Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 19 | 9 | 2002

Pihlajasta purkkiin ja piirakkaan

Tänä vuonna pihlajat notkuvat runsaan sadon painosta. Aromikkaista marjoista syntyvät hienot hyytelöt ja hillot, piirakat ja kastikkeet.

Pihlajanmarja-omenasose/marmeladi
2 l pihlajanmarjoja
1 kg omenoita
1 dl vettä
1 kanelitanko
1 kg hillosokeria
säilöntäainetta, esim. Atamon pakkauksen ohjeen mukaan

Sose: Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Kuori ja lohko omenat sekä poista siemenkodat. Laita marjat, omenalohkot, vesi ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta ja kuori vaahto. Keitä 20–30 minuuttia kannen alla ja sekoita välillä. Soseuta halutessasi massa osittain, osa marjoista ja omenalohkoista voi jäädä kokonaisiksi. Lisää hillosokeri vähitellen ja keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon säilöntäaine. Anna seistä puoli tuntia ja tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin astioihin.

Marmeladi: Valmista muuten samalla tavalla, mutta soseuta kypsä massa ja keitä sokerin kanssa 15 minuuttia.

Mausteinen pihlajanmarjahyytelö
2 1/2 l pihlajanmarjoja
5 dl vettä
5 kokonaista neilikkaa
1 kanelitanko
800 g sokeria/1 l mehua
(hyytelöintiainetta/Melatinia)

Perkaa ja huuhtele marjat. Keitä niitä veden, neilikoiden ja kanelitangon kanssa 20–30 minuuttia, kunnes marjat vaalenevat. Siivilöi siivilävaatteen läpi. Mittaa mehu kattilaan ja lisää sokeri. Keitä 15–20 minuuttia sekoittamatta. Kuori vaahto.

Tee hyytelökoe: Laita ruokalusikallinen lientä lautaselle ja jäähdytä se nopeasti pakastimessa tai jääkaapissa. Vedä lusikalla hyytelön keskelle vako. Hyytelö on valmista, jos viilto ei umpeudu. (Jos tulos ei 20 minuutin keittämisen jälkeen ole hyvä, käytä hyytelöön tarkoitettua Melatinia pakkauksen ohjeen mukaan.)

Pihlajanmarjahillo
2 l pihlajanmarjoja
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
(1/2–1 dl konjakkia)

Perkaa ja huuhdo marjat. Pane marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kannen alla, kunnes muodostuu vesihöyryä. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua välillä sekoittaen 15 minuuttia. Kuori vaahto ja lisää halutessasi konjakkia. Anna seistä puoli tuntia ja tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.

Pihlajanmarjakastike
6 dl pihlajanmarjoja
2 dl valkoviiniä tai omenasiideriä
1 1/2–2 dl vaaleaa siirappia

Perkaa ja huuhtele marjat. Keitä niitä viinin tai siiderin kanssa 10–15 minuuttia. Valuta mehu siivilässä talteen ja pusertele massa lusikalla läpi. Laita seos siirapin kanssa kattilaan ja kiehauta. Tarjoa jäätelön kera.

Punaiset kauraruudut
250 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 muna
4–5 dl pihlajanmarja-omenasosetta
1 dl kaurahiutaleita

Nypi rasva, sokeri, jauhot ja leivinjauhe ryynimäiseksi. Sekoita joukkoon muna. Painele 2/3 taikinasta 20X30-senttisen vuoan pohjalle. Levitä päälle sose. Sekoita loppuun taikinaan kaurahiutaleet murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos soseen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä neliöiksi.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |