Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU, 21.8.2006

Piipahdus paratiisissa

Voisiko puutarhanhoito olla tämän helpompaa? Rovaniemeläinen Rauni Upola ei lannoita, kastele tai haravoi pihaansa, korkeintaan heittelee sinne joskus kompostia. Vähäisen vaivan palkkana on lainehtiva kukkameri.

Kuva Sari Sivula
Kuvataiteilijan puutarhanäkymät toistuvat
myös maalauksissa.
Kuva Sari Sivula

Ei ihme, että viherpeukaloita kerääntyy joka kesä ihailemaan Rauni Upolan puutarhaa. Joskus Rauni pitää lähiseudun lapsille pihassa lättykestit, ja hiljaisina kesäpäivinä hän maalaa tai tekee puutarhassa pajutöitä.

300 eri kasvilajin ja -lajikkeen pihasta löytyy myös pieniä ihmeitä. Yhden siperianomenapuun järsi jänis, mutta toinen on selvinnyt kylmien talvien kourissa, ja tekee myös hedelmää. Tuoksuva violetti lehtoängelmä kasvaa yleensä Oulun korkeudella, mutta viihtyy myös Raunin suojaisella pihalla. Huhti-toukokuussa hangen alta nousee esiin 3 000 sipulikukkaa.

Kemialliset aseet pannassa

Rauni on kuvataiteilija, ja ollut aina kiinnostunut kasveista. Puutarhanhoidossa hän suosii yksinkertaisia ja ekologisia periaatteita.
Varaston takana on kahdeksan metriä leveä puutarhakomposti, johon Rauni kerää puutarhajätteet, vihannesten ja hedelmien kuoret ja kahvinporot. Kompostin päälle hän on istuttanut ruisvirnaa, kauraa, ruista ja apilaa, jotka antavat kompostimassalle luontaisia ravinteita. Joskus komposti saa päälleen hieman hevosenlantaa. Parissa vuodessa Rauni saa valmista, ravinteikasta multaa, joka riittää hyvin kasvien lannoitteeksi. Tuleentumista edistävä syyslannoitekin saa hänen puolestaan jäädä kaupan hyllylle.

”Jos ne kasvaa hurjuttaa niin kasvakoot”, Rauni sanoo, ja uskoo kasvien itse tietävän paremmin oman vuoden kiertonsa.

Kun perennapenkit ja ruusupensaat ovat saaneet vallata pihasta suurimman osan, nurmialuetta jää leikattavaksi vain vähän. Tiiviit istutusryhmät ovat vieneet rikkaruohoilta kaiken elintilan.

Vaikka viime kesä oli kuuma ja kuiva, Raunin kasvit selvisivät ilman ylimääräistä kastelua. Piha sijaitsee rinteessä, ja lietepohjainen maa-aines säilyttää hyvin kosteuden. ”En ole totuttanut kasveja ylimääräiseen kasteluun, ja ne ovat ulottaneet juurensa syvälle maahan. Sieltä ne saavat kyllä tarvitsemansa kosteuden.”

Tuholaismyrkkyjäkään tässä pihassa ei nähdä. Kirvojen mutustelu päättyy siihen, kun Rauni napsauttaa ne sormenpäillä littanaksi.

Suloinen ruusutarha

Raunille rakkaimpia kasveja ovat ruusut, joita on puutarhassa 35 erilaista. Ruusuista tietämätön viehättyy jo pelkästään niiden nimistä: filemoninruusu, nukkeruusu, onnenruusu, mökinruusu, Pohjolan kuningatar, Harrisonin keltaruusu Yksi vanhimmista on 40-vuotias kurtturuusu, jossa on suuret punaiset ja villaiset kiulukat. Niitä voi syödä sellaisenaan, tai kuivata teetä varten.

Raunin vinkit
Jätä syksyn lehdet maahan ja aja ruohonleikkurilla niiden päältä. Silputut lehdet tekevät hyvää maalle.
 Jos pihan reunamilla on tilaa, istuta sinne luonnonkukkaketo, ja saat perhoset takaisin. Puna-ailakki, metsäkurjenpolvi ja päivänkakkara ovat sopivia lajeja.
 Rikkaruohot eivät pääse rehottamaan, kun istutat perennat tiiviisiin ryhmiin.
 Laita C-vitamiinipitoiset ruusunmarjat astiaan. Ne kuivuvat yhdessä yössä saunan jälkilöylyissä.

Jos yksi pitäisi valita, ehkä ihastuttavin kaikista on vaaleanpunainen riitausma, joka on ruusuista ylivoimaisesti piikikkäin. Kun sen lehtiä hankaa sormien välissä, voi haistaa karamellin tuoksun.

Helppohoitoisimpia ovat puistoruusut, joista tarvitsee vain leikata kuivat oksat pois. Kurttu- ja hansaruusujen hoitaminen on työläintä, sillä ne pitäisi leikata alas joka kevät.

”Monet pihassani vierailevat ihmiset päivittelevät, että on tässä sinulla hommaa. He luulevat, että minä nyhdän täällä joka päivä rikkaruohoja, mutta en!”

Raunin tapaa pikemminkin käyskentelemästä kukkaryhmien lomassa mutkittelevilla poluilla, tai istumasta valtavan villapajun alla. Ellei hän ole tiirailemassa suurennuslasilla, joko siperianomenapuussa näkyy nuppuja.

 

TekstiMia Sivula
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 9/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |