aniweek.gif (7039 bytes)17.2.2000

Uusia omistajajäseniä tuli 15 prosenttia
Osuuspankit löivät entisen tulosennätyksensä
Osuuspankkiryhmässä on taas tehty tulosta yli edellisen vuoden ennätystuloksen. Viime vuoden tilinpäätöstiedot osoittavat 450 miljoonan euron eli 2,7 miljardin markan tulosta. Se on noin 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 1998.
   Esitellessään viime vuoden tilinpäätöstietoja tiistaina pääjohtaja Antti Tanskanen sanoi OP-ryhmän olleen paras suurista pohjoismaisista pankeista.
   Luottotappiot vähenivät merkittävästi 600 miljoonalla markalla. Omien varojen määrä kasvoi 36 prosentilla yhteensä 9,8 miljardiin markkaan. Ensisijaisiin omiin varoihin sisältyy 1,9 miljardia markkaa jäsenten osuuspääomasijoituksia; niistä oli irtisanottuja osuusmaksuja 387 miljoonaa markkaa. Arvopaparikaupan nettotuloja ryhmä kirjasi 130 miljoonaa markkaa eli 57 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna.
   Ryhmän pääkohteet eivät Tanskasen mukaan ole enää liikevoiton kasvattamisessa, vaan tulos antaa mahdollisuuden liiketoiminnan kehittämiseen.
   Kuluvalta vuodelta OP-ryhmässä ei odoteta enää viime vuoden kaltaista ennätystulosta, mutta hyvätasoista: kansantaloudessa ei odoteta merkittäviä markkinahäiriöitä. Hintakilpailu pankkien välillä
tanskanen.gif (16109 bytes)

Pääjohtaja Antti Tanskanen
Kuva Tapani Lepistö

kiristyy, mutta luottojen kysyntä on edelleen vilkasta. Peruspalvelut viedään Internetiin kun henkilön sähköinen tunnistaminen on käynyt mahdolliseksi.
   Omistajajäsenten määrä kasvoi vuoden 1999 aikana noin 103 000 jäsenellä ja oli 78 0000 jäsentä. Vuoden aikana käyttöön otettua Platinabonus-järjestelmää voi hyödyntää jo 62 0000 jäsentä, ja bonusten arvo oli 12 miljoonaa markkaa vuoden lopussa.

S-ryhmä teki miljardituloksen
S-ryhmä, jonka muodostavat osuuskaupat tytäryhtiöineen ja SOK –yhtymä, teki viime vuonna ennakkotietojen mukaan 1 108 markkaa voitollisen tuloksen. Se on 132 miljoonaa markkaa edellisvuotta parempi ja samalla ryhmän paras tulos kautta aikojen.
   Alueosuuskauppojen yhteenlaskettu tulos oli 816 miljoonaa markkaa, 92 miljoonaa markkaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Kaikki alueosuuskaupat tekivät positiivisen tuloksen.
   Alueosuuskaupoilla oli asiakasomistajatalouksia vuoden 1999 lopussa 746 000. Paikallisosuuskaupat mukaan lukien osuuskaupoilla oli jäseniä kaikkiaan 763 000, lisäystä lähes 90 000 edellisestä vuodesta. Asiakasomistajien bonusostot olivat yhteensä 16,2 miljardia markkaa, joka oli 21 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Bonusta he saivat ostoistaan osuuskaupoilta ja SOK-yhtymältä 392 miljoonaa markkaa. Siinä oli lisäystä edellisestä vuodesta 77 miljoonaa markkaa.
   Pääjohtaja Jere Lahden mukaan myös lähivuosien kehitys näyttää turvatulta. Tallinnassa on Viru-kauppakeskuksen laajennussuunnitelmat meneillään ja siinä yhteydessä myös sikäläinen Sokos laajenee. Sen lisäksi siellä on tarkoitus avata uusi Prisma-hypermarket. Sen peruskivi muurattiin helmikuun alkupuolella.
   Muut Pohjoismaat ovat kehittäneet yhteistyötään jo yhteisten yritysten asteelle ja ne ovat ehdottaneet Suomenkin S-ryhmälle yhteistyön tiivistämistä. Pääjohtaja Lahden mukaan meillä ei kuitenkaan ole syytä lähteä muodostamaan mitään yhteispohjoismaista yritystä, mutta yhteistyö
esimerkiksi hankinnoissa, logistiikassa ja korteissa voi kiinnostaa.
   S-Etukortin käyttöalue laajenee. Maaliskuun alusta lähtien vihreällä Etukortilla saa bonusta myös Askon sisustustavarataloista tehdyistä ostoksista.-SR

Munakunta nollatuloksen jahtiin
Munakunta puristi edellisvuoden lähes 14 miljoonan markan tappionsa viime vuonna 4 miljoonaan markkaan. Ennakkotietojen mukaan viime vuoden liikevaihto nousia 164,3 miljoonaan markkaan. Kulujaan Munakunta pystyi pienentämään 5,4 miljoonaa markkaa. Munakunnan markkinaosuus keskuspakkaamojen A-luokan kananmunien markkinoista oli 39 prosenttia, mutta hankintamäärä hieman väheni.
   Munakunta pystyi nostamaan liikevaihtoaan edellisvuotista paremmilla myyntihinnoilla ja edullisella myynnin jakaumalla. Liikevaihtoa puolestaan pudotti vähentynyt rehu- ja tarvikekauppa.
   Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde pitää tärkeänä jatkaa Laitila-mallia: se vakauttaa markkinoita ja tukee kananmunien menekkiä.
   Lähde katsoo, että voiton tavoittelemisen sijaan osuuskunnan on järkevää tänä vuonna jakaa hyvää tilityshintaa tuottajille. Munakunnan viime vuonna tuottajille maksama kilohinta oli Elintarviketiedon tutkimuksen mukaan keskimääräistä hintaa korkeampi.

Osuustoimintavalikkoon LYHYESTI

- Raision Yhtymän toimitusjohtaja Tor Bergman on nimitetty Metson toimitusjohtajaksi. Bergman nimitettiin Raision toimitusjohtajaksi viime vuonna.

 

ViikkoPellervon alkuun | Yhteydet ja palaute |