Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU, 15.9.2005

Syksyn kirpeä kuulaus

Omena- ja puolukkaleivonnaiset kuuluvat suomalaiseen syksyyn. Ohjeemme johdattavat sinut raikkaiden makujen lähteille.

Tatinin torttu

Tatinin torttu ja omenamuffinit.
©Pekka Haraste
Perinteinen ranskalainen leivonnainen, jonka ohjeita on melkein yhtä monta kuin kokkaajiakin. Makeuttamaton taikina ja karamellisoituneet omenat tekevät tortusta vastustamattoman. Tarjoa lisänä vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
125 g maitorahkaa (hyla)
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
Pohjalle:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 1/4 dl sokeria
5–6 omenaa
n. 1 dl calvadosta tai omenamehua

Sekoita pehmeään rasvaan rahka ja jauho-leivinjauheseos. Taputtele taikina jauhotetulle leivinpaperille litteäksi pyöreäksi levyksi ja anna kovettua kylmässä.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat, laita kulhoon ja sekoita joukkoon calvados tai omenamehu. Anna maustua tunnin ajan välillä sekoittaen. Sulata rasva paistinpannussa ja lisää sokeri. Sekoittele, kunnes seos karamellisoituu, kaada noin 24 sentin piirakkavuokaan. Seosta täytyy tulla koko piirakkavuoan pohjalle. Se saattaa tässä vaiheessa kovettua, mutta se ei haittaa. Lado omenalohkot mahdollisimman tiiviisti karamelliseoksen päälle.

Kaaviloi taikinasta hiukan vuokaa suurempi pyöreä levy ja nosta se omenalohkojen päälle. Paina taikina sivuilta omenoiden ja vuoan reunan väliin. Leikkaa saksilla pintaan muutamia höyryaukkoja ja voitele halutessasi munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna seistä hetki, irrottele taikina veitsellä vuoan reunoista ja kumoa tarjoiluvadille.

Omena-marenkipiirakka
Rapea ja herkullinen piirakka, joka sopii yhtä hyvin kahvipöytään kuin jälkiruoaksi. Lisukkeena tarjottava vaniljakastike mehevöittää ja korostaa makua.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
3–4 omenaa lohkoina
kanelia
Marenki:
2–3 valkuaista
1–1 1/2 dl sokeria
1/2 dl mantelilastuja tai kookoshiutaleita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa muna mukaan, samoin jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 24 sentin piirasvuokaan. Asettele omenalohkot päälle ja ripota kanelia pinnalle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä.

Nosta uunin lämpötila 225- asteeseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi. Vatkaa sokeri joukkoon vähitellen ja jatka vielä hetki. Levitä tai pursota marenki tortun päälle ja ripottele mantelilastut tai kookoshiutaleet pinnalle. Nosta piirakka uunin ylätasolle muutamaksi minuutiksi, jotta marenki saa hiukan väriä.

Mehevät omenamuffinit
Omenaraaste mehevöittää näitä pieniä makupaloja. Voit juhlistaa muffineja tomusokerista ja omenamehusta sekoitetulla kuorrutteella tai korvata kuorrutuksen tomusokeriripotuksella. Annoksesta tulee noin 20 muffinia.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3 dl karkeaa omenaraastetta
1 dl (laktoositonta) ruokakermaa 
paperivuokia

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan, samoin omenaraaste ja kerma. Jaa taikina kaksinkertaisiin muffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Puolukkainen mantelikakku
Pirteän punaisen kakun pinta saa makua myös omenasoseesta ja taikina jauhetusta mantelista. Juhlista kakkua tarjoamalla lisänä kermavaahtoa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
175 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
Päälle:
1–2 dl omenasosetta
3–4 dl tuoreita tai pakastepuolukoita
Kiille:
hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen jäähtyneen rasvasulan ja kerman kanssa. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 24 sentin irtoreunavuokaan. Paista 17-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa. Pese vuoan reunat ja aseta takaisin paikoilleen. 

Levitä omenasose kakun pinnalle ja ripota puolukat päälle. Tee hyytelösokerista kiille ja lusikoi se puolukoille. Anna hyytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Pehmeä puolukkapiirakka
Maittavassa piirakassa on pehmeä puolukka-ranskankermatäyte. Ainekset riittävät suureen 25 sentin piirakkavuokaan ja noin 12 palaan.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3/4 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g ranskankermaa (hyla)
2 munaa
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
3 dl tuoreita tai pakastepuolukoita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna vatkaten sekä jauho-leivinjauheseos. Painele taikina kevyesti voidellun 25 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Vatkaa munat ranskankermaan. Lisää sokerit ja puolukat ja levitä seos vuokaan. Paista vielä noin puoli tuntia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 9/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |