1. | 2. | 2008  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiUusia yhteispisteitä tulee lisää
Lähivakuutus ja Nooa avasivat Lasipalatsissa

Lähivakuutuksen ja Nooan uusin yhteinen toimipaikka Helsingissä on Lasipalatsin Simonkadun puolella siivessä. Kuvat M Nummi

Lähivakuutuksen pääkaupunkiseudun myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava Hanna-Leena Jauho kertoo yhteisiä toimipaikkoja Nooan kanssa nousevan lisää pääkaupunkiseudulle.

Lasipalatsissa Helsingissä avattiin uusi palvelupiste: Lähivakuutuksen ja Nooa Säästöpankin yhteinen konttori. 8:nteen helmikuuta asti yrityksillä on avajaistarjouksia ja kylpyläloman arpajaiset. Avajais-torstaina kahvitettiin ohikulkijoita kadulla.
   Lasipalatsin konttori on neljäs yhteiskonttori Lähivakuutuksen ja Nooan kesken.
   Nooan toimitusjohtaja Oiva Iisakka arvioi, että Lasipalatsin toimipiste johtaa peräti uuteen menestystarinaan: sijainti on hyvä ja palvelu asiantuntevaa.
   Tyytyväinen on myös Lähivakuutuksen palvelusta ja markkinoinnista pääkaupunkiseudulla vastaava Hanna-Leena Jauho. Yrityksen näkyvyys suurten ihmismassojen reitin varrella lähellä Kampin uutta ostokeskusta on erinomainen.
Jauho kertoo, että uusia yhteispisteitä tulee vielä lisää pääkaupungin seudulle.
   "Tätä kautta meidät tunnetaan pääkaupunkiseudulla entistä paremmin", johtaja Hans Ranta-aho Lähivakuutuksesta sanoo.Maitokolmio purkittaa Pirkka-maidot
Osuuskunta Maitokolmio on ryhtynyt toimittamaan Pirkka-maitoja Ruokakeskolle. Ensimmäiset Ruokakeskon omalla Pirkka-tuotemerkillä myytävät maidot tulivat myyntiin tammikuun lopussa.
   Pirkka-maitovalikoimassa on myös rasvaton puolen litran maito, jollaista ei ole ennen ollut markkinoilla. Muita Pirkka-maitoja ovat kevyt ja rasvaton maito, vähälaktoosinen kerma ja voi.
   Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto sanoo, että Ruokakeskon asenne kannustaa pk-sektorissa toimivia yrityksiä tuomaan esiin osaamistaan ja kehittämään toimintaansa.
   Maitoa ja muita maitotuotteita valmistava Maitokolmio toimii Toholammilla ja Sievissä.Pentti Suokannas Askolasta Tuottajain Maidon puheenjohtajaksi
Osuuskunta Tuottajain Maidon hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Pentti Suokannas Askolasta. Edellinen puheenjohtaja Matti Siitonen Parikkalasta pysyy hallituksen jäsenenä. Varapuheenjohtajaksi on valittu Veikko Matikainen Jaalasta.
   Hallituksen muina jäseninä toimivat Pekka Lestinen Sysmästä, Markku Pajunen Mikkelistä, Antti Rauhamaa Kärkölästä, Päivi Ylä-Outinen Ylämaalta, Matti Seitsonen Anjalankoskelta.Uusissa Nokioissa valmiina
Valion keittokirja kännykässä
Valion ruokareseptejä voi nyt lukea kännykällä. Luettavissa on yli 4 000 reseptin keittokirja. Muita vastaavia Suomessa ei ole.
   Ohjeet päivittyvät samaan aikaan kuin Valion verkkosivujen ruokaohjeet osoitteessa www.valio.fi.
   Keittokirjan lukeminen edellyttää WidSets-sovellusta, jonka voi ladata ilmaiseksi puhelimen selaimella osoitteesta get.widsets.com tai hakea nettiosoitteesta www.widsets.com.
   Vuoden 2008 uusissa Nokian puhelimissa Valio Keittokirja on valmiiksi asennettuna.
   Valio Keittokirjasta ruokaohjeita voi hakea hakutoiminnolla esimerkiksi ruokalajeittain, pääruoka-aineen perusteella tai vapaalla sanahaulla. Hakutoiminto löytää myös allergiselle ja erikoisruokavaliota noudattaville sopivat ruoat vaivattomasti, sillä hakuun voi määritellä, mitä ruoka-ainetta ruokaohjeessa ei saa olla.
   Valion www.valio.fi/widget -sivulla on hyvät suomenkieliset ohjeet palvelun käyttöönotosta ja sieltä löytyy myös luettelo puhelinmalleista, joissa palvelu toimii.Investointien tukea, neuvontaa, suunnittelua
Munakunnalta miljoonia kanalauudistuksiin
Munakunta tulee lähivuosina laittamaan miljoonia euroja kotimaisten kanaloiden uudistamiseen. Samalla Munakunta tarjoaa sopimustuotantoon aiempaa pitkäjänteisempää mallia, johon sisältyy hintatakuu.


Munakunnalla on myös omassa tuotannossa uusien direktiivien mukaisia Monimuna-virikehäkkejä. Kuva Munakunnan Tarvike-sivulta

   "Tulemme tukemaan tarvittavia investointeja sekä taloudellisesti että tarjoamalla erilaisia neuvonta- ja suunnittelupalveluja muutoksen kaikkiin vaiheisiin", kertoo Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde.
   EU:n direktiivi kieltää perinteiset häkkikanalat vuoden 2012 alusta alkaen. Suomessa yli 70 prosenttia tuotannosta joudutaan vaihtamaan toiseen tuotantosuuntaan. Munakunta koettaa hankkeellaan myös vauhdittaa siirtymää ja välttää siten siirtymän loppuaikojeen ruuhkat.
   Häkkikanaloiden vaihtoehtoina ovat erilaiset lattiakanalat, luomutuotanto ja virikehäkkikanalat. Virikehäkeissä kanat voivat käyttäytyä lajinsa mukaisesti kuopsuttamalla pehkua, munimalla pesään ja istumalla orrella.
   Munakunta tuottajineen on ollut virikehäkkien edelläkävijä: se toi niissä tuotetut Virkku-munat markkinoille jo vuonna 2006.
   Jan Lähteen mukaan kananmuna on vahvoilla, kun kysyntä kohdistuu eettisesti tuotettuihin, kevyisiin ja terveellisiin elintarvikkeisiin. Tutkimusten mukaan kuluttajat suosivat näihin asioihin liittyviä tuotteita. Suomessa myös kananmunien turvallisuus ja jäljitettävyys aina munien kotitiloille asti on kunnossa.Valion johtoryhmään uusi jäsen
Valion johtoryhmään on nimitetty uusi jäsen. Samalla Stora Enso menettää pitkään yhtiön johtotehtävissä olleen henkilön.
   Valion johtoryhmään tulee Stora Ensosta Jyri-Pekka Kinnunen, 51. Hänen vastuualueenaan Valiossa on talous, rahoitus ja tietohallinto.
   Kinnunen aloittaa Valiossa 1.4.2008.


Anne Brunila PTT:n päästökauppatapahtumassa:
Metsäteollisuudelle haasteelliset ajat, jos se joutuisi päästöoikeuksien huutokauppaan
EU:n komissio selvittää vuonna 2008, mitkä alat mahdollisesti vapautetaan päästöoikeuksien huutokaupasta. Päätöksiä asiasta on määrä tehdä vuonna 2010.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila PTT:n tilaisuudessa Helsingissä. Takana UPM Kymmenen energiajohtaja Anja Silvennoinen. Kuva M. Nummi

   Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila sanoo uskovansa, että monet energiavaltaiset alat vapautuvat huutokaupasta ja niiden joukossa ovat sellu ja paperi.
   Mikäli paperi- ja selluteollisuutta sen sijaan ei vapauteta päästöoikeuksien huutokaupasta, ala joutuu Brunilan mukaan erittäin koviin haasteisiin. Ala tarvitsisi lisää toimenpiteitä, joita viime vuosina on tehty.
   Tuottavuutta alalla olisi pakko lisätä. Brunilan mukaan alan tulisi myös uusiutua. Uusia mahdollisuuksia antaa esimerkiksi uusiutuva energia.
   Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT julkisti tutkimuksensa siitä, mitä EU:n ehdottama päästökauppadirektiivi merkitsisi eurooppalaiselle paperi- ja selluteollisuudelle. Direktiivin on ilmoitettu tulevan voimaan vuoden 2013 alusta lähtien.
   Sekä PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm että Brunila toteavat, että paperi- ja selluteollisuus ei pystyisi siirtämään huutokaupan aiheuttamaa kustannusnousua markkinahintoihin, jos ala joutuisi huutokaupan piiriin.
   PTT:n tutkimuksen mukaan Euroopan paperi- ja sellluteollisuuden vuosittaiset kustannukset nousisivat 1-2 miljardia euroa, jos se ei saisi vapautusta huutokaupasta. Lisäksi sen vuotuinen sähkölasku nousisi 0,7-2,2 miljardia euroa sekä pyöreän puun ja kierrätyspaperin hankintakulut 1,5-2,9 miljardia euroa.
   Suomen metsäteollisuudelle huutokauppamenettelystä koituisi 150-260 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset ja kokonaiskustannusten nousu olisi 450-960 miljoonaa euroa.
   Euroopan sellu- ja paperiteollisuuden pitäisi nostaa lopputuotteiden hintoja 3-7 prosenttia pitääkseen tuloksensa nykytasolla.
   Sellu- ja paperiteollisuuden pitäisi pystyä nostamaan hintojaan 2-5 prosenttia siinäkin tapauksessa, että se vapautetaan huutokaupasta.
   Pasi Holm sanoo, että agressiivisella hintapolitiikalla eurooppalainen sellu- ja paperiteollisuus menettäisi merkittävästi markkinoitaan.
   Uudet paperi- ja selluteollisuuden investoinnit tulevat kohdistumaan nykyistäkin voimakkaammin Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan.
   Kansainvälisesti kilpaillulla alalla toimivia energiavaltaisia aloja voidaan vapauttaa huutokauppamenettelystä osin tai kokonaan.
   Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila sanoo PTT:n tutkimuksen tuoneen asiantuntevaa ja ajankohtaista tietoa komission päätöksentekoa varten, mutta myös metsäteollisuudelle perusteluiksi.
    UPM Kymmenen energiajohtaja Anja Silvennoinen korostaa, että metsäteollisuus on jo vähentänyt paljon päästöjään. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 56 prosenttia 2000-luvulla.HOK-Elannolla reipasta kasvua 2007
Helsingin Osuuskauppa Elannon liikevaihto vuodelta 2007 oli 1 328 miljoonaa euroa. Koko konsernin kasvu oli reippaat 8 prosenttia.
   Suurin euromääräinen kasvu tulee market- ja tavaratalokaupasta.
Ennakkotietojen mukaan HOK-Elannon market- ja tavaratalokaupan liikevaihdon kasvu 2007 oli noin 7,5 prosenttia.
   Market-kaupan kasvu on syntynyt pääosin olemassa olevan verkoston toiminnalla. Vuoden merkittävin uuden yksikön avaus, Viikin Prisma, valmistui marraskuussa ja vauhditti näin ollen vasta loppuvuoden myyntiämme, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.
   Suhteellisesti voimakkaimmin kasvoi liikennemyymäläkauppa. Sen liikevaihto lisääntyi peräti 47,3 prosenttia. HOK-Elanto uusi ja rakensi uusia myymälöitä, mutta Niemen mukaan myös entiset liikennemyymälät ja automaattiasemat ovat kasvaneet vahvasti. Uutena myymälätyyppinä aloitti ABC Deli.
   Ravintolaliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 2,4 prosenttia.
   Muun liiketoiminnan liikevaihto pieneni lähes 10 prosenttia. Siihen kuuluvat hautauspalvelu ja Backas Puutarhakeskus, kiinteistöliiketoiminta ja hallinto.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset