Lehden kotisivulle


Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko

Maatilan Pellervo

SYYSKUU, 15.9.2005

Äänestä lehden kiinnostavin juttu.  Tämän numeron sisällysluettelo

Liisa ihmemaassa
Perunaa isossa kaupassa on kolmea lajiketta, mutta tacoja ja tortilloja kastikkeineen on kymmeniä, samoin kymmeniä erilaisia oliivisäilykkeitä, kissoille ja koirillekin on runsaat valikoimat.

*Havaintoja kaupassa
Puu huilaa ohi lossin
Tukkirekkoja humahtelee tuon tuosta autoilijan ohi teillä, mutta yli kilometrin mittaisia valtavia tukkinippuja lipuu vesillä näkymättömissä ja kuulumattomissa.
   Risto Lounema tavoitti tukkinippuja ja niiden uittajia Hankivirran lossin tietämillä Saimaan vesillä.
   Millaista on työ tukkireitin lossilla ja elämä hinaajissa, jotka kiskovat puuta pohjoisesta Joutsenoon, Lappeenrantaan, Punkaharjulle?


Puuta halaa Hanna Hentinen, Kaakkois-Suomessa nuorena luonnossa liikkumaan oppinut hortonomi ja maratoonari Helsingistä.
Kuva Pirjo Rönkkö

   Uitto on lisääntymässä. Mutta sesonkiaikanakin kesällä se työllistää toistaiseksi vain noin sata suomalaista.
*Seuraa tukkinippuja
Täyttyneitä haaveita
1860-luvulla syntyneen opettajan Immi Hellénin kollega Aino Nikulainen teki kirjan runoilijana ja lauluntekijänä tunnetusta Immistä. Naisten kotitalot ovat parin kilometrin päässä toisistaan.

   Kaarina Henttu Kouvolasta on ryhmäpuutarhamökkinsä pauloissa ja kiiruhtaa sinne aina kun tilaisuus tulee.
   Hammaslääkäri Maaria Juvela sai palata synnyinkotiinsa, joka ehti olla kymmeniä vuosia asumattomana. Suuri päärakennus pihoineen ja viljelyksineen on vaatinut valtavan työn ja vaatii jatkuvaa ylläpitoa.
   Kodin Pellervo 9/2005 kertoo myös Riitta Jaakkolan tarinan. Hän on pappi, muun muassa.
   Taidegraafikko luo töitään vanhassa kyläkaupassa, mutta Hämäläisen Antti Lapinlahdella elää suoraan sanoen miten lystää sen enemmittä tehotuotannon virtauksitta, ja jukeboksi pauhaa kun isännästä siltä tuntuu. Tilalla on kuitenkin noin sata sorkkaeläintä, joten tosissaan luomuisäntä tilaansa hoitaa.

Pihan ikivihreät havukasvit
Lehtipuut kirjavoituvat syksyllä ja pudottavat lehtensä paljastaen maisemat. Silloin ikivihreät havupuut korostuvat. Mutta nekään eivät ole kaikki vihreitä, vaan eri muotojen lisäksi niissä on värieroja, ilmenee Leena Nurmen artikkelista.
   Syksyllä istutetut kukkasipulit antavat kukkaloistoa kevään paljaille näkymille.
*Kukkasipuleiden istutusaikaHavupuissa on paljon eri ilmeitä. Kuva Leena Nurmi
Levottomat jalat vaivaa monia
Levottomista jaloista on toistaiseksi vähän täsmällistä tietoa, eikä edes lääkäri aina diagnosoi vaivaa oikein, mutta noin seitsemän prosenttia suomalaisista kärsii tästä vaivasta.
   Nykyisin levottomia jalkoja voidaan hoitaa lääkkeellä. Yllätyksiä ilmaantuu: lääkitys on samalla saattanut helpottaa esimerkiksi masennusta.
*Uusinta tutkimustietoa

Syökää kalaa
Ravitsemusasiantuntijat ovat myöhässä suosittaessaan kalan syömistä pari kertaa viikossa: sen verran sitä on innostunut syömäänkin jos on seurannut Kodin Pellervon ruokatoimittajan vihjeitä.
   Tällä kerralla nautitaan mm. silakoita, joissa on ravun vivahde, vaikka reseptissä ei ole ravusta mainintaakaan. Kalaa vuokaan, leivän päälle, kattilaan, pastaan.
   Leivonnaiset syntyvät vuodenajan herkuista: omenista ja uolukoista. Seassa on hieman makua kaukomailta.
*Kalaruokia
*SyysleivonnaisiaTatinin torttu ja omenamuffinit.
©Pekka Haraste

Kokataan taas!
tilauskuponki >>

Lämmin palmikkoneule
Kodin Pellervo käsityönä valmistuu nyt villapusero. Palmikkoneuleista syntyy lämmintä, eloisaa pintaa. Ohje lehdessä sekä naisen että miehen neuleelle.

Tee Ritva Latva-Erkkilän taulut
Ritva Latva-Erkkilän suunnittelemat tekstiilitaulut Koivikko, Kuusikko ja Lakeus ovat tilattavissa kukin erikseen tarvikepakettina. Taulujen koko on 30 x 40 senttiä.
   Taulut on toteutettu Vuorelma Oy:n kanavatyönä. Kanavatyön tekeminen onnistuu aloittelijaltakin.
*Lisätiedot, hinnat ja tilaaminen©FennopressKuusikko
©Tapani Lepistö
Merkillinen, luonnollinen
Wienissä syntyi 1920-luvulla Stowasser-niminen mies, joka myöhemmällä iällä taiteilijana vaati asunnoilta persoonallisuutta. Kurinalaista suoraviivaisuutta hän ei sietänyt.
   Stowasser tuli kuitenkin tunnetuksi nimellä Friedensreich Hundertwasser, joksi hän nimensä vaihtoi. Hänen kenties merkittävin työnsä on Bad Blumaun kylpylä Steiermarkissa Itävallassa. Sen katoilla kasvavat niityt ja säännöttömästi seinille sijoitetut ikkunat ovat kaikki erilaisia.
*Käy tutustumassaTässä talossa ei ole suoria kulmia. Kuva Jarmo Uusi-Rintakoski
 

Kalenteri lehden mukana tai erikseen

Iso  Kalenteri 2005 sisältyy Pellervon tilaukseen.
Pellervon Iso Kalenteri 2005 soveltuu maatilan kalenteriksi sekä joka kodin pöytäkalenteriksi. Kalenteritietojen lisäksi siinä on runsaasti ammattiartikkeleita kotieläintaloudesta, peltoviljelystä ja metsätaloudesta. Se sisältää tietoa myös kodin ja puutarhan hoidosta.

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.10. ja Maatilan Pellervo 6.10.2005.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista

 


| Sivun alkuun | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |