Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU, 21.8.2006

Kirpeän pirteä puolukka

Raikas puolukka maustaa syksyn juustokakkua ja perinteistä murupiirakkaa. Puolukkaa kätkeytyy myös marenkihuntuun ja muffineihin.

Puolukka-tuorejuustokakku
Kakun pohja valmistuu helposti keksimurskasta ja voisulasta. Keksien sijasta voit mainiosti käyttää piparkakkuja. Täytteessä on tuorejuustoa, ranskankermaa ja sokeria. Muna sitoo täytteen ja maukua antavat kevyesti survotut puolukat.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
150 g (gluteenittomia) digestive-keksejä
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
2 dl ranskankermaa (hyla)
3 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kevyesti survottuja puolukoita
Päälle:
2–3 liivatelehteä
1,5–2 dl sokeroitua puolukkamehua
puolukoita koristeluun

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella painellen. Sulata rasva ja sekoita keksimurskaan. Painele seos voideltuun 20–24-sentin irtoreunavuoan pohjalle ja nosta kylmään.

Sekoita kaikki täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna kakun jäähtyä.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne tilkkaan kuumaa puolukkamehua. Lisää loppu mehu ja anna liemen hiukan jäähtyä. Valuta varovasti kakun päälle vuokaan ja anna hyytyä kylmässä. Irrota kakun reunat veitsellä vuoasta ja nosta kakku vadille. Koristele puolukoilla.

Puolukka-murupiirakka
Perinteinen puolukkapiirakka saa pinnalleen kauraisen muruseoksen. Tarjoa herkku vaniljakastikkeen kera.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 muna
0,5 dl sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
4 dl puolukoita
0,5 dl sokeria
(1,5 rkl perunajauhoja pakastepuolukoihin)
Muruseos:
0,5 dl, 50 g sulaa rasvaa
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
Tarjoiluun:
vatkattua vaniljakastiketta

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita mukaan muna, sokeri, kaurahiutaleet ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Painele taikina jauhoisella kädellä voidellun noin 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Anna seistä hetki kylmässä.

Levitä puolukat piiraspohjalle. Jos käytät pakastepuolukoita, niin sekoita joukkoon 1,5 rkl perunajauhoja. Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja ripottele puolukoiden päälle. Paista 200-asteisen uunin alatasossa noin 30 minuuttia.

Marenkinen puolukkapiirakka
Makean marengin alla on päärynälohkoja puolukkahilloa. Taikinassa on mantelimassaa, joka on helppo raastaa jääkaappikylmänä.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
150 g mantelimassaa raastettuna
veitsenkärjellinen suolaa
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 muna
3,75 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
Päälle:
1 tlk säilykepäärynöitä
n. 3 dl puolukkahilloa
Marenki:
2–3 valkuaista
1–1,5 dl tomusokeria

Sekoita pehmeään rasvaan mantelimassaraaste, muna ja jauhot. Painele taikina jauhoisin käsin noin 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään kovettumaan puoleksi tunniksi. Pistele pohja haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa alatasolla 15 minuuttia.

Valuta päärynät ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Asettele päärynäpalat piiraspohjalle ja levitä päälle puolukkahillo. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten ja jatka vielä hetki, jotta marengista tulee tanakkaa. Pursota tai levitä marenki piirakan päälle. Nosta se vielä uuniin 5–10 minuutiksi, kunnes se saa hiukan väriä.

Puolukkamuffinit
Muffinien sisällä on mehevä yllätys puolukkahillosta ja kanelisokerista. Annoksesta tulee noin 24–28 pientä muffinia.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
Kanelisokeri:
0,75 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 rkl sokeria
0,5–1 rkl kanelia
25 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Taikina:
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
2,25 dl (laktoositonta) piimää
5,25 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
Lisäksi: puolukkahilloa
muffinivuokia

Sulata kanelisokerin rasva ja sekoita siihen muut aineet. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat mukaan yksitellen. Lisää piimä ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.
Laita taikinaa vuokiin vajaaseen puoleen väliin, säästä kolmasosa taikinasta. Lusikoi jokaiseen 1 tl hilloa ja kanelisokeria. Jaa loppu taikina päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 9/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |