aniweek.gif (7039 bytes)14.1.2000

Tasa-arvo osuustoiminnan voimavara
Osuustoiminta näkee ihmisten välisen tasa-arvon voimavaranaan. Tasa-arvon yksi ulottuvuus on sukupuolten välinen yhdenvertaisuus. Valtakunnallisen osuustoimintajärjestön Pellervo-Seuran johtokunta on antanut julkilausuman, jossa se painottaa erityisesti naisten ja miesten tasa-arvon tärkeyttä ja toivoo osuuskuntien sitoutuvan sen aktiiviseen toteuttamiseen.
   Pellervon yhteydessä toimii vapaamuotoinen tasa-arvokysymyksiin osuustoiminnassa keskittynyt Hedvig-työryhmä. Ruotsissa vastaava Emilia-työryhmä on toiminut jo vuosikymmenen. Siellä tuloksia on saatu aikaan, sillä naisten määrä osuuskuntien hallintoelimissä on noussut. Pellervo jatkaa työtä tasa-arvon edistämiseksi.
   Työryhmän nimi viittaa vuosisadan alun suomalaiseen osuustoimintapioneeriin Hedvig Gebhardiin, joka valisti osuustoiminnan tarvitsevan aktiivisia naisia. Hän kirjoitti osuustoiminnan olevan liikkeen, "jonka yhteyteen meidän, naisten, ei tarvitse päästä pokkuroimalla eikä pakottautumalla. Ei suinkaan, se tarvitsee naisen avustusta, se pyytää meiltä tätä." Naisten liian vähäiseksi katsottu osallistuminen erityisesti osuuskuntien hallintotehtäviin on ollut jatkuva huolenaihe näihin päiviin saakka.
   Pellervo-Seura on osuustoiminnallisten yritysten palvelu- ja etujärjestö. Pellervoon kuuluu lähes 400 osuustoiminnallista jäsenyhteisöä, joilla on noin 1,3 miljoonaa jäsenyyttä. Pellervo-Seuran johtokuntaan kuuluu edustajia eri osuustoiminnallisista yrityksistä. Johtokunnan puheenjohtaja on vuorineuvos Matti Kavetvuo.

Lisätietoja Pellervo-Seurasta:
Kaisu Räsänen p. 09-4767 5526
Sami Karhu p. 0400-545 989

Maito-Pirkka ja Kainuu lisäsivät riskiehdon
vuokrasopimukseen
Valion hallintoneuvosto hyväksyi alkuviikosta vuokrasopimuksen Maito-Pirkan ja Kainuun Osuusmeijerin tuotantolaitoksista. Valion on määrä vuokrata tuotantolaitokset ja jatkaa tuotantoa niissä. Työntekijät siirtyvät Valioon vanhoina työntekijöinä, samoin markkinointiyhtiö Aito Maito Fin Oy:n henkilökunta.
   Maito-Pirkan ja Kainuun Osuusmeijerin hallintoneuvostot käsittelivät Valio-sopimusta perjantaina 14.1.2000. Kokouksia venytti maidon hinnoittelukysymys siirtymäjakson aikana. Meijerit haluaisivat Valion osallistuvan riskiin, joka syntyy ylijäämämaidosta sinä aikana, jona kilpailuvirasto käsittelee sopimuksen hyväksymistä, tai jos virasto ei hyväksykään yhteistyötä, ja sopimusta ei sen takia synny. Maito-Pirkka ja Kainuu ilmoittivat lehdistötiedotteissa, että ne odottavat Valion vastaavan näistä riskeistä yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti. Maito-Pirkka kirjasi odottavansa Valion vastausta pikaisesti, Kainuun Osuusmeijeri rajasi vastausajan kymmeneen päivään.
Valio tutkii
virolaista meijeriketjua

Valion myynnistä kolmasosa on vientiä.
   Virossa Valiolla on Valio Eesti. Maan suurin meijeriketju on Ühinenud Meiereid, jonka kuntoa valiolaiset asiantuntijat ovat selvittäneet viime aikoina. Meijeri ei ole pystynyt tuottamaan voittoa, vaikka se on maan suurin: se jalostaa noin 40 prosenttia Virossa tuotetusta maidosta.
   Valion toimitusjohtajan Olavi Kuuselan mukaan Valio ja Ühinenud Meiereid ovat vielä kaukana varsinaisesta kaupanhieronnasta (Helsingin Sanomat 14.1.2000). Meijerin omistaminen lisäisi Valion sortimenttia Virossa juustoilla, voilla ja maitojauheella, mutta myös loisi jalansijaa koko Itämeren-maiden markkinoille.
Valion vie ulkopuolistenkin
osuusmeijereiden tuotteita

Maitoalan kehittyvä yhteistyö ulottuu myös vientiin. Sekä Valio että Ingman tarjoavat vientiväyliään myös muiden kuin jäsentensä käyttöön. Käytännössä asia hoituu niin, että meijerit pyytävät Valiolta tai Ingmanilta tarjoukset vientitoimituksista.

Verkkovihjeitä
Matkaillessa ja kotoisessakin ravintolassa osuu menuusta silmiin tuntemattomia ruokalajeja. Kattavasta sanastosta voi elintarvikeyrittäjäkin siepata jonkin termin hyödykseen. Yksi näistä hyvistä ruokakulttuurin verkkosanastoista on Tekniikan viestintä Rahola Oy:n sanasto. Pääsivun sijasta voi mennä suoraan ruokasanastoon. Sivut eivät hivele graafikon silmää, mutta tietoa niillä on.
Ruokailumuistojakin Raholan sivut kertovat. Rautatien Savonlinna-Elisenvaara avajaisissa vuonna 1908 nautittiin mm. kilpikonnanlientä, kalkkunaa, ruijanpallasta ja jäätelöksi Kyrönsalmen siltaa.

painike.gif (1499 bytes) LYHYESTI

- Maatilan Pellervon vuoden 2000 ensimmäisessä numerossa alkoi eläinten terveyteen keskittyvä uusi Terve Eläin -osa. Ison Kalenterin verkkosivulta saa uutena palveluna lohkokirjanpidon täytettävän .pdf-muotoisen lomakkeen.
  Kodin Pellervo ilmestyy 27. tammikuuta ja vuoden ensimmäinen Osuustoiminta-lehti 16. helmikuuta.

- KTM Sari Nivalainen on nimitetty tutkijaksi Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n kansantalouden tutkimusryhmään. Johdon sihteeriksi vuodeksi 2000 on nimitetty Tuija Rissanen.

 

ViikkoPellervon alkuun | Yhteydet ja palaute |