9. | 12. | 2011  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  Pellervo-Seuralle vahvistettiin strategia 2012–17
Tauno Uitto puheenjohtajaksi
Pellervon valtuuskunnassa

9.12.2011) Maanviljelysneuvos Tauno Uitto Tyrnävältä on valittu Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtajaksi vuodeksi 2012. Valtuuskunnan kokouksessa 9. joulukuuta Helsingissä varapuheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Seppo Rytivaara Kajaanista.

Tauno Uitto (vasemmalla) sai vuoden pestin Pellervon valtuuskunnan puheenjohtajana. Oikealla Tiina Varho-Lankinen ja valtuuskunnan sihteeri Kari Lehto.


Seppo Rytivaara kiitti valinnasta varapuheenjohtajaksi. Vieressä Martti Selin ja takana näkyvät Päivi Kelkka ja Mats Brandt.


Pellervon hallituksesta pois jäävä Martti Selin ja valtuuskunnasta pois jäävä Tiina Varho-Lankinen saivat Osuustoiminnan I luokan ansiomitalin Martti Asunnan kädestä.


Järjestöneuvos Anne Santamäki esitteli valtuuskunnalle Kansainvälisen Osuustoimintavuoden 2012 ja suositteli osuuskunnille paikallisia yhteisesiintymisiä.
   Valtuuskunnan puheenjohtajana toiminut maatalousyrittäjä Tiina Varho-Lankinen Yläneeltä ilmoitti jäävänsä pois valtuuskunnasta. Hänen jäsenyytensä jatkuu Pellervon vuosikokoukseen 21. maaliskuuta 2012 asti.
   Tauno Uitto on valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Hän edustaa elintarvikealaa ja on mm. Valio Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja. Seppo Rytivaara on Kainuun Osuuspankin toimitusjohtaja.
   Ikäpykälän vuoksi Pellervon hallituksesta pois jää maanviljelysneuvos Martti Selin Jalasjärveltä. Valtuuskunta valitsi hänen tilalleen 9-jäseniseen hallitukseen Seppo Paavolan Kaustiselta. Paavola luottamustehtäviä on mm. Atria Oyj:n hallintoneuvoston varapuheenjohtajuus.
   Valtuuskunnasta ilmoitti jäävänsä pois myös maanviljelijä Reino Parkko Kouvolasta. Hänen tilalleen valitaan jäsen vuosikokouksessa.
   Ennen virallista kokousta Pellervon valtuuskunta oli pitänyt iltakokousta edellisenä iltana. Kokouksessa 2012 alussa toimitusjohtajaksi siirtyvä osuustoimintajohtaja Sami Karhu kävi läpi Pellervon strategiaehdotuksen vuosiksi 2012-2017. Seuran uutena lakiasiainjohtajana syksyllä 2012 aloittava Anne Kontkanen esitteli osuuskuntalakiuudistuksen tilanteen. Hän arvioi sen tulevan eduskunnan käsittelyyn keväällä 2012 ja voimaan mahdollisesti vuonna 2013.
   Kokouksessa valtuuskunta hyväksyi Seuran uuden strategian ja budjetin vuodeksi 2012. Hallituksessa erovuorossa olleet Lars Björklöf, Erkki Moisander ja Salme Näsi valittiin uudelleen. Toimikausi on kolmevuotinen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Martti Asunta Ylöjärveltä ja varapuheenjohtajaksi Tiina Linnainmaa Hämeenkyröstä.
   Valtuuskunnan kokouksen päätteeksi järjestöneuvos Anne Santamäki, yhteysjohtaja SOK:sta, puhui YK:n julistamasta kansainvälisestä osuustoimintavuodesta 2012. Se on osuustoiminnan ensimmäinen teemavuosi ikinä. Santamäki pitää sitä ainutlaatuisena tilaisuutena saada osuustoimintaa esille. Esiintuominen ei jää teemavuoteen, vaan vuosi aloittaa kokonaisen osuustoiminnan vuosikymmenen. Santamäen mukaan nuoret ovat kiinnostuneita osuustoiminnasta, mutta eivät tunne sitä. Tässä olisi saumaa osuustoiminnan viestille esimerkiksi oppilaitoksissa.
   Osuustoimintavuoden 2012 päätapahtuma Suomessa on 21.3.2012 Finlandiatalossa Helsingissä. Lisää osuustoimintavuodesta on verkkosivuilla www.osuustoiminta.coop/2012 » ja www.2012.coop ».
   Osuustoiminnan teemavuonna järjestetään myös maakunnallisia tapahtumia. Santamäki suosittaa paikallisten osuustoimintayritysten yhteisiä tapahtumia, jollaisia onkin hankkeilla.


Tasavallan presidentti myönsi arvonimiä
2.12.2011) Tasavallan presidentti on myöntänyt arvonimen 106 ansioituneelle suomalaiselle. Niitä myönnetään kahdesti vuodessa.
   Arvonimen saajissa oli monia osuustoiminnallisissa yrityksissä tai järjestöissä työskenteleviä. Kauppaneuvoksen nimen ja arvon sai Salon Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Jukka Hulkkonen ja maanviljelysneuvoksen nimen ja arvon Forssan Seudun Osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Länninki.
   Järjestöneuvoksen nimen ja arvon sai SOK yhteysjohtaja ja mm. Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n maailmanhallituksen jäsen
Anne Santamäki.
   Talousneuvoksen nimen ja arvo saivat Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouko Juntunen ja taloushallinnon tehtävissä viimeksi Osuuskunta ItäMaidossa toiminut Maili Puustinen.
   Kanslianeuvoksen nimen ja arvon sai Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen.


Atrian broilerintuottajilta suoraa tietoa kuluttajille
Tuotanto-olot näkyville tuotteen koodista
2.12.2011) Atria vastaa tuotteiden läpinäkyvyyden ja eläinten hyvinvoinnin vaatimuksiin esittämällä käyttämänsä broileriraaka-aineen tuottavien tilojen toimintaa
netin välityksellä.

Punaisella rengastetussa kohdassa on koodi. Kun siihen osoittaa älypuhelimen kameralla, saa näyttöön tietoa lihan tuottaneesta tilasta.
   Tuoreiden kuluttajatutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia kuluttajista haluaisi tietää lisää tuotteen alkuperästä. Alkuperän tunteminen lisää kuluttajan luottamusta tuotetta, kauppaa ja erityisesti kotimaista tuotantoa kohtaan.
   Broilerinlihat Atrialle tuottaa 65 sopimustilaa. Vuoden 2012 alusta lähtien Atrian fileetuotteiden pakkauksista tulee perhetilan nimi ja UpCode-tunnus. Älypuhelimen ja tunnuksen avulla voi seurata tilan tuotanto-oloja.
   Atria Suomen brändijohtaja Sanna Päällysaho sanoo, että suomalainen kuluttaja on epäluuloinen ehkä eniten siipikarjan tuotanto-oloista. Atrian sopimustuottajat ovat toivoneet, että broilerin tie kuluttajan pöytään tulee läpinäkyväksi. Päällysahon mukaan ketjussa ei olekaan mitään salattavaa.
   Broilerinlihaa tuotetaan Suomessa jo enemmän kuin naudanlihaa ja broilerin kulutuksen kasvu näyttää jatkuvan.Päivi Kelkka puheenjohtajaksi
Faban edustajistossa

2.12.2011) Faban uusi edustajisto kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa Oulussa. Edustajiston puheenjohtajaksi valittiin Päivi Kelkka Kouvolasta ja varapuheenjohtajaksi Markku Lumiaho Vihannista. Kumpikin puheenjohtaja on jo aiemmin toiminut pitkään Faban ja sen edeltäjien

Päivi Kelkka
hallintotehtävissä.
   Päivi Kelkan jalostusalan luottamustehtäviin kuuluu mm. Viking Geneticsin edustajiston jäsenyys. Hänen muita luottamustehtäviään on esimerkiksi Pellervo-Seuran valtuuskuntaan jäsenyys finanssialan edustajana.
   Edustajisto valitsi osuuskunnan hallitukseen Juha Kantoniemen Ähtäristä, Marko Kivelän Kokkolasta, Anna Lappalaisen Siilinjärveltä, Tiina Mitikan Iitistä, Niclas Sjöskogin Pedersörestä ja Minna Toivettulan Ylöjärveltä. Pitämässää järjestäytymiskokouksessa hallitus valitsi puheenjohtajakseen Tiina Mitikan ja varapuheenjohtajaksi Anna Lappalaisen.Mikkelin ICA2011-esityksiä verkossa
17.11.2011) Mikkelissä elokuussa pidetyn kansainvälisen osuustoimintajärjestön ICA:n tutkimuskonferenssin esityksiä saa nyt kuuluville verkkosivuilta: avaa sivusto ».
   Mikkeliläiset ovat laatineet konferenssipäivistä myös kuvakimaran ».Hannu Kottonen HKScanin tulevaksi toimitujohtajaksi

Hannu Kottonen
17.11.2011) Metsä Tissuen toimitusjohtaja Hannu Kottonen (54) siirtyy HKScanin toimitusjohtajaksi Matti Perkonojan jäätyä eläkkeelle helmikuussa 2012.
Metsä Tissue kuuluu Metsäliitto-konserniin.
   Kottonen on ollut Metsä Tissuen toimitusjohtaja vuodesta 2006. Tätä ennen hän on toiminut M-real Oyj:n Consumer Packaging -liiketoiminta-alueen vetäjänä vuosina 2004 – 2006. Huhtamäki-konsernissa hän on ollut mm. talousjohtajana ja Fresh Food Packaging –yksikön johtajana.
   Nimityksen tehneen HKScanin hallituksen puheenjohtaja Juha Kylämäki arvioi, että Hannu Kottosella on vahva kokemus ja näyttö kansainvälisten yritysten liiketoimintojen yhdistämisistä ja yhtenäisten toimintamallien rakentamisista.
   "Nämä kokemukset ovat tarpeen viime vuosina nopeasti laajentuneen HKScan-konsernin rakenteen edelleen kehittämisessä ja vahvojen maayhtiöiden integroimisessa entistä tehokkaammaksi kokonaisuudeksi."

Kottoselle seuraaja M-realista
   M-real puolestaan ilmoitti Metsä Tissuen uudesta toimitusjohtajasta samana päivänä. Kottosen jälkeen Metsä Tissuen johdon ottaa M-realin Consumer Packagingin toimialajohtaja ja M-real Oyj:n toimitusjohtajan sijainen Mika Joukio (47). Hän aloittaa uudessa tehtävässään helmikuussa 2012. Hänen seuraajastaan ilmoitetaan myöhemmin.


Naisenemmistö ensimmäiseen edustajistoon
Väki vaihtui Faban hallinnossa
15.11.2011) Noin 60 prosenttia Faban edustajiston jäsenistä sellaisia, jotka eivät ole ennen olleet Faban hallinnossa. Faba osk muutti hallintomallia sääntömuutoksella keväällä 2011, ja nyt loka-marraskuun vaihteessa valittu edustajisto on Faban ensimmäinen. 36-jäseninen edustajisto korvaa osuuskunnankokouksen ja hallintoneuvoston.
   Valitun edustajiston toimikausi on neljä kalenterivuotta ja se alkaa välittömästi. Ensimmäisen kokouksen edustajisto pitää Oulussa 29.11. – 1.12.2011.
   Osuuskunnalla on kaikkiaan 12183 jäsentä, joista lypsykarjataloutta harjoittavia jäseniä on 11014, lihakarjatuotantoa harjoittavia 497 ja sikataloutta harjoittavia 672.
   Vaalissa oli kaikkiaan 143 ehdokasta kolmessa eri tuotantosuunnan mukaan määräytyvässä vaalipiirissä. Ääniä vaalissa annettiin 3058. Vaalin äänestysvilkkaus oli 25,1 prosenttia. Uuden edustajiston jäsenistä naisia on 61,1 % ja edustajiston keski-ikä on 44,8 vuotta.Kansainvälinen Osuustoiminnan vuosi 2012
Juhlalliset avajaiset New Yorkissa

Kuva Shimelles Tenaw.
11.11.2011) YK:n julistama Kansainvälinen Osuustoiminnan vuosi 2012 on avattu New Yorkissa.
   Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA järjestää vielä viralliset avajaiset osuustoimintajohtajille Cancunissa Meksikossa tulevana uudenvuodenpäivänä.
   Suomen puheenvuoron New Yorkissa piti Osuustoiminan neuvottelukunnan puheenjohtaja Otto Mikkonen, kuvassa oikealla. Hän toi esille mm. oppilaistoksissamme menestystä saavuttaneen opetusmenetelmän valmentaa opiskelijoita yrityselämään osuuskunnan avulla.
   Teemavuonna järjestetään kansainvälisiä osuustoiminnan kokouksia ja kansallisissa tapahtumissa tehdään osuustoimintaa tunnetuksi yleisölle.
   Lisää avajaisista ja kansainvällisestä osuustoimintavuodesta teemasivuilla ».Keskiviikkona 18. tammikuuta 2012
Uusi osuuskuntalaki esillä seminaarissa
11.11.2011) Osuustoiminnan lainsäätelystä järjestetään seminaari Helsingin yliopistolla keskiviikkona 18. tammikuuta 2012.
   Seminaarissa käsitellään oikeusministeriön valmistelussa olevaa osuuskuntalakia, hyvää osuustoimintayritysten säätelyä, osuuskuntien sääntelyä kansainvälisesti, 110 vuotta täyttänyttä osuuskuntalakia instituutiona, osuuskuntien omistajaoikeuksia ja omistaja-arvoa sekä osuustoiminnan merkitystä talouselämässä.
   Paikalle kutsutaan osuustoiminnan parissa työskenteleviä juristeja, muita asiasta kiinnostuneita lainoppineita, yritysjohtoa, tutkijoita, opiskelijoita, virkamiehiä ja poliittisia päätöksentekijöitä.
   Järjestäjinä ovat Osuustoiminnan neuvottelukunta, Pellervo, Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutti ja Kansainvälisen talousoikeuden instituutti KATTI.
Seminaarin ohjelma »
   Lakiluonnos on laajalla lausuntokierroksella 10.2.2012 asti. Aikataulutavoitteena on, että esitys voidaan antaa eduskunnalle kevätkaudella 2012.
Linkit lakiehdotukseen oikeusministeriön sivuilla »Uusi toimitusjohtaja kerrotaan lähiaikoina
HKScan mielii kuluttajatrendien imuun
4.11.2011) Kysynnän imuun tuotantoaan sopeuttava HKScan pääsi heinä-syyskuussa myös alkuvuotta paremman liiketuloksen imuun. Tammi-syyskuun voitto ennen veroja 2,2 miljoonaa euroa on vain kymmenesosa viime vuoden voitosta, mutta 5,6 miljoonaa euroa kolmannelta vuosineljännekseltä kielii jo hyvästä kirikyvystä. Liikevaihtoa on kertynyt tänä vuonna enemmän kuin 2010.

Pakkaaminenkin on tuotekehitystä. Kierrätettävyys ja biovaihtoehdot yleistyvät.
   Yritysjohdon viestit ovat myönteisiä: Sianlihamarkkinoiden aiheuttamat ongelmat alkoivat hälvetä. Sianlihaa on pakkasvarastoissa enää siedettävästi. Joulukinkut on myyty. Rypsiporsas myy erinomaisesti. Sikojen teurastus ja leikkuu on keskittynyt Forssaan, mikä säästää miljoonia. Järvi-Suomen Portti keskittyy makkaroihin ja sen logistiikka siirtyy Vantaalle vuoden 2012 alulla. Ruotsissa ja Tanskassa kuluttajia totutetaan tuoreen siipikarjanlihan käyttöön.
   Toimitusjohtaja Matti Perkonoja kertoo yrityksen saaneen syyskuussa läpi tuntuvia hinnankorotuksia kaupan kanssa eivätkä ne vaikuttaneet myyntilukuihin. Seuraavat korotukset tulevat vuodenvaihteessa.
   HKScan on ilmoittanut siirtyvänsä Suomessa sianlihan hankinnassa sopimustuotantoon. Lihaa hankitaan vain se, mikä kannattavasti saadaan myydyksi. Vientiä ei lopeteta, mutta vienti tuotteistetaan nykyistä paremmin.
   Perkonoja sanoo uskovansa sopimustuotannon malliin, joka on käytössä siipikarjapuolella.
   HKScanin kolmannen vuosineljänneksen tuloksesta Helsingissä 4. marraskuuta raportoinut Perkonoja valotti myös konsernin tuotekehitystä.    Kuluttajien jakautuminen erilaisia tuotteita ostaviin asiakkaisiin jatkuu. HKScanissa on mietitty, mitä ruokailutrendien muutoksiin mukautuminen edellyttää.
Suuri osa ihmisistä syö jo muualta kuin kaupasta ostamaansa ruokaa. Kauppa lisää omia tuotemerkkejään. Ruotsissa HKScanin strategisen liiketoiminnan kehitysjohtajana työskentelevä Magnus Sjöholm sanoo, että tuotevalikoiman pitää olla kattava ja sen pitää perustua läpi ketjun ulottuviin arvoihin – eläinten ja ympäristön hyvinvointiin, tuotteiden turvallisuuteen, läpinäkyvyyteen.
   Ruotsissa Rypsiporsas tulee myyntiin vuonna 2012. Ruotsissa sikäläinen liharaaka-aine ei vetoa kuluttajiin. Scan tuo tässä kuussa markkinoille Hansa-tuotemerkin, jossa käytetään edullista tuontilihaa.
   Matti Perkonoja jää eläkkeelle HKScanin toimitusjohtajan tehtävästä helmikuussa 2012. Yrityksestä luvataan tietoa uudesta toimitusjohtajasta lähiaikoina.Metsäliiton syyskesä ennakoitua tuloslaskua
2.11.2011) Metsäliitto-konsernin kannattavuus on heikentynyt vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Tammi-syyskuussa liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 311 miljoonaa euroa ja kolmannella neljänneksellä 63 miljoonaa. Vertailutulokset vuodelta 2010 ovat 405 ja 155 M€. Kun heinä-syyskuun tuloksesta putsaa pääosin arvonalennuksista ja varauksista koostuvat 18 M€:n kertaerät, liiketulokseksi jää 44 miljoonaa, vuotta aiemmin 170 miljoonaa.
   Konsernin pääjohtajan Kari Jordanin mukaan heinä-syyskuun tulokseen ovat vaikuttaneet yleinen talouden epävarmuus ja heikentyneet paperi- ja sellumarkkinat, mutta myös alasajot ja seisokit.
   Metsäliiton osuuspääomat ovat lisääntyneet 35,2 miljoonalla eurolla tammi-syyskuussa. Varsinainen osuuspääoma kasvoi 3,1 miljoonaa euroa. Osuuskunnan omavaraisuus oli 62,2 prosenttia syyskuun 2011 lopussa.
   Osuuskuntaan liittyi vuoden lukien 1 457 jäsentä ja siitä erosi 2 345 jäsentä. Syyskuun lopussa jäsenmäärä oli 125 494.
   Metsäliiton puunhankinta tuotti edellisvuotista paremmin. Sen liikevaihto tammi-syyskuussa lisääntyi ja liiketulos oli 18 miljoonaa euroa. Puolet puunhankinnan liiketuloksesta kertyi kotimaasta.
   Kuudella sahalla neuvotellaan lomautuksista. Metsäliiton puutuoteteollisuuden liiketulos ilman kertaeriä heinä-syyskuussa painui miljoona euroa miinukselle.
   Metsäliiton mukaan syksyn sateet ovat vaikeuttaneet puunkorjuuta.

M-real sulkee paperikoneen Äänekoskella
Metsäliiton tytäryhtiö M-real sulkee paperikoneen Äänekoskella, ja työt loppuvat 180 työntekijältä. Päällystettyä hienopaperia valmistava kone suljetaan, mutta kartongin valmistus Äänekoskella jatkuu.
   Sulkemisella M-real tavoittelee noin 20 miljoonan euron tulosparannusta vuositasolla.
   Paperi- ja sellumarkkinat ovat heikentyneet, mutta toimitusjohtaja Mikko Helanderin mukaan M-real lisää taivekartongin tuotantoaan, koska sen kysynnän arvioidaan kasvavan. M-realin liiketulos ilman kertaeriä kolmannella vuosineljänneksellä kutistui viime vuoden 54 miljoonasta eurosta 6 miljoonaan.Varatuomari Anne Kontkanen Pellervoon lakiasiainjohtajaksi
Pellervon lakiasiainjohtaja 2012
Anne Kontkanen
Kuva M Nummi
31.10.2011) Pellervon hallitus on nimittänyt varatuomari Anne Kontkasen (51) Pellervoon lakimieheksi 1.4.2012 alkaen. Lakiasiainjohtajaksi Kontkanen siirtyy lokakuussa 2012, jolloin nykyinen lakiasiainjohtaja Kari Lehto jää eläkkeelle.
   Kontkanen työskentelee OP-Pohjola osk:n Edunvalvonta- ja lakiasiat -toiminnoissa. Hänen tehtävänsä liittyvät m. osuuskuntaoikeuteen ja osuuspankkeja koskevaan lainsäädäntöön sekä näihin liittyen osuuspankkien hallintoon, fuusioihin ja jäsenasioihin.
   Kontkanen on ollut OP-ryhmässä erilaisissa osuuskuntaoikeutta ja muuta juridista tietämystä edellyttävissä asiantuntijatehtävissä yli 20 vuotta. Hän on toiminut myös lainsäädäntöä valmistelevissa työryhmissä ja on esimerkiksi uutta osuuskuntalakia valmistelevan juristiryhmän jäsen. Loppukesä kirkasti Atrian tulosta
 
Jarmo Lindholm
Jarmo Lindholm on vetänyt keväästä lähtien Atria Venäjää. Sibylloja on Venäjällä jo noin 500 ja ne lisääntyvät edelleen nopeasti. Kuva M. Nummi
27.10.2011) Atrialaisilla oli myönteistä kerrottavaa heinä-syyskuun tuloksesta: Jakso oli selvästi parempi kuin vuoden 1. ja 2. neljännes ja voitollinen, kun se vuosi sitten jäi tappiolle. Atria Venäjän tappiot pienenivät, tilanne lihamarkkinoilla tasapainottui ja pakkasvarastot ovat hallinnassa.
   Alkuvuodelta konsernille on kertynyt liikevoittoa 3,8 miljoonaa euroa. Viime vuonna sitä tuli vastaavana aikana 5,3 miljoonaa, ja koko vuoden tuloksen Atria ilmoittaa jäävän merkittävästi viimevuotista heikommaksi.
   Suomessa Atrian liikevaihto tammi-syyskuussa kasvoi 5,9 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna, toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan markkinaosuudet hieman paranivat jakson lopulla, mutta liikevoitto jäi lähes puoleen edellisvuotisesta eli 12,2 miljoonaan. Syksyä kohden tilanne parani. Sianlihan maailmanmarkkinat tasapainottuivat ja kustannusten nousuja saatiin takaisin myyntihintoja parantamalla.
   Venäjällä Atrian tappiovauhti on hellittänyt: heinä-syyskuussa tappiota tuli enää 3,3 miljoonan euroa, kun viime vuonna sitä tuli peräti yli 15 miljoonaa samalla jaksolla. Atria Venäjän liiketoiminnasta vastaavan Jari Lindholmin mukaan kustannustehokkuutta on lisätty, kannattamattomia tuotteita on vedetty markkinoilta Moskovassa ja hintoja on nostettu. Inflaatiotaso Venäjällä on 5-10 prosentin välillä.
   Ruotsissa Atria on tehnyt 9,7 miljoonaa euroa liikevoittoa tammi-syyskuussa. Ruotsin markkinaa Gröhn kuvaa huolettavaksi: se ei kasva, joten siellä lienee odotettavissa hintakilpailu. Baltiassa Atrian liiketulos alkuvuodelta oli -0,4 miljoonaa euroa, sekin on parempi kuin edellisvuoden tulos.
   Atria valmistelee sianlihan vientiä Kiinaan. Toimitusjohtaja Gröhn kertoo kiinalaisessa keittiössä käytettävien ruhonosien hinnan nousseen nopeasti.
   Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen on juuri sopinut kiinalaisten kanssa sianlihan ja kauran viennin ehdoista.


Antti ja Jarkko Eskola Loimaalta vuoden kalkkunatuottajat
Kalkkunatietoa kuluttajalle lisätään

Vuoden kalkkunantuottajiksi valitut Antti ja Jarkko Eskola kuuntelevat Helsingissä Lasipalatsin Petri Simosen kuulumisia kalkkunanlihan suosiosta.
25.10.2011) Loimaalaiset Antti ja Jarkko Eskola on valittu vuoden 2011 kalkkunantuottajiksi. Valinta julkistettiin juuri ennen viikkoa 44, jolloin vietetään valtakunnallista kalkkunaviikkoa.
   Eskolan veljeksillä on maatalousyhtymä. He tuottavat vuodessa teuraaksi noin 20000 kalkkunaa ja käyttävät rehuna pääasiassa omalla viljatilalla tuotettua vehnää.
   Suomalainen kalkkunanliha on ainutlaatuista, sillä linnut tuotetaan ilman antibiootteja ja rokotuksia, mihin ei pystytä suurissa kalkkunantuotantomaissa, joista meillekin tulee tuontikalkkunaa.
   Vuoden kalkkunantuottajan valitsivat Suomen Siipikarjaliitto ja Länsi-Kalkkuna, joka on Atrian ja HKScan Finlandin omistama kalkkunayhtiö.
   Länsi-Kalkkunan toimitusjohtaja Erkki Muilu kertoo Suomessa kulutetusta kalkkunasta kotimaista olevan 72 prosenttia.
   Ylituotantovuosien jälkeen Länsi-Kalkkunalla on nyt 48 sopimustilaa. Muilu sanoo Länsi-Kalkkunan jatkossa lisäävän kuluttajiin kohdistuvaa kalkkunatietämystä.
   Kotimaisen teollisuuden käsittelemästä lihasta noin 2 prosenttia on kalkkkunaa. Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka toteaa, että kalkkunanlihan menekin edistämiseksi olisi tarvetta esimerkiksi saada kalkkunatuotteet selvästi erottuvaksi broilerista.
   Kalkkunan luomutuotannon aloittamista Suomessa valmistellaan. Aluksi on tarkoitus tehdä selvitys sen toteuttamistavoista. Hanke odottaa määrärahaa maa- ja metsätalousministeriöstä.
   Helsinkiläisen Lasipalatsin keittiopäällikkö Petri Simonen kertoo ruokailun trendien aaltoilevan arvaamattomasti. Kevyesti syöminen ei ole nyt muotia, ja esimerkiksi kalkkunan suosio väheni viime vuonna edellisvuotisesta. Myös karppaaminen eli vähähiilihydraattien ruokavalio heijastuu ravintolassa syömiseen.
   Kalkkunanlihassa on vähän rasvaa, mutta siitäkin 75 prosenttia on tyydyttämättömiä eli hyvälaatuisia rasvahappoja.
   Kalkkunanlihan kulutus Suomessa on vähentynyt 2000-luvun loppua kohden. Vuonna 2010, jolloin kulutus hieman jo nousi edellisvuotisesta, kalkkunaa kului meillä 1,7 kiloa asukasta kohden.
   Lisää tietoa kalkkunanlihasta kotisivulta kalkkunaa.fi ».Uniikkitöiden myyntituloilla tuetaan SOS Lapsikylää
Valio tarjoaa myös taidetta maitotölkeissä
20.10.2011) Kahdeksan suomalaista suunnittelijaa teki kukin näköisensä maitotölkin Valiolle. Ne nähdään perus- ja luomumaitotölkeissä ensi huhtikuuhun asti.
Taiteilijat ja suunnittelijat
Maitotölkkien paljastuksessa taiteilijoista olivat mukana oikealta lukien Tuomas Erikoinen, Eero Aarnio, Kristiina Lassus, Tiia Vanhatapio, Paola Suhonen ja Jenni Reuter. Kuva Markku Nummi
   Valio jatkaa näin muotoilun vuonna 2005 aloittamiaan kampanjoita. Tuolloin Valio täytti 100 vuotta ja tölkeissä esiteltiin maitotiloja. Sittemmin teemana olivat musiikki ja runous. Ensi vuonna Helsinki on maailman muotoilupääkaupunki.
   Tölkkejä kuvittaneet taiteilijat ovat nyt kalustemuotoilija ja sisustusarkkitehti Eero Aarnio, Angry Birds -pelihahmot piirtänyt Tuomas Erikoinen, vaatesuunnittelija ja elokuvantekijä Paola Suhonen, keraamikko ja muotoilija Oiva Toikka, kuvittaja Klaus Haapaniemi, muotoilija ja sisustusarkkitehti Kristiina Lassus, arkkitehti Jenni Reuter ja vaatesuunnittelija Tiia Vanhatapio.
   Tölkkejä painetaan noin 130 miljoonaa kappaletta. Taiteilijoiden uniikkityöt myydään nettihuutokaupassa tammikuussa 2012. Huutokaupan tuotto menee lyhentämättömänä SOS Lapsikylä ry:n toimintaan Suomessa.
   Aiheesta ja taiteilijoista tarkemmin Valion kampanjasivuilla »


Munakunnan Lähde aikataulusta lipeäville maille:
Turhaa ruikuttaa häkkidirektiivistä

Munakunnan toimitusjohtajan Jan Lähteen mukaan EU-kartalla voisi olla enemmänkin punaista osoittamassa, että ko. maat eivät pysty täyttämään häkkidirektiivin määräystä vuoden 2012 alussa. Kuva Markku Nummi
17.10.2011) Munivien kanojen pitäminen varustelemattomissa häkeissä on kiellettyä EU-maissa vuoden 2012 alusta lähtien, mutta 25-30 prosenttia jäsenmaista ei yllä siihen.
   Laittomasti tuotetut munat painavat hintaa ja aiheuttavat markkinahäiriöitä.
   Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde kovistelee EU:ta nopeisiin toimiin ja vaatii tuntuvaa sakkoa maille, jotka eivät välitä aikataulusta.
   "On turhaa ruikuttaa. Siirtymäaikaa on ollut 12 vuotta", Lähde sanoo.
   "Jos komissio antaa periksi, uskottavuus kärsii."
   Laittomia munia tulee EU-markkinoille ja kulkeutunee esimerkiksi raaka-aineeksi munavalmisteteollisuuteen.
   Nurinkurista Lähteen mielestä on myös se, että esimerkiksi Ukrainasta voi tulla varustelemattomissa häkeissä tuotettuja munia EU:n markkinoille - ihan laillisesti. Munien tuotanto on noussut nopeasti Ukrainassa.
   Lähde toivoo, että kuluttajat vaatisivat varustetuissa häkeissä tuotettuja munia. Hän olettaa ainakin eläinsuojelujärjestöjen puuttuvan näkyvästi asiaan. Suomessa vapaan kanan munien myynti on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.
   Eläinlääkintöneuvos Pirkko Skuttnabb maa- ja metsätalousministeriöstä esitti, voisiko laittomat kananmunat sijoittaa esimerkiksi sopiviin eläinruokiin, jolloin direktiivin mukaisten kananmunien markkinat eivät häiriintyisi ja laittomien munien hinta olisi niin vaatimaton, että niitä tuottavat hoksaisivat investointien kannattavan.
   Myös USA on siirtymässä varustettuihin häkkeihin, mutta siirtymäaikaa on vuoteen 2030. Lähteen mielestä nykyisestä häkkikoosta USA:ssa kertoo se, että häkkien pinta-ala kaksinkertaistuu.
   Aasian osuus maailman kananmunamarkkinoista on noussut nopeasti 59 prosenttiin vuoden 2009 tilaston mukaan. Euroopan osuus pienenee. Kiinan osuus oli jo 37 prosenttia. Suomi tuotti 0,09 prosenttia maailman munista.
   Lähde katsoo suomalaisviranomaisten hoitaneen asiaa todella hienosti ja Suomi täyttää häkkidirektiivin ehdot. Tuottajat ovat sijoittaneet 60 miljoonaa euroa kanojen hyvinvointiin. Tuotantotavat ovat myötäilleet kuluttajien toiveita.
    Kananmuna-alalle jää jatkossa Suomeen 250-300 aktiivista tuottajaa nykyisten noin 600 sijaan, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka kertoo. Tuolloin kanaloiden keskikoko on noin 7000 kanaa, mutta mukaan mahtuu todella isoja kanaloita. Alalle on ollut helppoa tulla ja osa tekee sen hankkiakseen kotieläinstatuksen tilalle. Myöhemmin alalle tulo vaikeutunee. Lastikan mukaan yritykset tekevät pitkäaikaisia sopimuksia ja kananmunamarkkinat ovat tasapainossa.
   Lastikka avasi 13. kertaa vietettävän kansainvälisen kananmunapäivän seminaarin 14. lokakuuta Helsingissä.
   Tutkimuspäällikkö Johan Åberg MTK:sta rinnasti sijoitetun pääoman tuottoja elintarvikeketjun eri osissa. Tiloilla se on keskimäärin 1,4 % ja parhailla 3,5-5,6. Keskolla tuottoprosentti on 16.
Åberg kuitenkin katsoo, että jos jollakin tuotteella pitäisi pärjätä Suomessa, niin ainakin kananmunalla.


M-real purkaa tuotantoa Ranskassa ja Saksassa
18.10.2011) Metsäliiton tytäryhtiö M-real käynnistää tuotannonmuutostoimet, jotka muuttavat yritystä nykyistä enemmän kartokiyhtiöksi.
   M-real on päättänyt aloittaa tiedotus- ja neuvottelutoimet Ranskassa Alizayn paperitehtaan sulkemiseksi. Alizayn tehtaalla työskentelee nyt noin 330 henkilöä. M-realin toimitusjohtaja Mikko Helander kertoo, että tehdas tekee tällä hetkellä tappiota noin 3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Tehdasta ei ole saatu kaupaksi M-realin edellyttämillä ehdoilla.
   Niin ikään Saksassa Gohrsmühlen tehtaalle tai sen osille ei ole löytynyt ostajaa, ja M-real suunnittelee lopettavansa kannattamattomat erikoispaperiliiketoiminnat sekä päällystämättömän hienopaperin tuotannon. M-real jatkaa kannattavaa Chromolux-liiketoimintaa ja selvittää myös mahdollisuuksia käynnistää Gohrsmühlessa taivekartongin asiakaspalvelu- ja logistiikkakeskuksen sekä arkituslaitoksen.
   M-real käy parhaillaan neuvotteluja Saksassa Reflexin tehtaan Premium Papers -liiketoiminnan myymiseksi. Reflexin tehtaan itsejäljentävien papereiden valmistusta ollaan lopettamassa.
   Gohrsmühlen ja Reflexin tehtailla työskentelee tällä hetkellä yhteensä noin 940 henkilöä. Toimintojen kuukausittaiset tappiot ovat noin 5 miljoonaa euroa.
   Toimenpiteiden seurauksena M-realin vuotuisen liikevaihdon arvioidaan pienentyvän noin 400 miljoonalla eurolla ja liiketuloksen paranevan noin 70 miljoonalla eurolla. Kertaluonteisia eriä tulee noin 180 miljoonaa euroa.Osuuskuntakokous ja hallintoneuvosto jäävät pois
Faba osk:lle valitaan ensimmäinen edustajisto
18.10.2011) Faba osk:n jäsenet valitsevat osuuskunnan edustajiston 31.10.–11.11.2011 toimitettavassa postivaalissa. Edustajiston muodostavat jäsenten keskuudesta valittavat 36 jäsentä, joiden toimikausi kestää neljä vuotta. Edustajisto korvaa osuuskunnankokouksen ja hallintoneuvoston. Tästä tehtiin sääntömuutos keväällä 2011.
   Vaalissa on ehdolla kaikkiaan 143 ehdokasta yhteensä 12 eri listalla. Ehdokaslistat on julkaistu Faban kotisivuilla osoitteessa www.faba.fi/vaalit.
   Maidontuotantoa harjoittavien jäsenten keskuudesta valitaan edustajistoon 32 jäsentä, lihakarjajäsenten keskuudesta 2 ja sikataloutta harjoittavien jäsenten keskuudesta niin ikään 2 edustajaa. Kaikille jäsenille postitetaan oman vaalipiirin äänestysmateriaalit 24.10.2011.Keski-Suomen ELY-keskus sai SVOSKin kunniapalkinnon
Vesiosuuskuntapäivä 2012 Saarijärvellä
12.10.2011) Valtakunnallinen Vesiosuuskuntapäivä 2012 järjestetään 7.-8. syyskuuta 2012 Saarijärvellä. Tapahtuma kohdistetaan erityisesti vesiosuuskuntien edustajille, alan asiantuntijoille ja vaikuttajille sekä haja-asutusalueiden kiinteistöjen omistajille.

Ulla Mehto-Hämäläinen ja Juha Vuorenmaa (vasemmalla) Keski-Suomen ELY-keskuksesta vastaanottivat SVOSKin kunniapalkinnon Kankaanpäässä. Mikrofonin takana keskellä Reijo Korhonen, takana Timo Korpinen ja oikealla Pauli Lanne ja Jaakko Sierla. Kuva Sami Karhu
   Toiset valtakunnalliset Vesiosuuskuntapäivät järjestettiin lokakuun alussa Kankaanpäässä. Tapahtumassa oli nelisenkymmentä näytteilleasettajaa ja se sisälsi mm. paneelikeskustelun, neuvontaa ja neuvonnallisia työpajoja.
Vesihuolto-osuuskuntien asema nousee entistä merkittävämmäksi niin vesi- kuin jätevesihuollossa. Suomessa on noin 1 400 vesihuolto-osuuskuntaa.
   Suomen vesihuolto-osuuskunnat (SVOSK) on myöntänyt Vesihuoltoteko 2011 -kunniapalkinnon Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. SVOSKissa katsotaan, että Keski-Suomen ELY-keskus on edistänyt sen tärkeinä pitämiä arvoja. SVOSK alkoi Keski-Suomen ELY-keskuksen kanssa pohtia vesihuolto-osuuskuntien yhteistyötä ja toimintamalleja. Sen seurauksena käynnistyi laatujärjestelmähanke ja valmistui vesiosuuskuntien laatukäsikirja, josta todennäköisesti ilmestyy valtakunnallinen opasteos vuonna 2012
.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset