Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 18 | 9 | 2003

Metsästä pataan ja pöytään

Sieniruokien ystävillä on omat suosikkinsa, mutta silti on mukava kokeilla jotakin uutta. Miltä maistuisivat vaikkapa erilainen gulassi ja janssoninkiusaus?

Punertava sienigulassi
(gluteeniton ja ilman ranskankermaa laktoositon)
n. 7 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä suurehkoina paloina
tai siitakkeita ja herkkusieniä
2 sipulia hienonnettuna
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1–2 punaista paprikaa kuutioina
nokare (laktoositonta) rasvaa
1–2 tlk säilöttyjä tomaatteja paloina
1–2 kasvisliemikuutiota
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2–1 tl rouhittua mustapippuria
(tilkka vettä)
Lisäksi: ranskankermaa

Kuullota sienet, sipulit ja paprikat rasvassa padassa. Sekoita joukkoon paloitellut säilyketomaatit (tai säilötyt kirsikkatomaatit) liemineen ja liemikuutiot. Mausta chilillä, paprikajauheella ja pippurilla. Hauduta noin 15–20 minuuttia. Tarjoa lisänä ranskankermaa, keitettyjä perunoita, riisiä tai ohraa.

Houkutteleva sienijansson
(erikoiskorppujauhosta gluteeniton, erikoisnesteistä laktoositon)
n. 10–12 kuorittua perunaa
n. 4 dl esikäsiteltyjä sekasieniä tai liotettuja suolasieniä
1–2 silputtua sipulia
nokare (laktoositonta) rasvaa
1/2 tl suolaa (ei suolasienille)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2–3 dl maitoa tai laktoositonta kevytmaito-, kaura- tai soijajuomaa
2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1–1 1/2 dl mätitahnaa (Kallen kaviaaria)
(gluteenittomia) korppujauhoja

Suikaloi perunat ja silppua sienet. Kuullota sienet ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Kerrostele perunat ja sieniseos voideltuun uunivuokaan siten, että alla ja päällä on perunaa. Sekoita maito ja kerma sekä mätitahna. Valuta neste vuokaan. Ripottele korppujauhoja päälle tai jätä pois. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan kunnes perunat ovat pehmeitä.

Sienipihvit ja ruohosipulikastike
(erikoisjauhoista gluteeniton ja erikoismaidosta laktoositon)
1 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1/2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1 muna
5 dl liotettuja suolasieniä silputtuna
2 rkl perunajauhoja
1/2 tl rouhittua mustapippuria
paistamiseen (laktoositonta) rasvaa
Kastike:
1–1 1/2 rkl laktoositonta margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
4 dl maitoa tai laktoositonta maito-, kaura- tai soijajuomaa
1/2 kasvisliemikuutiota
ripaus valkopippuria
(valkosipulijauhetta)
1 dl ruohosipulisilppua

Turvota korppujauhot kermassa. Sekoita joukkoon muna, sienisilppu ja perunajauhot. Mausta mustapippurilla. Muotoile seos pihveiksi ja paista pannulla kypsiksi. Voit myös paistaa seoksen lettupannulla pieniksi pihveiksi.

Sulata kastiketta varten rasva (teflon)kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot, neste ja kasviskuution puolikas. Anna kiehua välillä sekoittaen 5–10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi valkosipulijauheella. Lisää ruohosipuli.

Sienikeitto ja broileripallerot
(erikoisjauhosta gluteeniton, margariinista, erikoiskermasta ja -levitteestä laktoositon)
Keitto:
n. 4 dl liotettuja suolasieniä silputtuna tai muita esikäsiteltyjä sieniä
1 silputtu sipuli
1–2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
8 dl kanalientä kuutiosta
2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1/2 tl valkopippuria
ruohosipulisilppua
Broileripallerot:
n. 350 g broilerin jauhelihaa
1 rkl perunajauhoja
50–75 g maustettua tuorejuustoa tai soijalevitettä (Beneviva)
1/2–3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
kanalientä keittämiseen

Kuullota sieni- ja sipulisilppu rasvassa kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja kanaliemi vähän kerrallaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja mausta.

Sekoita broilerinlihan joukkoon jauhot, tuorejuusto ja mausteet. Muotoile kostutetuin käsin palleroiksi. Keitä ne kypsiksi kanaliemessä ja nosta reikäkauhalla liemestä keittoon. Lisää ruohosipulia keiton pinnalle.

Sienimunakasrulla
(erikoisjauhosta gluteeniton, erikoisnesteistä ja margariinista laktoositon)
6 munaa
5 dl maitoa tai laktoositonta maito-, kaura- tai soijajuomaa
1 dl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 dl ruohosipulisilppua
Täyte:
n. 7 dl esikäsiteltyjä tatteja tai muita sieniä
1–2 silputtua sipulia
2–3 rkl laktoositonta margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä (tai kasvislientä)
1 1/2 dl kasvislientä
1 1/2–2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
suolaa ja pippuria
Päälle: emmentaljuustoraastetta

Sekoita munat, maito, jauhot, mausteet ja ruohosipuli. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja kumoa leivinpaperille.

Kuullota sienet ja sipulit rasvassa suurella pannulla. Sekoita joukkoon jauhot, viini, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna täytteen vähän jäähtyä, jolloin se sakenee ja levitä munakaslevylle. Kääri rullalle. Laita päälle juustoraastetta ja kuumenna uunissa.

Sieniohukaiset
(erikoisjauhosta gluteeniton, erikoiskermasta laktoositon)
n. 4 dl esikäsiteltyjä sieniä silputtuna
1 dl purjosilppua
nokare (laktoositonta) rasvaa
2,25 dl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
1 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
1 tl yrttisekoitusta
2 1/2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
2 1/2 dl kivennäisvettä tai vettä
2 munaa
(laktoositonta) rasvaa paistamiseen
Lisäksi: sokeroitua puolukkasurvosta

Kuullota sieni- ja purjosilppu rasvassa ja anna jäähtyä. Sekoita jauhot, mausteet, kerma, vesi ja munat. Lisää jäähtynyt sieniseos. Paista ohukaispannulla letuiksi ja tarjoa puolukkasurvoksen kera.

Sienipiirakka
(erikoismaitotuotteista vähälaktoosinen ja erikoisjauhosta gluteeniton)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1/2 tlk (HYLA) maitorahkaa
2 dl vehnäjauhoja tai Jyttejauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 3 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita tai muita sieniä
1–2 silputtua sipulia
1/2 tlk (HYLA) maitorahkaa
1 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
2 munaa
2 tl (gluteenitonta) soijakastiketta
1/4 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 1/2 tl timjamia
1/2 dl persiljasilppua

Sekoita pehmeään rasvaan rahka, jauhot ja leivinjauhe. Painele 3/4 taikinasta voidellun 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikinapohja haarukalla ja pane kylmään hetkeksi. Kaaviloi loppu taikina levyksi ja jaa taikinapyörällä koriste-nauhoiksi.

Kuullota sienet ja sipuli pannulla. Sekoita rahkaan jäähtynyt sieniseos ja muut täytteen aineet. Levitä täyte piiraspohjalle. Tee nauhoista ristikko piirakan päälle ja voitele se munalla. Paista 200-asteisen uunin alalämmöllä ensin 15 minuuttia. Jatka paistamista ylälämmöllä 15–20 minuuttia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |