Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 19 | 9 | 2002

Syksyltä se maistuu

Puolukoista sukeutuu syötävän hyvää: rapeita leivoksia, mausteista kakkua, pehmeää torttua.

Suklaiset puolukkaleivokset
(20–24 kpl)
450 g Domino-keksejä
150 g margariinia tai voita sulatettuna
Täyte:
10 liivatelehteä
2–3 rkl puolukkamehua tai vettä
400 g maustamatonta kevyt- tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
n. 4 dl puolukkahilloa
(sokeria)
1 rkl vanilliini- tai vaniljasokeria
Päälle:
puolukoita

Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneessa. Sekoita voisula keksimurujen joukkoon. Vuoraa noin 32 x 22 sentin vuoka leivinpaperilla ja painele keksiseos vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Anna kovettua kylmässä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista liika vesi pois ja liuota ne kuumaan mehuun. Anna hiukan jäähtyä. Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää vaahdotettu kerma, puolukkahillo ja vanilliini. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sokeria. Lisää liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Levitä täyte tasaisesti keksipohjalle ja ripottele puolukat välittömästi päälle. Anna kovettua kylmässä muutama tunti ja leikkaa pieniksi leivoksiksi.

Mausteinen puolukkakakku
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 1/2 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
100 g margariinia tai voita sulatettuna
3 dl maitoa
1 muna
1 1/2 dl puolukkasurvosta

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää joukkoon sulatettu rasva, maito, muna ja puolukkasurvos. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti.

Pehmeä puolukkatorttu
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruokakermaa
50 g margariinia tai voita sulatettuna
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 dl puolukoita
Päälle:
1 dl ruokakermaa
1 muna
1/2 dl sokeria
1/2 rkl vehnä- tai perunajauhoja
1 tl vanilliinisokeria

Sekoita munat ja sokeri. Lisää joukkoon kerma, sula rasva ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat tasaisesti. Levitä taikina voideltuun 25 sentin piirakkavuokaan ja ripottele puolukat pinnalle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.

Sekoita täytteen kerma, muna, sokeri, jauhot ja vanilliinisokeri. Levitä seos vuokaan päällimmäiseksi. Paista torttua vielä 10–15 minuuttia kunnes se on kypsä. Peitä piiras tarvittaessa foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Rapeat puolukkaleivokset
(n. 15 kpl)
100 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
(1/2 tl manteliaromia)
1 keltuainen
1–2 rkl kylmää vettä
Täyte:
3 dl kuohukermaa vaahdotettuna
n. 2 dl puolukkahilloa
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
Kauramurut:
25 g margariinia tai voita
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
Päälle: 
puolukoita

Lisäksi tarvitaan: (folio)leivosvuokia

Nypi rasva, sokeri, jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe käsin murumaiseksi. Lisää keltuainen ja halutessasi manteliaromi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Jaa taikina n. 15 osaan (riippuu leivosvuokien koosta) ja painele palat voideltuihin vuokiin. Paista 175-asteisen uunin keskellä noin 12 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä. Anna leivospohjien hiukan jäähtyä ja kumoa vuoista.

Leivospohjat kannattaa valmista etukäteen ja täyttää ne vasta juuri ennen tarjoilua. Sekoita kermavaahtoon puolukkahillo ja vanilliini. Jaa puolukkakerma leivospohjille. Sulata kauramurujen rasva paistinpannulla. Lisää hiutaleet ja sokeri. Sekoittele, kunnes hiutaleet saavat kauniin värin ja ovat rapeita. Anna murujen jäähtyä ja ripottele leivoksille puolukoiden kanssa.

Pirteät puolukkamuffinit
(12–15 kpl)
2 munaa
1 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia tai voita
1 dl kermaa
2 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai kardemummaa
2–3 dl puolukoita
Lisäksi:
muffinipelti tai paperivuokia

Sekoita munat ja sokeri. Lisää vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, voisula ja kerma sekä puolukat. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15–20 minuuttia. Koristele halutessasi tomusokeri-vesi-kuorrutuksella ja puolukoilla.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |