha on pehmeää. Lisää tilkka soijakastiketta.

Broileri-omenavuoka
4–6 marinoitua broilerin rintapalaa
(tilkka öljyä)
suolaa ja pippuria
2–3 sipulia renkaina
2–3 omenaa kuutioina
1 kanaliemikuutio
2 dl vettä
2 dl omenasiideriä
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle: persiljaa

Ruskista broileripalat halutessasi kevyesti pannulla ja nosta uunivuokaan. Suolaa ja pippuroi. Lisää sipulit ja omenat, murusteltu kanaliemikuutio ja keskenään sekoitetut vesi, siideri ja perunajauhot. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Ripota persiljaa pinnalle.

Raikas omenakeitto
1 l omenatäysmehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehu
1 kanelitanko
1/2–1 dl rusinoita
4–5 omenaa kuutioina
n. 1 1/2 rkl perunajauhoja + osa mehusta

Ota mehusta 1 dl erikseen. Kiehauta loppu mehu, sitruunan kuori ja mehu sekä kanelitanko. Lisää rusinat ja omenakuutiot ja keitä ne juuri ja juuri pehmeiksi. Sekoita perunajauhot mehuun ja lisää ohuena nauhana kuumaan liemeen. Kiehauta, nosta liedeltä ja ripottele pinnalle sokeria.

Omena-kookospaistos
5–7 omenaa lohkoina tai puolikkaina
1 1/2 dl kookoshiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
75 g margariinia tai voita sulatettuna

Laita omenalohkot tai puolikkaat voideltuun uunivuokaan. Sekoita kookos, jauhot ja sokeri. Lisää voisula ja levitä seos omenoiden päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Kurkista uuniin välillä ja jos pinta tummuu liikaa, peitä leivinpaperilla.

Tarjoa mieluiten haaleana kylmän vaniljakastikkeen tai hiukan sulaneen jäätelön kera.

Nopea omenakakku
100 g sulatettua margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2–3 dl omenasosetta tai -marmeladia
3–4 omenaa lohkoina
kanelia

Lisää voisulaan sokeri ja munat yksitellen välillä sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun (irtopohja)vuokaan. Nosta omenasose nokareina pinnalle ja painele omenalohkot taikinaan. Ripottele päälle kanelia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |