6. | 5. | 2011  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  
Portti myy Kouvolan yksikkönsä
(6.5.2011) Osuuskunta Karjaportti myy piirakka- ja valmisruokaliiketoimintansa Kouvolassa.
   Tuotantoa jatkaa uusi yritys, jonka omistavat mm. Karjaportin entinen toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen sekä Leif Häggblom ja Jari Liukkonen. Uutista välitti mm. STT.
   Liiketoiminnot siirtyvät uudelle yritykselle syyskuun alussa, samoin tuotantoyksikön 32 työntekijää. Kauppaan kuuluu myös Portin tuotemerkin käyttöoikeus piirakka- ja mämmituotteissa. Muut tuotteet uusi yhtiö tuo markkinoille uudella tuotemerkillä.


Jatkossa sianlihaa ostetaan vain tarpeen mukaan
Sianliha söi HKScanin tulosta
(6.5.2011) Yritysostot vetivät HKScanin liikevaihdon ensimmäisellä vuosineljänneksellä 22 prosentin nousuun viime vuoden alkuun verrattuna, mutta viime vuoden liikevoitto 5,5 miljoonaa euroa kutistui nyt 1,4 miljoonaan.

Sianruhojen käsittelyä Sokolówin tuotantolaitoksessa Puolassa. Sokolówin liikevaihto kipusi yli 70 miljoonan euron, mutta liikevoitto 3,0 miljoonaa euroa merkitsi pientä tulosnotkahdusta. Kuva HKScan


Toimitusjohtaja Olli Antniemi järjestelee HKScanin liiketoimintaa Tanskassa ja ennakoi tuloksen vaihtuvan positiiviseksi tämän vuoden aikana.
   Voitontekoa verotti toimitusjohtaja Matti Perkonojan mukaan ennen kaikkea heikko kannattavuus sianlihan liiketoiminnassa sekä Ruotsissa että Suomessa.
   Noin 25 miljoonan kilon vientimäärällään HKScan on suuri sianlihan viejä. Perkonoja sanoo, ettei Suomen hintatason sianlihalle löydy ostajia – Suomen lipusta lihapaketissa ei makseta. Myös halpaa ylituotantosikaa on survottu Suomen markkinoille. Lihaa onkin HKScanilla tavanomaista enemmän pakkasessa ja varastoja puretaan keskikesään mennessä. Kannattamaton vienti lopetetaan.
   Perkonoja sanoo yhtiön siirtyvän vähitellen siihen käytäntöön, että sianlihaa hankitaan vain sen verran kuin sitä tarvitaan.
   Ulkomaista sianlihaa HKScan ei tuo Suomeen eikä Scan Ruotsiin, mutta 2011 lopulla Scan alkaa myydä Ruotsissa omalla tuotemerkillä valmisteita, joissa on tuontilihaa. Se hankitaan ensisijaisesti oman konsernin sisältä.
   Vuoden kuluttua HKScan myös raportoi liiketoiminnastaan eri tavalla kuin nyt. Maakohtaiset raportit vaihtuvat liiketoimintakeskeiseen tulosraportointiin. Ensimmäiseksi se toteutuu siipikarjaliiketoiminnassa. Suomi, Ruotsi, Baltia, Tanska ja Puola ovat keskenään erilaisia ja liiketoimintakeskeisellä mallilla arvioidaan saatavan lisää tehokkuutta ja iskukykyä.
   Konserninsa kansainvälisimmän kilpailun alueella Tanskassa HKScan muokkaa siipikarjaliiketoimintaa ja kulutustottumuksia. Tanskassa siipikarjanlihan kulutuksesta vain noin 20 prosenttia on tuoretta, kun esimerkiksi Suomessa luku yltää 90 prosenttiin.
   Tanskalainen siipikarjayritys Rose Poultry siirtyi HKScanin omistukseen viime marraskuussa ja toimitusjohtaja Olli Antniemi ennakoi, että Tanskan liiketoiminnasta tulee positiivinen tulos vuonna 2011.
   Rose Poultryn tuotantoketju alkaa teurastuksesta, omaa lihantuotantoa ei ole. HKScanin ensimmäistä vuosineljännestä 2011 medialle ja analyytikoille raportoitaessa Antniemi kertoi, että tuorekäytön yleistämisellä vastataan tuontiin ja kilpailuun. Myyntiin tulee Kariniemen tapaan koipireisituotteita, lintuja kasvatetaan tähänastista suuremmiksi, jotta saadaan isompia rintalihatuotteita, tuotantolaitoksissa investoidaan rahaa tuorelihan edellyttämään tekniikkaan, työnjakoa järjestellään.
   Rose Poultryn liikevaihto 2010 oli 57,5 miljoonaa euroa ja tulos jäi 0,5 miljoonaa miinukselle.
   Sianliha oli pääsyynä Suomen tapaan Ruotsissa tuloksen pienenemiseen 0,3 miljoonaan euroon. Rypsiporsaan malliin Scan tuo Ruotsissa markkinoille Rapsgris-porsaanlihan syksyllä 2012.
   Baltiassa liikevoitto hiipui vain hieman 0,9 miljoonaan euroon.Ryhmän alkuneljännes 2011 paras vuosiin
OP-Pohjola-ryhmä perustaa sähköisen liiketoiminnan kehitysyksikön Ouluun
(5.5.2011) OP-Pohjola-ryhmän tulos ennen veroja kasvoi 62 prosenttia 208 miljoonaan euroon ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2011. Pankki- ja vakuutustoiminnan yhteisten asiakkaiden määrä kasvoi katsauskaudella 25 000:lla.
   Ryhmässä arvioidaan koko vuoden 2011 tuloksen olevan parempi kuin vuonna 2010, mikäli kansainvälisten sijoitus- ja rahoitusmarkkinoiden kehitys pysyy normaalina.
   Pääjohtaja Reijo Karhisen mukaan neljännes oli tuloksellisesti paras yli kolmeen vuoteen. Ryhmän tuottojen kasvuvauhti oli kolminkertainen kulujen kasvuun nähden. Luottotappiot olivat matalimmalla tasolla yli kahteen vuoteen.
   OP-Pohjola-ryhmä perustaa sähköiseen liiketoimintaan ja erityisesti finanssipalvelujen mobiilisovelluksiin keskittyvän kehitysyksikön Ouluun. Tämän lisäksi Ouluun aletaan rakentaa finanssiryhmän muihin ICT-palveluihin liittyvää osaamisyksikköä. Toiminta aloitetaan vaiheittain ja sen arvellaan työllistävän tulevaisuudessa yhteensä jopa 150 henkilöä.
   Oulu-päätöstä Karhinen luonnehtii osoitukseksi OP-Pohjola-ryhmän halusta ja kyvystä uudistua ja luoda uusia kasvun edellytyksiä.
   ”Nokian strategiauudistus avasi meille ikkunan, jonka avulla voimme hyödyntää uudenlaisia mahdollisuuksia sähköisen liiketoiminnan kehittämisessä. Otamme nyt rohkeasti etunojaa ja suuntaamme toimintamme painopistettä kohti käsitystämme tulevaisuuden miellyttävästä asiakaskokemuksesta. Uskon, että tämä avaus tulee olemaan yksi ryhmän historian positiivisista käännekohdista. Samantyyppinen virstanpylväs oli vuosi 1996, jolloin ensimmäisenä Euroopassa toimme verkkopankin markkinoille."Kustannusten kasvua hillitään
Metsäliiton tulosparannus jatkui
(4.5.2011) Metsäliitto-konsernin liiketulos tammi-maaliskuulta 2011 nousi 130 miljoonaan euroon. Lisäksi tuli kertaluonteisia eriä noin 3 miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja ja ilman kertaluonteisia eriä oli 86 miljoonaa euroa, edellisen vuoden vastaava tulos samaan aikaan oli 55 miljoonaa.
   Pääjohtaja Kari Jordan pitää tuloksentekoa vahvana. Suunnitelmat kannattavan kasvun aikaansaamiseksi kartongeissa ja puutuotteissa sekä investoinnit uusiutuvan energian tuotantoon edistyivät odotetusti. Jordan sanoo Metsäliiton panostavan erityisesti kustannusten kasvun minimointiin.
   Metsäliiton tytäryhtiön M-realin liiketulos ilman kertaluonteisia eriä nousi edellisvuotisesta muutamalla miljoonalla 43 miljoonaan euroon. Tulos ennen veroja ilman kertaluonteisia eriä oli 28 miljoonaa euroa, edellisenä vuonna 20 miljoonaa. Vertailukelpoinen liikevaihto nousi 14 prosenttia.
   ”Kartonkiliiketoiminnan kannattavuus parani ensimmäisellä neljänneksellä. Kustannusinflaatio on kuitenkin kiihtynyt ja sen vuoksi M-realilla on tarve nostaa jatkossakin kartongin ja paperin hintoja", sanoo M-realin toimitusjohtaja Mikko Helander.
   M-real tavoittelee Helanderin mukaan merkittävää kannattavuuden parantumista kehittämällä strategiansa mukaisesti kartonkiliiketoimintaansa ja suunnittelemalla tappiollisten paperiyksiköiden myyntiä tai vaihtoehtoisesti sulkemista.


Kuluttajien suosikki
Valio Plus™ maito Vuoden Tähtituotteeksi
(4.5.2011) Vuoden Tähtituote 2011 -kilpailun kuluttajaäänestyksen on voittanut Valio Plus™ rasvaton maito.
Maito Plus
Voittajamaito Valio Oy:n muiden tuotteiden parissa.

   Aiemmin kilpailun on ratkaissut asiantuntijaraati, nyt voittajan valitsivat kuluttajat. Ääniä tuli yhteensä yli 5000.
   35 tuotteesta tai tuoteperheestä loppukilpailuun olivat selvinneet myös Biokia ®-marjatuoteperhe, Kanniston Leipomon Piparkakku, Linkosuon RuisSipsi-tuoteperhe sekä Tammisen Aitoa Rotukarjan Pihvilihaa -tuoteperhe.
Kilpailun raati arvioi voittajatuotetta näin:
   ”Supertuote kaikille, etenkin lapsille, urheilijoille ja vanhuksille, jotka tarvitsevat rakennusaineita luustolle ja lihaksille. Sisältää tavallista maitoa enemmän maidon luonnollista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Koska maitoa käytetään päivittäin, tällä tuotteella voi vaikuttaa oikeasti ravinnon saantiin ja kansanterveyteen. Maku kohdallaan! Lisäksi tuotteen säilyvyys ja väri ansaitsevat kiitosta."Konsernin 1. vuosineljänneksen 2011 tulos oli pettymys
Atria pyrkii voitolle Venäjällä vuonna 2013
(28.4.2011) Atria-konserni teki ensimmäisellä vuosineljänneksellä 4,2 miljoonan euron tappion, mutta liikevoiton arvioidaan olevan koko vuonna parempi kuin 2010, jolloin se oli 21,6 miljoonaa euroa ilman kertaluonteisia eriä.
Juha Gröhn
Toimitusjohtaja Juha Gröhn.
   Epätyydyttävä alkuneljännes 2011 johtui 5,6 miljoonan euron tappioista Venäjällä ja 0,6 miljoonaan euroon valahtaneesta liikevoitosta Suomessa, missä katteet ovat jääneet lihanjalostajille ohuiksi.
   Toimitusjohtajaksi 18:na maaliskuuta nimitetty Juha Gröhn muistuttaa Atrialla olevan 10 miljoonan euron säästöohjelmat Suomessa. Venäjällä Atria pyrkii positiiviseen tulokseen vuoden 2013 loppupuolella. Tulos Venäjällä oli kuitenkin nyt parempi kuin vuoden 2010 loppuneljänneksellä.
   Gröhnin mukaan Atria joutuu käymään konsernin rankinta markkinakilpailua Moskovassa, missä sillä on vain 2-3 prosentin markkinaosuus. Pietarissa 20 prosentin markkinaosuus antaa jo väljyyttä toimia.
   Atria tähtää paikallisiin raaka-aineisiin kaikilla liiketoiminta-alueilla, Venäjää lukuunottamatta näin pääsääntöisesti jo onkin.
   Suomessa Atria menetti hieman markkinaosuuttaan. Grön sanoo, että elintarvikealan lakon aikana menetettyjen markkinaosuuksien palauttaminen on osoittautunut odottamattoman kalliiksi.
   Ruotsisa Atrian liikevoitto koheni huomattavasti. Liikevaihto kuitenkin laski tuotantojärjestelyjen takia. Atria mm. luopui kuluttajapakatusta lihasta.
   Baltiassa ruoan hinta on nousussa. Siellä Atrian liikevaihto lisääntyi ja tappiota tuli 0,2 miljoonaa euroa, mikä on miljoonan viime vuoden tammi-maaliskuun tappiota vähemmän.


Väitös:
Yrittäjyyskasvatus ei hevin istu opetukseen
(28.4.2011) Opettajien valmiudesta yrittäjyyskasvatukseen Etelä-Pohjanmaan lukioissa on tehty väitöstutkimus. Sen mukaan opettajien yrittäjyyskokemus on vähäinen, mutta heidän yrittäjyysnäkemyksensä on myönteinen. Pitkään opettajana olleet vieroksuvat aihetta uutena asiana.

Aulis Ylinen
   Väittelijä, KTM Aulis Ylinen arvioi, että yrittäjyyskasvatuksen tavoitteet ovat paljon laajemmat kuin tavanomaisessa keskustelussa yrittäjyyteen liitetty mielikuva.
   "Kysymys on sisäisestä yrittäjyydestä, mikä tarkoittaa yrittäjämäistä toimintaa."
   Ylisen mukaan asennoituminen yrittäjyyteen lähtee kotoa ja siihen ei koulu tutkimukseen osallistuneiden lukio-opettajien mukaan voi paljoakaan vaikuttaa. Opettajilla kuitenkin on valmiuksia yrittäjyyskasvatukseen.
   Ylinen ehdottaa, että sanoille yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus tulisi löytää neutraalimpi nimi.
   "Nykytilanne ei ole mitenkään lohdullinen. Yrittäjyyskasvatuksen teemaa on pidetty esillä jo parin vuosikymmenen ajan, mutta sen integrointi muuhun opetukseen ei tahdo onnistua. Tästä syystä yrittäjyyskasvatuksen toteuttajilla on pohdinnan paikka, miten uudistaa kasvatusmenetelmiään", Ylinen painottaa.
   KTL Aulis Ylisen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 6:na toukokuuta. Vastaväittäjänä on professori Jaana Seikkula-Leino Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Juha Kansikas.


LSO:lta 12 prosentin korkoa
(27.4.2011) LSO Osuuskunnan edustajisto päätti osuuskunnan hallituksen ehdotuksen mukaisesti maksaa osuuspääomalle 12 prosentin koron vuodelta 2010. Hyvällä korolla osuuskunta tukee jäseniään lihantuotannon kannattavuus ollessa huono voimakkaasti kohonneiden tuotantokustannusten takia.
   LSO tilittää vuonna 2011 jäsenilleen osuuspääoman korkoja kaikkiaan 2,3 miljoonan euron edestä.

   20-jäseniseen edustajistoon tuli kaksi henkilövaihdosta. HKScanin hallitukseen siirtyneen Juha Kylämäen tilalle valittiin sianlihantuottaja Marko Onnela Loimaalta. Lihantuotannon lopettamisen vuoksi eroa pyytäneen Maria Pietolan tilalle edustajisto valitsi sianlihantuottaja Martin Ylikännön Huittisista Pietolan jäljellä olevan toimikauden ajaksi vuoden 2013 loppuun.


S-ryhmän vähittäismyynti lisääntynyt 9,7prosenttia
S-ryhmän maatalouskaupan
vähittäismyynti kasvoi neljänneksen

(28.4.2011) S-ryhmän vähittäismyynti tammi-maaliskuussa kasvoi yli 2,5 miljardiin euroon, mikä on 9,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.
   "Tammi-maaliskuun myynnit osoittavat, että markkina kehittyy taantuman jälkeen myönteisesti ja kulutus elpyy. Myynnit ovat alkuvuonna kasvaneet kaikilla liiketoiminta-alueillamme", SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä toteaa.
   "Rakentamisen ja remontoimisen kokonaismarkkina on piristynyt ja se näkyy marketkaupassa Prismojen ja Kodin Terrojen myyntien kasvuissa. Luottamus oman talouden parantumiseen on saanut ihmiset myös liikkumaan enemmän, mikä on näkynyt ABC-asemilla lisääntyneenä kysyntänä."
   Alueosuuskauppojen vähittäismyynti oli 2 175,0 miljoona euroa ja se kasvoi 8,5 prosenttia.
   Erityisen voimakkaasti kasvoi maatalouskauppa. Sen vähittäismyynnin lisäys edellisvuodesta oli 27,3 prosenttia.
   Ryhmän bonusmyynti kasvoi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana seitsemän prosenttia ja oli 1 991,3 miljoonaa euroa. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta 75,5 miljoonaa euroa, kasvua oli seitsemän prosenttia edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.Henrik Treschow HKScanin hallitukseen
(27.4.2011) HKScanin yhtiökokous noudatti suurimman osakkeenomistajan LSO Osuuskunnan ehdotuksia hallituksen kokoonpanosta. Jäseniä hallitukseen tuli kuusi, ja uutena hallituksen jäsenenä aloitti eläkkeelle jäätyään hallitustyöskentelyyn keskittynyt MBA Henrik Treschow.
   Treschow jäi eläkkeelle Procordia Food AB:n varatoimitusjohtajan tehtävästä. Sen jälkeen hän on ollut useissa maa- ja metsätalous- sekä elintarvikealan yritysten hallituksessa Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa.
   Hallitus valitsi puheenjohtajikseen entiset Juha Kylämäen ja Niels Borupin. Jäseninä jatkavat Matti Karppinen, Tero Hemmilä ja Otto Ramel. Aiemmin hallitukseen kuului myös toimitusjohtaja Pasi Laine Metso-konsernista.Tuottajaosuustoiminnan tutkijat Helsinkiin kesäkuussa 2012
(27.4.2011) Akateemisilla maatalousosuuskuntien tutkijoiden sähköisellä verkostolla eRNACilla on kansainvälinen kokous Helsingissä 14.–16. kesäkuuta 2012. Tämän toista kertaa järjestettävän eRNAC-kokouksen teemana käsitellään osuustoiminnan arvoja kansainvälistyneessä liiketoiminnassa.
   Kolmepäiväisestä tapahtumasta yksi päivä on varattu opintoretkelle eri alan tuottajaosuuskuntiin Valioon, HKScaniin ja Metsäliittoon. Tapahtumaan kutsutaan myös osuuskuntien johtoa.
   eRNACin kokoukselle lisäarvoa antaa YK:n kansainväliseksi osuustoiminnan vuodeksi julistama vuosi 2012.
   Lisää eRNAC-kokouksesta »Atria suoristi johdon vastuita
(25.4.2011) Atria Oyj:ssä on järjestelty johtoryhmää ja sen jäsenten vastuita.
   Juha Ruohola on nimitetty varatoimitusjohtajaksi ja toimitusjohtajan sijaiseksi. Hän vastaa lisäksi Atria Venäjän lihaliiketoiminnasta ja alkutuotannosta.
   Jarmo Lindholmista tulee Atria Venäjä liiketoiminta-alueen johtaja ja OOO Pit Product sekä OOO MPZ Campomos –yhtiöiden toimitusjohtaja.
   Atria Skandinavia liiketoiminta-alueen johtajaksi ja Atria Skandinavia AB:n toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Tomas Back. Talousjohtajaksi tulee ekonomi Heikki Kyntäjä.
   Atria Baltia liiketoiminta-alueen johtajaksi on nimitetty Rauno Väisänen.Hagen Henrÿ ILO:sta Mikkeliin
osuustoiminnan tutkimusjohtajaksi

(12.4.2011) YK:n työjärjestön ILO:n osuustoimintajaoston johtaja Hagen Henrÿ siirtyy Genevestä osuustoiminnan tutkimusjohtajaksi Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin Mikkeliin.

Hagen Henrÿ. Kuva Mauno-Markus Karjalainen

   Hagen Henrÿn erityisosaamista ovat osuustoiminnan kansainvälinen lainsäädäntö sekä osuustoiminta yritysmuotona. Hän on osuustoiminnan juridiikan asiantuntijana yksi alansa kansainvälisesti kokeneimpia. Mikkelin Ruralia-instituutin johtaja Pirjo Siiskonen katsoo Henrÿn laajan kansainvälisen osaamisen ja asiantuntijuuden myötä Ruralia-instituutin osuustoimintaosaaminen vahvistuu huomattavasti.
   Henry tulee Ruralia-instituutissa tohtori Tapani Köpän seuraajaksi. Köppä jäi alkuvuodesta 2011 eläkkeelle.
   ILO:lla on keskeinen rooli osuustoiminnan edistäjänä kansainvälisessä lainsäädäntötyössä ja konkreettisessa työelämän ja talouskehityksen uudistamisessa. Henrÿn vastuualueeseen Genevessä kuului osuustoiminta-asioiden koordinointi kaikilla tasoilla.
   Henrÿ on osallistunut erityisesti EU:n, mutta myös muiden kansainvälisten järjestöjen työryhmiin ja muihin asiantuntijatehtäviin. ILO:n toimeksiannosta hän on ollut toteuttamassa konkreettisia osuustoiminnan kehittämishankkeita eri puolilla maailmaa yhteistyössä eri maiden viranomaisten sekä kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen kanssa. Hän kuuluu mm. kansainvälisen osuustoiminnan teemavuoden 2012 valmisteluryhmään.
   Henrÿ on Saksassa 1952 syntynyt oikeustieteen tohtori. Hänen väitöskirjansa vertailevan oikeustieteen alalta hyväksyttiin Helsingin yliopistossa, missä hän toimi myöhemmin vertailevan oikeustieteen dosenttina.
   Suomessa Hagen Henry on asunut kaikkiaan 18 vuotta, hän on työskennellyt lisäksi mm. USA:ssa, Guatemalassa ja viime vuodet Sveitsissä. Hän puhuu äidinkielenään saksaa ja käyttää sujuvasti englantia, ranskaa ja espanjaa. Suomea hän ymmärtää hyvin ja puhuu sitä jonkin verran.Viljelijöille uusi maailmanjärjestö WFO
(12.4.2011) Konkurssiin menneen IFAP:n tilalle on perustettu uusi viljelijöiden maailmanjärjestö WFO, World Farmers’ Organisation.
   WFO perustettiin Brysselissä maaliskuun lopulla. Kokoukseen osallistui edustajia yli 40 maasta ja yli 50 viljelijä- ja osuustoimintajärjestöstä. Perustamistapahtuman avasi talouskomissaari Olli Rehn.
   WFO edustaa maailman viljelijöiden ja maatalousosuuskuntien yhteistä ääntä. Se pyrkii parantamaan viljelijöiden tulotasoa ja maaseutuyhteisöjen elinkelpoisuutta, kertoo kotieläinasiamies Marjukka Manninen Pellervon, MTK:n ja SLC:n Brysselin toimistosta.Sataosaajat Osuuskunnan yritysmalli tuli
toiseksi eurooppalaisessa yrittäjäkilpailussa

(12.4.2011) Sataosaajat Osuuskunta Porista on sijoittunut toiseksi eurooppalaisessa kilpailussa, jossa haettiin uusia yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimintamalleja.

Tuula Merikivi vasemmalla
Vasemmalla Tuula Merikivi Sataosaajat Osuuskunnasta Italian Gelassa palkinto kädessään.

   Palkinto tuli URBACT-ohjelman Urban N.O.S.E Awards-kilpailussa. URBACT on EU:n eurooppalainen vaihdon ja oppimisen ohjelma, joka edistää kaupunkien ja alueiden kestävää kehitystä. Siihen osallistuu 29 maata ja 181 kaupunkia.
   Sataosaajien työosuuskuntamallia kiiteltiin toimivuuden, vaikuttavuuden sekä työllistävyyden ja aktiivisuuden näkökulmista. Myös Sataosaajien muille osuuskunnille suunnatut koulutus- ja kehittämispalvelut vaikuttivat kilpailun kansainväliseen tuomaristoon.
   Sataosaajat » on Osuustoiminnan Kehittäjät – Coop Finland ry:n jäsen.
   Kilpailun voitti englantilainen Big Lemon bussiyritys, joka toimii Brigton and Hoven alueella. Yritys kerää ravintoloista jäteruokaöljyä, jota se käyttää bussien polttoaineena. Lisäksi yritys työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja kouluttaa heitä bussien kuljettajiksi.Veikko Hämäläinen Paimiossa:
Osuustoiminnan idean kirkastamiseen
on tarvetta myös Suomessa.

(11.4.2011) "Meillä Suomessa osuustoiminta on niin arkinen asia, että itsestäänselvyytenä koko ajatus on jäänyt sumuverhon taakse. Näin ei pidä olla. Osuustoiminnan idean tulee olla nykyaikaisella tavalla jäsenistölle kirkas; omistajuudella on väliä", totesi Pellervon toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen Paimion Kalevan Maamiesseuran satavuotisjuhlassa sunnuntaina.
   Hämäläinen totesi, että vaikka vallalla oleva kilpailutuksen ideologia väittää muuta, sitoutuminen ja jäsenuskollisuus kuuluvat osuustoimintaan. Jäsenten tulee panostaa osuustoimintaan henkisiä, ajallisia ja taloudellisia voimavarojaan. Asioita on opiskeltava ja osattava.
   "Tarvitsemme edelleen kansanliikkeen osuustoiminnan taakse. Se ei kuitenkaan ole samanlainen luokkapohjainen kansanliike kuin 1900-luvun alussa. Tarvitsemme toimintamalleja ja yhteistoimintaa, jotka ottavat huomioon ihmisten nykyajan osallistumistarpeet. En olleenkaan usko, että emme olisi kiinnostuneet rakentamaan yhteistoiminnalla omaa paikallista yhteisöämme taloudellisesti ja henkisesti", sanoi Hämäläinen. Lue puhe »Valio maksaa pääomalle osinkoa 4,7 %
Valion Eläkekassalla oli hyvä vuosi
(8.4.2011) Valion Eläkekassan 90. toimintavuosi oli hyvä, todettiin Valion yhtiökokouksessa 7. huhtikuuta Helsingissä. Työnantajien TyEL-maksuprosentti 16,2 oli vajaan prosenttiyksikön alempi kuin työeläkeyhtiöiden. Sijoitustoiminnan nettotuotot olivat 13,9 prosenttia, kun ne yhtiöillä olivat keskimäärin 10,4. Vakavaraisuusasteprosentti ilman huojennuksia nousi 57,8 prosenttiin ja oli reippaasti yli kaksinkertainen yhtiöiden vastaavaan lukuun verrattuna.
   Valion liikevaihto vuonna 2010 kasvoi 1822 miljoonaan euroon ja kirjanpidollinen voitto verojen jälkeen nousi noin 39 miljoonaan euroon. Edellisvuonna voitto oli 17 miljoonaa euroa. Valio Oy maksaa 31.12.2010 rekisteröidylle osakepääomalle 4,7 % osinkoa eli 159,80 euroa osakkeelta.
   Uutena jäsenenä Valion hallintoneuvostoon valittiin emäntä Anne Nykänen Mikkelistä. 27-jäsenisen hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Pentti Santala Kauhajoelta ja varapuheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Jaakko Rouhiainen Juvalta.Juha Marttila Copan puheenjohtajistoon
(8.4.2011) MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on valittu Euroopan unionin maataloustuottajien järjestön Copan varapuheenjohtajaksi. Puheenjohtajaksi valittiin Saksan tuottajien puheenjohtaja Gerd Sonnleitner. Puheenjohtajuus on kaksivuotinen.
   Copa edustaa 13 miljoonaa EU:n maanviljelijäperhettä. Sen kanssa yhdessä toimii EU:n maatalousosuuskuntien järjestö Cogeca, joka edustaa 38 000 osuuskuntaa. Suomesta Copan jäseniä ovat MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC. Cogecassa jäsenenä on Pellervo-Seura.Henkilövalintoja Pellervo-Seuran vuosikokouksessa
(6.4.2011) Pellervo-Seura järjesti vuosittaisen Pellervon Päivä -tapahtuman ja vuosikokouksen Helsingissä 6. huhtikuuta.
   Seuran vuosikokous valitsi 24-jäseniseen valtuuskuntaan
uudelleen kolmevuotiskaudeksi erovuorossa olleet maaseutupäällikkö Reijo Hämäläisen Jalasjärveltä, maanviljelijä Timo Komulaisen Nurmeksesta, toimitusjohtaja Pauli Korpi-Tassin Ylivieskasta, maanviljelijä Aarto Kosusen Rautjärveltä, puheenjohtaja Juha Marttilan Simosta, maanviljelijä Kari Piirosen Nurmeksesta, maanviljelijä Timo Saukkosen Rautjärveltä, maanviljelysneuvos Tauno Uiton Tyrnävältä.
   Valtuuskunnasta pois jääneen raaseporilaisen metsänhoitaja Mikael Aminoffin tilalle hänen jäljellä olevaksi toimikaudekseen 2011-2012 valittiin Metsäliiton hallintoneuvoston puheenjohtaja, agronomi Hannu Järvinen Janakkalasta. Valinnat astuivat voimaan heti.
   Pellervon Päivästä 2011 lisää tiedotteissa »

   Professori Pirjo Siiskonen esitteli Pellervon Päivässä Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n tutkimuskonferenssin Mikkelissä 24.–27.8.2011. Katso tapahtuman esite » ja kotisivu ». Tapahtuma on ensimmäinen ICA:n osuustoimintakonferenssi Suomessa. Se kokoaa lukuisia näkyviä osuustoiminnan vaikuttajia ICA:n toimitusjohtajan Charles Gouldin » johdolla.
   Siiskonen esitteli Pellervon Päivän yleisölle myös Helsingin Yliopiston Mikkelissä toimivan Ruralia-instituutin uuden tutkimusjohtajan. Professori Tapani Köppää seuraa tutkimusjohtajana tohtori Hagen Henrÿ.


Jyrki Sukula lopettaa HK Ruokatalossa
(4.4.2011) Keittiömestari Jyrki Sukula lopettaa työskentelyn luovana johtajana HK Ruokatalossa ja palaa kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Sukula on ollut HK Ruokatalossa vuodesta 2006. Hän on kuulunut myös yrityksen johtoryhmään. Sukula on HK:ssa vielä huhtikuun ajan.


Metsäliitto pitää perusteettomana
Metsähallituksen vahingonkorvauskannetta

(1.4.2011) Metsähallitus vaatii vahingonkorvausta Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä sillä perusteella, että on kärsinyt tappiota puukaupoissa, koska markkinaoikeus katsoi näiden metsäyhtiöiden syyllistyneen kiellettyyn hintayhteistyöhön vuoden 1997 ja alkuvuoden 2004 välisenä aikana.
   Metsähallitus ilmoittaa, että noina vuosina sen liikevaihto kolmen metsäyhtiön kanssa oli ollut yli 1,1 miljardia euroa. Metsähallitus on jättänyt vahingonkorvauskanteen Helsingin käräjäoikeudelle ja vaatii yhteisvastuullisesti noin 282,6 miljoonaa euroa, johon lisättäisiin arvonlisävero ja korot.
   Metsäliitto ilmoittaa tiedotteessaan, että se perehtyy Metsähallituksen vahingonkorvauskanteeseen lähtökohtanaan, että se on perusteeton. Metsäliiton käsitys vuosien 1997–2004 toiminnasta on se, että kyseessä oli lieväksi kilpailurikkomukseksi katsottava tietojenvaihto ja ei-sitovista hintaodotuksista keskustelu, eikä Metsäliitto ole aiheuttanut vahinkoa metsänomistajille.
   Metsähallituksen kanteessa ilmoittaman korvausvaatimuksen enimmäismäärä on noin 282,6 miljoonaa euroa, johon vaateen mukaan laskettava lisäksi arvonlisävero sekä korot.
   Metsähallitus ilmoittaa olevansa valmis neuvottelemaan yhtiöiden kanssa asian sopimisesta.PTT: Sellua ja puutavaraa menee hyvään hintaan
Metsäteollisuuden maltillinen nousu
ei vielä puukauppaa ruoki

(31.3.2011) Talouskasvun elpyminen kohentaa metsäteollisuuden tuotteiden kysyntää muutamalla prosentilla tänä ja ensi vuonna. Puukaupassa jäädään tänä vuonna viime vuoden määrästä.
   Arviot ovat Pellervon taloustutkimuksen PTT:n metsäalan suhdanne-ennusteesta.

PTT:n metsäsektorin suhdanne-ennusteen esittelivät Matleena Kniivilä (takana) ja Paula Horne Helsingissä 31. maaliskuuta.

PTT:n metsäekonomistien mukaan paperin hinta on edelleen alhaalla ja sitä jumittaa lähinnä Keski-Euroopassa syntyvä ylituotanto. Viime vuonna paperiteollisuus kuitenkin nousi lamavuodesta.
   Selluvarastot sen sijaan ovat vähissä ja hinta pysyy hyvänä PTT:n 2012 ulottuvan jakson ajan.
   Sahatavaraa kysytään vilkkaasti. Hinta on noussut ja vienti voimistuu edelleen 2012. PTT:n metsäekonomistin Matleena Kniivilän mukaan epävarmuustekijöinä viennissä ovat poliittiset tilanteet Pohjois-Afrikan valtioissa ja Japania kohdanneet luonnon- ja ydinvoimalavahingot. Japanissa varsinainen jälleenrakennus puunkäytön kannalta käynnistynee vasta loppuvuodesta.
   Venäjän on arvioitu pääsevän WTO:n jäseneksi tämän vuoden aikana. Tämän ei oleteta vaikuttavan puun tuontiin vielä edes 2012 aikana. PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne sanoo, ettei Venäjällä ole alan toimivaa hankintaketjua eikä ammattimaista työvoimaa.
   Teollisuuden puunkäyttö ja markkinahakkuut lisääntyivät reippaasti vuonna 2010. Edellisenä vuonna oli lama vaikuttanut ja markkinahakkuita piristivät verohelpotukset. Teollisuuden puunkäyttö lisääntyy hieman. Hakkuut yksityismetsissä jäävät tänä vuonna alle viime vuoden määrän ja pysyvät alle 2000-luvun keskiarvon myös 2012.
   Hintavaihtelut ovat hillinneet puun myynti-intoa. Metsänomistajat odottavat, että tukkipuun hinnat nousevat vähintään viisi prosenttia syksyn 2010 hinnoista viiden vuoden aikana. Näillä odotuksin myynti olisi keskimäärin 2000-luvun tasolla. Herkimmin puuta liikuttaa tukkipuun hinta.
PTT toteutti kyselyn metsänomistajille viime syksynä.


ELY kouluttaa vesihuolto-osuuskuntia
(24.3.2011) Varsinais-Suomen ELY-keskus järjestää Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa koulutussarjan osuuskunnille ja muille vesihuoltoa yhdessä hoitaville tai sitä suunnitteleville tahoille.
   Tapahtumat ovat maksuttomia ja ne järjestetään maalis-toukokuussa iltaisin.
   Koulutuksessa perehdytään osuuskunnan perustamiseen, vesihuollon suunnitteluun ja rakentamiseen sekä osuuskunnan ylläpitoon ja talouden hoitoon. Lisää ELY:n omilla sivuilla ».Lähivakuutus korvasi metsätuhoista yli 8 M€ asiakkailleen

Toimitusjohtaja Erkki Moisander kertoo videolla Lähivakuutuksen vuodesta 2010 ». Kuva videolta.

Yritys kasvoi selvästi markkinaa ripeämmin
(24.3.2011) Lähivakuutus kantoi suhteellisesti suurimman vastuu syksyn 2010 myrskytuhojen korvaamisessa.
   Toimitusjohtaja Erkki Moisander kertoo, että myrskyt aiheuttivat 17,5 miljoonan euron vahingot Lähivakuutuksen asiakkaille. Yritys korvasi metsävahinkoja asiakkailleen jopa 8 miljoonalla eurolla. Myrskyn varalta vakuutettuna oli noin neljännes myrskyn runtelemasta pinta-alasta.
   Lähivakuutus-ryhmä kasvoi vuonna 2010 Moisanderin mukaan toisena vuonna peräkkäin selvästi enemmän kuin muut vakuutusalan suuret yritykset. Lähivakuutuksen kasvuprosentti oli 7,1, kun koko toimialalla kasvu jäi 2,7 prosenttiin.
   "Olemme viime vuosina olleet julkisesti esillä yhä näkyvämmin. Uskon tämän osaltaan vauhdittaneen myyntiä ja asiakassiirtymiä. Asiakkaidemme nettolukumäärä onkin kasvanut viime vuoden aikana", toteaa Moisander.
Ryhmän markkinaosuus oli noussut vuoden 2010 lopussa 9,5 prosenttiin.
   Lähivakuutuksen liikevoitto vuonna 2010 oli 37 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaava luku oli 65 miljoonaa. Lähivakuutuksen sijoitustoiminnan nettotuotto vuonna 2010 oli 44 miljoonaa euroa. Vakavaraisuuspääoma ylsi 560 miljoonaan euroon edellisvuoden luvun ollessa 523 miljoonaa.SEO:lle uusi toimitusjohtaja Ympyrästä
SEO Finnoo
SEO:lla on noin 200 jakeluasemaa ympäri Suomea.
(24.3.2011) Suomalaisen energiaosuuskunnan SEO:n toimitusjohtaja on vaihtunut. Uusi toimitusjohtaja on KTM Mika Määttä (40), joka tuli tehtävään Osuuskauppa Ympyrän päivittäis- ja erikoistavarakaupan toimialajohtajan paikalta.
   Tähän asti SEO:n toimitusjohtajana ollut Harri Vuontelo siirtyy Väritukku Oy:n toimitusjohtajaksi.
   Kauppiaiden omistama SEO perustettiin 1978 ja . Sen liikevaihto vuonna 2010 oli noin 140 miljoonaa euroa.


Entiset puheenjohtajat jatkavat
M-realin hallituksessa

(24.3.2011) Metsäneuvos Martti Asunta jatkaa Metsäliiton tytäryrityksen M-realin hallituksen varapuheenjohtajana. Yhtiön hallitus järjestäytyi saman tien yhtiökokouksen valittua jäsenet hallitukseen. Hallituksessa jatkaa myös metsänhoitaja Mikael Aminoff. Aminoff on myös Pellervo-Seuran valtuuskunnan jäsen ja Asunta Pellervon hallituksen puheenjohtaja.
   M-realin halllituksen puheenjohtajana jatkaa pääjohtaja Kari Jordan. Asunta ja Aminoff valittiin jäseniksi myös tarkastusvaliokuntaan.Yleisö ratkaisee voittajan
Raati valitsi Vuoden Tähtituote -finalistit
(23.3.2011) Asiantuntijaraati on valinnut viisi tuoteuutuutta loppukilpailuun Vuoden Tähtituote 2011 -kilpailun yleisöäänestyksessä. Finalistit ovat Biokia®-marjatuoteperhe, Kanniston Leipomon Piparkakku, Linkosuon RuisSipsi-tuoteperhe, Tammisen Aitoa Rotukarjan Pihvilihaa -tuoteperhe ja Valio Maito Plus®.
   Ensimmäistä kertaa Vuoden Tähtituote -kilpailussa kuluttajat ratkaisevat äänestämällä kilpailun voittajan. Äänestää voi 21.3.–10.4.2011 osoitteessa www.etl.fi/aanestys ». Yhteystietonsa jättäneiden äänestäjien kesken arvotaan kotimaisia design-tarvikkeita keittiöön.
   Äänestystulos julkistetaan 3.5.2011 Elintarvikepäivä 2011:n aikana Helsingin Messukeskuksessa.


PTT: Talouskasvu piristyy väliaikaisesti
(22.3.2011) Maailmantalouden ongelmat hyydyttävät Suomen talouskasvua vuonna 2012, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT. Kasvu on PTT:n ennusteen mukaan ensi vuonna enää 2,4 prosenttia, kun PTT arvioi tämän vuoden kasvuksi 3 prosenttia.
   Kriisit maailmalla häiritsevät viennin kehitystä ja PTT:n mukaan loppuvuonna 2011 alkaa myös kuluttajien luottamus olla koetteilla.
   Inflaatio nousee 2,7 prosenttiin tänä vuonna, mutta heikkenee jälleen vuonna 2012. Siihen vaikuttavat veronkorotukset ja raaka-aineiden hintojen nousu. Palkansaajalle käteen jäävät reaalitulot kasvavat nihkeästi. Asuntohintojen kehityksen tulisi olla hyvin maltillista, jotta asuntomarkkinat eivät kuumene.
   Työttömyysasteen PTT ennustaa painuvan 7,7 prosenttiin tänä vuonna ja 7,4 prosenttiin vuonna 2012. Yksityiset investoinnit lisääntyvät tänä vuonna viimevuotisista yli 4 prosenttia, mutta niidenkin kasvu taittuu ensi vuonna.LSO Osuuskunnan hallitukseen
Ilkka Uusitalo Salosta

(22.3.2011) Ilkka Uusitalo Salosta on valittu LSO Osuuskunnan hallitukseen. Uusitalo on broilerinlihan tuottaja Kiikalasta.
   LSO Osuuskunnan hallituksessa oli täyttämättä lapinjärveläisen Niels Borupin paikka, kun tämä tuli valituksi HKScanin hallitukseen.Sähköinen palvelu henkilöasiakkaille vuonna 2012
POP Pankki perustaa POP Vakuutuksen
(22.3.2011) POP Pankki käynnistää vahinkovakuutuspalvelun sähköisenä ratkaisuna vuoden 2012 aikana. Uuden yhtiön omistavat POP Pankit ja POP Pankkiliitto. Palvelu kohdistetaan henkilöasiakkaille.

Pasi Puntarin tavoite on rakentaa POP Vakuutukselle paremmat sähköiset asiakaspalvelut kuin millään muulla alan yrityksellä on.

   "Aiomme ottaa vakuutusyhtiönä edelläkävijän aseman sähköisissä kanavissa", määrittelee POP Holding Oy:n toimitusjohtajaksi nimitetty Pasi Puntari. Puntari ryhtyy POP Holdingin kautta vetämään POP Vakuutuksen perustamishanketta. Toiminnalle on saatava toimilupa ennen vahinkovakuutusyhtiön perustamista. Yhtiöstä tulee osakeyhtiö.
   Puntarin mukaan vakuutusyhtiöille on ollut haasteena se, että asiakkaat ovat kokeneet vakuutuksen ottamisen vaikeaksi. Hän pitää hyvänä lähtökohtana saada rakentaa uudenlaisen palvelun ilman historiallisia painolasteja. Vahinkovakuutusyhtiöitä ei ole perustettu tiettävästi noin sataan vuoteen. Ennen siirtymistään POP Pankkiliittoon viime lokakuussa Puntari oli palvelujohtajana Tapiolassa. Puntari on ollut palvelujohtajana aiemminkin kehittämässä vakuutustoiminnan it-ratkaisuja. POP Vakuutuksen palveluja tarjotaan erilaisten sähköisten kanavien kautta.
   POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala kertoo vakuutushankkeeseen sijoitetavan noin 15 miljoonaa euroa. Tuotteita ovat tavalliset kotitalouden vakuutukset, jotka liittyvät henkilöihin, ajoneuvoihin, kiinteistöihin.
   Tulosta ei Suutalan mukaan odoteta kvartaaliaikataulussa, mutta pitkän päälle ryhmässä on arvioitu vahinkovakuuttamisesta kertyvän paitsi tuloa, myös brändinvahvistusta, lisäpalvelua nykyisille asiakkaille ja mahdollisuus tavoittaa uudentyyppisiä asiakkaita, joita ryhmällä ei vielä ole.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset