5. | 1. | 2012  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  PTT:n asuntomarkkinaennuste 2012-14:
Asunnot halpenevat 1,8 % vuonna 2012
5.1.2012) Asuntojen hinnat laskevat Suomessa vuonna 2012 keskimäärin 1,8 prosenttia, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT. Vuokrien PTT:n tutkijat arvioivat kallistuvan nelisen prosenttia.
   Hinnat eri alueilla eivät PTT:n mukaan poikkea toisistaan yhtä paljon kuin normaalina vuonna, koska taloudellinen epävarmuus on kaikkialla sama. Jos tuo epävarmuus hellittää, hinnat voivat nousta nopeastikin.
   PTT vertaa asuntojen hintamuutoksia seitsemässä suuressa kaupungissa. Niistä hinta laskee vähiten Espoossa (-1,5 %) ja eniten Turussa (-2,4 %).


Lämpö sulautui Oulun Seudun Sähköön
3.1.2012) Oulun Seudun Lämpö sulautettiin emoyhtiöönsä Oulun Seudun Sähköön vuodenvaihteessa.
   Asiakkaille sulautuminen ei aiheuta toimenpiteitä. Oulun Seudun Sähköllä on kaukolämpöasiakkaita on 820 ja yrityksen liikevaihto on noin 7,7 miljoonaa euroa vuonna 2011.
   Sulautumisen syynä on toimitusjohtaja Risto Kantolan mukaan konsernirakenteen yksinkertaistaminen ja konsernin hallinnon tehostaminen sekä yhtenäisen yrityskuvan luominen. Oulun Seudun Lämpö Oy:n henkilöstö siirtyy Oulun Seudun Sähköön vanhoina työntekijöinä entisin ehdoin.
   Emoyhtiöön jää tytäryhtiö Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy, joka hoitaa konsernin siirtoliiketoimintaa.Jan Lähde Euroopan pakkaamoyhdistyksen pj:ksi
Munakunnan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi Jukka Huittinen Salosta
27.12.2011) Munakunnan hallintoneuvosto on valinnut puheenjohtajakseen maanviljelijä Jukka Huittisen Salosta. Huittinen oli aiemmin varapuheenjohtaja, joksi nyt valittiin maanviljelijä Tommi Vippola Laitilasta.
   Edellinen puheenjohtaja Jouni Tuomola luopui puheenjohtajan tehtävästä.
   Uusi puheenjohtaja Jukka Huittinen Salon Kiskosta on kuulunut Munakunnan hallintoneuvostoon vuodesta 2006 ja toimi kaksi viime vuotta sen varapuheenjohtajana.
   Munakunnan hallitukseen valittiin erovuorossa olleet Jarmo Mäntyharju ja Pasi Pärnänen uudelleen kaudelle 2012- 2014. Hallintoneuvoston tarkkailijat Kalle Kirvelä, Jussi Takala ja Hannes Uusitalo valittiin uudelleen sekä varajäseneksi Kari Laaksonen.
   Myös Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde on valittu uuteen tehtävään: eurooppalaisen kananmunien pakkaamoyhdistyksen EEPTA:n (European Egg Packers and Traders Association) puheenjohtajaksi. Hänet valittiin kaudeksi 2012- 2013. Lähde oli edellisen kauden yhdistyksen varapuheenjohtaja.
   EEPTA:n tehtävänä on valvoa jäsentensä etuja ja kaupallisia toimia. Puheenjohtajana Lähteellä on erinomainen näköalapaikka alan kansainväliseen tilanteeseen ja mahdollisuus vaikuttaa sekä tehdä suomalaisen kananmuna-alan tilannetta ja mielipiteitä tunnetuksi EU:n päättävissä elimissä.40 tarinaa kotimaisesta työstä
23.12.2011) Suomalaisen Työn Liitto täyttää 100 vuotta vuonna 2012 edistää vuoden aikana työn arvostusta, innovointia ja yrittäjyyttä.

Osuuskaupanhoitajan tarina nähdään MTV3-kanavalla lauantaina 7.1. klo 17.05.
Kuvassa osuuskaupanhoitaja, marketpäällikkö Satu Suutarinen Juankoskelta (vasemmalla) neuvottelee Johanna Laitisen kanssa. Kuva Bluemedia Oy
   MTV3-kanavalla esitetään ohjelmasarja, jossa on 40 tarinaa suomalaisesta työstä. Sarjan aloittaa tarina osuuskaupanhoitajasta lauantaina 7. tammikuuta 2012 klo 17.05.
   Henkilökuvien lisäksi tarinat hahmottavat ajankuvaa suomalaisen työn muutoksista sadan vuoden aikana.
   Vuosi 2012 on YK:n julistama Kansainvälinen osuustoiminnan vuosi. Osuustoiminnan keskeisiä periaatteita ovat avoin jäsenyys, kansanvaltaisuus ja ylijäämän jako jäsenille eli omistajille. Osuustoiminnalliset yritykset ovatkin samanaikaisesti sekä liikeyrityksiä että jäsentensä yhteisöjä.
   Osuustoiminnan teemavuosi ja suomalaisen työn juhlavuosi siis kohtaavat sarjan ensimmäisessä tarinassa.
   Suomalaisen Työn Liiton juhlavuosi huipentuu 24. syyskuuta Helsingin Musiikkitalossa. Liitto järjestää myös 100-vuotiskiertueen, jonka aikana liiton rekka pysähtyy isoimmissa kesätapahtumissa. Liitto on myös mukana Helsingin designpääkaupunkivuoden aktiviteeteissa.Seppo Paavola puheenjohtajaksi
Itikan hallintoneuvostossa

22.12.2011) Itikka osuuskunnan hallintoneuvosto on valinnut agrologi Seppo Paavolan (49) Kaustiselta hallintoneuvoston puheenjohtajaksi vuodeksi 2012.
   Puheenjohtajuus tuli avoimeksi, kun Martti Selin jätti puheenjohtajan paikkansa ikäpykälän vuoksi. Paavolan tilalle hallintoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin naudanlihan tuottaja Juho Anttikoski (41) Evijärveltä.
   Seppo Paavola valittiin myös Pellervo-Seuran hallituksen jäseneksi valtuuskunnan kokouksessa 9. joulukuuta Martti Selinin jäätyä pois tästäkin tehtävästä.
   Paavola on maatalousyrittäjä ja pyörittää emakkorenkaan keskussikalaa. Maatalouden luottamustehtäviensä lisäksi hän on mm. Kaustisen Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja.
   Itikka osuuskunnan hallituksen puheenjohtajana jatkaa Esa Kaarto Vähästäkyröstä. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin maanviljelijä Mika Asunmaa (41) Alavudelta.
   Sääntömuutoksen perusteella Itikan toimitusjohtaja ei ole enää jäsenenä hallituksessa.


Komulainen ja Toivanen johtavat
Lihakunnan hallitusta

22.12.2011)
Toimitusjohtaja on jäänyt pois hallituksesta Itikan lisäksi myös Lihakunnassa. Lihakunnan hallintoneuvosto on valinnut maanviljelijä Tomi Toivasen (57) Siilijärveltä Lihakunnan hallituksen varapuheenjohtajaksi.
   Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Timo Komulainen Nurmeksesta. Lihakunnan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan Ari Varis Pyhäjärveltä ja varapuheenjohtajaksi Juha Partanen Pielavedeltä.LSO Osuuskunnan hallituksen
puheejohtajiksi Murto ja Wegelius

15.12.2011) Agronomi, naudanlihntuottaja Matti Murto Salosta on valittu LSO Osuuskunnan hallituksen puheenjohtajaksi. Maatalousyrittäjä Tiina Varho-Lankinen vetäytyi tehtävästä. Murto oli ennestään varapuheenjohtaja. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Rita Wegelius Hattulasta.
   Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Mikko Nikula Ruskolta ja Tomi Virtanen Koski TL:sta.
   Osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Tiina Teperi-Saari Loimaalta. Pekka Uusitalo jatkaa varapuheenjohtajana seuraavaan hallintoneuvoston kokoukseen asti.Pellervo-Seuralle vahvistettiin strategia 2012–17
Tauno Uitto puheenjohtajaksi
Pellervon valtuuskunnassa

9.12.2011) Maanviljelysneuvos Tauno Uitto Tyrnävältä on valittu Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtajaksi vuodeksi 2012. Valtuuskunnan kokouksessa 9. joulukuuta Helsingissä varapuheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Seppo Rytivaara Kajaanista.

Tauno Uitto (vasemmalla) sai vuoden pestin Pellervon valtuuskunnan puheenjohtajana. Oikealla Tiina Varho-Lankinen ja valtuuskunnan sihteeri Kari Lehto.


Seppo Rytivaara kiitti valinnasta varapuheenjohtajaksi. Vieressä Martti Selin ja takana näkyvät Päivi Kelkka ja Mats Brandt.


Pellervon hallituksesta pois jäävä Martti Selin ja valtuuskunnasta pois jäävä Tiina Varho-Lankinen saivat Osuustoiminnan I luokan ansiomitalin Martti Asunnan kädestä.


Järjestöneuvos Anne Santamäki esitteli valtuuskunnalle Kansainvälisen Osuustoimintavuoden 2012 ja suositteli osuuskunnille paikallisia yhteisesiintymisiä.
   Valtuuskunnan puheenjohtajana toiminut maatalousyrittäjä Tiina Varho-Lankinen Yläneeltä ilmoitti jäävänsä pois valtuuskunnasta. Hänen jäsenyytensä jatkuu Pellervon vuosikokoukseen 21. maaliskuuta 2012 asti.
   Tauno Uitto on valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Hän edustaa elintarvikealaa ja on mm. Valio Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja. Seppo Rytivaara on Kainuun Osuuspankin toimitusjohtaja.
   Ikäpykälän vuoksi Pellervon hallituksesta pois jää maanviljelysneuvos Martti Selin Jalasjärveltä. Valtuuskunta valitsi hänen tilalleen 9-jäseniseen hallitukseen Seppo Paavolan Kaustiselta. Paavola luottamustehtäviä on mm. Atria Oyj:n hallintoneuvoston varapuheenjohtajuus.
   Valtuuskunnasta ilmoitti jäävänsä pois myös maanviljelijä Reino Parkko Kouvolasta. Hänen tilalleen valitaan jäsen vuosikokouksessa.
   Ennen virallista kokousta Pellervon valtuuskunta oli pitänyt iltakokousta edellisenä iltana. Kokouksessa 2012 alussa toimitusjohtajaksi siirtyvä osuustoimintajohtaja Sami Karhu kävi läpi Pellervon strategiaehdotuksen vuosiksi 2012-2017. Seuran uutena lakiasiainjohtajana syksyllä 2012 aloittava Anne Kontkanen esitteli osuuskuntalakiuudistuksen tilanteen. Hän arvioi sen tulevan eduskunnan käsittelyyn keväällä 2012 ja voimaan mahdollisesti vuonna 2013.
   Kokouksessa valtuuskunta hyväksyi Seuran uuden strategian ja budjetin vuodeksi 2012. Hallituksessa erovuorossa olleet Lars Björklöf, Erkki Moisander ja Salme Näsi valittiin uudelleen. Toimikausi on kolmevuotinen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Martti Asunta Ylöjärveltä ja varapuheenjohtajaksi Tiina Linnainmaa Hämeenkyröstä.
   Valtuuskunnan kokouksen päätteeksi järjestöneuvos Anne Santamäki, yhteysjohtaja SOK:sta, puhui YK:n julistamasta kansainvälisestä osuustoimintavuodesta 2012. Se on osuustoiminnan ensimmäinen teemavuosi ikinä. Santamäki pitää sitä ainutlaatuisena tilaisuutena saada osuustoimintaa esille. Esiintuominen ei jää teemavuoteen, vaan vuosi aloittaa kokonaisen osuustoiminnan vuosikymmenen. Santamäen mukaan nuoret ovat kiinnostuneita osuustoiminnasta, mutta eivät tunne sitä. Tässä olisi saumaa osuustoiminnan viestille esimerkiksi oppilaitoksissa.
   Osuustoimintavuoden 2012 päätapahtuma Suomessa on 21.3.2012 Finlandiatalossa Helsingissä. Lisää osuustoimintavuodesta on verkkosivuilla www.osuustoiminta.coop/2012 » ja www.2012.coop ».
   Osuustoiminnan teemavuonna järjestetään myös maakunnallisia tapahtumia. Santamäki suosittaa paikallisten osuustoimintayritysten yhteisiä tapahtumia, jollaisia onkin hankkeilla
.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset