Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 16. 9. 2004

Omenahyvää


Keittiöstä leijuu omenainen tuoksupilvi. Se lupaa kakkua, piirasta, vaniljaa.

Omena-kanelipiiras
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja (tai vaaleita jyttejauhoja)
2 rkl sokeria
1 keltuainen + 1–2 rkl vettä
Täyte:
4–5 hapahkoa omenaa
2 munaa
1 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 dl omenatäysmehua
100 g raastettua mantelimassaa
1/2 dl fariinisokeria
1–2 tl kanelia

Nypi rasva, jauhot ja sokeri muruiksi. Sekoita keltuainen ja vesi joukkoon. Painele taikina voideltuun (erikoispohjaa varten myös leivitettyyn) noin 24 sentin piirasvuokaan. Anna kovettua kylmässä ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria) ja asettele limittäin piiraan päälle. Sekoita muut täytteen aineet ja kaada vuokaan. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Tarjoa mieluiten haaleana vaniljakastikkeen tai pehmenneen jäätelön kera.

Omena-kookospalat
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton
4 munaa
2 1/2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja tai (4 1/2 dl vaaleita jyttejauhoja)
3 tl leivinjauhetta
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
Päälle:
1 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl kookoshiutaleita
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
1 rkl kanelia
6–8 omenaa lohkoina

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauho-leivinjauheseos vuorotellen kerman ja sulatetun, jäähtyneen rasvan kanssa. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle.

Sekoita päälle tulevan seoksen kuivat aineet ja ripottele taikinan pinnalle. Painele omenalohkot kevyesti pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä neliöiksi.

Omenainen Brita-kakku
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 keltuaista
4 dl vehnäjauhoja (tai 3 3/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
Marenki:
3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
mantelilastuja
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
sokeria
vaniljasokeria
n. 300 g omenasosetta
4–5 raastettua omenaa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon yksitellen. Lisää jauho-leivinjauheseos ja maito. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten ja vatkaa kunnes marenki on tanakkaa ja kiiltävää. Levitä marenki taikinaan päälle ja ripottele mantelilastuja pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia ja anna jäähtyä.

Notkista tuorejuusto ja lisää vaahdotettu kerma. Mausta sokereilla. Sekoita omenasoseeseen raastettua omenaa. Jaa kakkulevy kahtia. Levitä toiselle levylle omenaseos ja sen päälle tuorejuustoseos. Nosta toinen kakkulevy päälle.

Mehevä omenakakku
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
1 1/2 dl vehnäjauhoja ( tai 1 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Täyte:
noin 6 omenaa
3 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl ranskankermaa (hyla)
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
2 tl kanelia

Nypi kuivat aineet ja rasva muruiksi. Levitä murumainen seos (älä painele) voideltuun ja jauhotettuun noin 24 sentin irtopohjavuokaan. Seos ei ole taikinamaista, mutta päälle tuleva omenaraaste kostuttaa ja sitoo sen. Laita paksuhko kerros raastetta taikinalle, älä painele sitä, vaan anna kerroksen olla kuohkea. Peitä vuoka foliolla ja paista 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Vaahdota munat ja sokerit. Lisää vaahtoon ranskankerma ja kaada vuokaan. Sekoita pähkinärouhe ja kaneli keskenään, ripottele pinnalle. Paista vielä 30–40 minuuttia. Tarjoa lisänä vaniljakastiketta tai hiukan pehmennyttä jäätelöä.

Omenaviipaleet
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja (tai vaaleita jyttejauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
1–2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2–3 dl vaniljakastiketta jauheesta + (laktoosittomasta) maidosta
1 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1 rkl perunajauhoja
2–3 omenaa lohkoina
1/2 tl kardemummaa
1 rkl sokeria

Nypi rasva, jauhot, hiutaleet ja sokeri muruiksi. Sekoita vesi joukkoon. Painele taikina voideltuun (ja erikoistaikinaa varten myös jauhotettuun) pitkänomaiseen tai pyöreään vuokaan. Anna kovettua kylmässä ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Valmista vaniljakastike pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää vaahdotettu kerma ja vesitilkkaan sekoitettu perunajauho. Levitä seos vuokaan. Asettele omenalohkot päälle. Yhdistä kardemumma sokerin kanssa ja ripottele pinnalle. Paista vielä 20–30 minuuttia. Viipaloi jäähtyneenä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö 9/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |