18. | 3. | 2011  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  
Atrian toimitusjohtajaksi Juha Gröhn

Juha Gröhn
Kuva Markku Nummi
(18.3.2011) Hakuprosessi Atrian toimitusjohtajan valitsemiseksi päättyi nopeasti: toimitusjohtajaksi on valittu ETM Juha Gröhn, joka varatoimitusjohtajana nimitettiin hoitamaan toimitusjohtajan tehtävää Matti Tikkakosken eron jälkeen. Gröhn aloitti toimitusjohtajana saman tien. Hän vastaa myös Atria-konsernin liharaaka-aineen ostoista.
   Juha Gröhn (s. 1963) hoiti aiemmin Atria Skandinavia AB:n toimitusjohtajan tehtävää. Sitä ennen hän on toiminut monissa johtotehtävissä Atria Suomessa ja Atria Baltiassa. Atrian johtoryhmän jäsen hän on ollut vuodesta 1993.
   "Juha Gröhnillä on vahva kokemus liha-alalta. Juha on tunnettu avoimesta ja suoraviivaisesta johtamistyylistä, ja olen vakuuttunut, että hänen johdollaan Atrialla on erinomaiset mahdollisuudet menestyä elintarvikealan kovassa kilpailussa”, sanoo Atria Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Martti Selin.
   Atrian pörssitiedotteessa Selin mainitsee, että Gröhn aloitti uransa Lihapolar Oy:ssä vuonna 1990 ja on siitä asti työskennellyt Atria Oyj:n palveluksessa.
   "Hän tuntee liha-alan ja tietää alkutuotannon sekä teollisuuden haasteet. Hän on uransa aikana toiminut tiiviissä yhteistyössä päivittäistavarakaupan kanssa sekä Suomessa, Virossa että Ruotsissa."


Kansainvälinen osuustoimintapäivä 2. heinäkuuta

Nuorisoon osuustoiminnan tulevaisuutena viitataan päivän tunnuksessa.
Teemapäivä rohkaisee nuoria osuustoimintaan
(17.3.2011) Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina vuosittain vietettävä Kansainvälinen osuustoiminnan päivä kohdistaa tänä vuonna ajatukset nuorisoon. Päivän teemalla korostetaan, että osuuskunta yritysmuotona antaa uusia mahdollisuuksia nuorisolle.
   Sekä Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA että YK viettävät osuustoimintapäivää. Joka vuosi Kansainvälisenä osuustoimintapäivänä annetaan julkilausuma. Merkkipäivällä halutaan tuoda esiin osuustoimintaa yleensä, mutta vuosittain sillä on myös erityinen teemansa. Tänä vuonna YK viettää Kansainvälistä nuorison vuotta.Tavoitteena säästää noin 4 M€ vuodessa
Atria aikoo vähentää yli sata työntekijää
(17.3.2011) Atria Suomi on aloittanut yt-neuvottelut ja suunnittelee vähennettävän 110 henkilötyövuotta Suomessa. Atrialla on Suomessa noin 2100 työntekijää.
   Atria Suomi Oy:n toimitusjohtajan Mika Ala-Fossin mukaan tehostamisohjelmalla Nurmon tuotantoyksiköissä tavoitellaan noin 4 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Säästöt toteutuisivat täysimääräisesti vuonna 2012.
   Henkilöstövähennykset on suunniteltu toteutettavaksi osa-aikaistamisella, eläkejärjestelyillä ja irtisanomisilla. Yt-neuvotteluiden yhteydessä selvitetään työntekijöiden mahdollisuudet uudelleensijoittumiseen Atria Suomen organisaatiossa.Varsinais-Suomessa uusi opas
vesihuolto-osuuskunnille ja koulutusta keväällä

(9.3.2011) Varsinais-Suomen ELY on koonnut vesihuolto-osuuskuntaoppaan ja järjestää vesihuolto-osuuskuntiin liittyvää koulutusta keväällä 2011.
   Koulutusta järjestetään sekä Varsinais-Suomen että Satakunnan puolella ja sen pääteemoja ovat perustaminen, suunnittelu ja rakentaminen sekä osuuskunnan ylläpito. Jo toiminnassa oleville osuuskunnille järjestetään yksi ruotsinkielinen koulutus. Ajankohdat löytyvät ELY:n nettisivulta ».
   Oppaan tekemisestä on vastannut Varsinais-Suomen ELYn ympäristö ja luonnonvarat vastuualue yhteistyössä alueella toimivien neuvontaprojektien kanssa.
   Varsinais-Suomen ELY:n mukaan nykyisin vesihuolto-osuuskunnan perustamiseen ryhdytään paitsi puhtaan veden hankkimiseksi, yhä useammin yhteisen jätevesien johtamisen tai käsittelyn järjestämiseksi. Hajajätevesiasetuksessa asetetun määräajan lähestyminen on lisännyt kiinnostusta osuuskuntahankkeita kohtaan.
   Opasta jaetaan Varsinais-Suomen ELYn toiminta-alueen kuntiin ja sitä on saatavana myös haja-asutuksen jätevedenkäsittelyn neuvontaprojekteilta sekä ELY:n julkaisusivulta ».Yrittäjyyskasvatus - koulutuksen voimavara
(9.3.2011) Turun yliopisto järjestää ajankohtaisen yrittäjyyskasvatustapahtuman ja avaa opettajien, kouluttajien, viranomaisten, järjestöjen sekä poliittisten päättäjien näkökulmia asiaan. Mitä yrittäjyyskasvatus on? Miksi sitä pitäisi opetuksessa kehittää? Mitä yrittäjyyskasvatuksesta ajatellaan?
   Turussa 21.3.2011 järjestettävään tilaisuuteen kutsutaan kaikki asiasta kiinnostuneet. Pellervo on mukana tilaisuuden tukijana. Tutustu ohjelmaan ».Pellervon valtuuskunta päivitti
Uudet suositukset omistajuuteen ja hallintoon
(7.3.2011) Pellervon valtuuskunta on antanut osuuskuntien ja keskinäisten yritysten jäsensuhteita ja hallintoa koskevat suositukset.
Marttaliitossa
Valtuuskunta oli koolla 4. maaliskuuta Marttaliiton tiloissa Helsingissä. Vasemmalta Juha Marttila, Tiina Varho-Lankinen, sihteeri Kari Lehto, Martti Asunta, Veikko Hämäläinen, Tiina Linnainmaa ja Olli Palmu.

   Valtuuskunta edellytti kesäkuussa 2010, että vuodelta 2003 oleva Jäsenomistajuus osuustoiminnallisissa yrityksissä -raportti päivitetään ja hyväksyi uusimista varten kootun työryhmän tekemän esityksen nyt kokouksessaan Helsingissä 4. maaliskuuta. Raportti on luettavissa Pellervon kotisivuilla Yhteisvoimin - digikirjasto -osiossa pdf-tiedostona ».
   Johtaja Anne Santamäki SOK:sta esitelmöi kokouksen jälkeen YK:n julistamasta kansainvälisestä Osuustoiminnan vuodesta 2012. Teemavuoden logo julkistetaan maaliskuun puolivälissä. Vuoden iskulauseeksi on valittu Co-operative Enterprises Build a Better Word eli sananmukaisesti käännettynä Osuustoimintayritykset rakentavat parempaa maailmaa. Iskulauseesta tulee teemavuonna käytettävä suomenkielinen muunnos.
   YK käynnistää teemavuoden virallisesti 31. tulevaa lokakuuta New Yorkissa ja kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA puolestaan yleiskokouksessaan Meksikossa 14.-18. marraskuuta. ICA:n sivuilla vuodesta kerrotaan osoitteessa www.2012.coop ».ICA: Naisten aseman kohentaminen heijastuu laajasti
(7.3.2011) Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA vetoaa osuuskuntiin YK:n kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta naisten aseman parantamiseksi myös työelämässä. Teemapäivän tunnuslauseena on "Equal access to education, training and science and technology: Pathway to decent work for women" eli vapaasti suomennettuna "Yhtäläinen pääsy opiskeluun, harjoitteluun sekä tieteeseen ja teknologiaan - tie naisille kunnon työhön".
   ICA:sta todetaan, että tunnuslauseen sanat liittyvät läheisesti toisiinsa: koulutuksen lisäksi tarvitaan harjoittelua ja kokemusta tekniikastakin, jotta naiset pystyvät nykyistä tasavertaisempaan liiketoimintaan ja luomaan kansainvälisiäkin yhteistyöyhteyksiä. Naisten aseman parantaminen ei koske pelkästään heitä, vaan kohentaa samalla perheen lasten hyvinvointia ja koko yhteisön kehitystä.


Matti Tikkakoski lähtee Atriasta
(4.3.2011) Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski jättää tehtävänsä sekä konsernin toimitusjohtajana että hallituksen jäsenenä. Toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi Atria Skandinavia Ab:n toimitusjohtaja ja Atria Oyj:n varatoimitusjohtaja Juha Gröhn.
   Pörssitiedotteessaan yhtiön hallitus ilmoittaa käynnistävänsä hakuprosessin uuden toimitusjohtajan valitsemiseksi.
   Tikkakoski on ollut Atrian toimitusjohtaja vuodesta 2006 alkaen.Toimintaympäristön parantamisen kärkiaiheet osuustoiminnan eduskuntavaalitavoitteiksi

Osuustoimintajohtaja Sami Karhu (vasemmalla) ja toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen Pellervo-Seurasta esittelivät ohjelman tavoitteita medialle.

(3.3.2011) Osuustoimintaa edustavat järjestöt ovat julkaisseet tavoitteet 17.4. käytävissä eduskuntavaaleissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näin laaja osuustoiminnan järjestöjoukko on on laatinut yhteisen tavoiteohjelman parlamenttivaaleihin.
   Tavoitteiden sisältö on saada nykyistä parempi toimintaympäristö osuustoimintayrityksille. Avainaiheiksi järjestöt ovat nostaneet lakiin, verotukseen, kouluopetukseen, tutkimukseen ja neuvontaan liittyvät kysymykset.
Tavoiteohjelma pdf-muodossa », Pellervo-Seuran tiedote »Pekka Turkki LTK:n toimitusjohtajaksi

Pekka Turkki
(2.3.2011) Elintarviketieteiden tohtori Pekka Turkki on nimitetty Lihateollisuuden Tutkimuskeskus LTK osuuskunnan toimitusjohtajaksi 1.4.2011 alkaen.
   Turkki tulee tehtävään Mikkelin ammattikorkeakoulusta, jossa hän on viimeksi toiminut koordinoivana tutkimusjohtajana. Tutkimus- ja koulutustehtävissään Turkki on toiminut yhteistyössä elintarviketeollisuuden kanssa.Verkkokaupoista jo lähes 10 miljardin ostot
(1.3.2011) Verkkokauppakassi pullistuu vuosi vuodelta. Vuonna 2010 suomalaiset ostivat verkosta palveluja ja tavaraa 9,4 miljardin euron arvosta.

Johtaja Seppo Roponen TNS Gallupista. Kuva M Nummi
   Johtaja Seppo Roponen TNS Gallupista pitää lukua hurjana – arviot ovat olleet viiden miljardin euron korvilla. Mukaan on laskettu kaikki verkossa tehdyt kaupat ja varaukset: rahapelit, musiikki, asunnot, junaliput, vaatteet ynnä muut. Kertaostot verkkokaupasta voivat olla suuria, sillä sieltä ostetaan mm. isoja kodinkoneita ja autoja.
   Roponen ennakoi, että verkkokaupan arvo kasvaa tänä vuonna rapiat kymmenen prosenttia.
   Runsas kaupanteko ei Roposen mielestä ole kuitenkaan pelkkää ilosanomaa, sillä ulkomaisen kaupan osuus on kasvanut kasvamistaan.
   9,4 miljardista kotimaisen kaupan osuus oli 83 prosenttia ja ulkomaisen 17. Tavaraa koko potista oli 44 prosenttia ja palveluja 54 prosenttia.
   Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkalakin sanoo ulkomaisen verkkokaupan olevan ongelma kotimaiselle erikoiskaupalle. Kaupan liitto aloittaa kaupoille suunnatun verkkokoulutuksen tänä keväänä.
   Verkko-ostaminen ulkomailta yleistyy etenkin uusissa tuoteryhmissä. Ulkomaisten tuotteiden osuus on suurin, kun verkosta ostetaan urheiluvälineitä, erikoisharrastuksiin tarvittavia tuotteita, lemmikkieläinten tarvikkeita, pelataan rahapelejä.
   "Hälyttävää on joiden arvokkaiden tuoteryhmien kuten autojen ja rahapelien kasvava rahavirta ulkomaille", Roponen luonnehtii.
   Kotimaisen verkkokaupan on notkistuttava ja siirryttävä henkilökohtaisesti kohdennettuun palveluun, päättelee Asiakkuusmarkkinointiliiton tutkimus- ja markkinointijohtaja Teemu Ylikoski.


Lihakunnan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi Ari Varis Pyhäjärveltä
(23.2.2011) Lihakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja on vaihtunut. Puheenjohtajaksi on valittu Ari Varis Pyhäjärveltä. Varis voitti äänestyksessä entisen puheenjohtajan Ari Pirkolan.
   Lihakunnan edustajisto piti ylimääräisen kokouksen Kalajoella. Atrian päätös sulkea Kuopion teurastamo on puhuttanut maakunnan lihantuottajia ja ylimääräinen edustajiston kokous kutsuttiin kokoon, jotta asiasta päästäisiin yhdessä keskustelemaan ja sekä välittämään tietoa Atrian päätöksen perusteista.HKScan piti tulostasonsa - paitsi Suomessa
(18.2.2011) Lihakonserni HKScan piti liikevaihtonsa vuonna 2010 edellisvuoden tasolla, mutta liikevoitto pieneni viidellä miljoonalla 48 miljoonaan euroon. Voitto ennen veroja 36,5 miljoonaa euroa uupuu vajaan miljoonan edellisvuotisesta.
   Toimitusjohtaja Matti Perkonoja kuvaa, että HKScanissa tehtiin vahvoja sisäisiä toimenpiteitä, mutta ulkoisten vaikutusten vuoksi vuodesta tulikin haastava.

HKScan Finlandin toimitusjohtaja Jari Leija.

   Monet toimenpiteet tukevat tulosodotuksia jatkossa. Perkonoja arvioi, että koko vuoden 2011 liikevoitto on parempi kuin viimevuotinen.
   Puolassa Sokolów nosti liikevoittonsa 15,5 miljoonaan euroon, Baltiasta kertyi liikevoittoa 8,7 miljoonaa eli lähes edellisvuoden tapaan, Ruotsista tuli liikevoittoa edellisvuotista enemmän, yli 20 miljoonaa, mutta siellä saatiin runsaasti tuloja kiinteistöjen myynneistä. Tanskalaisen Rose Poultryn hankinnasta odotetaan merkittävää vaikutusta jatkossa sekä Ruotsissa että Tanskassa.
   Suomessa lakot sekä häiriöt siipikarjan- ja sianlihan markkinoilla veivät terää tulokselta. Liikevoitto jäi 10,7 miljoonaan, kun se edellisvuonna oli ollut 27 miljoonaa.
   Useita yhteistyökuvioita kuitenkin saatiin luoduksi, loppuvuodesta starttasi Osuuskunta Karjaportin kanssa perustettu Itä-Suomen ainoa lihanjalostuslaitos Järvi-Suomen Portti Oy, jonka HKScan Finlandin toimitusjohtaja Jari Leija sanoo olevan erittäin tärkeä HK:lle sekä idässä että pohjoisessa.
   Tulosodotuksia latautuu myös vuosia kehitettyyn rypsiporsaanlihaan, jonka raaka-aineesta tehdyt tuotteet tulivat myyntiin helmikuussa. Leija kertoo kauppiaspalautteesta, että rypsiporsastuotteet liikkuvat hyvin. Vuoden lopulla neljäsosa HK:n käyttämästä sianlihasta on rypsiporsasta. Myös naudanlihaan HK:lla on kehityshankkeita. Leija sanoo, että tutkimuksen ja tuotekehityksen merkityksen on kasvettava elintarviketeollisuudessa. Perkonojan mukaan rakennemuutos on edessä myös sianlihan alkutuotannossa.
   "Haetaan merkittävää marginaalin parantamista. Sianlihaketjun kannattavuus Suomessa on liian heikko", hän sanoo hinnankorotuksista kaupan suuntaan.

   HKScanin hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa jaettaisiin edellisvuoden tapaan 22 senttiä osakkeelta.


Atria petaa hinnankorotuksia
sekä Venäjällä että Suomessa

(17.2.2011) Atria-konsernin liikevoitto vuodelta 2010 jäi 9,8 miljoonaan euroon eli noin kolmasosaan edellisvuotisesta. Vaikka toiminnan liikevaihto Venäjällä lisääntyi yli 14 prosenttia noin 129 miljoonaan euroon, liikevoiton tappio noin kolminkertaistui 27,9 miljoonaan euroon.

Juha Ruohola

   Atrian Venäjän liiketoiminta-alueen johtaja Juha Ruohola sanoo alan kokonaismarkkinoiden pienenneen vuonna 2010 samalla, kun raaka-aineiden hinta nousi neljänneksellä vuoden aikana.
   Hienoista nousua kokonaismarkkinoiden hinnoissa on ollut vuoden 2010 lopulla ja tämän vuoden alussa, mutta ensimmäinen vuosipuolisko 2011 pysynee hankalana.
   Ruohola toteaa, että osto- ja myyntihintojen väliin jää aivan liian pieni marginaali Venäjällä. Vaikka venäläiset tuovat ulkoa edullista raaka-ainetta, sitä ei myydä jalostajille kotimaista raaka-ainetta halvemmalla.
   Atrian tavoitteena Venäjällä onkin saada tuotteilleen hinnankorotuksia. Ruoholan mukaan riskinä voi olla aluksi jonkin verran volyymimenetyksiä, mikäli kilpailijat eivät toimi samoin.
   Myös Suomessa Atria aikoo saada läpi hinnankorotuksia. Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski sanoo sianlihan tuottajien tilanteen olevan tukala: lihan hinta on alhaalla, mutta tuotantokustannukset ovat nouseet, joten korotuksiin on pakottavat syyt. Tikkakoski olettaa, että korotuksia myös saadaan läpi. Kesään asti hinnoista on kuitenkin jo sovittu.
   Suomessa Atrialle karttui liikevoittoa 30,7 miljoonaa eli yli 12 miljoonaa edellisvuotista vähemmän. Suurin syy tähän olivat Atrian mukaan kevään työmarkkinariidat, joiden takia samalla pääsi tuontikin lisääntymään.
   Atria Skandinavian liiketoiminta Ruotsissa ja Tanskassa sujui hyvin, liikevoitto kasvoi 13,9 miljoonaan euroon, vaikka liikevaihto pieneni joidenkin toimintojen lopettamisen vuoksi.
   Baltiassa kuluttajien ostovoima on ollut heikko ja hinnat olivat siitä syystä alhaalla. Atria Baltia supisti tappionsa 3,7 miljoonaan euroon, mutta talouden elpymisen myötä tuloksenteon uskotaan olevan tänä vuonna helpompaa kuin 2010.
   Vuoden 2011 aikana Tikkakoski arvioi konsernin sekä liikevaihdon että liikevoiton paranevan viime vuoteen verrattuna.


POP Pankit yli 33 M€ voitolle
(15.2.2011) Kaikki POP Pankit tekivät voitollisen tuloksen ja koko ryhmän liikevoitto oli 33,4 miljoonaa euroa vuonna 2010.
   POP Pankki -ryhmän talletusten määrä noin 3579 miljoonaa, luottojen määrä noin 3349 miljoonaa, oman pääoman määrä noin 482 miljoonaa ja taseen loppusumma 4321 miljoonaa euroa. Nämä kaikki olivat viitisen prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
   Tuotot ja korkokate jäivät edellisvuotista vähäisemmiksi. Korkokate pieneni 8,5 prosenttia.
   POP Pankkiliitto osk:n toimitusjohtaja Heikki Suutala katsoo, että tulokseen voi olla tyytyväinen.
   "POP Pankit olivat hyvin varautuneita epävakaisiin aikoihin, josta johtuen taseeseen suhteutettu liikevoittomme on koko kriisin jälkeisen ajan ollut isoja kilpailijoitamme selvästi parempi", hän kommentoi vuoden 2008 jälkeistä pankkikriisin aikaa.Valion voitto kasvoi
(11.2.2011) Valio teki kirjanpidollista voittoa verojen jälkeen vuonna 2010 noin 37 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna voitto oli 17 miljoonaa euroa. Ennakkotietojen mukaan Valion liikevaihto nousi 1823 miljoonaan euroon edellisvuoden 1787 miljoonasta eurosta.
   Ulkomailla kasvua oli 18 prosenttia. Kotimaan liikevaihto laski noin 5 prosenttia. Lainat rahoituslaitoksista vuoden 2010 lopussa olivat 114 miljoonaa euroa, mikä on lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.
   Maidon perushinta tuottajille nousee huhtikuun 2011 alusta lähtien. Valio nostaa maidontuottajille omistajaosuuskuntiensa kautta maksamaansa hintaa maidosta 2,5 senttiä litralta. Valion maksama perushinta nousee 41 senttiin.

Valio markkinoi uutta OLO™-ruoansulatusjogurttia jakamalla maistiaisia kuluttajille Helsingissä. Kuva M Nummi
   Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen sanoo, että maitotuoton hyvään tasoon vaikutti eniten merkkituotteiden myynnin hyvä kehitys ulkomailla. Myös teollisuustuotteiden maailmanmarkkinahinnat olivat nousussa.
   Maitotuoton kehityksen kannalta suurin riski liittyy Laaksosen mukaan maailmantalouden epätasapainoon ja siitä mahdollisesti seuraaviin valuuttakurssien nopeisiin muutoksiin.
Laaksonen sanoo Valion maitotuoton eurooppalaisittain korkean tason perustuvan omiin tuotemerkkeihin ja itse kehitettyihin tuotteisiin. Valio tilittää liiketoimintansa koko maitotuoton Valioryhmän tuottajille.


Metsäliiton tulos komistui
(10.2.2011) Metsäliiton vuoden 2010 tulos on kuin eri maailmasta verrattuna vuoden 2009 tulokseen. Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 75 miljoonaa euroa tappiolla vuonna 2009, viime vuonna 547 miljoonaa euroa voitolla.
   Edellytykset parantuneelle tulokselle näkyivät toimintaympäristössä. Hinnat paranivat ja markkinat vetivät.

Tulevaisuudessa taloja tehdään yhä useammin puusta. Säädökset ovat juuri muuttumassa, mutta pääjohtaja Kari Jordanin mukaan muutosjakso vie vuosia.


   "Konserni on hyvissä asemissa tulevaisuutta ajatellen", pääjohtaja Kari Jordan luonnehtii.
   Jordan toteaa myös M-realin palanneen kelvollisen liiketuloksen tekijäksi.
   M-realin tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 173 miljoonaa euroa. Edellisvuonna tappiota tuli 150 miljoonaa.
   Metsäliiton vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi noin 20 prosenttia. Sijoitetun pääoman tuotto jatkuvista liiketoiminnoista oli 11,8 prosenttia ja oman pääoman tuotto 13,9 prosenttia. Edellisenä vuonna kumpikin tuotto jäi miinukselle. Omavaraisuus nousi 29,7 prosenttiin ja korolliset nettovelat lyhenivät lähes 300 miljoonalla eurolla. Niitä jäi 1939 miljoonaa.
   Loppuvuosi 2010 sujui kuten konsernissa oli arvioitukin: Joulun pyhien ja mm. valuuttamuutoksien vuoksi tulos ilman kertaluonteisia eriä 142 miljoonaa euroa oli kolmatta vuosineljännestä heikompi, mutta edeltävän vuoden vertailuajankohtaa 100 miljoonaa parempi.
   Metsäliitto Osuuskunnan omavaraisuus oli joulukuun lopussa 58,6 prosenttia. Osuuskunnalla oli joulukuun lopussa 126 382 jäsentä. Lisäosuuspääomasta 2010 loppuun mennessä tulleiden ilmoitusten mukaan erääntyy 1.7.2011 palutettavaksi 21,8 miljoonaa euroa. Vastaava summa vuonna 2009 oli 58,2 miljoonaa.
   Hallitus ehdottaa hallintoneuvostolle, että jäsenten sijoittamalle sääntömääräiselle osuuspääomalle maksetaan edellisvuoden tapaan 5,5 prosentin korko. Hallintoneuvosto kokoontuu maaliskuussa ja edustajisto toukokuussa.OP-Pohjolan tulos kasvoi vahvasti
(9.2.2011) OP-Pohjola-ryhmän tulos ennen veroja vuodelta 2010 kasvoi 24 prosenttia 575 miljoonaan euroon. Viimeisellä vuosineljänneksellä tulosvauhti oli kaksinkertaista vuotta aiempaan verrattuna.
   Tulos oli pääjohtaja Reijo Karhisen mukaan ennakoitua vahvempi. Se perustui eri liiketoimintojen toisiaan tasapainottavaan tuloskehitykseen. Erityisen vahvaa oli henkivakuutuksen sijoitustuottojen kasvu.
   Karhinen arvioi vuoden 2011 olevan edeltäjäänsä valoisampi. Toisaalta se on Karhisen mukaan kaksijakoinen: talouskasvusta ennustetaan vahvaa, mutta sekä euroalueen että Suomen omiin haasteisiin on suhtauduttava vakavasti.
   Oman tuloksensa vuonna 2011 OP-Pohjola-ryhmä ennakoi parammaksi kuin vuonna 2010.
   Ryhmän pankki- ja vakuutustoiminnan yhteisten asiakkaiden määrä kasvoi vuonna 2010 enemmän kuin koskaan aiemmin. Viidessä vuodessa yhteisten asiakkaiden määrä on kasvanut 65 prosenttia.
   Erityisen ilahtunut Karhinen sanoo olevansa ryhmän liiketoiminnan strategisten hankkeiden etenemisestä:
   "Yhteisten pankki- ja vakuutusasiakkaiden vuosikasvu nousi uusiin ennätyslukemiin ja asiakkaille myönnettyjen bonusten määrä ylsi ensimmäistä kertaa 150 miljoonan euron tasolle."
   Myös rakennemuutosten takia vuodesta tuli Karhisen mukaan merkittävä. Syntyi monia uusia osuuspankkikokonaisuuksia ja ryhmän keskusyhteisörakenne uusittiin.
   Myös Pohjola Pankki Oyj:n tulos parani. Konsernin tulos ennen veroja oli 308 miljoonaa euroa.Hallitusvalinnat LSO:n ehdotuksen mukaisesti
Juha Kylämäki HKScanin
hallituksen puheenjohtajaksi

(4.2.2011) Juha Kylämäki, Niels Borup ja Tero Hemmilä on valittu HKScan Oyj:n hallituksen jäseniksi Markku Aallon, Tiina Varho-Lankisen ja Matti Murron ilmoitettua jättävänsä hallituksen jäsenyyden.
Juha Kylämäki, Niels Borup ja Tero Hemmilä. Kuvat HKScan Oyj

   Valinnat noudattivat LSO Osuuskunnan ehdotusta. LSO Osuuskunta on on HKScanin suurin osakkeenomistaja. HKScan piti ylimääräisen yhtiökokouksen 4. helmikuuta Turussa. Hallitukseen kuuluvat lisäksi Matti Karppinen, Pasi Laine ja Otto Ramel.
   Hallitus järjestäytyi yhtiökokouksen jälkeen ja valitsi puheenjohtajakseen Juha Kylämäen ja varapuheenjohtajaksi Niels Borupin.
   Juha Kylämäki on maanviljelijä ja broilerinlihan tuottaja. KTM Niels Borup on maatalousyrittäjä ja sianlihan- ja maidontuottaja. MMM Tero Hemmilä on Yara Suomi Oy:n toimitusjohtaja.


Kuluttajat ovat kaivanneet kotimaista tuotetta
Ruoansulatusjogurtti on Valion uutuusvaltti

Valio OLO™ Ruoansulatusjogurtit valmistetaan Valion Riihimäen tuotantolaitoksella.
(1.2.2011) Viisto punaraita piristää näinä aikoina monia Valion maitovalmisteita: Uutuus!, Uutuus!, Uutuus!.. Merkittävin tuoteuutuus on Olo-ruoansulatusjogurtti.
   Tuoteryhmäpäällikkö Elli Siltala sanoo Valion tavoittelevan markkinajohtajan asemaa ja yli 50 prosentin osuutta terveysvaikutteisten jogurttien kaupassa.
   Vuonna 2010 tehdyn selvityksen mukaan Suomen vuotuisen jogurttimarkkinan arvo on noin 180 miljoonaa euroa.
   Terveysvaikutteiseksi Olo-jogurtin tekevät sen kuidut, siinä on myös probioottien yhdistelmä, jonka Valio on patentoinut. Pikarillisesta (150 g) tätä jogurttia aikuinen saa viidesosan päivän kuituannoksesta. Tuotteen kuitupitoisuus on neljä prosenttia. Siihen on laitettu myös D-vitamiinia.
   Valio teetti tutkimuspäällikkö Taru Pilven mukaan parikymmentä eri tutkimusta ja maistatti Oloa yli tuhannella ihmisellä ennen kuin se valmistui myyntikuntoon.
   Olo on tukevaa lusikoitavaa, mistä Siltala sanoo suomalaisten pitävän. Tuotteen arvostusta lisäsivät tutkimuksessa myös tuore kotimainen maito, ruoansulatusvaikutus, Valion brändi sekä napakka nimi. Noin kolme neljästä aikuisesta ilmoitti olevansa kiinnostunut ostamaan kotimaista ruoansulatusjogurttia. Siltalan mukaan eniten kiinnostuneita olivat 46–64-vuotiaat. Lisätietoa valio.fi/olo ».


OP-Pohjola suhdanne-ennusteessaan:
Inflaatio kiihtyy arvioitua nopeammin
(1.2.2011) OP-Pohjola-ryhmä on nostanut Suomen kansantalouden kasvuennusteensa tälle vuodelle 3,8 prosenttiin. Ryhmä perustelee tätä helmikuun suhdanne-ennusteessaan siten, että vienti, yksityinen kulutus ja investoinnit kasvavat nyt hyvin.
Pääekonomisti
OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen. Kuva M. Nummi
Pääasiassa vienti vaikuttaa ennusteen mukaan siihen, että vuonna 2012 kasvu jälleen hidastuu.
   Ryhmä varoittaa ennakoitus nopeammasta inflaatiovauhdista.
Kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Suurin syy korkeaan inflaatioon tänä vuonna ovat energian ja ruoan hinnat, arvioidaan ennusteessa.
   OP-Pohjola-ryhmän pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan vuonna 2012 hintojen nousu leviää laajemmalle talouteen.
   Kulutus voi kuitenkin kasvaa kohtalaisesti, sillä vaikka hintojen nousu puree ostovoimaa, samaan aikaan työllisyystilanne paranee.
   "Suomen talouden suurimmat riskit liittyvät kustannuskehityksen karkaamiseen ja julkisen sektorin tiukasta menokuurista lipsumiseen. Lyhyellä aikavälillä suurimmat uhkat ovat vientimarkkinoilla", Heiskanen sanoo.


Atrian teurastukset Kauhajoelle ja Jyväskylään
(26.1.2011) Atria teurastaa ja leikkaa nautoja jatkossa Kauhajoella ja Saarioinen teurastaa Jyväskylässä Atrian itäisestä Suomesta tulevat naudat.
   Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski perustelee ratkaisuja uusimisen tarpeessa olevalla ja tehottomaksi käyneellä nykyisellä tekniikalla sekä muuttuneilla tilanteilla.
   Ratkaisu merkitsee noin 120 henkilötyövuoden vähentämistä vuoden 2012 loppuun mennessä. Yt-neuvotteluissa on sovittu henkilöstön kanssa Atrian tarjoamasta tukipaketista tehostamisohjelmassa työtä vaille jääville. Kuopion nautateurastamon henkilöstölle tarjotaan mm. mahdollisuus työhön muissa Atrian toimipisteissä.
   Atrialla on teurastamo Kuopiossa ja Kauhajoella. Kumpaankin pitäisi Tikkakosken mukaan investoida. Lisäksi HK Ruokatalo on irtisanonut sopimuksen nautojensa teurastuksesta Kauhajoella, joten Atrialle jäisi tästä syntyvää ylikapasiteettia ilmeisesti helmikuussa 2012.
   Tikkakoski sanoo Atrian selvittäneen perusteellisesti neljä vaihtoehtoa: Kuopion sekä Kauhajoen teurastamojen kehittämisen ja uuden teurastamon rakentamisen Keski-Suomeen tai Nurmoon. Nurmo ja Keski-Suomi olisivat olleet liian kalliita ja kahden toimivan teurastamon alasajo olisi tietänyt myös logistisia ongelmia. Kauhajoen teurastamo on Tikkasen mukaan nyt Kuopiota tehokkaampi. Ratkaisu oli siis investointi Kauhajoelle ja teurastussopimus Keski-Suomessa.
   Atria
investoi Kauhajoen nautateurastamoon ja – leikkaamoon noin 26 miljoonaa euroa. Hanke on valmis vuoden 2012 loppuun mennessä.
Lisäksi Atria Oyj ostaa Itikka osuuskunnalta Kauhajoen Teurastamokiinteistöt Oy:n osakkeet. Kauppahinta on noin 7 miljoonaa euroa.VikingGenetics ja Geno yhteistyöhön

(21.1.2011) Norjalainen Geno SA ja VikingGenetics ovat sopineet yhteistyöstä pohjoismaisten punaisten nautarotujen genomivalinnassa. Yhteistyön tavoitteena on parantaa entisestään genomivalinnan luotettavuutta.
   Jatkossa genomiarvostelussa voidaan käyttää yli 8000 sonnista muodostuvaa vertailu- eli referenssiryhmää. Se on suurin koko maailmassa punaisilla lypsykarjaroduilla käytössä olevista referenssiryhmistä. Yhteistyö lisää punaisten rotujemme arvosteluvarmuutta merkittävästi.
   Kattavaan tiedonkeruuseen perustuva genomivalinta tuo Genolle ja VikingGeneticsille uusia mahdollisuuksia: pohjoismaisten punaisten lypsyrotujen (Norjan NRF, ayrshire, Ruotsin SRB ja Tanskan RDM) jalostus on maailmanlaajuisesti tunnettu niiden kestävän kehityksen ajatteluun pohjautuvista, käyttöominaisuudet huomioivista jalostusohjelmista.HK teurastuttaa lännen naudat Paimiossa
(21.1.2011) HK Ruokatalo on tehnyt miljoonia kiloja käsittävät teurastus- ja naudanlihan toimitussopimukset Länsi-Suomessa.

HKScan Finlandin toimitusjohtaja Jari Leija.

   Sopimuksen mukaan Paimion teurastamo teurastaa HK Agrin hankkimia nautoja 3–6 miljoonaa kiloa vuodessa. Itä-Suomessa HK Ruokatalo teurastaa nautoja omassa Outokummun teurastamossaan. Toimitusjohtaja Jari Leijan mukaan nämä kaksi nautateurastamoa takaavat HK Ruokatalolle tehokkaat nautateurastukset lyhyiden kuljetusmatkojen päässä.
   Naudan toimitussopimus käsittää 3-4 miljoonaa kiloa nautaa. Sen toimittaa Paimion teurastamon kanssa samaan konserniin kuuluva Kaivon Liha.
   HK Ruokatalo palauttaa ulkoistamiaan toimintoja kuten sian leikkuun takaisin yhtiöön. Teollisen rakenteensa selkeyttämiseksi HK Ruokatalo hakee yhdessä henkilöstön edustajien kanssa ratkaisut Säkylän ja Mellilän tuotantolaitosten tulevista rooleista.
   Menettely sisältyy vuoteen 2013 ulottuvaan tuottavuusohjelmaan, josta HK Ruokatalo on sopinut työntekijöiden kanssa yt-neuvotteluissa. Ohjelman toteuttaminen tietää noin 230 henkilötyövuoden vähentymistä HK Ruokatalon liiketoimintaketjussa alihankkijat ja ulkoistetut toiminnot mukaan lukien vuoden 2011 loppuun mennessä.
   Leijan mukaan ohjelmalla tähdätään vuositasolla 12 miljoonan euron kokonaiskustannusten vähentämiseen.Verkko-ostoksien juhlapäivä 18. elokuuta
(20.1.2011) Nettikauppaan pistetään vauhtia Kansallisella Verkko-ostospäivällä, joka on 18. elokuuta Helsingin Narinkkatorilla. Tapahtuman alueellisia "lämmittelypäiviä" on sitä ennen eri puolilla maata.

Edward Kaukoranta (oikealla) Soprano Oy:stä demosi brain.fi-kauppapaikkaa verkkoseminaarissa Helsingissä.

   Teemapäivän valmistelua voi seurata sen verkkosivulta ».
   Tammikuussa julkistettiin uusi verkossa toimiva ohjelmisto, jonka kautta myyjän tuotteet menevät isojen sähköisten kauppapaikkojen kuten Huuto.netin ja Keltaisen Pörssin sivuille.
   Brain.fi » on ilmainen paikka syöttää myytäviä tuotteita, mutta kaupan tapahduttua myyjä maksaa välityspalkkiota 2,9 prosenttia kauppahinnasta. Palvelu on tarkoitettu pääasiassa yrityksille, jotka jo tekevät verkkokauppaa tai miettivät sellaisen avaamista.


Tikkakoski Atrian seminaarissa: Luomuun panostetaan
Stubb arvioi: Venäjä WTO:n jäseneksi 2011
(19.1.2011) Atria vastaa kuluttajien toiveisiin elintarvikeketjun läpinäkyvyydestä ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta. Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski kertoi Atrian tulevaisuusseminaarissa,

Uusi kartonkirasia on Atrian myötäilyä kuluttajien toiveisiin. Tuoteryhmäpäällikkö Mervi Kivimäki esittelee uutta Kulinaari-rasiaa: kansi lähtee liukumalla sekä sulkee rasian uudelleen. Kulinaari-tuotteissa ei ole natriumglutamaattia. Rasia on kierrätettävää ainetta.Ulkoministeri Aleksander Stubb olettaa Venäjästä tulevan WTO:n jäsen tämän vuoden aikana, mikä hänestä on hyvä Suomelle esimerkiksi puutullien kannalta. Stubb kertoi ulkoministeriön edustustojen roolin muuttuvan nykyistä enemmän palvelutehtäväksi. Sen myötä sosiaalisen median käyttö lisääntyy.
Stubb puhui Atrian tulevaisuusseminaarissa Helsingissä.

että Atria panostaa huomattavasti aikaa ja resursseja luomutuotteiden kehittämiseen. Tällä pyritään parantamaan myös yleistä käsitystä koko alasta.
   Atria tuo markkinoille joukon luomutuotteita tänä vuonna. Yhtiö myös vähentää lisäaineiden käyttöä.
   Miltä näyttää kuluttajien tilanne? Ilmarisen talousjohtajaksi siirtynyt taloustutkija Jaakko Kiander ennustaa, että 2010 alkanut maailmantalouden kasvu jatkuu tänä vuonna, mutta hitaampana kuin silloin. Viennin ja kulutuksen oireet lupaavat hyvää Suomen talouden kehittymiseksi.
   Kiinan, Intian, Brasilian ja muiden voimistuvien talousmahtien nousu heikentää lännen vaikutusvaltaa.
   Kianderin mielestä USA:n ja Euroopan hälytyskellojen pitäisi toimia, jottei niiden kehitys jäisi uusien talousmahtien varjoon.
   "Luulen, että USA vetää itsensä kasvuun nopeammin kuin Eurooppa", Kiander arvioi. Kianderin miestä yhtenä uhkista on euron kriisin muuttuminen poliittiseksi kriisiksi.
   Monissa seminaarin esityksissä rummutettiin sosiaalista mediaa ja uusia ict-ratkaisuja markkinoinnin ja asioinnin tehostamiseen. Koko ajan mukana olevat kännykät kameroineen näyttävät kehittyvän valtavälineeksi.
   TNS Gallup on kysellyt kuluttajien intoa käyttää mahdollisia sähköisiä ratkaisuja kaupassa. Korvaako sormenjälki luotto- ja pankkikortin? Tuleeko ostoskoriin näyttö, joka opastaa tuotevalinnassa?
   "Yksi parhaista innovaatioista voisi olla yhdistelmä, jossa kuluttaja voi tilanteen mukaan varioida internet-tilaamisen ja toimituksen, etäältä tehdyn ostoskerran aktivoimisen, tuotteiden noudon ja itse tehtyjen ostosten välillä", päätteli TNS Gallupin toimitusjohtaja Reijo Mesimäki.
   Kolme neljästä kuluttajasta haluaa ostaa päivittäistavarat mieluummin tavallisesta kaupasta kuin netistä.
   Ostetaanpa kaupasta tai netistä, leivänpäällisrasioihin tulee taas uusi malli. Uuden Atrian Kulinaari-leivänpäällissarjan myötä saadaan kierrätettävästä aineesta valmistettu liukukannellinen rasia.
   Markkinoinnin ja tuotekehityksen johtaja Pasi Luostarinen Atriasta sijoittaa Kulinaari-leivänpäällissarjan "arkipäivän luksukseksi": ei aivan kallista premium-tuotetta, mutta parasta keskitasoa, johon tavallisellakin kuluttajalla on varaa.
   Rasia kehittämiseksi kysyttiin kuluttajien näkemystä toivepakkauksesta. Sellainen tehtiin, mutta hintaakin on 2-3 kertaa tavallisen suljettavan rasian verran.


Maatilan Pellervo ja Lihatalous yhdistyvät
(14.1.2011) Pellervo vahvistaa asemaansa maatalouden aikakauslehtien kentässä. Pellervo-Seura ry ja Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK ovat sopineet, että Lihatalous-lehden julkaiseminen ja tuotanto siirtyvät Pellervolle vuoden alusta lukien. Lihataloutta julkaistaan tänä vuonna Maatilan Pellervon erillisenä liitteenä kahdeksan kertaa.

Lihatalous ilmestyy Maatilan Pellervon liitteenä.

   Lihatalous-lehden tilaajista tulee muutoksen mukana myös Maatilan Pellervon tilaajia, kun LT-lehti saa liitteen muodon ja molempien lehtien sisällöt sovitetaan niin, ettei niissä ole päällekkäisyyksiä. Lehtien yhdistyminen on luontevaa, koska sekä Maatilan Pellervo että Lihatalous ovat nimenomaan maatilayrittäjille kohdistettuja ammattilehtiä. Niiden sisällöt tukevat jo nykyisellään toisiaan.
   Lihatalous-lehti perustettiin 1942 ja Tuottajain Lihakeskuskunta TLK julkaisi Lihantuottaja-nimisenä vuoteen 1991. Kun Tuottajain Lihakeskuskunta TLK purettiin, nimi vaihdettiin Lihataloudeksi ja julkaisijaksi tuli Lihateollisuuden tutkimuskeskus. Lehdellä on noin 1 500 tilaajaa. Maatilan Pellervon tarkastettu levikki on 17 586.
   Lihatalous-lehden toimituspäällikkö Vesa Jääskeläinen nimitettiin vuodenvaihteessa Maatilan Pellervon toimituspäälliköksi. Hänen tehtäviinsä kuuluu sekä että Maatilan Pellervon että Lihatalous-liitteen sisällön tuottaminen.HK:lle valmistuu uusi pääkonttori Turkuun
(14.1.2011) HKScan muuttaa vuoden kuluttua uuteen pääkonttoriin HK-Centeriin. Lundén Kiinteistöt rakentaa Turun Kupittaalle Turku High Tech Centre -alueelle toimistorakennuksen ja se jää Lundén Kiinteistöjen omistukseen. HKScan on tehnyt rakentajan kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen kiinteistöstä.
   HKScanin käyttöön tuleva rakennus on 4-kerroksinen ja sen pinta-ala on noin 4000 m2. Pääkonttorin tuleva osoite on Lemminkäisenkatu 48.Mika Ala-Fossi nousee toimitusjohtajaksi
Atria Suomessa

(14.1.2011) Atria Suomen ruoka- ja valmistetuotannon johtaja Mika Ala-Fossi nimitetään Atria Suomen toimitusjohtajaksi ja Atria Oyj:n johtoryhmän jäseneksi 1.2.2011 alkaen.

Mika Ala-Fossi
Ala-Fossi on lihatalousteknikko ja on ollut Atrialla vuodesta 2000 erilaisissa päällikkö- ja johtotehtävissä. Atria Suomen johtoryhmän jäsen hän on ollut vuodesta 2006.
   Ala-Fossi arvioi Atrialla olevan erinomaiset mahdollisuudet kehittää liiketoimintaansa ja sen kannattavuutta:
   "Uskon, että suomalainen kuluttaja arvostaa kotimaista lihaa ja kilpailijoihimme nähden meillä on kilpailuetu, kun Atrian tuotteissa käytetään vain kotimaista liharaaka-ainetta."
   Atria Suomen tuleva toimitusjohtaja myös ylistää henkilöstön osaamista ja arvioi yhtiön teollisen rakenteen olevan ajanmukaisessa kunnossa.Metsäliitto pysytti hallituksen puheenjohtajat
(12.1.2011) Metsäliitto-konsernin hallitus on valinnut järjestäytymiskokouksessaan metsänhoitaja, metsäneuvos Martti Asunnan (55) jatkamaan hallituksen puheenjohtajana. Hän on ollut hallituksen jäsen vuodesta 2005 ja hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2008. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Metsäliitto-konsernin pääjohtaja Kari Jordan.
   Tarkastusvaliokunnan jäseninä jatkavat Arto Hiltunen, Asunta ja Eino Halonen. Palkitsemisvaliokunnan jäseninä jatkavat Asunta, Halonen ja Antti Tukeva.Pellervon Pohjois-Savon alueseminaari 4. helmikuuta Lapinlahdella
(10.1.2011) Maitoalan näkymät, tuottajaosuustoiminnan tavoitteet Euroopassa, talouskriisit, osuustoiminta ja keskinäisyys 2010-luvulla ja osuustoiminnan eduskuntavaalitavoitteet ovat ainakin puheenaiheina Pellervon Pohjois-Savon alueseminaarissa. Seminaari järjestetään 4. helmikuuta iltapäivällä Valion Lapinlahden tehtaan tiloissa.
   Maksuton seminaari on tarkoitettu osuustoiminta- ja muiden yritysten edustajille ja muille alueen vaikuttajille ja tiedotusvälineille.
Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumistiedot »Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset