2. | 7. | 2008  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
Yksityisteiden ongelmista
voi soittaa neuvontapuhelimeen

Suomen Tieyhdistys avaa kansainvälisestikin ainutlaatuisen yksityisteiden asioissa neuvovan puhelinpalvelun elokuun alussa.
   Neuvontapuhelimeen voi soittaa kuka tahansa. Yksityistieasioiden asiantuntija vastaa soittoihin arkisin klo 9-18 välisenä aikana. Puhelun hinta on 0,92 €/min + ppm.
   Valtakunnallinen yksityistieasioiden neuvontapuhelin 0200 34520 avautuu Farmari-messuilla 1. elokuuta. Avaussoiton tekee ministeri Mauri Pekkarinen, jonka esittämän ensimmäisen kysymyksen on valmistellut hallitusneuvos Kaisaleena Välipirtti liikenne- ja viestintäministeriöstä.
   Neuvontapuhelimen ylläpitäjänä on Suomen Tieyhdistys, mutta toiminnan ohjaukseen ja rahoitukseen osallistuu myös Tiehallinto.
   Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Jaakko Rahja arvioi, että epäselvyyksiä on eniten lakiasioissa, hallinnossa ja yksiköinnissä. Hän olettaa, että myös tiekunnan ja vastaavasti tieosakkaan oikeudet sekä kunnossapidon laatu ja toteutus herättävät kysymyksiä. Kysyä voi myös rahoitusmahdollisuuksista kuten valtion ja kuntien avusta sekä metsäteiden Kemera-tuesta.Käsikirjoitus toistaiseksi koekäytössä
Käsikirja osuuskunnan jäsenelle

Pellervo-Seurassa on valmistunut käsikirjoitus osuuskunnan jäsenen käsikirjaksi. Teksti on luettavissa toistaiseksi verkkoversiona, jonka palautteen perusteella valmistellaan painojulkaisua.


Elintarvikeyrityksille luodaan mallia sairauspoissaolojen vähentämiseen
Elintarvikealalle kehitetään mallia sairauspoissaolojen vähentämiseen. Hanketta koordinoi Helsingin yliopiston taloustieteen laitos ja alan yrityksistä siihen osallistuvat mm. HK Ruokatalo ja Valio.
   Elintarviketeollisuuden koko työajasta sairauspoissaolojen osuus on 7,6 prosenttia ja niiden kustannukset ovat noin 250-300 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi puutteellisesta toiminnan laadusta johtuvat erilaiset häiriöt ovat elintarviketeollisuudessa keskimäärin 12-20 prosenttia eli jopa 1-1,7 miljardia euroa yritysten liikevaihdosta.
   Elokuussa 2007 käynnistyneessä tutkimus- ja kehittämishankkeessa selvitetään elintarvikealan korkeiden sairauspoissaolojen syitä ja etsitään uusia systemaattisia arjen, työsuojelun ja työterveyshuollon keinoja poissaolojen vähentämiseksi.
   Sairauspoissaolojen vähentämiseen luodaan kehittämisohjelma ja sen yhteistoiminnallinen toteutusmalli. Malli on tarkoitettu yritysten, kouluttajatahojen, asiantuntijoiden ja työterveyshuollon käytöön. Ajatuksena on soveltaa mallia muille toimialoille sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
   Hankkeeseen osallistuu yhdeksän elintarvikealan yritystä ja monia yhteistyötahoja, kuten työmarkkinajärjestöjen edustajia ja asiantuntijoita. Yritysten lisäksi hanketta rahoittavat Työsuojelurahasto ja Työelämän kehittämisohjelma TYKES.
   Hanke jatkuu joulukuuhun 2009 asti. Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksella aiheesta on valmisteilla kaksi väitöskirjaa.Oma matkavakuutus maatalous-
yrittäjille Lähivakuutukselta

Lähivakuutus on räätälöinyt maatalousyrittäjille oman matkustajavakuutuksen.
   Lähivakuutuksen maatila-asiakkaat voivat ottaa matkustajavakuutuksen kesän 2008 Okra- ja Farmari-näyttelyissä. Näyttelytarjouksena lisäominaisuuden voi liittää maksutta olemassa olevaan matkustajavakuutukseen. Näyttelytarjous koskee kaikkia Farmi maatilan vakuutuksella tai Lähi-Farmilla vakuutettuja.
   Matkustajavakuutus on voimassa yli 50 kilometrin päässä kotoa, loma-asunnosta tai työpaikasta silloin, kun ei ole matkalle näiden paikkojen välillä.
   Lähivakuutuksen kehittämispäällikön Teppo Rainingon mukaan lisävakuutuksen tarpeita alettiin kartoittaa erään kotieläintilan perheen jouduttua luopumaan lomamatkasta lomittajan sairaustuttua.
   Matkustajavakuutuksen lisäturva korvaa matkan peruuntumisen tai keskeytymisen myös siinä tapauksessa, että tilalle osuu jokin tukitarkastus, joka ei ole siirrettävissä muuhun ajankohtaan. Lisäksi korvataan esimerkiksi ympäristöhankkeiden vuoksi järjestettävien kuulemisten tai katselmusten aiheuttamat peruuntumiset tai keskeytykset. Myös tukien hakuun liittyvät muutokset haluttiin saada korvattavien vahinkojen piiriin.Atria ostaa kaksi eestiläisyritystä
Atria ostaa kaksi korkealaatuisista lihavalmisteista ja kuluttajapakatusta lihasta tunnettua lihanjalostusyhtiötä Virosta. Yritykset ovat AS Woro Kommerts ja AS Vastse-Kuuste Lihatööstus. Osapuolet eivät kerro kauppahintaa.


   AS Woro Kommerts on perustettu vuonna 1993. Woron tuotevalikoimaan kuuluvat savustetut makkarat ja lihavalmisteet, keittomakkarat, grillimakkarat ja nakit. Yhtiön kokonaismarkkinaosuus arvossa mitattuna on 13 prosenttia. Woro on kokonaismarkkinaosuudeltaan Viron toiseksi suurin lihanjalostusyhtiö. Vuonna 2007 sen liikevaihto oli 9,9 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on noin 170. Yhtiöllä on tuotantolaitos Ahjassa Tarton läheisyydessä ja jakelukeskus Tartossa. Tuotantolaitos on rakennettu vuosituhannen vaihteessa ja tuotantokalusto on moderni.
   AS Vastse-Kuuste Lihatööstus valmistaa erilaisia leivänpäällisiä, ruokamakkaroita, kestomakkaroita ja kuluttajapakattua lihaa. Yhtiöllä on oma teurastamo ja lihanleikkaamo. Vastse-Kuusten liikevaihto vuonna 2007 oli 8,8 miljoonaa euroa ja se on perustettu vuonna 1994. Sen kokonaismarkkinaosuus on arvossa mitattuna 6 % (lähde: AC Nielsen 2008). Työntekijöitä yrityksellä on noin 140. Tuotantolaitos sijaitsee Etelä-Virossa, Vastse-Kuustessa.
   Atrian toimitusjohtajan Matti Tikkakosken mukaan Atrialla on aiemmin hankitun AS Valga Lihatööstussin ja uusien yritysostojen myötä hyvät kasvuedellytykset sekä Virossa että koko Baltian alueella.
Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää Viron kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Tämän arvioidaan tapahtuvan heinäkuun loppuun mennessä.Selin ja Pirkola Atrian puheenjohtajat
Atria Oyj:n hallintoneuvoston puheenjohtajaksi on valittu Ari Pirkola ja hallintoneuvoston puheenjohtajaksi edelleen Martti Selin.
   Järjestäytymiskokouksessaan hallintoneuvosto oli valinnut hallituksen erovuorossa olleet jäsenet Matti Tikkakosken ja Martti Selinin uudelleen hallitukseen.
   Atria Oyj:n hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Selinin ja Tikkakosken lisäksi varapuheenjohtaja Timo Komulainen, Tuomo Heikkilä, Runar Lillandt ja Ilkka Yliluoma.S-ryhmä pohjoismaiseen osuuskauppojen liittymään
SOK osti neljäsosan Coop Tradingista

S-ryhmä liittyi osakkaaksi yhteispohjoismaiseen hankintayhteenliittymä Coop Tradingiin ja SOK osti 25 prosentin osuuden Coop Tradingin osakkeista.
   Coop Trading A/S vastaa päivittäistavaroiden ja päivittäistavarakaupassa myytävien non-food-tuotteiden hankinnasta Tanskan, Ruotsin ja Norjan osuuskaupoille. Nyt mukaan tulee myös S-ryhmä. SOK:n osakekauppojen jälkeen kukin neljästä pohjoismaisesta osuuskaupparyhmittymästä omistaa neljänneksen yhtiöstä.
   S-ryhmälle osakkuus yhteispohjoismaisessa hankintayhteenliittymässä oli ketjuohjaus- ja hankintatoimintojen johtajan Risto Pyykösen mukaan luonteva jatke vuosia jatkuneelle yhteistyölle.
   "Suurin muutos aikaisempaan yhteistyöhömme on se, että pääsemme nyt omistajan oikeuksin vaikuttamaan entistä enemmän Coop Tradingissa tehtäviin päätöksiin ja linjauksiin", Pyykönen sanoo.
   Suuret yhteiset hankintavolyymit ja kasvava neuvotteluvoima varmistavat osaltaan pohjoismaisen osuustoiminnallisen vähittäiskaupan kilpailukykyä.
   Coop Trading A/S:n pääkonttori on Kööpenhaminassa ja yhtiö työllistää 114 henkeä.Metsäliiton Kari Jordanista vuorineuvos
Presidentti myönsi arvonimiä

Tasavallan presidentti on myöntänyt arvonimen yhteensä 116 henkilölle 12. kesäkuuta.
   Arvonimen saajissa oli useita osuustoiminnassa mukana olevia. Pääjohtaja Kari Jordan Kauniaisista sai vuorineuvoksen arvonimen. Kauppaneuvoksen arvonimen sai toimitusjohtaja Hannu Tonteri Helsingistä sekä Jorma Sieviläinen Raumalta. Talousneuvoksen arvonimen sai Mikko Shemeikka Tohmajärveltä. Professorin arvonimen sai Olavi Syrjänen Helsingistä ja kunnallisneuvoksen arvonimen Tero Mölsä Orimattilasta.ICA:lle uudet säännöt
Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n uudet säännöt hyväksyttiin järjestön ylimääräisessä yleiskokouksessa Roomassa kesäkuun alussa.
   Uusien sääntöjen mukaan jäsenmaksujen perusteena on jäsenjärjestöjen henkilöjäsenten lukumäärä, kun ennen jäsenmaksu perustui jäsenyritysten liikevaihtoon. Uusissa säännöissä on otettu huomioon myös se, että Euroopan jäsenmaat ovat juuri rekisteröineet uuden järjestön, Cooperatives Europe´n.
   ICA on jaettu neljään eri alueeseen: Afrikkaan, Amerikkaan, Aasia-Oseaniaan ja Eurooppaan. Eurooppa maksaa jäsenmaksuista noin puolet, mutta äänimäärästä sillä on vain noin 40 prosenttia. ICA kerää jäseniltään jäsenmaksuja yhteensä vajaat kaksi miljoonaa euroa, josta siis Euroopan jäsenjärjestöt maksavat yhteensä vajaan miljoonan, Aasia 570 000 euroa, Amerikka 460 000 ja Afrikka vain 20 000 euroa.
   Korealainen Won-Byung Choi valittiin ICA:n hallituksen uudeksi jäseneksi. Hallituksen puheenjohtaja on italialainen Ivano Barberini.
–Per-Erik Lindström


Tuotekehityspäällikkö: Grillaus ei rajoitu enää kesään
Portti kohensi lihavalmisteidensa menekkiä

Järvi-Suomen Portti on pystynyt kasvattamaan lihavalmisteiden myyntiään vähittäiskaupoille tammi-toukokuun aikana. Myynti lisääntyi 16 prosenttia. Portin koko vähittäiskaupan myynti kasvoi prosentin ja oli 29,3 miljoonaa euroa.

UkkoPekka on Portin päätuote, josta on pekoniuutuus. Niin ikään uutuus Lamwursti ei sisällä sikaa. Kuvat M.Nummi


Tuotekehityspäällikkö Marita Leskinen sanoo sesonkien merkityksen lihavalmisteiden myynnissä korostuvan.


Niina Nikulaisesta tulee Portin uusi kaupallinen johtaja.
   Myynnin veturina on ollut makutesteissäkin menestynyt UkkoPekka, joka on lähes kaksinkertaistanut myyntilukunsa alkuvuonna ja saanut toimitusjohtaja Markku Rönkön mukaan lisää markkinaosuutta.
   Ravintola- ja suurkeittiöosakkaille Portin myynti tammi-toukokuussa oli miljoona euroa.
Koko Portin myynti oli 34,9 miljoonaa euroa tammi-toukokuussa, mikä on kolmisen prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rönkkö sanoo pienentymisen johtuvan teurastuksesta luopumisesta, sen myötä loppui myös osa teollisuusmyynnistä.
   Portin viime tilikauden operatiivinen tulos oli 7,9 miljoonaa euroa tappiollinen. Tulos ennen satunnaisia eriä oli - 10,3 miljoonaa euroa. Rönkkö on arvioinut toiminnallisten tämän vuoden lähtökohtien olevan vuotta 2007 myönteisemmät ja odottaa liikevaihdon kasvavan viimevuotisesta.
   "Työtä, työtä ja työtä", Rönkkö kommentoi yrityksen tilan kohentamista.
   Grillaaminen on suosittu tapa valmistaa ruokaa ja Portin tuotekehityspäällikkö Marita Leskinen sanoo, että nyt grillataan lähes läpi vuoden. Syksyllä grillituotteita menee vielä hyvin kaupaksi.
   Portin tämän kevään 12 uutuustuotteesta seitsemän on erilaisia grillilihoja. Grillattavien luiden suosio kasvaa ja alalla jo arvuutellaan, mahtaako luista tulla pulaa. Kulutustrendeistä yksi liittyy sesonkeihin: Leskisen mukaan sesonkien merkitys tulee korostumaan.
   Ensi vuoden uutuuksia suunnitellaan jo. Portti pyrkii Leskisen mukaan tuomaan markkinoille vuosittain 10-15 uutuustuotetta. Nyt Portin ei enää ole pakko ottaa tuotannossa entisen tapaan huomioon hankinnasta tulevia lihamääriä, koska Portin hankintatoiminta on ulkoistettu LSO Foodsille ja Portti ostaa tarvitsemansa raaka-aineen. Tämä on tuotekehityspäällikön mukaan mahdollistanut aiempaa markkinalähtöisemmän tuotekehityksen.
   Portti on käynyt läpi jäsenkuntaansa ja viime vuodenvaihteessa osuuskunnalla oli noin 2500 aktiivijäsentä.
   Elokuussa Järvi-Suomen Portti saa uuden kaupallisen johtajan. Tehtävään valittu Niina Nikulainen Kuopiosta esiintyi jo Portin kevään uutuustuotteiden lehdistötilaisuudessa Mikkelissä ja korosti tiimityöskentelyä sekä mainitsi, että "laiva on mahdollista kääntää". Tällä hän viittasi myös entiseen työpaikkaansa Pouttuun, jossa hän oli mm. myyntijohtajana. Porttiin Nikulainen tulee kuopiolaisen Kasvisgallerian myynti- ja markkinointijohtajan tehtävästä.
   "Menestys ei ole vain suurten etuoikeus", Nikulainen varoittelee.


Pellervolta apurahoja tutkimukseen sekä kehityshankkeeseen Petroskoissa
SEO Pellervon jäseneksi

SEOn uusi jakeluasema Espoon Suomenojalla.
Suomalainen Energiaosuuskunta SEO on liittynyt Pellervo-Seuran jäseneksi. Seuran hallitus hyväksyi SEO:n jäsenyyden kesäkokouksessaan Helsingissä.
   SEO on yksityisten bensiinikauppiaiden omistama ja hallinnoima polttoaineiden hankinta- ja jakeluyhteisö.
   SEO-verkosto on kasvamassa noin 200 aseman laajuiseksi. Verkosto muodostuu 100-prosenttisesti suomalaisista huolto- ja jakeluasemista. Kaikki jakelupisteet ovat huoltamoyrittäjien hallinnassa. SEO myy polttoainetta vain jälleenmyyjilleen.
   Osuuskunnan seitsenjäsenisen hallituksen puheenjohtaja on Markku Kasurinen Kuusankoskelta ja varapuheenjohtaja Mikko Marttila Vaajakoskelta. Osuuskunnan toimitusjohtaja on Harri Vuontelo. SEO:n kotipaikka on Lahti.


Santamäki jatkaa Euro Coopin puheenjohtajana
Eurooppalaisten kuluttajaosuuskuntien edunvalvontajärjestö Euro Coop on saanut uuden hallituksen. Euro Coopin puheenjohtajana jatkaa yhteysjohtaja Anne Santamäki SOK:lta.
   Euro Coop piti yleiskokouksen kesäkuun alussa Roomassa. Järjestön varapuheenjohtajiksi valittiin Arno Soldi (ANCC-Coop) Italiasta sekä Zoltan Zs. Szoke (ÁFEOSZ) Unkarista. Valinnat tehtiin vuosiksi 2008-2010.
   Euro Coopissa on jäsenenä 17 maan kuluttajaosuuskunnat ja se edustaa 3200 eurooppalaista alueellista osuuskuntaa ja 25 miljoonaa jäsentä.Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset