23. | 4. | 2009  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  Toisen puheenjohtajan valinta jäi syksyyn
Juha Marttila MTK:n puheenjohtajaksi
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton johtokunnan toinen puheenjohtaja Juha Marttila Simosta valittiin johtokunnan puheenjohtajaksi tehtävästä luopuneen Michael Hornborgin jälkeen.
Hornborg oli valittu kolmivuotiskaudeksi ja Marttila jatkaa hänen kauttaan saman tien vuoden 2010 loppuun asti.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Kuvat Markku Nummi

Michael Hornborg (oik.) sai lähtiäislahjan ja kukat MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajalta Aarno Puttoselta ja 1. varapuheenjohtajalta Tiina Linnainmaailta.

   Marttilan vastaehdokas puheenjohtajaksi oli maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja ja viljanviljelijä Veli-Pekka Talvela Tuusulasta. Talvela sai 21 ääntä ja Marttila 24.
   Ennen äänestystä ehdokkaat pitivät "vaalipuheen" valtuuskunnalle. Talvela esitti, että hän puheenjohtajana ja Marttila 2. puheenjohtajana olisivat hyvä työpari.

   Näin ei käynyt ja Marttilan paikkaa MTK:n johtokunnassa Espoossa kokoontunut MTK:n valtuuskunta ei sitten saanutkaan sovituksi. Kokouksessa pidettiin parin tunnin neuvottelutauko, mutta toinen puheenjohtaja jäi valittavaksi ensi syksyn kokouksessa.
   Marttila on 42-vuotias agronomi ja maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Hän on työskennellyt mm. Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkijana ja muutaman vuoden Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n osa-aikaisena tutkijana muutettuaan perheineen kotitilalleen Simoon vuonna 2000. Hänellä on 80 lypsylehmän maidontuotantotila.
   Valinnan jälkeen Marttila mm. korosti jäsenkeskeistä näkemystä MTK:n toiminnassa ja puhui tasapuolisuudesta, oikeudenmukaisuudesta, mutta myös järjestön asiantuntijuudesta ja maatalouden kannattavasta yritystoiminnasta.
   Myöhemmin lehdistön tapaamisessa hän toivoi järjestöstä löytyvän myös eräänlaista äijämeininkiä, jota ilmeni Suomen neuvotellessa EU-jäsenyydestä.


Lihatalojen pääomistajilta kunnon korko
osuuspääomalle

Atria-konsernin pääomistajat Itikka osuuskunta ja Lihakunta maksavat osuuspaääomalle 20 prosentin koron vuodelta 2008 ja HKScanin pääomistaja LSO Osuuskuntakin 10 prosentin koron.
   Itikan osuuspaääoman määrä nousi 12,6 miljoonaan euroon. Osuuskunnan tulos vuodelta 2008 oli verojen jälkeen 6,5 miljoonaa euroa. Itikka omistaa Atrian osakepääomasta 26,08 prosenttia ja äänistä 46,44 prosenttia.
   Itikan hallintoneuvostoon on valittu uusina jäseninä Juha Kiviniemi Jalasjärveltä, Esko Markkila Kurikasta ja Matti Välttilä Somerolta.
Lihakunnan vuoden 2008 tulos oli 4,4 miljoonaa euroa. Se omistaa Atrian osakkeista yhtä paljon kuin Itikka, mutta äänistä 39,20 prosenttia.
   Lihakunnan hallintoneuvostoon valittiin uusina jäseninä Janne Haatainen Leppävirralta ja Tiina Hyvönen Vieremältä. Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Ari Pirkola Pyhäjoelta ja varapuheenjohtajana Marita Riekkinen Rautavaaralta.

LSO:n juuri uusituilla kotisivuilla on runsaasti jäsentietoa osuuskunnasta, sen hallinnoinnista ja toiminnasta.

   LSO osuuskunta maksaa viime vuoden osuuspääomalle 10 prosentin koron. Osuuskunnan ylijäämäksi viime tilikaudelta jäi noin 3,2 miljoonaa euroa. Osuuskunnan hallintoneuvostoon tuli uutena jäsenenä Juha Wikström Salosta. HKScanin suurimman omistajan LSO:n hallussa on 35,51 prosenttia HKScanin osakkeista ja 73,23 prosenttia äänistä.
   LSO:ssa valitaan parhaillaan uutta 40-jäsenistä edustajistoa. Vaalissa käytetään ensimmäistä kertaa myös sähköistä äänestystapaa, jota ilmoitti käyttävänsä noin joka viides äänestäjä.Lähivakuutus ansaitsi lisää markkinaosuutta
Fuusiosäpinä tukee palveluvalmiutta
Lähivakuutus-ryhmä menestyi kohtuullisen hyvin vuonna 2008 eikä toimitusjohtaja Erkki Moisanderin mukaan vuosi 2009:kään vaikuta huonolta. Palveluvalmius miellyttää asiakkaita ja ryhmän talous on vakaa.
   Ryhmän perusliiketoiminta sujui edellisvuoden tapaan ja Lähivakuutus nosti ensivakuutuksen markkinaosuutensa 8,7 prosenttiin, mutta sijoitustoiminta tuotti yli 22 miljoonaa euroa tappiota ja veti koko liikevoiton 10,7 miljoonaa euroa tappiolle.
   Vakuutusalan yritysten vertailussa Lähivakuutus ylsi jälleen keskivertoa parempaan: alan kasvu oli 4 prosenttia, Lähivakuutuksen 6,4 prosenttia.
   Kaikki yritykset alalla tarkastelevat kulurakennettaan, mutta siinä missä muut karsivat toimipisteitään, Lähivakuutus laajentaa verkostoaan. Viimeksi uusi konttori avattiin Riihimäellä vast´ikään huhtikuussa. Uusien konttorien perustamisen Moisander sanoo liittyvän yleensä yhteiseen hankkeeseen Säästöpankin kanssa.
   Vakuutusalalla aprikoidaan, käykö nyt kuten 1990-luvun laman aikaan, että vahingot ja vahinkojen keskimääräiset kustannukset pienenivät. Se saattaisi heijastua vakuutusmaksuihin. Moisanderin mielestä hintakilpailu on kuitenkin vähäistä ja tariffeja lienevät nousussa.
   Lähivakuutus-ryhmässä on meneillään fuusiohankkeita. Moisanderin mukaan puolentoista vuoden kuluttua yhdistyksiä on noin 50 ja nykyisen strategiakauden lopulla noin 30 vuoden 2012 alkuun mennessä. Mallina on ruotsalainen sisarjärjestö Lokalförsäkringar, jossa on 24 itsenäistä vakuutusyritystä.
   Yrityksistä tulee selkeästi vahvempia, Moisander vakuuttaa. Vaikka yritykset vähenevät, toimipisteet lisääntyvät ja sama ihmisläheinen kosketus asiakkaisiin sekä paikallistuntemus pysyvät. Lähivakuutuksella on nyt noin 230 palvelupistettä. Moisanderin mielestä ihmiset arvostavat tällä haavaa paikallista toimintaa.
   Ryhmä toteuttaa fuusiot työntekijöiden kannalta pehmeällä tavalla: ketään ei Moisanderin mukaan irtisanota, vaan henkilövähennykset tapahtuvat eläke- tai muin järjestelyin. Moisander sanoo ryhmässä oltavan yksimielisiä siitä, että fuusiot ovat järkevä tavoite, mutta yhdistykset toteuttavat niitä kukin aikataulunsa mukaan.Ari Mäkelä Tuottajain Maidon
toimitusjohtajaksi


Ari Mäkelä
Tuottajain Maidolle on nimitetty uusi toimitusjohtaja. Osuuskunnan hallitus nimitti osuuskunnan toimitusjohtajaksi MMM, agronomi Ari Mäkelän, 38. Mäkelä aloittaa tehtävässä 1. kesäkuuta 2009.
   Ari Mäkelä on tätä ennen työskennellyt Valio Oy:n Alkutuotanto, tuotannon ja myynnin ohjaus –yksikön yhteyspäällikkönä.
   Tuottajain maidon edellinen toimitusjohtaja Esa Mäkelä menehtyi sairauskohtaukseen viime loppiaisena kotonaan Tuusulassa.Kolme uutta jäsentä hallintoneuvostoon
Munakunta maksaa 6 prosentin koron osuuspääomalle
Munakunta maksaa vapaasta omasta pääomasta 6 prosentin suuruisen koron jäsenten tilikauden alussa maksettuna olleille osuusmaksuille, päätti Munakunnan osuuskunnankokous.
   Konsernin tulos vuodelta 2008 ennen tilinpäätössiirtoja oli 0,9 miljoonaa euroa. Tästä 0,7 miljoonaa euroa oli myyntivoittoja.
   Munakunta pystyi tilittämään kananmunatuottajille EU-ajan korkeinta tilityshintaa: kiloa kohden 92 senttiä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
   Munakunnan tuottajilta hankkima kananmunamäärä pieneni 15 prosenttia edellisvuotta. Toimitusjohtaja Jan Lähteen mukaan tämä johtui joidenkin tuottajien siirtymisestä uuteen pakkaamoon. Munakunnan hankintamäärät kääntyivät kuitenkin nousuun kesällä.
   Uusina jäseninä hallintoneuvostoon valittiin Kari Yli-Ojanperä Ilmajoelta, Jirka Villanen Kauhajoelta ja Tommi Vippola Laitilasta.Uusi organisaatio aloittaa ensi syksynä
Keski-Pohjan Jalostus päätti fuusioitua
Pitkään suunniteltu suomalaisten jalostusorganisaatioiden yhdistäminen toteutuu, kun Keski-Pohjanmaalla toimiva Osuuskunta Keski-Pohjan Jalostus päätti osuuskuntakokouksessaan fuusioitua FABA Palveluun.
   Fuusio toteutetaan 1. marraskuuta 2009. Keski-Pohjan Jalostuksen myötä FABA Palveluun tulee mukaan noin 1200 kotieläintilaa. Vuonna 2008 Keski-Pohjan Jalostuksen liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa ja sen toiminta-alueella tehtiin 80 000 siemennystä.
   Fuusion myötä Keski-Pohjan Jalostus nimeää FABA Palvelun hallitukseen Marko Kivelän Kokkolasta ja hallintoneuvostoon Matti Niemelän Lohtajalta, Tarja Hirvisen Toholammilta ja Päivi Rahjan Kalajoelta.
   Sulautuvan osuuskunnan henkilöstö siirtyy FABA Palvelun palvelukseen työsuhteen katkeamatta entisin palkka- ja työsuhde-eduin.
   Syksyllä 2009 valtakunnalliseksi muuttuvan ja uudistuvan FABA Palvelun toimintojen ja strategian suunnittelu on aloitettu. Toimintojen yhdistämisestä vastaavat yrityksen hallitus ja tuleva johtoryhmä. Johtoryhmään kuuluvat vtj Seppo Lintukangas (tuotanto), Mikko Säynäjärvi (markkinointi), Tiina Kukkurainen (talous), Pirkko Taurén (jalostus), Jussi Peltokangas (henkilöstö) ja Marja Eskelinen (kenttä). Uuden FABA Palvelun toimitusjohtajana tulee toimimaan MMM Antti Latva-Rasku.Valio maksaa 4,7 prosentin koron osakepääomalle
Valio Oy:n varsinainen yhtiökokous päätti korottaa Valion osakepääomaa noin 66,5 miljoonalla eurolla yhteensä 166 127 400 euroon. Osakepääoman korotus nostaa Valion omavaraisuusasteen 43 prosenttiin. Vuoden 2008 lopulla Valion omavaraisuusaste oli noin 36 prosenttia. Korotus toteutetaan pääsääntöisesti muuttamalla osakaslainoja osakepääomaksi.
   Valio Oy maksaa 31.12.2008 rekisteröidylle osakepääomalle 4,7 % osinkoa, mikä tekee 159,80 euroa osakkeelta.
   Uusina jäseninä 27-jäseniseen hallintoneuvostoon valittiin maanviljelijä Jan de la Chapelle Raaseporista ja maanviljelijä Ari Vuojolainen Joensuusta.
   Hallintoneuvosto järjestäytyi yhtiökokouksen jälkeen. Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Pentti Santala Kauhajoelta. Varapuheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Jaakko Rouhiainen Juvalta.Pellervolla 110-vuotisjuhlavuosikokous
Kaksi uutta jäsentä valittiin
Pellervon valtuuskuntaan

Pellervo-Seuran 24-jäseniseen valtuuskuntaan on valittu kaksi uutta jäsentä seuran vuosikokouksessa. Uusina jäseninä valtuuskunnassa aloittavat maanviljelijä, agrologi Jarmo Mäntyharju Oripäästä ja maanviljelijä, metsänhoitaja Mikael Aminoff, Raaseporista. Toimikausi kestää kolme vuotta.
   Uudelleen valtuuskuntaan valittiin erovuorossa olleet maanviljelijä, agronomi Kari Tahvanainen Pyhäselästä, maatalousyrittäjä, kauppat. maisteri Tiina Varho-Lankinen Oripäästä, toimitusjohtaja, dipl.ins. Heikki Suutala Lapualta, kaupunginjohtaja, arkkitehti Erkki Vähämaa Kajaanista ja maanviljelijä, agrologi Mats Brandt Kokkolasta.
   Pellervo-Seuran 110-vuotisjuhlavuosikokous ja juhlaseminaari pidettiin 16. huhtikuuta Helsingissä. Seuran perustamisesta tulee kuluneeksi 110 vuotta 2.10.2009.
   Juhlavuosikokouksessa yli 40 henkilöä sai ansiomitalin tai -merkin tunnustuksena osuustoiminnan hyväksi tehdystä työstä.
   Lisää tapahtumasta Tiedotteissa »MTK:n jäsenille oma ict-sopimus
MTK on sopinut jäsenilleen jäsenetuna toimitettavista ict-palveluista Elisan kanssa. Jäsenet saavat erityissopimuksella tietokoneet, niiden ylläpidon, tietoturvan ja neuvonnan.
   Sopimuksen mukaan käyttövalmiin vuokralaitteen lisäksi palvelu sisältää Elisan Huolenpitopalvelun. Elisasta tulee MTK:n jäsenten pääyhteistyökumppani ict-palveluissa.Uusi hapatetehdas Valion juustolan
yhteydessä Haapavedellä valmistui

Valio on ottanut käyttöön uuden juustojen hapatekeskuksen Haapavedellä.
   Haapavedellä valmistetaan kaikki Valion Oltermanni-juustot. Viiden miljoonan euron hapatekeskuksen investoinnilla varmistetaan hapatteen laatu ja riittävyys tulevaisuudessa.
   Johtaja Jyrki Heinimo Valiosta kertoo, että Oltermannin myynnin kasvun odotetaan edelleen jatkuvan Suomessa ja erityisesti Venäjällä, jossa on iso potentiaalinen markkina.
   Oltermannin osuus Valion noin 200 miljoonan euron Venäjän kaupasta on noin 20 prosenttia.
   Valion Haapaveden tehdas käyttää noin 200 miljoonaa litraa suomalaista Valioryhmän tuottajien maitoa vuodessa. Maito kerätään noin 1 200 tilalta, jotka sijaitsevat pääosin 90 kilometrin säteellä Haapaveden tehtaasta. Maito tuo noin 70 prosenttia maatilojen tuloista Pohjanmaalla.

   Uudisrakennuksen vihki maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.


Asema ryhmän keskusyksikkönä säilyy entisellään
Paikallisosuuspankkiliitto muuttuu osuuskunnaksi
Paikallisosuuspankkiliitto muuttuu yhdistyksestä osuuskunnaksi ja nimeksi tulee Paikallisosuuspankkiliitto osk. Muutos tulee voimaan, kun sääntömuutos on rekisteröity.
   Osuuskunnaksi muuttuminen ei vaikuta liiton nykyiseen toimintaan Paikallisosuuspankkiryhmän keskusyksikkönä.
   Kevätkokouksessaan Paikallisosuuspankkiliitto päätti myös perustaa Paikallisosuuspankkien työnantajayhdistys ry:n liiton hallintorakenteen kehittämisen vuoksi.
   Osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin yhdistyksen hallituksen nykyinen puheenjohtaja Tapio Liinamaa Ylihärmän Osuuspankista ja varapuheenjohtajaksi Kari Alifrosti Vaskion Op:sta,
hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Leo Korpi-Halkola Suupohjan Osuuspankista ja varapuheenjohtajaksi Esa Simanainen Tuusniemen Osuuspankista.
   Paikallisosuuspankkiliitto ry:n toimitusjohtaja Heikki Suutala tulee jatkamaan myös osuuskunnan toimitusjohtajana.4H:n dogsitterit palkittiin

Merja Kaija ja Lilli Laamanen kävivät niiaamassa kaikkien 4H:laisten dogsittereiden puolesta Myötäkarvaan- palkinnon PetExpo-messujen yhteydessä. Keskellä 8 kuukauden ikäinen Diwa.

4H:laisten dogsittertoiminta on voittanut Suomen Messusäätiön Myötäkarvaan-palkinnon.
   Palkinto myönnetään työstä lemmikkien hyväksi. Sen rahallinen arvo on 3000 euroa. 4H-liiton kehityspäällikkö Virpi Skippari-Vilminko kertoo, että summa käytetään dogsittertoiminnan piirissä työskentelevien nuorten stipendeihin.
   4H-dogsitterit ovat suosittuja koirien seuralaisia. He ovat eläimistä pitäviä tunnollisia nuoria ja saavat hyvän koulutuksen tehtävään. Heidät perehdytetään erilaisiin lajeihin koiraharrastuksessa ja heille opetetaan ensiapua.
   Koiravahtina oleminen kiehtoo myös nuoria. Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistysten toiminnanjohtaja Merja Kaija kertoo, että esimerkiksi viime syksyn kursseille kaikki halukkaat eivät mahtuneet. Kursseille otetaan 14 vuotta täyttäneitä nuoria noin 25 oppilasta kerrallaan. Kaikki nuoret eivät saa koiraa kotiinsa ja tällä tavalla pääsee kuitenkin lemmikkien pariin. Työssä myös oppii hyväksi tulevaksi koiranomistajaksi.PTT arvioi: Ensi vuosi ei juuri paranna tilannetta
Kurimus jatkuu metsäsektorilla
Vaikka maailmantalouden tila alkaisi parantua vuonna 2010, sillä olisi metsäteollisuuden tuotteiden kysyntään vain pieniä vaikutuksia, arvioidaan PTT:n Metsä- ja puutalouden kevään Suhdannekuvassa.    PTT:n mukaan paperi- ja kartonkiteollisuus joutuu jatkamaan tuotannon rajoituksia myös 2010 ja jos ne vielä pitkittyvät, riski tehtaiden sulkemiseen lisääntyy.
   Sahatavaramarkkinoilla käy samoin: kysyntä supistuu voimakkaasti tänä vuonna ja vaikka alamäen uskotaan loivenevan 2010, siitä ei juuri tuotanto elvy. Vientihinnat laskevat vielä tänä vuonna noin 15 prosenttia, ennustaa Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos. Viime vuonna Suomen sahatavaran keskimääräinen vientihinta putosi 17 prosenttia. Sahateollisuuden kapasiteetin käyntiaste tulee tänä vuonna laskemaan reiluun 60 prosenttiin.

Tapio Tilli
   Paperinvalmistajat Euroopassa ovat rajoittaneet tuotantoa ja Pellervon taloudelllisen tutkimuslaitoksen metsäekonomisti Tapio Tilli arvioi, että paperin vientihinta Suomesta ei taantumasta huolimatta laske tänä ja ensi vuonna.
   Metsäteollisuuden puun käyttö vähenee rajusti. Vuosina 2009–2010 metsäteollisuus tarvitsee puuta PTT:n mukaan noin 55 miljoonaa kuutiometriä vuosittain, kun se vuonna 2007 tarvitsi puuta 75 miljoonaa kuutiometriä.
   Teollisuuden puun tarve heijastuu selkeästi puukauppaan: Hakkuut vähenevät neljänneksellä ja puun ostot yksityismetsistä viidenneksellä viime vuodesta. Korjuuyrittäjiä lomautetaan arviolta kolmeksi kuukaudeksi. Puun nimellinen keskihinta laskee noin 25 prosentilla tänä vuonna. Vuosi 2010 ei vielä PTT:n ennusteen mukaan merkittävästi helpota metsätaloutta.Atria aikoo sulkea yksikön Ruotsissa
Atria aikoo lopettaa Ruotsissa toimivan yksikkönsä, joka valmistaa
salaatteja ja voileipiä. Atria saneerasi Lätta Måltider -yksikköä viime vuonna, mutta se ei tuottanut tavoiteltua tulosparannusta.
   Lätta Måltider -yksikössä on 124 työntekijää. Yt-neuvottelut aloitetaan saman tien.
   Atrian toimitusjohtajan Matti Tikkakosken mukaan Atria arvioi eri vaihtoehtoja yksikön liiketoimintojen lopettamiseksi. Myös liiketoiminnan myyntiä tutkitaan.Faba linjasi monia isoja ratkaisuja
Jalostuspalveluihin syntyy yksi yritys
Faban kotieläinjalostus ja keinosiemennys yhdistyvät yhdeksi palvelu- ja neuvontayritykseksi, jonka nimeksi tulee aikanaan FABA. Faba Jalostus liitetään FABA Palvelu osuuskuntaan ensi lokakuussa.

Tiina Mitikka

Antti Latva-Rasku

Seppo Lintukangas
Kuvat Markku Nummi
   FABA Jalostuksen edustajisto ja FABA Palvelun hallintoneuvosto tekivät muitakin merkittäviä linjaratkaisuja maaliskuun lopulla Vantaalla. Ne hyväksyivät siementuotannon liiketoiminnan siirron Viking Geneticsiin 2010 alusta lähtien ja Faba Jalostuksen sianjalostuksen liiketoimintojen siirtämisen Faba Sika Oy:öön tulevan kesäkuun alusta lähtien. (kts. tuleva organisaatio »)
   Sääntömuutoksen jälkeen lokakuussa aloittavan uuden osuuskunnan nimeksi tulee FABA.
   Uuden Faba Palvelun toimitusjohtajaksi tulee Antti Latva-Rasku ja varatoimitusjohtajaksi Seppo Lintukangas.
   Faba Palvelun pääkonttori on Hollolassa ja muut toimipisteet ovat Vantaalla, Pieksämäellä, Kaarinassa, Ilmajoella ja Muhoksella.
   Faba Palveluun sulautuvan osuuskunnan henkilöstö jatkaa uudessa osuuskunnassa työsuhteen katkeamatta ja etujen muuttumatta.
   Faba Palvelu Osk:lle on valittu 1.10.2009 aloittavat hallitus ja hallintoneuvosto. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on Juha Eskelinen Vieremältä ja varapuheenjohtaja Niclas Sjöskog Pedersörestä.
   Osuuskunnan hallitusta vetää iittiläinen Tiina Mitikka ja sen varapuheenjohtaja on Anna Lappalainen Siilinjärveltä.
   Osuuskuntien fuusioitumisen käytännön asioita valmistellaan Mitikan ja Latva-Raskun vetämissä työryhmissä.Rönkölle hallituspaikka lisää

Tj. Markku Rönkkö
Järvi-Suomen Portti Osuuskunnan toimitusjohtaja, KTM Markku Rönkkö on valittu Tulikivi Oyj:n hallituksen jäseneksi.
   Rönkkö on hallitustyöskentelyn konkareita: hän on työskennellyt aiemmin usean yrityksen toimitusjohtajana ja on nyt Tulikiven ja Portin lisäksi hallituksen jäsenenä Altiassa, Osuuskunta KPY:ssä, Profile Vehicles Oy:ssä sekä Voimatel Oy:ssä. Hän on myös hallitustyöskentelyn osaamisverkoston Boardman Oy:n osakas.


PTT ennustaa lisää laskua maidon hintaan
Maatalouden yrittäjätulo nousee, mutta
taso on vaatimaton

Maatalouden yrittäjätulo nousee noin viidenneksen tänä vuonna, mutta pudottuaan Suomen EU-kauden alimmalle tasolle viime vuonna yrittäjätulo pysyy vaatimattomana.
   Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan myös vuonna 2010 jäädään hieman tämänvuotisesta yrittäjätulosta. Mahdollisuuden nostaa tuottajahintoja ovat tutkimusjohtaja Perttu Pyykkösen mukaan vähäiset, sillä kansainväliset markkinat pysynevät vaikeina. Pyykkönen pitää mahdollisena, että esimerkiksi maidon tuottajahintaa joudutaan edelleen alentamaan.
   Uskomattoman voimakkaat lannoitteiden, viljan ja energian hintojen nousut ovat tältä erää ohi ja se helpottaa elintarvikeketjun alkutuotannon yrittäjien tilannetta. Tulevan sadon hintaa puristavat vielä poikkeuksellisen kalliilla hinnalla tehdyt lannoitehankinnat. Teoriassa maatalouden tulot nousevat, mutta kannattavuus pysyy vaatimattomana.
   Kotimaisen elintarviketeollisuuden neuvottelutilanne kaupan kanssa on ollut PTT:n mukaan poikkeuksellisen vahva viime aikoina, mutta kaupan asema on nyt paranemassa.
   Naudanlihan tuottajahinnan lasku EU:ssa heijastuu Suomeen; meillä hinnan odotetaan laskevan nelisen prosenttia vuoden mittaan. Sianlihan tuottajahinta laskee PTT:n ennusteen mukaan viitisen senttiä tänä ja ensi vuonna. Siipikarjanlihan tuottajahinta ilmeisesti pienenee hieman tänä vuonna, mutta noussee jälleen vuonna 2010. Kananmunien tuottajahintaan ennustetaan nousevan tämän vuoden alun hinnasta.
   Maidon tuottajahintaan PTT arvioi tehtävän korjauksia. Maaliskuun alennuksen lisäksi tutkimuslaitos ennustaa arviolta neljän sentin pienennystä lisää. Viljan hintoihin ei ole luvassa juurikaan nousua.
   Investoinneille hetki on yleisen hintatason ja korkotason vuoksi otollinen, mutta PTT huomauttaa, että rahoitusriskit ja luottokanta kasvavat ja riskeiltä suojautumiseen on kiinnitettävä huomiota. Maatalouden rakennekehitykseen nykyinen tilanne saattaa heijastua.Ruoan hinnan nousun huippu ohitettiin jo
Elintarvikkeiden tuonnin kasvu kiihtyy
Elintarvikkeiden hintahuippu ajoittui tämän vuoden helmi-maaliskuun vaihteeseen, ensi joulukuussa hinnat ovat lähes kuusi prosenttia alemmat kuin joulukuussa 2008 ja ja hintataso "normalisoituu" vuonna 2010. Tällaista ruoan hinnan kehitystä arvioidaan PTT:n tämän vuoden ensimmäisessä Maa- ja elintarviketalouden Suhdannekuvassa.
   Lokakuussa elintarvikkeiden arvonlisävero alenee 12:een prosenttiin. Se alentaa ruoan kuluttajahintaa PTT:n mukaan 4,3 prosenttia.
   Maatalousekonomisti Kyösti Arovuori olettaa, että hintoja tullaan seuraamaan tarkasti eikä kaupalla ole varaa olla siirtämättä veron alennusta kuluttajahintoihin.
   Elintarvikkeiden viennin määrä väheni noin seitsemän prosenttia viime vuonna. Tuonti kasvoi 12 prosenttia. PTT:n mukaan tuonnin paine kilpailussa kasvaa ja hinta korostuu kuluttajan valitessa ainakin maitovalmisteita.
   Elintarviketeollisuuden työllisten määrän PTT arvioi vähenevän tänä vuonna yli neljä prosenttia. Vuonna 2010 vähennys olisi 2000-luvun keskitasoa eli noin kaksi prosenttia.


Vapolta osinkoa puolet voitosta
Vapo Oy:n yhtiökokous päätti jakaa osinkona puolet voitosta eli 14,3 miljoonaa euroa.
   Vapon hallintoneuvostoon valittiin uusina jäseninä metsänhoitaja Mikael Aminoff, pääsihteeri Tero Kallio, kansanedustaja Mats Nylund, maanviljelijä Juha Parpala, veturinkuljettaja Raimo Piirainen, maanviljelijä Timo Saukkonen sekä
toimialajohtaja Juha Mäntylä, joka on myös hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, puheenjohtaja on kansanedustaja Juha Korkeaoja.
   Vapon hallituksen puheenjohtaja on KTM Juho Lipsanen ja varapuheenjohtaja pääjohtaja Kari Jordan.Palokangas johtaa Raision hallitusta
Vuorineuvos Simo Palokangas jatkaa Raisio Oyj:n hallituksen puheenjohtajana. Yhtiökokouksessa valittu hallitus järjestäytyi yhtiökokouksen jälkeen ja valitsi varapuheenjohtajakseen Michael Ramm-Schmidtin.
   Uusina jäseninä Raisio Oyj:n hallintoneuvostoon yhtiökokous valitsi Jarmo Mäntyharjun ja Cay Blombergin.
   Yhtiökokous muutti yhtiöjärjestystä siten, että hallituksen jäseneksi ei voida valita henkilöä, joka ennen toimikauden alkua on täyttänyt 68 vuotta.Raisio lupaa korvata vahingot
Salmonellaepidemian lähde löytyi
Salmonellaepidemian syyksi on paljastanut raisiolaisen rehutehtaan yhden tuotantolinjan jäähdytysjärjestelmän korvausilma.
   Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti epidemian syystä ja Rehuraisiossa ollaan samaa mieltä. Salmonellan on aiheuttanut Tennessee-bakteeri.
   Kyseisellä linjalla on valmistettu kanan- ja sianrehuja. Salmonellaa on tavattu 27 kanalasta ja yhdeksästä sikalasta.
   Viranomaiset eivät ole havainneet  virheitä tai laiminlyöntejä Rehuraision toiminnassa. Yritys on luvannut korvata asiakkaille aiheutuneet vahingot. Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Matti Rihko on todennut, että vakuutukset kattavat aiheutuneet vahingot.
   Maahan tuodut rehuerät todettiin puhtaiksi ja Rehuraisio ehti jo puhdistaa koko rehutehtaan, myös itse syypään jäähdytysjärjestelmän. Nyt siihen tehdään lisäksi teknisiä parannuksia.Yhteinen tutkimusyhtiö puutuotealalle
Puutuoteala vauhdittaa alan uudistumista yhteisellä tutkimusyhtiöllä. Ala perusti Finnish Wood Research Oy:n, jonka tehtävänä on puutuotealan tutkimus- ja innovaatio-ohjelmien käynnistäminen, tutkimusrahoituksen kanavointi sekä kansainvälinen tutkimusyhteistyö. Organisaatiolle haetaan parhaillaan toimitusjohtajaa.
   Hankkeen takana ovat Metsäliitto Osuuskunta, Ruukki Yhtiöt, Stora Enso Timber, Tikkurila ja UPM-Kymmene. Mukaan huolitaan myös muita alaa sivuavia toimijoita.
   Ala julkisti yhteisen tutkimusstrategian viime syksynä. Nyt tavoitellaan kaupallisia tuotteita.


Atria aikoo tehdä rehutehtaan
siipikarjanrehujen valmistukseen

Atrian hallitus on päättänyt käynnistää rehutehtaan suunnitelun siipikarjanrehujen valmistamiseksi.
   Lopullinen päätös tehtaan rakentamisesta tehdään aikaisintaan tämän vuoden lopulla.
   Tehdas sijoitettaisiin Atrian tiedotteen mukaan Etelä-Pohjanmaalle. Sen rakentamiskustannuksiksi arvioidaan 15 miljoonaa euroa.
   Atrian hallintoneuvosto on täydentänyt konsernin hallitusta. Hallituksen uudeksi jäseneksi tulee HTM Harri Sivula (s. 1962). Sivula on toiminut Onninen Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2006.PTT korvaisi kuntien yhteisöveron arvonlisäverolla
Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT katsoo, että arvonlisävero sopisi kuntien tulonlähteeksi yhteisöveroa paremmin.
   Yhteisöveron heikkouksia PTT:n mukaan on, että sen vaihtelut eri vuosina ovat suuret. Siitä saatavat tulot ovat kuitenkin pitäneet kuntia pirteinä kehittämään elinkeinopolitiikkaansa.
   Selvästi ennustettavampi tulokertymä kunnille syntyisi PTT:n mukaan kuitenkin siitä, jos arvonlisäveron tuotto jaettaisiin valtion ja kuntien kesken yhteisöveron tapaan.
   PTT esitti ehdotuksensa julkistaessaan tämän kevään kansantalouden ja aluetalouden Suhdannekuvansa.

PTT:n perustamisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta tänä vuonna.
Merkkivuoden alun Suhdannekuva ennustaa vuodeksi kansantulon laskua 3,5 prosentilla.

   Toimitusjohtaja Pasi Holm sanoo arvonlisäveroehdotuksen yksityiskohdissa olevan jalostamisen tarvetta etenkin veron jakamisen perusteissa. Arvonlisäveron tuotto on kuitenkin vakaata verrattuna yhteisöveron tuottoon ja sallii siten kunnille pitkän aikajakson suunnittelun.
   Joka tapauksessa kuntatalous tarvitsee elvytysruiskeen, päätellään Suhdannekuvassa. Kunnissa suunnitellaan jo leikkauksia. PTT esittää kuntien yhteisövero-osuuden kasvattamista. Yhteisöveron paikkaamisen tulisi kuitenkin olla nyt väliaikaista.
   PTT toteaa olevan valtiontalouden tehtävä viedä talouspolitiikalla maa nousukauteen. PTT ennustaa kansantulon pienenevän 3,5 prosenttia tänä vuonna ja puoli prosenttia 2010, jolloin PTT arvioi maailmantalouden kuitenkin kääntyvän nousuun.
   Valtio selviäisi PTT:n mukaan tehtävästä ilman, että valtionvelan osuus kansantuotteesta nousisi lähellekään niitä lukemia, joissa se kävi 1990-luvun laman vuosina.
   Työttömien määrän PTT ennustaa lisääntyvän 150 000 ihmisellä vuosina 2009-2010.
   "Mitään massatyöttömyyttä ei tule, mutta työttömyys kasvaa merkittävästi", Suhdannekuvan esitellyt ekonomisti Janne Huovari sanoo. Huovarin mukaan valtiolla on varaa mieluummin velkaantua nyt kuin hoitaa voimakkaasti lisääntyvän työttömyyden jälkiseurauksia, joista on kokemuksia 1990-luvulta.
   Tutkimusjohtaja Raija Volkin mukaan 150 000 hengen työttömyyslisä mahtuu vielä normaalin vaihtelun raameihin.
   Suhdannekuvan yhteydessä käsiteltiin myös raakapuun hintaeroja Suomen ja Ruotsin välillä, mikä on lisännyt ainakin yhden metsäyhtiön kiinnostumaan toiminnan voimistamisesta Ruotsissa.
   Ruotsin edullisempi raakapuu selittyy metsäekonomisti Tapio Tillin mukaan Ruotsissa vielä vaikuttavilla metsätuhopuilla sekä paljolti sillä, että Ruotsissa metsäkauppa ei ole niin markkinaehtoista kuin Suomessa, koska siellä puuraaka-aine teollisuudelle tulee paljolti valtion ja metsäyhtiöiden metsistä.
   "Puun hintataso Itämeren alueella on vähitellen yhtenäistymässä", Tilli ennakoi.


HKScanin johtoa kuultu sisäpiiriasiassa
HKScan Oyj:n toimitusjohtajaa Matti Perkonojaa ja hallituksen puheenjohtajaa Markku Aaltoa sekä yhtiön erästä toimihenkilöä on kuultu sisäpiiritiedon väärinkäyttöön liittyvässä asiassa, kerrotaan HKScan Oyj:stä.
   HKScanin tiedotteen mukaan kuuleminen on tapahtunut asiassa, joka liittyy LSO Osuuskunnan yhtiön osakkeilla elokuussa 2006 tekemiin osakekauppoihin.
   Kaikki asiassa kuullut henkilöt kiistävät epäilyt perusteettomina. Yhtiön hallitus on saanut asiasta selvityksen ja hallitus on ilmoittanut henkilöiden nauttivan hallituksen luottamusta ja jatkavan nykyisissä tehtävissä. Tiedotteen mukaan hallitus arvioi asiaa tutkimusten edistyessä tarvittaessa uudelleen.
   Päivityslisäys 23.3.2009.
   HKScanin hallitus esitti 23.4.2009 kokoontuvalle yhtiökokoukselle ehdotuksen yhtiön hallituksen kokoonpanosta. Hallitus on myöhemmin muuttanut esitystään. Uudeksi hallituksen jäseneksi ehdotetaan Swedish Meatsin hallituksen puheenjohtajaa Lars Hultströmiä. Hallituksen ehdottamat muut 5-henkisen halllituksen jäsenet olisivat Markku Aalto, Tiina Varho-Lankinen, Matti Karppinen ja Matti Murto.HKScanin kuultavien piiri laajeni
HKScan Oyj ilmoitti 7. huhtikuuta, että sisäpiirintiedon väärinkäyttöä koskevassa asiassa on kuultu nyt myös yhtiön hallituksen varapuheenjohtajaa Tiina Varho-Lankista. Yhtiö tiedotti myös, että HKScanin hallituksen jäsen Matti Murto on kutsuttu kuultavaksi epäiltynä asiassa.
   Yhtiöstä huomautetaan, että kuulemiset perustuvat henkilöiden silloisiin asemiin LSO Osuuskunnan edustajina eivätkä liity heidän toimintaansa HKScan Oyj:ssä. Kaikki kuultuina olleet ovat kiistäneet epäilyt perusteettomina.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset