30. | 12. | 2008  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  Finfood vaihtaa nettinimensä
EU:n komission kiellettyä kotimaisuutta ilmaisevien sanojen ja merkkien käytön valtion tuella rahoitetussa toiminnassa myös Finfood - Suomen Ruokatieto joutuu muuttamaan verkkosivujensa nimen. Sivut ovat osoitteessa ruokatieto.fi vuoden 2009 alusta lähtien. Finfood Uutiset ovat jatkossa Ruokatiedon Uutiset, mutta yhdistys ei toistaiseksi vaihda nimeään.
   Hyvää Suomesta -joutsenlippuun muutokset eivät vaikuta. Ruuan suomalaisesta alkuperästä kertova sinivalkoinen joutsen on vt. toiminnanjohtaja Mirja Hellstedtin mukaan merkkiä käyttävien yritysten kokonaan rahoittama eikä siten kuulu asetuksen piiriin
.


Mikael Ingberg Varubodenin hallitukseen
Aiemmin PTT:n tutkimusjohtajana ja sittemmin Aktian toimitusjohtajana työskennellyt tohtori Mikael Ingberg on tullut valituksi uutena jäsenenä Osuuskunta Varubodenin hallitukseen.
   Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Folke Lindström. Lindström kertoo, että Varubodenin vuoden 2008 tuloksesta on tulossa hyvä. Myynnin lisäys edellisvuodesta tammi-lokakuussa on yli 20 prosenttia.Järvi-Suomen Portti lomauttaa 43
Järvi-Suomen Portti lomauttaa 43 henkilöä Tikkalan tuotantolaitoksella Mikkelissä. Järvi-Suomen Portissa on käyty Tikkalan tuotantolaitoksen työntekijöitä ja ylempiä toiminhenkilöitä koskevia yhteistoimintaneuvotteluja yrityksen toiminnan sopeuttamiseksi markkinatilanteeseen sekä odotettavissa oleviin tuotannollisiin ja taloudellisiin näkymiin.
   Lomautukset alkavat 12. tammikuuta 2009 ja ovat voimassa toistaiseksi. Toimihenkilöitä koskevat yt-neuvottelut jatkuvat 7. tammikuuta asti.
   Kouvolan tuotantolaitoksessa ei ole toimitusjohtaja Markku Rönkön mukaan tarvetta lomautuksiin.Tulevalla Friesland Campinalla noin 17 000 jäsentä
Hollantiin maailman suurin meijeriosuuskunta
campina netti
friesland netti
Kaksi hollantilaista meijeriosuuskuntaa, Campina ja Friesland Foods, ovat yhdistymässä Friesland Campinaksi. Samalla syntyy maailman suurin meijeriosuuskunta.
   Meijerit ilmoittivat fuusioaikeista vuonna 2007. Meijerifuusion on määrä toteutua vuodenvaihteessa. EU:n komissio hyväksyi joulun alla Hollannin kahden suurimman meijeriosuuskunnan fuusion, mutta asetti sille ehtoja.
   Euroopan maatalousosuuskuntien järjestö Cogeca on hyvillään komission päätöksestä ja pitää sitä myönteisenä sekä hollantilaisille tuottajille että kuluttajille ja veronmaksajille. Pääsihteeri Pekka Pesosen allekirjoittamassa Cogecan lausunnossa todetaan, että ajan mittaan fuusio parantaa viljelijöiden asemaa maailmanmarkkinoilla.
   Campinalla on yhteensä noin 7700 jäsentä Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa. Valmisteiden päämarkkinat ovat Hollanti ja Saksa, mutta liiketoimintaa on lähes kaikissa maanosissa. Yrityksen liikevaihto ylsi noin 4 miljardiin euroon vuonna 2007.
   Friesland Foodsin liikevaihto vuonna 2007 ylitti 5 miljardia euroa. Maito tulee noin 9500 hollantilaiselta omistajatilalta.Yksi jäsen vaihtui SOK:n hallituksessa
Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan SOK:n hallintoneuvosto on valinnut SOK:lle hallituksen vuodeksi 2009 ja perustanut hallintoneuvostoon kaksi uutta valiokuntaa, osuustoimintavaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan.
   Hallitukseen tuli uutena jäsenenä toimitusjohtaja Harri Koponen Turun Osuuskaupasta. Hallituksen puheenjohtajana toimii SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen ja jäseninä ovat lisäksi toimitusjohtajat Taavi Heikkilä Hämeenmaasta, Arttu Laine KPO:sta, Matti Niemi Helsingin Osuuskauppa Elannosta, Antti Määttä Satakunnan Osuuskaupasta ja Kimmo Simberg Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupasta.Asiakasomisteisten yritysten tutkimiseen rahatukea OP-Pohjolalta
OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiö on julistanut haettavaksi rahoitusta tutkimushankkeisiin, jotka koskevat asiakasomisteisten yritysten toimintaa ja johtamista.
   Tutkimus voi kohdistua eri toimialojen asiakasomisteisiin yrityksiin ja sen toivotaan kiinnittävän öhuomiota näiden yritysten erityispiirteisiin niiden kilpailukyvyn kannalta.
   Vapaamuotoiset hakemukset tulee toimittaa OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiölle 10.2.2009 mennessä PL 308, 00101 Helsinki. Hakemuksessa tulee perustella rahoituksen tarpeellisuus ja siinä tulee kuvata rahoituksen käyttötarkoitus.Professori Salme Näsi Pellervon hallitukseen
Pellervo-Seuran valtuuskunta kokoontui Helsingissä 17. joulukuuta ja muun muassa teki henkilövalintoja.

Pellervon valtuuskunnan iltakoulussa 16. joulukuuta osuustoiminnan I luokan ansiomitali luovutettiin valtuuskunnan puheenjohtajalle Erkki Vähämaalle (toinen vas.). Vasemmalla mitaliin kuuluvan rintamerkin kiinnittänyt varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa. Tasavallan presidentin myöntämää SVR:n komentajamerkin kunniakirjaa luovuttaa Marcus H. Borgströmille (oikealla) hallituksen varapuheenjohtaja Anne Kylmäniemi. Kuva M. Nummi
   Uutena Pellervo-Seuran hallituksen jäseneksi valittiin taloustieteen professori Salme Näsi Tampereelta. Professori Näsi kuuluu Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvostoon ja hänet on aiemmin valittu jäseneksi myös Osuustoiminnan neuvottelukuntaan, jossa hän edustaa Suomen Osuuskauppojen Keskusliittoa SOKL:oa.
   Pellervon hallituksessa on ollut täyttämätön paikka maanviljelysneuvos Ensio Hytösen jäätyä pois hallituksesta 2007.
   Hallituksen erovuoroiset jäsenet, maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström ja toimitusjohtaja Erkki Moisander valittiin uudelleen.
Borgström jatkaa hallituksen puheenjohtajana ja posiolainen emäntä Anne Kylmäniemi varapuheenjohtajana.
   Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja on kaupunginjohtaja Erkki Vähämaa Kajaanista ja varapuheenjohtaja maatalousyrittäjä Tiina Linnainmaa Hämeenkyröstä.


Asuntoministeri toivoo aktiivia kaavoittamista
PTT arvioi asuntojen reaaliseksi hintojen
laskuksi 15 prosenttia parissa vuodessa

PTT esitteli ennusteensa asuntomarkkinoista 2009-2011. Vasemmalta toimitusjohtaja Pasi Holm, takana Markus Lahtinen ja oikealla ennustetta kommentoinut asuntomisnisteri Jan Vapaavuori. Kuva M Nummi
Talouden elpyminen alkaa vuoden 2009 lopulla tai viimeistään vuoden 2010 alkupuolella eikä taantuma ylly suoranaiseksi lamaksi ja työttömyyden kasvu jää pariin prosenttiyksikköön.
   Näitä talouden ennusteita käyttäen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT on tehnyt asuntomarkkinoista ennusteen vuosiksi 2009-2011. Sen mukaan asuntohintojen reaalinen lasku on noin 15 prosenttia, jos inflaatiovauhti on prosentin tai pari.
   Petri Mäki-Fränti PTT:sta toteaa, ettei hintakehityksessä ilmene suuria alueellisia eroja. Pääkaupunkiseutu toimii hintajohtajana ja muut kaupungit seuraavat kehitystä.
   Sekä yksityisten vuokraamien asuntojen vuokrissa että tuettujen vuokra-asuntojen vuokrissa on Mäki-Fräntin mukaan nousupaineita erityisesti 2009. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat 8-10 prosenttia vuoteen 2011 mennessä.
   Tuettujen vuokra-asuntojen hinnat nousevat 6-7 porsenttia vuonna 2009, mutta sen jälkeen korotuspaineet jäävät vähäisemmiksi.
   PTT:n ennustetta kommentoinut asuntoministeri Jan Vapaavuori katsoo, että kuntien on syytä kaavoittaa asuinalueita normaalisti talouden taantumasta huolimatta: kaavoitus vie aina aikaa ja kun nousukausi alkaa, alueita pitäisi olla valmiina.SOK perustaa palvelukeskuksen Kajaaniin
UPM:n tyhjentämiin tiloihin luvassa
satoja työpaikkoja Kajaaniin
SOK perustaa uuden palvelukeskuksen Kajaaniin vuonna 2009 ja palvelukeskuksen henkilöstömäärä kasvaa noin sataan vuoden 2010 aikana. Kajaanin palvelukeskukseen sijoittuu S-ryhmää palvelevia muun muassa taloushallinnon tukitoimintoja. Tehtävät ovat uusia eikä niillä ole vaikutusta SOK:n muiden yksiköiden työsuhteisiin.
   Uusi palvelukeskus helpottaa osaltaan Kajaanin heikentynyttä työllisyystilannetta, sillä henkilöstön SOK palkkaa Kajaanin talousalueelta.
   Kajaanin kaupunginjohtaja Erkki Vähämaa on tyytyväinen SOK:n valintaan - palvelukeskuksella oli nimittäin monta kilpailevaa sijoitusvaihtoehtoa. Nykyisessä työllisyystilanteessa kaupunki on viestittänyt, että kun suuri häviää, pitää tehdä pienestä suurta ja ymmärtää, että usein nimenomaan pieni on suurta.
   ”SOK:n päätös osoittaa, että uutta työtä on tai tulee olemaan tarjolla uusilla aloilla ja pienemmissä yksiköissä.”, linjaa.
   Kajaanin palvelukeskus sijoittuu vuokralle UPM:ltä vapautuneisiin tiloihin. Niihin luodaan yritysaluetta, johon on luvassa tässä vaiheessa tehtyjen sopimusten mukaan kaikkiaan jopa 400 henkilöä.
   SOK:n hallintojohtajan Jari Annalan mukaan SOK pyrkii palvelemaan uudella palvelukeskuksella S-ryhmää ja parantamaan myös henkilöstön saatavuutta ja pysyvyyttä.


Faba tehostaa sikataloutta
Faba-ketju lanseeraa tuotteistettuun sikavalikoimaansa Faba Super Matriarkka -keinosiemennyskarjut ja uutena palveluna emakoiden uudistussuunnitelman nimeltään Faba Sisu.
   Faba Super Matriarkka –keinosiemennyskarjut on tarkoitettu erityisesti hybridiemakoiden tuottamiseen. Faba Jalostuksen sikalinjan johtaja Timo Serenius kuvaa, että Faba Super Matriarkka -tasoisen emakon odotetaan tuottavan noin kolme vieroitettua porsasta enemmän kuin keskimääräisen hybridiensikon.
   Parhaista karjuista on päätetty valita edelleen parhaat ja nimetä ne Super karjuiksi.
   Faba Sisu on Faba Jalostuksen sianjalostusneuvojien tekemä emakoiden uudistussuunnitelma. Timo Serenius ottaa esimerkin 200 emakon yhdistelmäsikalasta: ”Jos tällä tilalla emakkokanta saadaan suunnitelmalla vaihdettua keskimääräisestä sika-aineksesta Faba Kombi-tasoon, on odotettavissa yli 15 000 euron tuotto vuositasolla. Tilalle on odotettavissa enemmän entistä tehokkaampia porsaita.”
   Snellmanin Lihanjalostus Oy ja Saarioisten Lihanjalostus Oy ovat Faban mukaan päättäneet maksaa Faba Sisua hyödyntäville tiloille korotettua emakoiden lihan hintaa.Tiina Teperi-Saari LSO Osuuskunnan
hallintoneuvoston puheenjohtajaksi
LSO Osuuskunnan hallintoneuvoston uudeksi puheenjohtajaksi on valittu sianlihantuottaja Tiina Teperi-Saari Alastarolta. Teperi-Saari oli hallintoneuvoston varapuheenjohtaja ja uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin naudanlihantuottaja Pekka Uusitalo Orimattilasta. Valinnat tehnyt LSO Osuuskunnan hallintoneuvosto oli koolla Turussa.
   Talousneuvos Pekka Laurila luopuu hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä vuoden 2008 lopussa kolmentoista vuoden rupeaman jälkeen.
Hallituksen puheenjohtajaksi hallintoneuvosto valitsi Tiina Varho-Lankisen Oripäästä uudelleen. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Matti Murto niin ikään uudelleen Kuusjoelta.
   Erovuorossa ollut hallituksen jäsen Jussi Savijoki Huittisista valittiin uudelleen. Hallituksen muina jäseninä jatkavat Markku Aalto Jämijärveltä ja Niels Borup Lapinjärveltä.Metsäteollisuudelle maksuttomia päästöoikeuksia
EU-kokous ilmasto- ja energiasopuun
EU:n huippukokous on päässyt sopuun unionin ilmasto- ja energiapaketista.
   Sopimuksen mukaan metsäteollisuus pääsee maksuttomien päästöoikeuksien piiriin muun paitsi tehtaalla tuotetun ja käytetyn sähkön osalta. Tämä merkitsee, että metsäteollisuus joutuu maksamaan noin 20 prosentista päästöoikeustarpeestaan.Tradekasta tulee Suomen Lähikauppa Oy
Siwat, Valintatalot ja Euromarketit omistava Tradeka Oy muuttaa nimensä Suomen Lähikauppa Oy:ksi vuoden lopussa. Toimitusjohtaja Leena Saarinen kertoo nimenmuutoksen kirkastavan uudistuvan Tradekan roolia lähikauppiaana.

Leena Saarinen ja Suomen Lähikauppa Oy:n tunnus.
   Saarinen arvioi lähikaupan roolin vahvistuvan jatkossa mm. näistä syistä: Ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja monipuolisten lähipalveluiden kasvava tarve. Lähikauppa on tuttu, turvallinen ja siellä on helppo asioida.
   Suomen Lähikauppa Oy:n tunnuksessa näkyy pyöräilevä asiakas.
   "Helposti lähestyttävä tunnus kertoo tarinaa Lähikaupasta, jossa ovat vahvasti mukana läheisyys, helppous, turvallisuus ja yhteisöllisyys", liikemerkin suunnitellut Ilkka Kärkkäinen Dynamosta kuvailee.
– Aidosti paikallisen lähikaupan toteuttamiseen tarvitsemme mukaan koko henkilöstön, Leena Saarinen linjaa.
   Suomen Lähikauppa Oy:n omistavat IK Investment Partners (65,5 %), Osuuskunta Tradeka-Yhtymä (15,6 %), Wihuri Oy (15,6 %) ja toimiva johto (3,3 %).Metsäliitto lopettaa Teuvan sahan
Metsäliitto keskittää sahaustaan suuriin ja tehokkaisiin yksiköihin ja lopettaa Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Teuvan sahan toiminnan. Työpaikkoja vähenee yhteensä 28. Jatkossa osa Teuvan tuotannosta siirtyy Metsäliiton muille sahoille.
   Metsäliiton Puutuoteteollisuuden toimialajohtajan Ole Salvénin mukaan Metsäliitto rajoittaa tällä hetkellä kaikkien sahojensa tuotantoa erilaisin toimenpitein.
   Salvénin mukaan yhteistoimintanevottelujen tuloksena Teuvan sahan toiminta päättyy tammikuun 2009 aikana, ja lisäksi Metsäliitto tehostaa Kaskisten jalostusyksikön toimintaa vastaamaan uutta tuotantorakennetta ja sopeuttaa Teuvan sekä Kaskisten yhteisiin toimintoihin kuuluvat henkilöstöresurssit uuden tilanteen mukaisiksi. Yt-prosessin yhteydessä on sovittu tukipaketista, joka helpottaa työllistymistä ja turvaa henkilöstön taloudellista asemaa muutostilanteessa.Ministeri Anttilalle tunnustus toimittajilta
Maataloustoimittajien yhdistys on palkinnut Tiedonjyvä-pakinnollaan tänä vuonna maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan.

Lasikuutioon sisältyvää jyvää tutkivat ministerin kanssa Esa Mustonen (vas.) ja Kari Vartiainen. Kuva M Nummi
   Tiedonjyvä on tunnustus maatalous-, metsä- tai ruoka-alan ammattilaiselle, joka on toiminnallaan tuonut julkiseen keskusteluun uusia aineksia, osoittanut aktiivisuutta tiedottamalla alansa tapahtumista tai joka on suhtautunut myönteisesti tiedotusvälineiden tiedonhankintaan. Anttila sai tunnustuksensa 10. joulukuuta Helsingissä.
   Tiedonjyvä-palkintoon kuuluu OP-Pohjola-ryhmän stipendi, jonka ministeri Anttilalle ojensi Kari Vartiainen Osuuspankkikeskuksesta.
   Kiitospuheessaan Anttila katsoi maataloustoimittajien noudattaneen työssään hyvää journalistista etiikkaa.Uusi nettipalvelu helpottaa tiedon saantia
Yritykset laiminlyövät tilaajavastuuta
Tilaajavastuulain mukaan työn teettäjän on varmistettava, että myös alihankkija hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteensa. Silti 65 % työn tilaajista on jättänyt työsuojelupiirien mukaan tarkastusvelvollisuutensa hoitamatta, mistä seuraa yleensä 1500-15000 euron laiminlyöntimaksu.
   Suomen Asiakastieto Oy on avannut www.vastuullinenyritys.fi -palvelun internetissä. Kaikki tarvittavat asiakirjat saa tuosta osoitteesta. Palvelun tuottaja Suomen Asiakastieto Oy on tilaajavastuulaissa määritelty luotettava tietojen ylläpitäjä.
   Ennen sopimuksen tekemistä tilaajan on tarkistettava, että alihankkija kuuluu arvonlisävero-, ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin. Samalla on selvitettävä, onko sopimuskumppanilla vero- tai eläkevakuutusvelkaa tai liiketoimintakiellossa olevia vastuuhenkilöitä sekä varmistettava työehtosopimuksen voimassaolo. Lisäksi tarvitaan ajantasainen, maksullinen kaupparekisteriote.
   Tilaajavastuulaki koskee kaikkia toimialoja eli vähintään kymmeniätuhansia yrityksiä.
   Alihankkijat voivat ottaa uuden palvelun käyttöön nettisivuilla jo nyt. Näin heidän yrityksistään on saatavilla Vastuullinen yritys -raportti heti, kun palvelu avautuu tiedon käyttäjille helmikuun 2009 alussa.SVR:n komentajamerkki
Marcus H. Borgströmille ja Matti Kavetvuolle
Tasavallan presidentti on myöntänyt itsenäisyyspäivän alla kunniamerkkejä ansioituneille suomalaisille. Pellervo-Seuran kautta haettuja kunniamerkkejä myönnettiin tänä vuonna kaikkiaan 40.
   Neljäntoista Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin saaneiden joukkoon kuuluvat mm. maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström Sipoosta ja vuorineuvos Matti Kavetvuo Helsingistä.
   Maanviljelysneuvos Borgströmin osuustoiminnallisten luottamustehtävien listaan kuuluvat mm. Pellervon hallituksen puheenjohtajuus ja osuustoiminnan neuvottelukunnan puheenjohtajuus. Hän on pitkään hoitanut myös kansainvälisiä tehtäviä mm. Euroopan maatalousosuuskuntien järjestössä.
   Vuorineuvos Kavetvuo on Valion entinen toimitusjohtaja ja oli hänkin Pellervon hallinnossa, johtokunnan puheenjohtaja hän oli vuoden 2000 loppuun.
   Pellervon nykyiseen hallintoon tuli toinenkin kunniamerkki: Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki myönnettiin toimitusjohtaja Pauli Korpi-Tassille Ylivieskasta. Hän on Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan toimitusjohtaja ja Pellervon valtuuskunnan jäsen.
   Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki myönnettiin varatoimitusjohtaja Erkki Böösille Espoosta.
   Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin saivat mm. hallintojohtaja Päivi Nerg Kuopiosta, Suomen toimitusjohtaja Olli Liusjärvi Hattulasta, Leijonan ritarimerkki myönnettiin varatuomari Björn von Konowille Valkeakoskelta. Ritarimerkin sai myös johtaja Mikko Lindberg Paimiosta.
   Myös arvonimiä myönnettiin tasavallan presidentin esittelyssä Suomen itsenäisyyspäivän alla. Kauppaneuvoksen arvon sai SOK:n johtaja Risto Pyykönen Helsingistä, pankinjohtaja Timo Levo Oulusta, kanslianeuvoksen arvon Atrian entinen talousjohtaja Erkki Roivas Seinäjoelta, talousneuvoksen arvon Hämeenmaan hallintoneuvoston puheenjohtaja Maija-Liisa Lindqvist Lahdesta.


Naisten saamat arvonimet vuodesta 1926
Valtionhoitajan ja tasavallan presidenttien myöntämistä arvonimistä 1918-2007 omakustanteen aiemmin julkaissut kunnallisneuvos Seppo Aho Alavudelta on nyt julkaissut teoksen, jossa ovat kirjattuina vuosina 1926-2007 arvonimen saaneet naiset. Heitä on yli 900. Naisille on tänä aikana myönnetty 66 erilaista arvonimeä.

Seppo Ahon omakustanne naisille myönnetyistä arvonimistä.
   Teos ilmestyi syksyllä 2008 ja mukaan ovat ehtineet myös vuoden 2008 alkupuolella arvonimen saaneet naiset.
   Teoksessa käydään läpi arvonimien myöntämiseen liittyvää tietoa. Luetellaan presidentit taustatietoineen ja ja tarkastellaan arvonimilautakunnan kokoonpanoja.
   Teoksesta ilmenee mm. että Hedvig Gebhard sai talousneuvoksen arvonimen 70-vuotispäiviensä alla vuonna 1937. Gebhardin perheestä ja toiminnasta on kirjassa kohtalaisesti tietoa.
   Hedvig Gebhard sai talousneuvoksen arvon toisena naisena Suomessa. Ensimmäisenä sen sai Haapavedellä vaikuttanut Ruusu Merikallio, joka mm. johti meijeritoimintaa, marjanjalostusta, hankki metsäomaisuutta ja vaikutti koulutoiminnassa.


Keskikaista rakennustöihin Keski-Pohjanmaalla
Laajakaistaosuuskunnilla
myös teknisiä valtteja
Takkuavat tietoliikenneyhteydet ja operaattorien jäykkyys ovat polkaisseet haja-asutusalueilla omarahoitteisia laajakaistahankkeita. Viestintäministeriökin linjasi viimein, että sadan megabitin laajakaista on tarpeen syrjäseuduillakin.
   Kokkolan seudulla toimiva Osuuskunta Keskikaista ryhtyy vuoden 2009 alussa keräämään liittymämaksuja jäseniltään rahoittaakseen asennustyöt ja toteuttaa laajakaistahankkeensa vuoden 2010 loppuun mennessä. Tavoitteena on vähintään tuhannen liittymän verkosto alkuvaiheessa.
   Osuuskunnan hallituksen puheenjohtajan Taisto Mattilan mukaan viestintäministeriön päätös ei aiheuta siihen mitään muutostarvetta.
Mattilan mielestä osuuskunnan avoimeen alustaan perustuva verkosto vaikuttaa nimenomaan järkevältä ratkaisulta tulevaisuuden tarpeita ajatellen.
   Se valmistuukin parissa vuodessa, kun viestintäministeriön aikatavoite on vuosi 2015. Keskikaistan verkko tavoittaa parin vuoden päästä myös ne taloudet, jotka eivät markkinalähtöisiä toimijoita kiinnosta. Julkinen verkko ulottuisi parin kilometrin päähän liittymätaloudesta ja Mattila arvioi, että jos viime metrit jäävät operaattorien urakoimiksi, se tuskin synnyttää kilpailua palvelujen tarjonnassa tai linjanopeudessa.
”Meillä vedetään kaikki liittymät perille asti. Hinta on kaikille sama”, Mattila sanoo.
   Nykyisin alueen asukkaat ovat hankkineet lähinnä ADSL-liittymiä, joiden maksiminopeudeksi saadaan 24 megaa, mutta monet liittymät pääsevät vain 8 megaan.
   Keskikaista tarjoaa alle 2000 eurolla liittymän kotiin ja vauhtia kuituun vähintään 100 megabittiä. Jos aktiivilaitteista tulee 10-gigaiset, siirtonopeus nousee gigaan.
   Keskikaista suunnitteli käynnistävänsä työt jo aiemmin tänä vuonna, mutta Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n rahoituspäätös kesti oletettua pidempään. Nyt osuuskunta on saanut myös Keski-Pohjanmaan maakuntahallitukselta julkisen rahoitustuen maakuntaverkon hankkeelle. Osuuskunta palkkaa kaksi työntekijää hallinnoimaan ja valvomaan työmaatehtäviä.
   Teknisiin kysymyksiin paneutunut hallituksen varajäsen Hannu Pikkarainen on ollut osuuskunnan järjestämissä kylätapaamisissa ja kertoo, että open acces -ratkaisu on kiinnostanut väkeä. Kukin liittyjä saa itse sopia eri palvelun tarjoajien kanssa haluamastaan palvelusta. Ylläpitokulut sisältäväksi kuukausihinnaksi on arvioitu 15-25 euroa. Kustakin palvelusta maksetaan erikseen. Pikkarainen toivottaa tervetulleeksi verkkoon palveluja tarjoavat toimijat.
   Pikkarainen toteaa, että esim. teräväpiirtotelevisio istuu hyvin valokuituverkkoon ja se onkin yksi asukkaita eniten kiinnostavista verkon ominaisuuksista.
   Operaattorit ovat Pikkaraisen mukaan ryhtyneet ahkerasti kaivelemaan verkkoja Keskikaistan aloittamisen jälkeen. Vastaavanlainen Kuusiokuntien Kuuskaista on jo vuosia toiminut ja kehittyy koko ajan. Tavoitteena on, että open access -verkot liittyvät toisiinsa, jolloin liittymän haltijat voivat ostaa usean verkon palveluja.
   ”On erittäin myönteistä, että valtioneuvosto heräsi viimein”, Pikkarainen arvioi viestintäministeriön laajakaistalinjausta. ”Meidän asiat eivät ole verkkopuolella niin hyvin kuin niiden tulisi olla.”
   Viestintäministeriön linjauksen puutteita Pikkaraisen mukaan on, että siinä ei ole tavoiteltu avointa alustaa. Hän arvioi, että aikanaan siitäkin on tultava open access -malli.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset