22. | 3. | 2012  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  Pellervon vuosikokous teki henkilövalintoja
(22.3.2012) Pellervo-Seuran vuosikokous on tehnyt henkilövalintoja seuran valtuuskuntaan ja vahvistanut Pellervon vuoden 2011 tilinpäätöksen.
   Seuran 24-jäseniseen valtuuskuntaan toimikaudeksi 2012-2013 valittiin uusina jäseninä maatalousyrittäjä Tiina Mitikka Iitistä, maanviljelijä Pentti Suokannas Askolasta (toimikausi 2012-2013) ja maatalousyrittäjä Ilkka Uusitalo Salosta. Valinnat astuivat voimaan heti.
   Uudelleen valittiin erovuorossa olleet valtuuskunnan jäsenet Mats Brandt Kokkolasta, Jarmo Mäntyharju Oripäästä, Seppo Rytivaara Kajaanista, Heikki Suutala Lapualta ja Hannu Järvinen Janakkalasta.
Seuran vuosikokouksen Helsingissä 21. maaliskuuta avasi Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Tauno Uitto Tyrnävältä. Hän korosti osuustoiminnan merkitystä kaikkien suomalaisten elämässä.
   ”Suomi rakentuu yhdessä yrittämällä. Pellervon tehtävänä on saada suomalaiset ihmiset hyvin laajasti ymmärtämään, että omaa elinympäristöämme ja kotimaisuutta on puolustettava ja että meidän tulee tehdä tulevaisuus yhdessä. Se on ainoa keino pitää meidät maailman huipulla ja rakentaa Suomen hyvinvointia.”
   ”Myös kuluttajat, jotka uskovat suomalaisuuteen ja omaan isänmaahansa, kannattavat osuustoimintaa. Itse olen kokenut suomalaiset nimenomaan yhteistoiminnan ja tietyn tasa-arvoisuuden kannattajiksi. Uskon, että kuluttajapuolellakin rohkea suomalaisuus ja osuustoiminnan syvin olemus eli yhdessä tekemisen ajatus, on kilpailuvaltti.”
   ”YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi ja käynnistynyt osuustoiminnan kehityksen vuosikymmen antavat tärkeän viestin ja selkänojan kaikelle sille työlle, mitä me osuustoiminnan piirissä teemme. Tämä on oikea ja kestävä polku. Meidän on uskottava, mitä YK sanoo: osuustoiminta on yhtä aikaa taloudellinen, sivistyksellinen ja sosiaalinen liike omalla arkisella tavallaan. Me osaamme ja meidän täytyy osata hoitaa omat asiamme, huolehtia itsestämme ja toisistamme.”

   Lisää tiedotteissa »


Osuuskuntien taloustutkijat Helsingissä kesäkuussa
(20.3.2012) Osuustoiminnan taloustutkijat kokoontuvat Helsinkiin konferenssiin 14.-16. kesäkuuta.
   Electronic Research Network for Agricultural Cooperatives (eRNAC) –tutkijaverkoston (http://wwwernac.blogspot.com/) kokoukseen odotetaan yli 50 osuuskuntia taloustieteiden näkökulmasta tarkastelevaa huippututkijaa maailman joka kolkasta. Konferenssissa kuullaan 35 esitelmää. Lisäksi tilaisuuteen saapuu joukko alan väitöskirjatutkijoita esittelemään omia töitään. Ohjelman uusimman version löytää konferenssin kotisivulla ».
   Konferenssin koko ohjelmaan voivat kaikki osallistua 350 euron hinnalla. Osuuskuntien johdolla ja luottamushenkilöillä on mahdollisuus tulla seuraamaan konferenssin ensimmäisen päivän ohjelmaa veloituksetta.
   Järjestäjät toivottavat kaikki asiasta kiinnostuneet mukaan. Tuottajaosuuskuntatutkimuksen alueella tilaisuus on Suomessa ainutlaatuinen.Ulkoministeri Erkki Tuomioja esittää valtio-vallan tervehdyksen Osuustoimintavuoden 2012 pääjuhlassa

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja. Kuva valitoneuvosto
(12.3.2012) Ulkoministeri Erkki Tuomioja esittää valtiovallan tervehdyksen Yk:n Kansainvälisen Osuustoimintavuoden 2012 Suomen päätapahtumassa.
   Tapahtuma on 21. maaliskuuta Finlandia-talossa Helsingissä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua edelleen Pellervo-Instituutin nettilomakkeella ». Tilaisuus on maksuton. Katso pääjuhlan ohjelma ».
   Tapahtuman järjestävät osuustoiminnan neuvottelukunnan jäsenorganisaatiot, Pellervo-Seura ry, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, OP-Pohjola osk ja Osuuskunta Tradeka-Yhtymä.


Kotimaisen työn juhlavuosi näkyy
tv:ssä ja kesätapahtumissa

(8.3.2012) Suomalaisen Työn Liitto viettää 100-vuotisjuhliaan vuonna 2012. Juhlavuotta on helppoa seurata televisiosta MTV3-kanavalla ohjelmasarjasta, joka esittelee 40 suomalaisen työn tarinaa.
   Juhlavuosi huipentuu 24. syyskuuta Helsingin Musiikkitalossa pidettävään Suomalaisen Työn Gaalaan, joka televisioidaan ja esitetään MTV3-kanavalla lauantaina 13.10.2012 alkaen klo 16.30.
   Liitto järjestää myös Työ turneella kiertueen, jonka aikana liiton bussi pysähtyy kesätapahtumissa eri puolella Suomea. Osana Muotoilupääkaupunki 2012 kokonaisuutta liitto tuo esille suomalaista designia jäsenyritystensä kanssa.
   Suomalaisen Työn Liiton juhlavuoden yhteistyökumppaneita ovat Työeläkeyhtiö Varma, MTK, Pellervo-Seura ry, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus FINATEX ry, K-kauppiasliitto, TT-säätiö, MTV MEDIA Oy ja Blue Media Oy.Velkojen lyhentäminen lähivuosien haasteita
HKScan ennätystuloksissa vuoden lopulla

Matti Perkonoja esitteli HKScanin tuloksen toimitusjohtajana viimeistä kertaa: hän jää tehtävästä eläkkeelle.
Kottonen
Seuraavat tulokset esittelee 1.3.2012 toimitusjohtajana aloittava Hannu Kottonen.
Elintarvikealaa Kottonen tuntee muuten, mutta teurastuksen ja alkutuotannon asioissa hän sanoo olevan opiskelemista. Hän tutustuu toimipisteisiin kautensa aluksi.
Kuvat Markku Nummi
(17.2.2012) Alkuvuoden katastrofin jälkeen – kuten toimitusjohtaja Matti Perkonoja yrityksen vuotta 2011 kuvasi – HKScan palasi vuoden loppua kohden aika lailla normaalille tasolle ja ylsikin viimeisellä neljänneksellä yhteen parhaista viime vuosien tuloksistaan Suomessa.
   Koko vuoden 39,6 miljoonan euron liikevoitosta HKScan teki 17,6 miljoonaa loka-joulukuussa, voitto ennen veroja 9,1 miljoonaa loka-joulukuulta oli vielä enemmän suhteessa koko vuoteen.
Liikevoitto prosentteina liikevaihdosta jäi koko vuonna 1,6 prosenttiin, kun tavoite on viisi.
   Perkonoja kiittää paljolti rypsiporsasta kotimaan tuloksen parantajana. Sen tuotantoa lisätään voimakkaasti, sillä markkinat vetävät.
   "Rypsipossun tapaiset innovaatiot pelastavat Suomen alkutuotannon pitkässä juoksussa", Perkonoja arvioi.
   Ruotsissa rypsiporsasta vastaava Svensk Rapsgris tulee ensin ravintolamyyntiin ja vähittäiskauppoihin kesällä 2012. Se kuulemma kiinnostaa myös alkutuottajia.
Ruotsissa HKScan piti liikevoittotasonsa, mutta liikevoitto hieman pieneni.
   Puolassa Sokolów teki kaikkien aikojen myyntiennätyksen joulukuussa. Tuolloin liikevoittoprosentti ylsi lähes HKScanin tavoittelemaan viiteen.
   Rahoituskulut kasvoivat viime vuonna voimakkaasti ja vieraan pääoman vähentäminen on Perkonojan mukaan lähivuosien keskeisiä asioita.
   Vuonna 2012 HKScanin liikevoiton arvioidaan olevan parempi kuin 2011.

Venäjä lähenee sianlihan omavaraisuutta
Atria supisti tappiotaan Venäjällä
(16.2.2012) Atrian liiketoiminnan tulos vuonna 2011 kärsi Baltian ja Venäjän tappioista. Koko vuoden liikevaihto ja liikevoitto eivät järin paljon edellisvuotisista muuttuneet, mutta liiketoiminnan tunnusluvut jäivät vaatimattomiksi. Voitto ennen veroja meni 4,7 miljoonaa euroa pakkaselle, liikevoittoprosentti oli 0,6 ja osakekohtainen tulo oli -0,24 euroa.
   Edellisvuotiseen verrattuna loka-joulukuun liikevaihto pieneni 338,7 miljoonaan euroon ja liikevoitto 4,1 miljoonaan euroon.
   Pahiten tappiota tuottavaa Venäjän liiketoimintaa Atria sai oikaistua niin, että liiketappiota syntyi 18,9 miljoonaa euroa, kun sitä edellivuonna tuli miltei 28 miljoonaa.
   Moskovassa Atria toimii toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan entistä "pienemmällä liekillä": siellä on enää logistiikkakeskus ja pitsanvalmistusta. Painopiste on siirtynyt Pietarin tienoille, missä Atrialla on myös paremmat markkinaosuudet.
Sianlihan omavaraisuus vahvistuu Venäjällä. Atrian Venäjän liiketoimintoja aiemmin vetänyt Juha Ruohola sanoo arvioidun, että omavaraisuus saavuttaa 100 prosenttia vuosien 2012 ja 2014 aikana.
   Atria odottaa sekä liikevaihdon että liikevoiton olevan tänä vuonna parempi kuin vuotta aiemmin.POP Pankit tyytyväisiä 2011 tulokseen
(15.2.2012) POP Pankkien liikevoitto vuodelta 2011 oli 28 miljoonaa euroa. Ryhmän sekä luotot että talletukset lisääntyivät 3,6 prosenttia.
   POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala katsoo, että tiukassa kilpailussa ja vaikeutuneessa ympäristössä tulokseen ja vakavaraisuuteen voi olla tyytyväinen.
   "Tämä on pitkäjänteisen panostuksen ja POP Pankeille luonteenomaisen osuustoimintahengen tulosta."
   POP Pankkien vakavaraisuus oli vuoden lopussa 21,1 prosentissa. Jäsenten määrä kasvoi vuoden aikana 3,5 prosenttia.
   POP Pankit käynnistävät uuden vahinkovakuutusyhtiön POP Vakuutuksen tämän vuoden aikana sähköisinä palveluina.Anne Mere vetämään HKScanin
Suomen ja Baltian markkina-aluetta

(13.2.2012) HKScan yhdisti Suomen ja Baltian markkina-alueiden operatiivisen johdon ja nimitti tehtävään HKScanin virolaisen tytäryhtiön AS Rakvere Lihakombinaatin toimitusjohtajan, MBA Anne Meren. Hänestä tuli myös HKScanin johtoryhmän jäsen.

Anne Mere
   Mere vastaa HKScanin Suomen markkina-alueesta HKScan Finland Oy:n toimitusjohtajana sekä Baltian markkina-alueesta.
   HKScan-konsernin liiketoiminnasta Suomessa vastaa HKScan Finland Oy. Sen kokonaan omistamia tytäryhtiöitä ovat HK Ruokatalo Oy, HK Agri Oy ja Järvi-Suomen Portti Oy. Lisäksi HKScan Finland on osakkaana Kivikylän Kotipalvaamo Oy:ssä sekä Lihatukku Harri Tamminen Oy:ssä.
   Suomen markkina-alueen suurimman tytäryhtiön HK Ruokatalo Oy:n toimitusjohtajana jatkaa Jari Leija.
   Anne Meren seuraajaksi AS Rakvere Lihakombinaatin toimitusjohtajana on nimitetty Teet Soorm.

Metsä
Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan vieressään Groupin tunnus, jossa hirvenpää on tyylitelty ennen Metsä-Serlalla olleesta liikemerkistä. Kuva Markku Nummi.
Vuoden loppu jäi heikoksi
Talouden epävarmuus puri Metsäliiton tulosta
(9.2.2012) Loppuvuosi ja kertaerät söivät Metsäliitto-konsernin vuoden 2011 tulosta. Liikevaihtoa kertyi edellisvuoden tapaan, mutta liiketulos 314 miljoonaa euroa ilman kertaeriä oli edellisvuotista heikompi. Tulos ennen veroja ja kertaeriä 195 miljoonaa euroa on vajaa puolet edellisvuoden tuloksesta.
   Pörssinoteeratun M-realin liiketulos putosi alle kolmannekseen edellisvuotisesta, 59 miljoonaan euroon. Kertaerien kanssa tuli tappiota yli 200 miljoonaa.
   Pääjohtaja Kari Jordan perustelee tuloksia maailmantalouden epävarmuudella etenkin vuoden loppupuoliskolla. Rakennemuutosten ansiosta konsernin perusta on Jordanin mukaan kuitenkin luja; niinpä tuloksenteon edellytykset paranevat.
   Metsäliitto keskittyy viiteen ydintoimintoon: puutuotteisiin, selluun, kartonkiin, pehmo- ja ruoanlaittopapereihin sekä puunhankintaan ja metsäpalveluihin.
   Konserni myös uusii nimensä ja liiketunnuksensa. Konsernin uusi nimi on Metsä Group. Puutuoteteollisuuden nimeksi tulee Metsä Wood, Metsä-Botnian nimi vaihtuu Metsä Fibreksi ja M-real Oyj Metsä Boardiksi, mutta siitä päättää yhtiökokous 28. tulevaa maaliskuuta. Metsä Tissuen nimi säilyy entisellään.
   Puunhankinta toimii jatkossa Suomessa nimellä Metsäliitto Puunhankinta, kansainvälisesti Metsä Forest. Maakunnissa ei tarvitse kielillä puhua, sillä puunhankintaa hoitaa Metsäliiton edustaja.
   Identiteettimuutos ei vaikuta konsernin rakenteeseen tai yhtiöiden juridiseen asemaan. Metsä Groupin emoyhtiön nimi ja toimintamuoto säilyy Metsäliitto Osuuskuntana.Karhinen: Katse Euroopasta kotimaan asioihin
OP-Pohjolan vuoden 2011 tulos pankkivetoinen
(9.2.2012) OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen varoittelee liioittelemasta euroalueen velkakriisin vaikutusta suomalaisten taloudenpitoon.
Karhinen
OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.
   Matalat korot suosivat edelleen mm. asuntokauppaa. Loppuvuosi 2011 oli OP-Kiinteistokeskuksien kauppamäärissä ennätyksellinen. Myös OP-Pohjolasta otettujen uusien asuntolainojen määrä kasvoi 11,8 prosenttia vuotta aiemmasta.
   OP-Pohjolan viitekoron päälle saama marginaali asuntolainoissa kasvoi ja OP-Pohjola arvioi sen kasvavan tänäkin vuonna.
   Raportoidessaan ryhmän tulosta vuodelta 2011 pääjohtaja Karhinen kehotti poliitikkoja kääntämään katseen Brysselistä kotimaahan: talouden puskurit on syöty ja julkinen velka kasvaa kovaa vauhtia, kilpailukykykin on rapautunut. Hallitukselle olisi Karhisen mukaan todellinen arvovaltatappio, jos Suomen luottoluokitus putoaisi.
   OP-Pohjola-ryhmä palkkasi 725 uutta työntekijää vuonna 2011, puolet heistä vahvistamaan vakuutuspalveluja. Eläköitymisikä ryhmässä oli keskimäärin 61 ja puoli vuotta.
   OP-Pohjola-ryhmän vuoden 2011 tulosta Karhinen luonnehtii vahvasti pankkivetoiseksi. Pankkitoiminnan tulos olikin hyvä, mutta vahinko- ja henkivakuutuksen tulos jäi heikoksi.
   OP-Pohjola-ryhmän tulos ennen veroja oli 518 miljoonaa euroa. Tulosta edellisvuotiseen (575 M€) verrattuna laskivat sijoitustuotot ja muutokset vakuutustoiminnan laskuperusteissa. Pankkitoiminnan tulos ennen veroja kasvoi peräti 30 prosenttia.
   Vuoden 2012 tuloksensa OP-Pohjola-ryhmä arvioi kehittyvän samantasoiseksi tai paremmaksi kuin edellisenä vuonna. Pääjohtajan mukaan taloudessa on jo vakautumisen merkkejä.


Valio ylsi ennätystulokseen
(8.2.2012) Valio-konserni lisäsi myyntiään 6 prosentilla vuonna 2011 ja paransi maitokatetta 7 prosentilla. Liikevaihto oli 1929 miljoonaa euroa ja maitokate siitä saadaan vähentämällä yhtiön kulut. Valion ennakoitu tulos verojen jälkeen oli 53 miljoonaa euroa, vuonna 2010 tulos oli 39 miljoonaa euroa.
   Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen sanoo, että Valion maitotuottoon vaikuttivat eniten Valion omat merkkituotteet.
"Uutuustuotteemme Valio OLO™ ruoansulatusjogurtti, pehmeä maitorahka sekä Valio Plus™ maito ja piimä ovat olleet menestystarinoita."
   Maitotuotto lasketaan vähentämällä maitokatteesta käyttöomaisuuden poistotarve jaettuna omistajien toimittamalla maitomäärällä.
Vuoden 2011 ennakkotietojen mukaan Valio tuotti omistajiensa tuottamalle maidolle ennätyksellisen maitotuoton 45 senttiä litralta.    Omistajille tilitetty rahavirta oli 836 miljoonaa euroa (787). Valioryhmän osuuskunnille maksettu tilityshinta jälkitili huomioiden nousi 44,1 senttiin.
   Samaan aikaan Valion tuottajilta vastaanottama maitomäärä pieneni 1,5 prosenttia ja Valion liikevaihdosta Suomen perusmaitojen osuus on enää 8 prosenttia. Maidontuonti Ruotsista on leikannut Valion perusmaitomääriä kahden vuoden aikana lähes 25 prosenttia.Syntymässä Suomen suurin vahinkovakuuttaja
Lähivakuutus ja Tapiola yhdistyvät keskinäiseksi finanssiryhmäksi 2013 alussa
(7.2.2012) Kaksi suurta keskinäistä vakuuttajaa, Lähivakuutus ja Tapiola, yhdistävät voimansa ja muodostavat keskinäisen finanssiryhmän.

kuvattavina
Lähivakuutus-Tapiola -finanssiryhmän pääjohtajaksi valittu Erkki Moisander (oik.) ja taustalla Tapiolan pääjohtaja Asmo Kalpala tv-kanavien haastatteluissa. Kuva Markku Nummi
   Yhdistymisprosessin on arvioitu kestävän noin kaksi vuotta. Sinä aikana asiakkuudet säilyvät ennallaan, eikä asiakkaiden edellytetä tekevän mitään sopimuksilleen.
   Uuden finanssiryhmittymän pääjohtajaksi on valittu Lähivakuutuksen toimitusjohtaja Erkki Moisander. Ryhmittymän nimestä päätetään vuoden 2012 aikana.
   Lähivakuutus-Tapiola -ryhmästä tulee Suomen suurin vahinkovakuuttaja, jonka markkinaosuus on noin 30 prosenttia ja jonka vahinkavakuutuksen maksutulo yltää noin miljardiin euroon. Omistaja-asiakkaita sillä tulee olemaan 1,5 miljoonaa.
   Tarkemmin yhdistymisestä Lähivakuutuksen kotisivulla ».


19 alueellista itsenäistä alueyhtiötä
Ryhmän kilpailustrategia perustuu 19 keskinäiseen alueyhtiöön, pääkaupunkiseudun palveluista vastaa keskusyhtiö.
   "Keskinäisten alueellisten vakuutusyhtiöiden perustaminen merkitsee sitä, että viemme pankki- ja vakuutusasioinnin mahdollisimman lähelle omistaja-asiakkaita. Vahvat voimavarat mahdollistavat finanssipalvelut aina asiakkaan toivomalla tavalla henkilökohtaisesti tai verkosa. Keskittävä omistaja-asiakas hyötyy myös palkitsevasta etuohjelmasta", Moisander sanoo.
   Omistaja-asiakkaan palkitsemisessa Moisander viittasi mediatapaamisessa S-ryhmään, joka tukalasta tilanteesta on omalla mallillaan noussut nykyiseen asemaansa.
   19 alueellisen keskinäisen yhtiön hallinnon muodostavat vakuutuksenottajaosakkaiden yhtiökokous, heidän valitsemansa 20-60 jäsenen hallintoneuvosto, hallintoneuvoston valitsema 5-10 jäsenen hallitus ja toimitusjohtaja.
   Alueyhtiöillä on kaikkiaan 360 toimipistettä. Tavoite on saavuttaa alueensa markkinajohtajuus, joten alueyhtiöt toimivat yrittäjämäisesti ja mukauttavat kukin toimintansa alueensa asiakkaiden tarpeisiin.


OP-Pohjolan Karhinen: Luontevaa ja loogista
(8.2.2012) OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen esitteli ryhmän tuloksen vuodelta 2011 seuraavana päivänä ja kommentoi median pyynnöstä Lähivakuutus-Tapiolan yhdistymistä. Karhinen kertoi ennakoineensa yhdistymistä vuonna 2008. Toimialan kannalta hän piti yhdistymistä jopa ilahduttavana ja keskinäisiltä yhtiöiltä luontevana ja loogisena.
   "Olemme omalla toiminnallamme saaneet aikaan sen, että yhdistyminen tapahtui", hän virkkoi. Osuuspankin jäsenistä noin 17 prosentilla oli Pohjolan vakuutus vielä syksyllä 2006, kun Pohjola oli siirtynyt Osuuspankille. Nyt tuo prosentti on yli kaksinkertaistunut.
   Karhinen veikkaa mielenkiintoista kahta vuotta vakuutusmarkkinoilla ja haastavaa aikaa Moisanderille. "Aiomme pitää huolta omistamme."S-ryhmän myynti kasvoi normaalisti
euroalueen talousuhkista huolimatta

(2.2.2012) S-ryhmän vähittäismyynti vuonna 2011 on lisääntynyt 9,5 prosenttia edellisvuotisesta. Päivittäistavarakauppa kasvoi 8,1 prosenttia. Alueosuuskaupat kasvattivat myyntiään 8,6 prosenttia.
SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä vertaa, että päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kasvu Suomessa oli 5,9 prosenttia.
   Vähittäismyynti vuoden lopulla loka-joulukuussa kasvoi edellisvuotiseen nähden kuitenkin vähemmän kuin koko vuonna.
   Samoin meni Keskolla: Se julkisti vuoden 2011 tuloksensa samana päivänä ja kertoi konsernin liikevaihdon kasvaneen 7,8 prosenttia koko vuonna, mutta 7,4 prosenttia loka-joulukuussa. Kesko arvioi, että konsernin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä vuonna 2012 jää alle viimevuotisen.
   S-ryhmän liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynti lisääntyi 12,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. ABC-ketjulle päättynyt vuosi oli Kuisman mukaan hyvä.
   Maatalouskaupan myynnin kasvu oli 13,2 prosenttia ollen loka-joulukuussa reilut 10 prosenttia.
   Lähialueiden liiketoimintojen myynnissä oli kasvua 34,6 prosenttia. Lähialueiden päivittäistavarakaupan myynti lisääntyi 40,6 prosenttia ja oli 264,4 miljoonaa euroa. SOK avasi vuonna 2011 kolme uutta Prismaa Pietariin.
   S-ryhmällä oli asiakasomistajia joulukuun lopussa 1 993 779.
S-ryhmän bonusmyynti kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta ja oli 9 050,8 miljoonaa euroa. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta 359,7 miljoonaa euroa eli kahdeksan prosenttia edellisvuotista enemmän.
   S-Pankilla on jo yli 2,5 miljoonaa asiakasta ja pankin sähköisiä tunnuksia käyttää yli miljoona suomalaista. S-Etukortti Visan omistajien määrä lähentelee miljoonaa.OP-Pohjolan ekonomistit ennustavat
talouden vaisua elpymistä

(30.1.2012) Suhdannekyselyt kielivät maailmantalouden elpymisestä. Niinpä OP-Pohjolan ekonomistit arvioivat Suomen talouden heikoimman hetken alkavan olla ohi ja talouden kasvavan prosentin verran tänä vuonna. Euroalueen taantuma jää lyhyeksi. Maailmantalous elpyy vuoden kuluessa. USA:ssa talouskasvu on jo nopeutunut.

"Euroalue on nousemassa allikosta ojaan", kuvailee OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen. Elpyminen on kuitenkin vaisua, hajanaista ja epävarmaa. Kuva Markku Nummi
   OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen huomauttaa, että Suomen talouden tulevaisuuden haasteet kasvavat, koska aiemmat puskurit on syöty, ja valtiontalouden vajeen kasvu joudutaan rahoittamaan ulkomaisella rahalla.
   Heiskasen mukaan Suomen talouspolitiikassa joudutaan ottamaan vakavasti uhka, että korkein luottoluokitus menetetään. Sen välitön vaikutus on vähäinen, mutta vinkistä tulisi ottaa vaarin, mikäli se kuvaa talouden tilaa.
   Julkisen talouden vajeen lisäksi Suomella on nyt vaihtotaseen vaje. Tärkeimmät vientimaamme välttyvät taantumalta, lisäksi euron suhde muihin valuuttoihin parantaa Suomen kilpailukykyä. Suomen pitää Heiskasen mielestä luoda keinoja edistää vientisektoria. Ilmeisiä viennin nostajia ovat metalli- ja konepajateollisuus.
   Suurin riski liittyy OP-Pohjolan ekonomistien mukaan edelleen velkakriisiin. Todennäköisenä he pitävät talouden säilyttämistä hallinnassa, mutta ajoittain epävarmuus voi lisääntyä. Euroalueen talous koettaneen heikoksi edelleen vuoden 2012 lopulla, koska elpyminen on verkkaista.Pellervon Pohjois-Karjalan seminaari
perjantaina 3.2. Joensuussa

(30.1.2012) Pellervon Pohjois-Karjalan seminaari pidetään perjantaina 3.2.2012 klo 13.00–17.30 Joensuussa. Seminaarin ohjelma ».
   Seminaarin otsikkona on "Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä", joka ilmentää alkanutta YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta 2012. Tarkastelemme osuustoiminnan ajankohtaisia kysymyksiä, mm. maito- ja liha-alan kehityskuvaan, tuottajaosuustoiminnan tavoitteita eurooppalaisilla areenoilla ja ajankohtaisia talousasioita. Pellervo-Seuran hallitus ja johtoryhmä ovat seminaarissa paikalla.
Seminaari on tarkoitettu osuustoiminnallisille ja muille alueen vaikuttajille sekä tiedotusvälineille. Tilaisuus on maksuton.
   Seminaaripaikkana on Valion Joensuun meijerin tilat (Meijerintie 1, Joensuu).
   Ilmoittautumiset seminaariin mieluiten Pellervo-Instituutin sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta http://www.pellervo-instituutti.fi/kurssille.asp.
   Ilmoittautumiset puhelimitse ja lisätietoja järjestöassistentti Sinikka Huotari, puh. 040-845 6841, sinikka.huotari@pellervo.fi.
Lisätietoja myös Sami Karhu, gsm 0400 545 989 tai sami.karhu@pellervo.fi.Tiedottamispalkinto Riikka Seppälälle
työstä Kotimaisissa Kasviksissa

(24.1.2012) Maataloustoimittajat ry myönsi vuoden 2011 Tiedonjyvä-palkinnon Kotimaisten Kasvisten toimitusjohtajalle ETM Riikka Seppälälle.

Riikka Seppälälle (oikealla) ojensivat Tiedonjyvä-palkinnon ja kukat Maataloustoimittajien sihteeri Leena Honkaniemi ja puheenjohtaja Maija Soljanlahti. Takana johtaja Panu Kallio OP-Pohjolasta. Kuva Markku Nummi
   Seppälän johtama organisaatio on vuosien ajan hauskasti, asiallisesti, värikkäästi ja oivaltavasti puhunut kotimaisten kasvisten, puutarhatuotteiden ja perunan puolesta. Verkkosivuilta löytyy kattavasti tietoa jopa hieman oudommista maan antimista. Suomalaisten terveyden ja puutarhatuottajien kannalta kyseessä on ollut erittäin tärkeästä työstä. Seppälän työ Kotimaisissa Kasviksissa päättyi vuoden lopussa.
   Maataloustoimittajat ry on maa-, metsä- ja elintarviketalouden toimittajien ja tiedottajien yhdistys. Se on vuodesta 1976 jakanut Tiedonjyvän maatalous-, metsä- tai ruoka-alan ammattilaiselle, joka on toiminnallaan tuonut julkiseen keskusteluun uusia aineksia, osoittanut aktiivisuutta tiedottamalla alansa tapahtumista tai joka on suhtautunut myönteisesti tiedotusvälineiden tiedonhankintaan.Ehdotusta uudeksi osuuskuntalaiksi
esiteltiin seminaarissa


Seminaarissa esiteltiin Seppo Pöyhösen väitöstutkimus omaistajaoikeuksista ja omistaja-arvosta osuuskunnissa.
Lisätietoja kustantajalta »
24.1.2012) Osuustoiminnan lainsäätelystä järjestettiin seminaari Helsingissä. Lakiluonnos oli juuri ollut laajalla lausuntokierroksella. Aikataulutavoitteena on, että esitys voidaan antaa eduskunnalle kevätkaudella 2012.
   Seminaarin ohjelma ja esityksiä »
   Seminaarissa käsiteltiin oikeusministeriön valmistelussa olevaa osuuskuntalakia, hyvää osuustoimintayritysten säätelyä, osuuskuntien sääntelyä kansainvälisesti, 110 vuotta täyttänyttä osuuskuntalakia instituutiona, osuuskuntien omistajaoikeuksia ja omistaja-arvoa sekä osuustoiminnan merkitystä talouselämässä.
   Järjestäjinä olivat Osuustoiminnan neuvottelukunta, Pellervo, Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutti ja Kansainvälisen talousoikeuden instituutti KATTI.
   Linkit lakiehdotukseen oikeusministeriön sivuilla »Avainhenkilöille parin vuoden koulutus
Portissa neuvotellaan noin joka neljännen työsuhteesta
(20.1.2012) Järvi-Suomen Portti aloittaa yt-neuvottelut ja aikoo lomauttaa tai irtisanoa enintään 43 kaikkiaan noin 150 työntekijästään. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Yhtiön mukaan neuvottelut ovat syksyllä 2011 aloitetun kehittämisohjelmaan toista vaihetta.
Osana ohjelmaa yhtiö alkaa kouluttaa 20 - 30 avainhenkilöä vastaamaan tulevaisuuden osaamista. Koulutus kestää pari vuotta.
   Helmikuussa Järvi-Suomen Portin logistiikka-, keräily- ja IT-palvelujen tuottaminen siirtyvät HK Ruokataloon Vantaalle ja keräilytoiminta Tikkalassa loppuu. Niiden työntekijöille pyritään tarjoamaan kesätyötä Tikkalassa.Atrian broilereille oma rehutehdas
(20.1.2012) Itikka ja broilerintuottajat toteuttavat noin 14 miljoonan euron rehutehdashankkeen, jolla turvataan broilerien kasvattaminen kotimaisella rehulla. Tuottajat ja Itikka osuuskunta uskovat koko broileriketjun kilpailukyvyn parantuvan.
   Itikka osuuskunta on rahoittaa hanketta noin 5 miljoonalla eurolla. Broilerituottajilla on mahdollisuus ostaa kiinteistöyhtiön osakkeita ja antaa yhtiölle pääomalainaa. Loppuosa rahoituksesta hoidetaan pankkilainalla.
   Tehdas tulee sijaitsemaan samalla tontilla jolla A-Rehu Oy toimii. Tuotanto tehtaassa alkaa vuonna 2013. Uuden rehutehtaan käynnistyttyä A-Rehun tuotantovalmius Koskenkorvalla lähes kaksinkertaistuu.
   Investoijat haluavat varmistaa, että kansainvälisten yritysten tunkiessa suomalaisille markkinoille kotimaisessa omistuksessa olevaa rehutuotantoa on Suomessa tulevaisuudessakin. Lähimaakuntien viljanviljelijöitä tehdas tukee sillä, että vehnää hankitaan mahdollisimman paljon tehtaan lähialueilta.Atrian kinkkusiivut Ruotsissa Malmöön
(20.1.2012) Atria Skandinavia aikoo siirtää kinkkutuotteiden valmistuksen ja leivänpäällisten siivutuksen Halmstadista Malmöön. Halmstadin tehdas suljetaan ja Malmön tehtaalle 4,7 miljoonan euron laiteinvestoinnit, mikäli hanke toteutuu.
   Ohjelmasta arvioidaan syntyvän noin 1,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt.Asunta jatkaa Metsäliiton hallituksen puheenjohtajana
(12.1.2012) Metsäliitto-konsernin hallitus on valinnut järjestäytymiskokouksessaan metsänhoitaja, metsäneuvos Martti Asunnan jatkamaan hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Metsäliitto-konsernin pääjohtaja Kari Jordan.
   Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana jatkaa Arto Hiltunen ja jäseninä Martti Asunta ja Eino Halonen. Asunta vetää myös palkitsemisvaliokuntaa, johon kuuluvat jäseninä Eino Halonen ja Antti Tukeva.Pellervolla kanslianeuvosjuhla ja uuden toimivan johdon esittely
(11.1.2012) Pellervon entiselle toimitusjohtajalle Veikko Hämäläiselle luovutettiin kanslianeuvoksen nimeen ja arvoon liittyvä tasavallan presidentin kirje 11. tammikuuta Helsingissä.
   Tapahtuma toimi samalla Pellervo-Seuran uuden toimivan johdon esittelynä: vuoden alussa toimitusjohtajana aloitti osuustoimintajohtaja, FL Sami Karhu ja hänen sijaisenaan lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto.

Kanslianeuvos Veikko Hämäläinen (vasemmalla) kuuntelee teollisuusneuvos Otto Mikkosen onnittelupuhetta. Takana metsäneuvos Martti Asunta.


Paikalla olivat kanslianeuvoksen nimen ja arvon hakeneet taustajoukot (kuva) ja kymmenittäin osuuskuntien luottamus-johtoa, yritysjohtajia, tukijoita, yritysten henkilökuntaa. Kuvat Markku Nummi

Varatuomari Kari Lehto Pellervo-Seurasta luki tasavallan presidentin avoimen kirjeen kanslianeuvoksen nimen ja arvon myöntämisestä.

Vahdinvaihto: Pellervo-Seuran nykyiselle toimitusjohtajalle Sami Karhulle (vasen) menestystä toivottaa maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström ja kanslianeuvos Hämäläistä onnittelee järjestöneuvos Anne Santamäki.


Lähivakuutus purkanut kiireellä myrskyvahinkoruuhkaa
(10.1.2012) Lähivakuutus-ryhmä on tehnyt korvauspäätöksiä jo noin seitsemän miljoonan euron edestä joulukuun lopun Tapani- ja Hannu-myrskyjen aiheuttamista vahingoista. Liiketoimintapäällikkö Juha Helander Lähivakuutuksesta arvioi, että lopullinen korvaussumma voi nousta jopa kaksinkertaiseksi. Metsätuhot maksavat Lähivakuutukselle todennäköisesti 6-7 miljoonaa euroa.
   Lähivakuutuksessa odotetaan metsävahinkojen kattavan leijonanosan koko korvaussummasta. Niiden arviointi on kesken, sillä useimmat tapaukset vaativat ulkoisen asiantuntija-arvion. Lopullinen korvaussumma täsmentyy lähikuukausien aikana. Merkittävä osa korvaussummasta kertyy myös rakennuksille aiheutuneista vahingoista.
   Vahinkoilmoituksia on tullut Lähivakuutusyhdistyksiin jo noin 6 000.
   ”Vahinkoilmoituksista aiheutunutta ruuhkaa on purettu Lähivakuutusyhdistyksissä urakalla, ja korvauspäätöksiä on tehty ripeään tahtiin. Kaikki vahinkotapaukset pyritään metsienkin osalta käsittelemään mahdollisimman nopeasti”, Helander lupaa.
   Metsien vakuutusaste myrskyvahinkojen osalta on noin 30 prosenttia, joten todelliset vahingot lienevät arvioituja korvaussummia suuremmat. Metsänomistaja vastaa itse vakuuttamattomien metsien tuhoista.
   Sähkökatkokset aiheuttivat muun muassa pakasteiden sulamisia. Nämä vahingot korvataan, jos asiakkaalla on laaja koti- tai maatilavakuutus.
   Vuoden 2010 Asta- ja Veera-myrskyistä Lähivakuutus maksoi asiakkailleen korvauksia noin 17,5 miljoonaa euroa.Thomas Olander HKScanissa
myös Rose Poultryn vetäjäksi

(5.1.2012) Ekonomi Thomas Olander on nimitetty HKScanin tanskalaisen tytäryhtiön Rose Poultry A/S:n uudeksi toimitusjohtajaksi.

Olander on HKScan-konserniin kuuluvan Pärsons Sverige AB:n nykyinen toimitusjohtaja.
   Olander vastaa HKScanin liiketoiminnasta Tanskassa ja toimii edelleen myös Kreatina A/S:n sekä Englannissa toimivan Scan Foods UK Ltd:n toimitusjohtajana.
   Olander on tullut HKScan-konserniin vuonna 2008, mitä ennen hän oli toimitusjohtajana ruotsalaisessa Ugglarps slakteri AB:ssä.
   Jatkossa sekä Ruotsin että Tanskan markkina-alueista HKScanin johtoryhmässä vastaa Scan AB:n toimitusjohtaja Denis Mattsson.


Lämpö sulautui Oulun Seudun Sähköön
(3.1.2012) Oulun Seudun Lämpö sulautettiin emoyhtiöönsä Oulun Seudun Sähköön vuodenvaihteessa.
   Asiakkaille sulautuminen ei aiheuta toimenpiteitä. Oulun Seudun Sähköllä on kaukolämpöasiakkaita on 820 ja yrityksen liikevaihto on noin 7,7 miljoonaa euroa vuonna 2011.
   Sulautumisen syynä on toimitusjohtaja Risto Kantolan mukaan konsernirakenteen yksinkertaistaminen ja konsernin hallinnon tehostaminen sekä yhtenäisen yrityskuvan luominen. Oulun Seudun Lämpö Oy:n henkilöstö siirtyy Oulun Seudun Sähköön vanhoina työntekijöinä entisin ehdoin.
   Emoyhtiöön jää tytäryhtiö Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy, joka hoitaa konsernin siirtoliiketoimintaa.

osuustoimintayritysten yhteisiä tapahtumia, jollaisia onkin hankkeilla.


KPO ja IBM rakentavat Kajaaniin
(11.1.2012) IBM ja Kainuun Puhelinosuuskunnan (KPO) omistama teknologiayhtiö Herman IT (HIT) rakentavat UPM:n Kajaanissa sijaitsevan entisen paperitehtaan Varasto-rakennukseen nykyaikaisen konesalin.
   Palvelinkeskuksen käyttäjistä tulee IBM:n ja Kainuun Puhelinosuuskunnan omistaman, IBM:n paketoituja palveluratkaisuja myyvän ICT-palveluyritys Ebsolutin asiakkaita.
   Konesali rakennetaan UPM:n entisen paperitehtaan tiloihin Renforsin Rannan yritysalueelle Kajaani-joen rannalle. Konesali on erittäin ekotehokas ja toimii pääasiassa uusiutuvalla energialla. Varasto-rakennuksen pinta-ala on 10 000. Siihen rakennettava 1000 neliömetrin konesalitila on valmis vastaanottamaan ensimmäiset laitteistot elokuussa 2012.
   ”Kumppanuus IBM:n kanssa on loistava juttu sekä konesalin rakentamiselle että kaupallisen liiketoiminnan käynnistymiselle. Yhteistyöllä on positiivista merkitystä kaikkien KPO:n liiketoimintayhtiöiden toiminnalle ja myös Kainuun aluetaloudelle. Suuri kiitos tästä saavutuksesta kuuluu kaikille hankkeessa mukana olleille, sekä valtakunnallisille että paikallisille yhteistyökumppaneille”, sanoo KPO:n toimitusjohtaja Marja Karjalainen.Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset