10. | 4. | 2008  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiLaaksonen Valion yritysvastuuraportissa:
Maitotila nykyistä kilpailukykyisemmäksi

Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen ilmaisee tuoreessa Valion yritysvastuuraportissa ja vuosikertomuksessa tyytyväisyytensä konsernin menestykseen ja imagoon vuonna 2007, mutta kirjaa samalla huolensa maidontuotannon kustannusten noususta ja tuotannon vähenemisestä.
   "Tämän kehityksen pysäyttämiseksi on löydettävä uusi tasapaino kuluttajahintojen ja tuotantokustannusten välillä. Maitotilan pitää olla tulevaisuudessa nykyistä kilpailukykyisempi elinkeino ja työpaikka niin työolosuhteiden kuin ansaintamahdollisuuksien osalta", Laaksonen kirjoittaa.
   Laaksonen mainitsee Valio konsernin maitokatteella mitatun koko 30 miljoonan euron tulosparannuksen viime vuonna tilitetyn valiolaisille maitotiloille.
   Maan suurin maidonjalostaja korostaa yritysvastuussaan tuotteiden laatua, henkilöstöä, ympäristöä ja riittävän maidontuotannon säilymistä Suomessa.
   Raportti julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä painettuna että internetissä toiminnallisena pdf-versiona www.valio.fi ja www.valio.com -sivuilla.Maatalouden yrittäjätulo pienenee
PTT: Ruuan hinta nousee 7 prosenttia tänä
ja 2 prosenttia ensi vuonna

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT arvioi ruuan vuoden 2008 keskihinnan olevan noin 7 % viime vuoden keskihintaa korkeampi. Ensi vuonna ruuan hinnan nousua hillitsee syksyllä toteutettava ruuan arvonlisäveron alennus ja PTT arvioi hinnan nousevan ensi vuonna noin 2 %.
   Korkeat elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat heijastuvat ruuan hintaan myös Suomessa.
   Tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen PTT:sta vertaa, että vuonna 2007 elintarvikkeiden hinnat nousivat meillä keskimäärin kuitenkin vain noin 2 %, kun keskimääräinen nousu EU:ssa oli 3,5 %. Meillä kaupan ja teollisuuden pitkät sopimukset siirsivät hinnankorotuksia vuodenvaihteeseen, jolloin ruuan keskimääräinen hinta nousi Suomessa yhdessä yössä lähes 6 %.
   Loppuvuoden aikana erityisesti maito- ja lihatuotteiden hinnat nousevat, mutta toisaalta esimerkiksi hedelmien ja marjojen hinnoissa on normaalisääoloissa odotettavissa laskua.
   Maatalouden yrittäjätulo pienenee PTT:n mukaan tänä vuonna noin 17 %, koska kustannukset nousevat tuottajahintoja voimakkaammin. Ensi vuoden tuottajahintoihin PTT ennakoi vain pieniä muutoksia, mutta panoshinnat jatkavat nousuaan.Tokion sushiseminaari kiinnosti
Japanin hallituksen Tokiossa järjestämä Japanin ruokakulttuuria esittelevä JRO-symposiumi keräsi ravintola-alan asiantuntijoita ja ruokalehtien toimittajia yhteensä 13:sta maasta. Paikalla Tokion seminaarissa oli myös Pellervon edustaja. Konferenssi pidettiin 27.-28. maaliskuuta.

Japanilaisessa kala-altaassa tarjolla on muun muassa haita, makrillihaukea ja makrilliä. Kuva Riku-Matti Akkanen

   Japanilaisten tavoitteena on levittää ravintoloitaan samaan aikaan, kun sushista on tullut entistä muodikkaampaa maailmalla sen terveellisyyden vuoksi. Japanilaisravintoloita on eri maissa yhteensä yli 20 000. Suomessakin japanilaistyylisiä ravintoloita on perustettu viime vuosina useita.
   Japani ei ole tyytyväinen siihen, että länsimaissa sushin raaka-aineena käytetään raa’an kalan sijasta usein pakastettua kalaa. Japanin valtio toivoisi lisäksi, että Euroopan ja Yhdysvaltain ravintoloissa käytettäisiin japanilaisperäisiä raaka-aineita kuten merilevää ja soijaa. JRO-hankkeen vetäjä on soijanvalmistaja Kikkomanin toimitusjohtaja Yuzaburo Mogi.    Japanilaiskeittiölle myönteinen julkisuus on erittäin tärkeää, sillä Japani on ollut viime vuosina otsikoissa myös kiistanalaisen valaanpyynnin vuoksi. Japanin aluevesillä pyydystetään suuria määriä pieniä valaita ruoaksi, mikä vähentää rajusti vesistön valaskantaa. –Riku-Matti AkkanenHenkilöstön nettovähennykseksi arvioidaan noin 170
Atria remontoi Suomen toimintoja

Atria julkisti suunnitelman Suomen toimintojen tiivistämisestä ja aloittaa yt-neuvottelut useissa laitoksissaan.
   Järjestelyissä tähdätään noin 230 työntekijän vähentämiseen ja neljän miljoonan euron vuosittaisiin kustannussäästöihin. Uusia työpaikkoja järjestely synnyttää noin 60.
   Yrityksen suunnitelmissa on siirtää Forssan tuotantolaitoksen logistiset toiminnot ja lihavalmistetuotanto Nurmoon, Forssaan jäävää ateriatuotantoa automatisoidaan. Kannuksessa toimiva naudanteurastus ja leikkuu aiotaan siirtää Kauhajoen ja Kuopion laitoksille, sianteurastus ja leikkuu siirtyisi suunnitelmien mukaan Nurmoon. Liha-Poutun lihanhankintatoiminnot ja A-Tuottajien toiminnot yhdistetään.
   Forssassa Atrian tuotantolaitoksen henkilöstömäärän arvioidaan vähenevän nykyisestä 173:stä noin 80:een. Liha-Poutun, A-Tuottajien ja A-Rehun henkilöstömäärän arvioidaan vähenevän noin 140 henkilöllä. Yt-neuvotteluissa henkilöstölle tarjotaan mahdollisuutta siirtyä työhön muihin Atrian tuotantolaitoksiin Suomessa.
   Mahdollisten järjestelyiden myötä syntyy Atria Suomen toisiin tuotantolaitoksiin noin 60 uutta työpaikkaa ja henkilöstön nettovähennys on noin 170.Kuuden naisen osuuskunta
Elämän värit sai Talonpoikaiskulttuurisäätiön kulttuuripalkinnon

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on palkinnut hankasalmelaisen Elämän värit osuuskunnan » vuoden 2007 talonpoikaiskulttuuriteosta.

Elämän värit -osuuskuntalaiset kukitettuina ja palkittuina. Vasemmalta Annikki Kalliola, Katriina Oksanen, takana Heidi Wikström, Suvi Ylinen ja Tarja Pietiläinen. Kuvasta puuttuu Anna-Kaisa Pietiläinen. Kuva Markku Nummi

   Osuuskunta on alun perin yhdeksän naisen perustama yritys, nyt jäseni on kuusi. Yrittäjät ovat maatalon emäntiä ja maatalousyrittäjiä. Yksi osuuskunnan jäsenistä suunnittelee tuotteiden mallit.
   Yrityksen tuotteita ovat maaseutuaiheiset puuvillasta ja pellavasta valmistetut kodin pienet käyttö- ja lahjaesineet. Iloinen värikkyys on ominaista Elämän värit -tuotteille. Kuvituksessa vaeltelevat leikkisän hyväntuuliset kotieläimet kesäisellä kukkaniityllä. Kuviin liittyy lyhyt, kansanomainen kuvateksti, joka vie ajatukset sadun maailmaan.
   Tätä naisten osuuskunta ei palkittu nyt ensimmäistä kertaa. Yritys on voittanut Forma-tuotekilpailun design-sarjan vuonna 2004 ja saanut muitakin tunnustuksia. Osuuskunnan tuotteita myydään pääosin Hankasalmen lähialueella, mutta markkinoita viritellään myös Eurooppaan.


Fabalta Ydinjalostusohjelma markkinoille
Matriarkka, Muskeli ja Kombi
uusia Faban sikalinjoja
Faba-ketju aloittaa Faba Ydinjalostusohjelman ja tuotteistaa sikalinjansa. Uudistus esiteltiin suomalaisen sianjalostuksen satavuotisjuhlassa.
   Faba Ydinjalostusohjelma käynnistetään heti sianjalostajainpäivien jälkeen, jolloin jalostussikalat voivat liittyä Faba Ydinjalostajatiloiksi.
Faba-ketjuun kuuluvat Faba Jalostus osk, Suomen Sianjalostus Oy ja FABA Sika Oy.

Faba Jalostuksen toimitusjohtajan Antti Latva-Raskun mukaan Faba Ydinjalostusohjelmalla saadaan suomalaisen sianjalostuksen seuraavalle sadalle vuodelle lentävä lähtö. Kuva M. Nummi
   Faba-ketjun tuotteistamia sikalinjoja ovat Faba Matriarkka, Faba Muskeli ja Faba Kombi.
   Faba Matriarkka -ensikot ovat erinomaisia porsastuottajia, varmoja tiinehtyjiä ja kestäviä yksilöitä porsastuotannon tehostamiseen. Faba Muskeli -karjut on valittu erityisesti päiväkasvun, rehunhyötysuhteen ja lihaprosentin suhteen. Faba Kombi karjut, emakot ja siemenet ovat hyviä sekä hedelmällisyysominaisuuksissa että lihasikaominaisuuksissa.
   "Faba Ydinjalostusohjelmalla sianjalostuksen eri tahot sulautetaan kiinteäksi ytimeksi, missä toimitaan suunnitelmallisesti ja tehokkaasti tulevaisuuden markkinat varmistaen" toteaa Faba Jalostuksen sikalinjan johtaja Timo Serenius.
   "On kiistatonta, että meidän Faba-ketjulaisten on jatkossa yhä paremmin ymmärrettävä tuottajien tarpeet", Serenius sanoo.
   Myös keinosiemennys on tyytyväinen yksinkertaistettuun konseptiin:    "Esimerkiksi nykyisillä rehun hinnoilla Faba Muskelin hyödyntäminen takaa lihasikalan talouden parantamisen" vakuuttaa FABA Sika Oy:n toimitusjohtaja Jussi Peltokangas.
   Sereniuksen mukaan Faba Muskelin käyttö tuo noin 2 euron säästön tuotantokustannuksissa lihasikaa kohden.
   Tuotteistettuja Faba-ensikoita tai -karjuja voi hankkia ottamalla yhteyttä Faba Jalostuksen sianjalostusneuvojiin tai keskustoimistoon. Vastaavien siementuotteiden hankinta onnistuu FABA Sika Oy:n normaalin siemenhankinnan kautta.

   Sianjalostuksen 100-vuotisjuhlaa vietettiin Tampereella. Vuonna 1908 perustettiin Suomen Sianjalostusyhdistys ja sen työtä jatkaa Faba-ketju.
   Faba Jalostus palkitsi juhlan yhteydessä ansioituneita jalostuksen parissa työskennelleitä henkilöitä Faba Jalostuksen Kultaisella Kunniamerkillä. Merkin saivat Aarto Alanne, Kalervo Erjala, Vilho Halmela, Reima Kangasniemi, Risto Laalahti, Heikki Lampinen, Aarne Lehtinen, Yrjö Toropainen ja Mirja Yrjölä. Faba Jalostus kutsui uusiksi kunniajäsenikseen vuorineuvos Gustav Sandelinin, maanviljelijä Veikko Holkkolan ja MMM Timo Alaviuhkolan.Ensimmäinen avautuu tulevana kesänä
S-ryhmälle Prismoja Pietariin

S-ryhmä avaa Prisma Superstoren Pietarin ydinkeskustassa Nevskin prospektin varrella ensi kesänä. Prismoja tulee Pietariin tämän ja ensi vuoden aikana 3 - 5, ajan mittaan 15 - 20 yksikköä.
   Ensimmäinen Prisma sijoittuu Moskva-hotellin tuntumaan. SOK:n Pietarin marketkaupan johtajan Vesa Punnosen mukaan sijainti on loistava, sillä muita varteenotettavia ruokakauppoja ei juuri ole.
Keskustan superstore-tyyppinen yksikkö painottuu päivittäistavarakauppaan. Muiden hypermarket-yksiköiden valikoimiin lisätään myös käyttötavaroita.
   SOK:n liiketoimintojen johtaja Antti Sippola sanoo Venäjän liiketoimintojen tukevan myös suomalaista asiakasomistajuutta.
Lisäksi Pietari on kaupallisesti erinomainen markkina-alue: siellä on viisi miljoonaa asukasta, elintaso nousee nopeasti, mutta päivittäistavaratarjonta on puutteellista, Sippola lisää.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset