Esa Härmälä: "Laaja-alainen vaikuttaja"
Heikki Haavistosta rintakuva
Ministeri Heikki Haaviston pronssinen rintakuva paljastettiin ja luovutettiin Haavistolla Pellervo-Seuran tiloissa Helsingissä tiistaina 2.10.2001. Kuvan on tehnyt kuvanveistäjä Matti Peltokangas.
Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä kävi puheessaan läpi osuustoiminnan tämänhetkistä tilaa ja sanoi sillä olevan keskeinen yhteiskunnallinen merkitys, vaikka matkan varrella on vahinkojakin tapahtunut.
   Härmälä luonnehti osuustoimintaa: Valio ja osuusmeijerit ovat hyvässä kunnossa, osuusteurastamot ovat myös menestyneet, Osuuspankkiryhmä on Pohjoismaiden kannattavin pankkiryhmä, S-ryhmä on mennyt eteenpäin tavalla, jota vain muutama vuosi sitten ei olisi uskonut, Metsäliitto puolestaan on maailmanluokkaa.
   "Ongelmiakin on, mutta itseluottamus on kunnossa ja työssä on tekemisen meininkiä."
   Heikki Haaviston Härmälä totesi tulleen yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi sotavuosien jälkeisen jälleenrakentamisen aikana ja olleen poikkeuksellisen laaja-alainen vaikuttaja. Hänen tehtävänään oli katsoa, että maaseutu ja talonpojat saivat osansa kehityksestä.
   Ministeri Haavisto on ollut pellervolaisen osuustoiminnan luottamustehtävissä lähes laidasta laitaan, poikkeuksena kotieläinjalostus, Haavisto itse totesi, että Munakunnassa hän ei myöskään ole ollut. Esimerkiksi Osuuspankkien luottamuselimissä Haavisto itse muisteli olleensa jokseenkin tasan 40 vuotta. 
   Pellervo-Seuran valtuuskuntaa Haavisto luotsasi parikymmentä vuotta, oli Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja Pellervo-Instituutin hallituksen puheenjohtaja.
   Kiitospuheessaan Heikki Haavisto totesi, että sekä osuustoimintaa että Pellervo-Seuraa tarvitaan. Seuran tulee hänen mukaansa palvella aidosti jäseniään ja luoda niihin kumppanuussuhde.
   Haavisto tarkasteli vanhaa sanontaa, jonka mukaan menestyvällä liikkeellä on oltava juuret ja siivet. Yli satavuotiaalla Pellervolla on vahvat juurensa, mutta tänä päivänä sillä on myös uudistuskykyä ja rohkeita tavoitteita.
  Haaviston rintakuvan on tilannut Pellervo-Seura. Tiistain paljastus- ja luovutusjuhlassa oli mukana kymmeniä suomalaisen osuustoiminnan ja yhteiskunnan vaikuttajia ja veteraaneja sekä Haaviston perhe.

Heikki Haaviston CV.

Lisätietoja kuvanveistäjä Matti Peltokankaasta löytyy nettiosoitteesta www.artists.fi/sculptors/peltokangas.
Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Samuli Skurnik, puh. 0400 502 426, samuli.skurnik@pellervo.fi.


Pikkukuvat ovat linkkejä vastaavannäköisiin korkearesoluutiokuviin 
ja käytettävissä aihetta koskeviin artikkeleleihin.

 

 Uutiset | www.pellervo.fi


Heikki Haaviston rintakuva. Kuvat Markku Nummi


Kuvanveistäjä Matti Peltokangas, työ ja
malli.


Rouva Maija Haavisto lapsenlapsineen
tunnusteli kuvaa.


Pellervon johtokunnan puheenjohtaja Marcus H. Borgström ja valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä juttusilla Haavistojen kanssa.