Sieniruokien ystävillä on omat suosikkinsa, mutta silti on mukava
kokeilla jotakin uutta. Miltä maistuisivat vaikkapa erilainen gulassi ja
janssoninkiusaus?
Punertava sienigulassi
(gluteeniton ja ilman ranskankermaa laktoositon)
n. 7 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä suurehkoina paloina
tai siitakkeita ja herkkusieniä
2 sipulia hienonnettuna
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1–2 punaista paprikaa kuutioina
nokare (laktoositonta) rasvaa
1–2 tlk säilöttyjä tomaatteja paloina
1–2 kasvisliemikuutiota
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2–1 tl rouhittua mustapippuria
(tilkka vettä)
Lisäksi: ranskankermaa
Kuullota sienet, sipulit ja paprikat rasvassa padassa. Sekoita joukkoon
paloitellut säilyketomaatit (tai säilötyt kirsikkatomaatit) liemineen
ja liemikuutiot. Mausta chilillä, paprikajauheella ja pippurilla. Hauduta
noin 15–20 minuuttia. Tarjoa lisänä ranskankermaa, keitettyjä
perunoita, riisiä tai ohraa.
Houkutteleva sienijansson
(erikoiskorppujauhosta gluteeniton, erikoisnesteistä laktoositon)
n. 10–12 kuorittua perunaa
n. 4 dl esikäsiteltyjä sekasieniä tai liotettuja suolasieniä
1–2 silputtua sipulia
nokare (laktoositonta) rasvaa
1/2 tl suolaa (ei suolasienille)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2–3 dl maitoa tai laktoositonta kevytmaito-, kaura- tai soijajuomaa
2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1–1 1/2 dl mätitahnaa (Kallen kaviaaria)
(gluteenittomia) korppujauhoja
Suikaloi perunat ja silppua sienet. Kuullota sienet ja sipuli. Mausta
suolalla ja pippurilla. Kerrostele perunat ja sieniseos voideltuun
uunivuokaan siten, että alla ja päällä on perunaa. Sekoita maito ja
kerma sekä mätitahna. Valuta neste vuokaan. Ripottele korppujauhoja
päälle tai jätä pois. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin
ajan kunnes perunat ovat pehmeitä.
Sienipihvit ja ruohosipulikastike
(erikoisjauhoista gluteeniton ja erikoismaidosta laktoositon)
1 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1/2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1 muna
5 dl liotettuja suolasieniä silputtuna
2 rkl perunajauhoja
1/2 tl rouhittua mustapippuria
paistamiseen (laktoositonta) rasvaa
Kastike:
1–1 1/2 rkl laktoositonta margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
4 dl maitoa tai laktoositonta maito-, kaura- tai soijajuomaa
1/2 kasvisliemikuutiota
ripaus valkopippuria
(valkosipulijauhetta)
1 dl ruohosipulisilppua
Turvota korppujauhot kermassa. Sekoita joukkoon muna, sienisilppu ja
perunajauhot. Mausta mustapippurilla. Muotoile seos pihveiksi ja paista
pannulla kypsiksi. Voit myös paistaa seoksen lettupannulla pieniksi
pihveiksi.
Sulata kastiketta varten rasva (teflon)kattilassa. Sekoita joukkoon
jauhot, neste ja kasviskuution puolikas. Anna kiehua välillä sekoittaen
5–10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi
valkosipulijauheella. Lisää ruohosipuli.
Sienikeitto ja broileripallerot
(erikoisjauhosta gluteeniton, margariinista, erikoiskermasta ja
-levitteestä laktoositon)
Keitto:
n. 4 dl liotettuja suolasieniä silputtuna tai muita esikäsiteltyjä
sieniä
1 silputtu sipuli
1–2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
8 dl kanalientä kuutiosta
2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1/2 tl valkopippuria
ruohosipulisilppua
Broileripallerot:
n. 350 g broilerin jauhelihaa
1 rkl perunajauhoja
50–75 g maustettua tuorejuustoa tai soijalevitettä (Beneviva)
1/2–3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
kanalientä keittämiseen
Kuullota sieni- ja sipulisilppu rasvassa kattilassa. Sekoita joukkoon
jauhot ja kanaliemi vähän kerrallaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja
mausta.
Sekoita broilerinlihan joukkoon jauhot, tuorejuusto ja mausteet.
Muotoile kostutetuin käsin palleroiksi. Keitä ne kypsiksi kanaliemessä
ja nosta reikäkauhalla liemestä keittoon. Lisää ruohosipulia keiton
pinnalle.
Sienimunakasrulla
(erikoisjauhosta gluteeniton, erikoisnesteistä ja margariinista
laktoositon)
6 munaa
5 dl maitoa tai laktoositonta maito-, kaura- tai soijajuomaa
1 dl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 dl ruohosipulisilppua
Täyte:
n. 7 dl esikäsiteltyjä tatteja tai muita sieniä
1–2 silputtua sipulia
2–3 rkl laktoositonta margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä (tai kasvislientä)
1 1/2 dl kasvislientä
1 1/2–2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
suolaa ja pippuria
Päälle: emmentaljuustoraastetta
Sekoita munat, maito, jauhot, mausteet ja ruohosipuli. Kaada seos
leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa
noin 25 minuuttia ja kumoa leivinpaperille.
Kuullota sienet ja sipulit rasvassa suurella pannulla. Sekoita joukkoon
jauhot, viini, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Mausta
suolalla ja pippurilla. Anna täytteen vähän jäähtyä, jolloin se
sakenee ja levitä munakaslevylle. Kääri rullalle. Laita päälle
juustoraastetta ja kuumenna uunissa.
Sieniohukaiset
(erikoisjauhosta gluteeniton, erikoiskermasta laktoositon)
n. 4 dl esikäsiteltyjä sieniä silputtuna
1 dl purjosilppua
nokare (laktoositonta) rasvaa
2,25 dl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
1 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
1 tl yrttisekoitusta
2 1/2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
2 1/2 dl kivennäisvettä tai vettä
2 munaa
(laktoositonta) rasvaa paistamiseen
Lisäksi: sokeroitua puolukkasurvosta
Kuullota sieni- ja purjosilppu rasvassa ja anna jäähtyä. Sekoita
jauhot, mausteet, kerma, vesi ja munat. Lisää jäähtynyt sieniseos.
Paista ohukaispannulla letuiksi ja tarjoa puolukkasurvoksen kera.
Sienipiirakka
(erikoismaitotuotteista vähälaktoosinen ja erikoisjauhosta
gluteeniton)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1/2 tlk (HYLA) maitorahkaa
2 dl vehnäjauhoja tai Jyttejauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 3 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita tai muita sieniä
1–2 silputtua sipulia
1/2 tlk (HYLA) maitorahkaa
1 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
2 munaa
2 tl (gluteenitonta) soijakastiketta
1/4 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 1/2 tl timjamia
1/2 dl persiljasilppua
Sekoita pehmeään rasvaan rahka, jauhot ja leivinjauhe. Painele 3/4
taikinasta voidellun 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele
taikinapohja haarukalla ja pane kylmään hetkeksi. Kaaviloi loppu taikina
levyksi ja jaa taikinapyörällä koriste-nauhoiksi.
Kuullota sienet ja sipuli pannulla. Sekoita rahkaan jäähtynyt
sieniseos ja muut täytteen aineet. Levitä täyte piiraspohjalle. Tee
nauhoista ristikko piirakan päälle ja voitele se munalla. Paista
200-asteisen uunin alalämmöllä ensin 15 minuuttia. Jatka paistamista
ylälämmöllä 15–20 minuuttia.