Kodin Pellervon kotisivulle


lruokasivut.gif (799 bytes)
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

lisokale.gif (806 bytes)
lmaatilan.gif (972 bytes)
lwww.gif (531 bytes)


oruoka.gif (3390 bytes)

invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes)

Kalkkunajauhelihasta
keveitä ja maukkaita ruokia

Kalkkunan liha on maukasta ja ravitsemuksellisesti monipuolista. Vähärasvaisena se sopii hyvin tämän päivän keventyneeseen ruokavalioon. Kalkkunajauheliha on tervetullut uutuus. Tutustu siihen kokeilemalla oheisia ohjeita.

jauhel.jpg (31324 bytes)
Kuva Järvi-Suomen
Kalkkuna Oy

invipix.gif (43 bytes)
invipix.gif (43 bytes)
invipix.gif (43 bytes)

Kalkkunan liha kasvattaa koko ajan suositaan, eikä suotta. Siitä voi valmistaa lukemattomia herkkuruokia ja samalla saa runsaasti proteiinia, kalkkia ja muita kivennäisaineita sekä B-ryhmän vitamiineja. Kalkkuna ei

pyrstöä lukuunottamatta kerää rasvaa mihinkään ruhonosaan, joten kokonaisessa kalkkunassa on rasvaa vain 5,4 % ja fileessä vain 1 %.

Kalkkunan lihassa on runsaasti suositeltavia rasvahappoja, joilla on edullinen vaikutus veren kolesterolitasoon. Marinoiduissa kalkkunatuotteissa marinadi lisää raa'an tuotteen rasvapitoisuutta. Mutta on hyvä tietää, ettei liha paistettaessa ime rasvaa. Marinointi ei siis lisää kypsän lihan rasvapitoisuutta, mikäli pannulle irronnut rasva jätetään syömättä.

Vaalean ja kevyen lihan ystäville

Vähittäiskauppojen valikoimissa suosituimpia kalkkunatuotteita ovat tällä hetkellä suikaloidut ja marinoidut valmisteet sekä jauheliha. Näiden lisäksi Järvi-Suomen kalkkunan tuotannossa ovat paistipihvi, kevyt grillipihvi ja fileepihvi, rintafilee, fileerulla, kevytpikkunakki ja kevytleike.

Järvi-Suomen kalkkunatuotteet ovat tuoreita tuotteita, jotka on pakattu suojakaasuun. Kalkkunajauheliha säilyy pakkauspäivän jälkeen kylmässä viisi päivää. Jauhelihassa tuntuu linnun tuoksu, se on hiukan erilainen kuin naudan- ja sianlihassa. Tuoksu häipyy kuitenkin kypsennettäessä ja ruoka on todella hyvää. Muuten jauheliha käyttäytyy esimerkiksi murekkeessa aivan samoin kuin muutkin jauhelihat. Kalkkunajauhelihaa voi myös yhdistää naudan- ja sianlihaan keventämään ja uutta makua antamaan.

Kalkkunan liha kypsyy nopeasti. Pannulla paistettaessa ei pannua saa kypsentää liian kuumaksi (marinadi räiskyy helposti). Liha kannattaa hauduttaa kypsäksi miedolla lämmöllä, silloin lopputulos on mureampi. Liha kannattaa kypsentää pannulla pienissä erissä, jottei pannu jäähdy ja lihasneste valu ulos, jolloin liha kuivuu ja sitkistyy. Kalkkuna kannattaa maustaa miedosti, voimakkaat mausteet häivyttävät lihan oman maun.

Kalkkunalihamureke
1 tlk kermaviiliä
1/2 pss sipulikeittoaineksia (sis. suolaa)
1 muna
500 g kalkkunajauhelihaa
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita kermaviili ja sipulikeitto ja anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää muna, jauheliha ja mausteet ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Muotoile seos kostutetuin käsin murekkeeksi. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia murekkeen paksuuden mukaan.

Vinkki: Mureketaikinasta voit valmistaa myös pihvejä tai pyöryköitä. Pihvit voit täyttää vaikka savukinkku- tai metwurstiviipaleella ja sulatejuustolla. Kasviksilla täytetyn murekkeen voi laittaa vaikka voideltuun vuokaan: puolet murekeseoksesta pohjalle, päälle puolikypsiä tuoreita tai pakastekasviksia ja loppu murekeseos kanneksi.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |