Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 16. 9. 2004

Metsäisiä makuja

Sienisadosta valmistetaan nyt reilua arkiruokaa. Tatit, rouskut, vahverot ja monet muut tarjoavat vaihtelua ja hienoja vivahteita syksyiseen ruokapöytään.

Liha-sienipata viinissä
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
600 g naudanpaistia
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2–4 punasipulia viipaleina
n. 5 dl esikäsiteltyjä sieniä
n. 10 kiinteää perunaa
n. 5 dl (gluteenitonta) lihalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
6–8 maustepippuria
2 laakerinlehti
persiljasilppua

Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi ja paloittele viipaleet pienemmiksi. Kuori perunat ja viipaloi puolen sentin paksuisiksi. Ruskista lihat pannulla molemmin puolin, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Kuullota sipulit ja sienet.

Laita ainekset kerroksittain pataan. Lisää nesteet ja mausteet. Hauduta ruoka kypsäksi. Silppua pinnalle persiljaa.

Sieni-broileri-pastagratiini
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
6–8 dl (gluteenitonta) makaronia
n. 400 g broilerisuikaleita
suolaa ja pippuria
Sieni-sellerikastike:
n. 4 dl esikäsiteltyjä sieniä
2 lehtisellerinvartta viipaleina
1 punainen paprika kuutioina
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl currya
4 dl (gluteenitonta) kanalientä
1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
suolaa ja valkopippuria
1 1/2 dl emmentalraastetta

Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele vedellä ja valuta. Paista broileripalat pannulla kypsiksi ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Kaada makaroni voideltuun uunivuokaan ja levitä broileripalat päälle.

Kuullota esikäsitellyt sienet pannulla rasvassa. Lisää selleri- ja paprikapalat, kuullota hetki. Sekoita joukkoon curry, jauhot ja kanaliemi. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kerma ja mausta. Valuta kastike vuokaan ja nostele haarukalla, jotta se valuu hiukan makaronin joukkoon. Ripottele juustoraaste päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia kunnes ruoka on kuumentunut ja saanut väriä.

Poro-sienipannu
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
1 pkt suikaloitua poronkäristystä
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
4–5 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita tai kantarelleja
1 1/2 dl purjorenkaita
2 1/2 (laktoositonta) ruokakermaa
suolaa ja pippuria
Lisäksi:
perunasosetta tai -lunta

Ruskista poronkäristys pannulla tai vokissa. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Paista esikäsitellyt sienet erikseen ja pane purjoviipaleet joukkoon pehmenemään. Yhdistä liha ja sieniseos. Kaada joukkoon kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta vielä hetki, kunnes kerma sakenee.

Tarjoa perunasoseen tai -lumen kera. Perunalunta voi pusertaa perunapusertimella tai painelemalla kypsät perunat harvan siivilän läpi.

Sieni-pinaattirisotto
(erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton)
1 pkt pakastettua pinaattia
3 dl jasmiiniriisiä
n. 4–5 dl esikäsiteltyjä sieniä, esim. tatteja
1 silputtu sipuli
valkosipulia
nokare (laktoositonta) rasvaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1–2 dl ranskankermaa (hyla)
2 dl parmesaani- tai emmentalraastetta

Sulata ja valuta pinaatti. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Kuullota pilkotut sienet ja sipulit rasvassa, lisää pinaatti. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Yhdistä seokseen kypsä riisi, ranskankerma ja juustoraaste.

Sieni-jauhelihamureke
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
400 g nauta-sika jauhelihaa
1/2 l liotettuja suolasieniä
1 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 munaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl kirveliä
Pinnalle: (gluteenittomia) korppujauhoja

Liota korppujauhoja hetki kermassa. Sekoita joukkoon jauheliha, hakatut sienet, munat ja mausteet. Muotoile taikinasta leivinpaperille uunipannulle tai voideltuun vuokaan mureke. Ripottele päälle korppujauhoja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Sieni-paprikamuhennos
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
n. 4 dl esikäsiteltyjä sieniä
1 silputtu sipuli
1 punainen paprika kuutioina
n. 3 dl (laktoositonta) ruokakermaa
suolaa, valkopippuria, cayennepippuria
2 rkl parmesaaniraastetta

Kuullota sienet rasvassa. Lisää sipuli ja paprika ja sekoittele. Kaada kerma pannulle ja hauduta, kunnes muhennos sakenee. Mausta ja sekoita joukkoon juustoraaste.

Sieni-juurespyttipannu
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
4–5 keitettyä perunaa kuutioina
pala keitettyä selleriä kuutioina
3–4 keitettyä porkkanaa kuutioina
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
n. 4 dl esikäsiteltyjä sieniä
1 sipuli kuutioina
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Lisäksi: paistettuja munia

Paista kasvispaloja rasvassa suurella pannulla tai vokissa, kunnes ne saavat hiukan väriä. Paista sienet ja sipuli erikseen ja yhdistä juureksiin. Mausta ja tarjoa paistettujen munien kera.

Vinkki: Voit valmistaa ruuan myös raaoista kasviksista. Kuutioi kasvikset silloin hyvin pieniksi, jotta ne kypsyvät nopeammin.

Kantarelliperunat
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
4 suurta uuniperunaa
suolaa ja valkopippuria
n. 6 dl esikäsiteltyjä kantarelleja
1–2 dl purjosilppua
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
3–4 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 tl timjamia
juustoraastetta

Leikkaa pestyt perunat pituussuunnassa puolen sentin viipaleiksi. Voit myös kuoria perunat. Laita viipaleet leivinpaperille pellille ja mausta. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kuullota sienet ja purjo. Lisää kerma ja hauduta hetki, kunnes seos sakenee. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Ota perunaviipaleet uunista. Laita viipaleita ja muhennosta uunivuokaan annoksiksi. Kerrostele aina kolme perunaviipaletta ja muhennosta siten, että alimpana ovat viipaleet ja päällimmäisenä muhennos. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes ruoka on kuumaa ja pinta saanut väriä.

Suppilovahverokeitto
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
1 l tuoreita tai 2–3 dl kuivattuja suppilovahveroita
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
4 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
n. 1 l (gluteenitonta) kasvislientä
1 rkl tomaattisosetta
2 rkl Auramurua
1 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1–2 tl sitruunamehua
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Kuullota pilkottuja tuoreita tai kuivattuja sieniä pannulla muutama minuutti. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää kasvisliemi. Anna kiehua 15–20 minuuttia. Lisää tomaattisose ja juusto. Sekoittele, kunnes juusto sulaa. Lisää kerma ja mausteita tarvittaessa. Kuumenna kiehuvaksi.

 

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö 9/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |