Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 16. 9. 2004

Kohti uusia seikkailuja

Eräs tuttavani kertoo istuvansa aamiaisella aina eri tuolilla kuin edellisenä päivänä. On kuulemma tutkittu, että tuolin vaihtelu virkistää aivojen luovaa toimintaa ja pitää mielen vireänä. Tämä tuttavani onkin harvinaisen innokas kokeilemaan kaikkea uutta, hänen luovuudessaankaan ei ole mitään vikaa. Ehkä tuolin vaihtelu todella vaikuttaa myös aivojen toimintaan!

Useimmat meistä kuitenkin haluavat juoda aamukahvinsa aina samalla paikalla.

Pitääkö ihmisen aina olla niin luova ja uusia näkökulmia etsivä? Eivätkö monet asiat ole ihan hyviä sellaisenaan ja entisellään? Kyllä. Eikö vain perinteidenkin siirtäminen puhu jo koetun puolesta? Kyllä. Sukupolvi toisensa perään saa edeltäjältään selviytymiskonstien lahjan, ja juuri tuohon lahjaan sisältyy kaikki ihmiskunnan elossa pysymisen kannalta oleelliset ja välttämättömät tekijät. Ja kun muutoksen vauhti näyttää yhä kiihtyvän, tuntuvat rauhallinen tahti ja tutut tavat erityisen hyviltä.

Vaikka ei sentään, ei ihan joka asiassa muutosta kannata tyrmätä: jotta edistyisimme, pääsisimme uuden äärelle, on meistä jonkun oltava rohkea, se ensimmäinen, ja uskallettava kokeilla.

Elämässä ihminen joutuu lähes taukoamatta vaihtuvien, uudenlaisten tilanteiden eteen; on tehtävä pieniä ja isoja valintoja, päätettävä vähästä ja paljosta – ja totuteltava tuntemattomaan. Silloin on mukautuvaisuus arvossaan. Jokapäiväistä elämää nimittäin helpottaa aika tavalla, jos ei ole aivan täysin tapojensa orja.

Joustavuutta ja sopeutumista vaaditaan erityisen runsaasti pienten lasten vanhemmilta, ja alkusyksystä sama pätee erityisesti niihin perheisiin, joissa on kouluun menijöitä. Kesäloman jälkeen on saatava normaali arki pyörimään.

Kunpa tuo joustavuus säilyisi koko loppuiän. Kunpa lasten aikuistuttua ja kotoa pois muutettua eivät omat vanhat, pikkutarkat rutiinit taas ottaisi ihmistä valtaansa! Yritetään siis pitää mieli avoimena uudelle, vaikka vain ihan vähäisellekin.

 

TekstiKaisu Räsänen
Sähköposti: @pellervo.fi


Sivun alkuun | Sisältö 9/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |