Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU, 21.8.2006

Sieniherkkuja sittenkin

Koska tämän syksyn sienisato näyttää jäävän hyvin niukaksi, on kaikki oheiset ruokaohjeet sovitettu myös viljeltyjen sienien säveliin. Näin sienten ystävä pääsee sittenkin makuun!


Sienitartar ja sieniruukku.
Kuva Pekka Haraste.

Sieni-porokeitto
Keitto saa kauniin värinsä kurkumasta. Kasvikset ja savuporo antavat runsautta ja tuorejuusto säväyttää keiton, muita mausteita ei sitten juuri tarvitakaan.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
4–5 dl esikäsiteltyjä kantarelleja tai pilkottuja herkkusieniä
1–2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 pilkottua valkosipulinkynttä
1 silputtu sipuli
2–3 porkkanaa tikkuina
1–2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 porkkanaa tikkuina
1–2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 kukkakaali kukintoina
n. 1 l vettä
100–200 g tuorejuustoa (hyla), esim. yrtti-pippuri
100 g kylmäsavuporoa
2 tl basilikaa
1 tl kurkumaa
suolaa

Kuullota sienet sipulien ja porkkanatikkujen kanssa rasvassa kattilassa 5 minuuttia. Pyöräytä mukaan jauhot, kukkakaalipalat. Keitä kypsäksi. Lisää kypsymisen loppupuolella pieneksi pilkottu savuporo, tuorejuusto nokareina, basilika ja kurkuma. Tarkista maku.

Sieni-fetamuffinit
Maukkaat muffinit maistuvat keiton tai teen kanssa tai väli- ja iltapalana. Taikina riittää muffinipelliseen eli 12 leivonnaiseen, mutta ne voi toki paistaa myös paperivuoissa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3–4 dl esikäsiteltyjä tatteja tai pilkottuja siitakkeita
tilkka öljyä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl rakuunaa
n. 100 g (laktoositonta) fetajuustoa
200 g (laktoositonta) kermaviiliä
0,5 dl sulaa (laktoositonta) rasvaa
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 tl leivinjauhetta

Paista sieniä öljytilkassa muutama minuutti, mausta ja anna jäähtyä. Lisää murennettu feta. Sekoita kermaviili, sula rasva ja munat. Lisää sieniseos ja jauho-leivinjauheseos. Nostele taikina voidellun muffinipellin syvennyksiin tai paperivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.

Sienitartar
Sienitartar tehdään sienisalaatista, joka laitetaan rengasmuotilla leivälle. Rengasmuotin voi tehdä itsekin vaikka tyhjästä viilipurkista poistamalla siitä pohjan. Jos metsässä ei ole sienionnea, tee ruoka herkkusienistä.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
4 viipaletta (gluteenitonta) leipää
n. 0,5 l suolasieniä tai säilöttyjä herkkusieniä
1 silputtu sipuli
1 tl rakuunaa
1 tl rosmariinia
rouhittua mustapippuria
2 rkl balsamiviinietikkaa
4–5 rkl ranskankermaa (hyla)

Liota tai kiehauta suolasienistä liika suola pois, huuhtele ja valuta hyvin. Tai valuta säilykesienet. Silppua sienet ja sekoita muut ainekset mukaan. Painele salaatti rengasmuotin läpi leivälle. Korista yrtillä.

Sieni-pekoniruukku
Herkullinen paistos, jonka voi kypsentää annosvuoissa tai yhdessä suuremmassa. Voit myös pursottaa vuokien reunoille perunasosetta ennen uuniin laittoa.

(Vähälaktoosinen ja erikoisjauhosta gluteeniton.)
1 pkt pekonia
5–6 dl suolasieniä tai säilykeherkkusieniä
1 silputtu sipuli
1 viipaloitu purjo
2–3 porkkanaa suikaleina
1 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 dl (gluteenitonta) kasvis- tai lihalientä
1 tlk smetanaa
mustapippurirouhetta
suolaa, ei suolasienille
1–2 tl timjamia
1–2 dl emmentalraastetta

Pilko muutama pekoniviipale pannulle ja kuumenna, jotta rasva sulaa. Pyöräytä sienisilppu, sipulit ja porkkanasuikaleet mukaan ja kuullota 10 minuuttia. Säilykesienille riittää muutama minuutti. Sekoita joukkoon jauhot, liemi ja smetana. Hauduta noin 5 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolaripauksella.

Jaa ruoka voideltuihin annosvuokiin tai yhteen suurempaan. Ripottele päälle juustoraaste. Kääri loput pekoniviipaleet rullalle ja pistele vuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pekonirullat saavat hiukan väriä ja ruoka on täysin kuumentunut.

Vuokamureke sienistä
Mainio mureke valmistuu pelkistä sienistäkin, mutta sekaan voi myös laittaa hiukan jauhelihaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
5 dl suolasieniä tai säilöttyjä sienikuutioita
3 kypsää perunaa raasteena
1 silputtu kuullotettu sipuli
0,75 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1,5 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 muna
rouhittua mustapippuria

Liota sienistä liika suola pois ja silppua sienet. Turvota korppujauhot kermassa. Sekoita muut aineet joukkoon ja leivitä voideltuun vuokaan murekkeeksi. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Sieni-perunasalaatti
Salaatti on höystetty sipulin lisäksi perunalla, omenalla ja maustekurkulla.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
4 dl sienikuutioita, esim. suola- tai säilykeherkkusieni
2 keitettyä perunaa kuutioina
1 sipuli silputtuna
1 maustekurkku kuutioina
Kastike:
2 dl (laktoositonta) kermaviiliä
1–2 rkl (gluteenitonta) sinappia

Sekoita salaattiainekset ja kastikeainekset erikseen ja yhdistä salaatiksi.

Sienitäytteiset letut
Kaikki rakastavat lettuja ja sienten ystävät erityisesti näitä. Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kanssa. Taikinasta tulee 8–10 suurta ohukaista eli kreppiä.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
2,25 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl suolaa
0,5 rkl sokeria
1 tl yrttisekoitusta
2,5 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2,5 dl vettä tai vichyä
2 munaa
2 rkl öljyä
rasvaa paistamiseen
Täyte:
1 dl pitkäjyväistä riisiä
vettä ja suolaa
3–4 dl esikäsiteltyjä suola- tai viljeltyjä sieniä
1 purjo silppuna
1 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
1 tlk smetanaa (hyla)
3 tomaattia kuutioina
1–2 dl juustoraastetta
1 tl rakuunaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Pinnalle: juustoraastetta

Mittaa jauhot, suola, sokeri ja yrtti kulhoon. Lisää kerma ja vichy tai vesi sekä sekoitetut munat. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista suuriksi ohukaisiksi.

Keitä riisi imeyttämällä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Silppua sienet ja kuullota purjon kanssa pannulla. Yhdistä kaikki täytteen aineet ja mausta. Täytä krepit ja nosta voideltuun vuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta. Kuumenna 225-asteisessa uunissa.

Sienipitsa
Pitsaan sopivat kaikki miedot sienet, jotka kuullotetaan ensin pannulla. Tähän pitsaan käytetään myös kesäkurpitsaa ja tomaattia. Pohjat voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Desin taikinasta tulee kaksi noin 25-senttistä pitsaa.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
2 valmista(gluteenitonta) pitsapohjaa
tai
1 dl haaleaa vettä
15 g hiivaa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
4–5 rkl ketsuppia
3–4 dl esikäsiteltyjä tattikuutioita, herkkusieniä tai siitakkeita
3 dl kesäkurpitsakuutioita
1 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
1–2 tl oreganoa tai basilikaa
3-4 tomaattia
1 pieni punasipuli ohuina renkaina
3–4 dl juustoraastetta

Liuota haaleaan veteen hiiva. Lisää muut aineet ja alusta taikinaksi. Jaa taikina kahtia ja pyöritä kahdeksi pullaksi. Laita kumpikin pulla yksinään leivinpaperille ja anna kohota 5 minuuttia. Kaaviloi pullat noin 25-senttisiksi pitsapohjiksi. Anna kohota puoli tuntia.

Kuullota sieni- ja kesäkurpitsapaloja pannulla 5–10 minuuttia ja mausta. Leikkaa tomaatit lohkoiksi, poista siemenet ja kuutioi tomaatin liha.
Levitä pitsapohjille ketsuppi, ripottele päälle osa juustoraasteesta, sieniseos ja tomaattikuutiot. Laita päälle punasipulirenkaita ja loput juustoraasteesta. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Sukulan sienisuola
Julkkiskokki Jyrki Sukulan mainio mauste, jossa suolaa on vain nimeksi. Sopii lähes kaikkiin ruokiin, antaa hyvän maun etkä kaipaa yhtään lisää suolaa.

3 rkl kuivattuja, hienonnettuja sieniä
1 tl merisuolaa

Sekoita ainekset vaikka morttelissa. Säilytä kuivassa.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 9/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |